האם קרה לכם שהפסיכולוג או הפסיכולוגית שאלו בפתח הפגישה – "מה חשבתם על מה שדיברנו בשבוע שעבר"? מסתבר שזו אחת הדרכים של המטפלים, העמוסים ביתר שאת מאז תחילת מגפת הקורונה, להיזכר במפגש הקודם. את זה למד דרור זיידה מראיונות שערך עם כ-700 פסיכולוגים לפני שהקים את הסטארטאפ שלו, שמחבר בין עולם הבינה המלאכותית לבריאות הנפש.
זיידה, בן 34, נשוי ואב טרי המתגורר בארה"ב, הקים ביחד עם חבריו אלון יופה ואלון רבינוביץ את Eleos Health, הטכנולוגיה שעוזרת לפסיכולוגים "להיות טובים יותר", והוא משמש כיום מייסד שותף ומנהל תפעול ראשי (COO) בה. אליאוס, על שם אלת החמלה במיתולוגיה היוונית, פועלת היום בעיקר בארה"ב, בעשרות בתי חולים ומרכזי טיפול של בריאות הנפש. בארץ יש להם שיתוף פעולה עם האוניברסיטה העברית וכמה משתמשי בטא, אך מדובר בהיקף זניח.
במה בעצם מדובר? אליאוס היא אפליקציית WEB, שיושבת על המחשב של המטפל, ורצה ברקע של טיפולי הפסיכותרפיה (טיפול בדיבור) שהוא עורך – בין אם זה בשיחת וידיאו, טלפון או פנים אל פנים. התוכנה מאובטחת והשימוש בה מחייב הסכמה של המטופל. היא מקליטה את השיחה בין המטפל והמטופל, הופכת את הדיבור לטקסט, ומציעה למטפל סיכום של הפגישה – מתוך כ-7,000 מילים שנאמרו, היא יכולה להוציא סיכום של כ-300 מילים של עיקרי הדברים. בכך היא מקלה על המטפל את שלב הדיווח והרישום של הפגישה, שמתבצע ידנית, הרבה פעמים גם בכתב יד במחברת.
בנוסף, התוכנה אוספת גם מידע על איך שהדברים נאמרים לפי נימת הקול, ומנתחת מה קורה בתמונה על פי הווידיאו. בהתאם לזאת, היא יכולה לזהות קטעים שבהם המטופל מתרגש יותר, לדוגמה, ואפילו בזמן אמת להתריע בפני המטפל – "כאן יש חלק שחשוב להדגיש". לדברי זיידה, יש כ-20-30 שיטות טיפוליות שמוכרות בתחום בריאות הנפש, וטכנולוגיית אליאוס יודעת לזהות מתי המטפל משתמש בשיטות האלו. באופן זה המטפל גם יכול לבוא ולהוכיח בפני חברת ביטוח או המדינה שעבד באופן שיטתי, במידה והוא נתבע או נדרש להגן על עצמו מסיבה כלשהי.
"הייתה לנו פסיכולוגית שגילתה באמצעות אליאוס שהמטופלת שלה זקוקה לטיפול ספציפי בנושא אבל", מספר זיידה. "היא הגיעה בנושא בעיה אחרת, אבל התוכנה מצאה מילות מפתח שהמטופלת חוזרת עליהן וכולן היו קשורות לנושא האבל. זה אחד הדברים שהכי מרגשים אותי כפאונדר. גיליתי שההנאה הכי גדולה שלי בחיים חוץ מהמשפחה זה לייצר פעילות בעולם, לייצר שקע חדש במציאות בעקבות התשוקה שלך לעשות טוב".
את חבריו ל-Eleos Health הכיר זיידה באוגוסט 2018, כשנפגשו בתוכנית ZELL של אוניברסיטת רייכמן, תוכנית יזמות לסטודנטים. בהתחלה הם היו בצוותים נפרדים, אבל אחרי 4 חודשים החלו לעבוד ביחד. "מצאנו חיבור מאוד אישי ומשותף לתחום של בריאות הנפש. לכל אחד מאיתנו יש אדם קרוב בחייו שחווה אתגר נפשי או מנטלי ואנחנו היינו בשורה ראשונה כדי לתת תמיכה לאותו אדם", מספר זיידה.
החברה שהקימו גייסה עד היום 8 מיליון דולר. על אף שזיידה גר בחו"ל, המשרדים הם בתל אביב ובימים אלו הם מגייסים עובדים.
"יש כמה בעיות מרכזיות בתחום של בריאות הנפש. הקורונה הביאה לזה שיש תורי המתנה מטורפים למטפלים", אומר זיידה. "יש מחסור של 4.5 מיליון מטפלים בארה"ב, שמבלים 20 אחוז מהזמן שלהם מול מסכים כדי לעשות דוחות סיכומי שיחה, במקום לראות אנשים. אליאוס למעשה מפנה זמן למטפלים על ידי זה שהיא יכולה לסכם את הפגישה בעצמה. הבעיה השנייה היא איכות הטיפול. כיום רק 25 אחוז מהאנשים שרואים מטפל, מדווחים שחל שיפור במצב הנפשי שלהם. הטיפול שנותנים היום בארה"ב עם הכלים הקיימים הוא לא מזהיר בלשון המעטה. זה לא בגלל שהמטפלים לא עושים את עבודתם נאמנה, הם רואים אנשים אחד אחרי השני, אבל אף אחד לא נתן להם את הכלים שיכולים לתת להם פידבק ולגרום להם לבלות יותר זמן עם אנשים ופחות עם מסכים".
בתור ילד ונער, זיידה התנסה בטיפול פסיכולוגי בגילי 9 ו-16, אולם לדבריו הם לא השאירו בו חותם משמעותי. "בגיל 9 פחדתי ממוות, סבא שלי מת והחתולה שלי נדרסה באותו שבוע. בגיל 16 היה לי פה גדול בתיכון, היו לי ציונים מעולים והתנהגות חוצפנית. אמרו לי שאם אני רוצה להמשיך ללמוד, אני צריך ללכת לטיפול", הוא מספר.
אירוע משמעותי שקרה בשירותו הצבאי של זיידה חיבר אותו לתחום בריאות הנפש. הוא שירת כמפעיל כטב"מים, כלי טיס בלתי מאויש, ביחידת זיק השייכת לתותחנים, והגיע עד לדרגת רב סרן במילואים. בין היתר לקח חלק במבצעים עופרת יצוקה, עמוד ענן וצוק איתן בעזה.
לפני 9 שנים חייל שלו ניסה לשים קץ לחייו באמצעות בליעת כדורים. "קיבלתי שיחת טלפון, טסתי למגורי החיילים, מצאתי אותו ונסענו ישר לבית החולים. הגענו בזמן, ייצבו אותו והיום הוא חי חיים מאושרים", הוא מספר. "זה גרם לנו להבין שיש לנו המון אנשים ביחידה שמתמודדים עם פוסט טראומה".
"למפעיל כטב"ם יש השפעה ישירה על חיים של אנשים. המקצוע הוא לקבל החלטות על חיי אדם. כשאתה מקבל החלטות על חיי אדם בהיקפים מאוד גבוהים, וכשמה שהתכוונת לא קרה, אז המחיר הוא כבד, ולהרבה מאוד אנשים קשה להכיל את זה", אומר זיידה. "כנראה שלא במקרה, בקבוצה שלנו של החברים מהצבא, לפחות 30 אחוז נישאו לפסיכולוגיות קליניות". הוא עצמו נשוי למורה.
בעקבות ניסיון ההתאבדות, זיידה היה בין מקימי פרויקט בשם "ציפור הנפש", סדנה ראשונה להתמודדות עם פוסט טראומה למפעילי כטב"ם, שהוטמעה בחיל האוויר.
- מה אתה אומר למי שחושש מדליפת מידע רפואי סודי שלו?
זיידה: "החשש הוא ברור, אבל אנחנו משמשים בשרתים מאובטחים ומוצפנים, שעומדים בכל הסטנדרטים הנדרשים. צריך לזכור שהשימוש באליאוס נעשה אחרי הסכמה של המטופל ושל הארגון וניתן להגדיר אחרי כמה זמן ההקלטה תימחק. בנוסף, הקלטה של שיחות תרפיות זה לא דבר שהומצא על ידינו, כל מטפל ופסיכולוג בשלב ההכשרה שלו עובר שלב שבו הוא מקליט שיחות ויש חונך שנותן לו פידבק. לא היה לנו אפילו מקרה אחד ששיחה יצאה החוצה, וגם בתעשייה זה מאוד נדיר. צריך להסתכל על הצד הטוב – שיש עשרות אלפי אנשים שמקבלים טיפול טוב יותר ושאלפי מטפלים חוסכים זמן".