גולשים שצפו או הפיצו את הסרטון המציג את עריפת ראשו של העיתונאי האמריקאי ג'יימס פולי מפרים את החוק ועלולים להיעצר ולעמוד לדין - כך נמסר אתמול מהסקוטלנד יארד, מטה המפקדה של משטרת אזור לונדון.
בהודעתו של "הפיקוד ללוחמה בטרור" של משטרת לונדון נכתב כי "ברצוננו להזכיר לציבור שצפייה, הורדה או הפצה של חומר קיצוני בשטח בריטניה עשוי להוות עבירה תחת תקנות הטרור". לדברי הפיקוד, מי שמשתף את הסרטון מבצע עבירה של "הפצת חומר קיצוני".
אדם ווגנר, פרקליט המתמחה בזכויות אדם, אמר לדיילי מייל כי מי שהפיץ את הווידאו מוגן יחסית, מאחר שהאיסור הוא על הפצה תוך הבעת הזדהות עם המעשים המדוברים בתוכן הקיצוני, מה גם שלמפיצים עומדת טענת הגנה לפיה כל הזדהות שהביעו עם תוכן קיצוני היתה צינית.
דווקא מי שרק הוריד את הסרטון למחשב שלו, לפי ווגנר, עשוי להיות בבעיה חמורה יותר, משום שהורדת "תוכן קיצוני" אסורה ללא קשר למניעיו של המוריד. לגבי מי שרק צפה בתוכן, ווגנר טען כי ניסיון להטיל עליו אחריות חוקית על ידי המשטרה יהיה "אבסורדי".
גם עו"ד יהונתן קלינגר מאמין שמדובר בסוג של אבסודר. "החקיקה בישראל אמנם מבוססת על החקיקה הבריטית, אבל גם כאן - כל עוד לא מדובר בתמיכה של ארגון טרור אין איסור להפיץ את החומרים הללו", אומר קלינגר בשיחה עם NEXTER. "אני כמובן לא לא חושב שצריך להעביר חומרים כאלה הלאה, אבל אם מישהו רוצה להחזיק בהם - אין בזה סכנה".
"לפני כמה שנים הופצו ברשת תמונות של נרצחי משפחת פוגל, האם זה הגיוני להעמיד אותם לדין?", ממשיך קלינגר. "ומה עם אנשים שמפיצים תמונות מתאונות דרכים או פיגועים? נכון, זה יכול לפגוע במורל של העם, אבל כל עוד זה לא מעודד לפעילות טרור, זה לא מצדיק פגיעה בחופש הביטוי".
גם ברשת נלחמים בהפצת הסרטון
בינתיים, הרשת החברתית טוויטר לא מחכה לגורמי חוק. זמן קצר לאחר הסרת הסרטון מיו-טיוב החלה החברה להסיר חשבונות שהפיצו אותו והמנכ"ל דיק קוסטולו כתב בציוץ כי "השעינו ואנו ממשיכים להשעות חשבונות שאנו מגלים שהם קשורים לתמונות הקשות הללו".
בגארדיאן מציינים שעד להחלטתה זו של טוויטר, מאות, אם לא אלפי גולשים, שיתפו את הסרטון ברשת החברתית. אך אלו היו בעיקר גולשים מזועזעים שרצו להביע את תדהמתם מהרוע. עם זאת, מי שדווקא שמר על איפוק מסוים הם צייצנים המזוהים עם הג'יהאד בבריטניה שטענו בעבר שהם מצדדים בכוחות המדיניים הקיצוניים בסוריה. אלה נטו שלא להפיץ את הסרטון, משום שחששו שהחשבונות שלהם ייסגרו.
בתוך כך, גם יוטיוב נלחמת בהפצת החומרים וסוגרת חשבונות של משתמשים שהעלו אותם לאתר. אתמול מסר דובר יוטיוב כי לחברה יש מדיניות ברורה האוסרת על פרסום תוכן המציג אלימות, נאומי שטנה או הסתה לאלימות. "אנו גם מסירים חשבונות של משתמשים הקשורים לארגוני טרור שמנסים לקדם את האינטרסים שלהם".
גם הגולשים מבקשים: הפסיקו לשתף
הרשתות החברתיות מציבות גבולות במקומות בהם הגולשים לא יכולים לעצור את עצמם, אך לא כולם נסחפים בזרם. בימים האחרונים הרשת, בארץ ובחו"ל, התמלאה בפוסטים המבקשים מגולשים להפסיק להפיץ את התמונות הקשות. בטוויטר אף נפתח קמפיין בשם "אל תשתפו" במסגרתו צייצנים מעלים סטטוסים עם ההאשטאג #DontShare. הבקשה, אגב, לא מגיעה מתוך הרצון הטבעי להגן עלינו - אלא בעיקר לכבד את פולי. "כבדו את משפחתו", נכתב באחד מרבבות הציוצים, "אל תפיצו את הסרטון הזה הלאה".
אל תשתפו!!
בעולם המערבי מנסים להתמודד עם עצירת ההפצה של התמונות הקשות, כדי שלא לתת במה לארגון הטרור, ולנסות להביא עיתונאי למנוחת עולמים
— Tal Schneider (@talschneider) August 20, 2014
Don't share the video. Don't share the pictures. Don't work for ISIS. Share images of James Foley's life instead. #ISIS
— Tom Doran (@portraitinflesh) August 19, 2014
Please honor #JamesFoley and respect my family's privacy.
Don't watch the video.
Don't share it.
That's not how life should be.
Kelly Foley
— Mgte dC ن (@mdecy) August 21, 2014