תרמית הפירמידה המדוברת מנצלת את תקופת הקורונה, בה רבים סובלים מקשיים כלכליים ונואשים להכנסה, ומתפשטת באינסטגרם באופן ויראלי – כולל מפורסמים רבים שמשתפים אותה, ביניהם ספורטאים ואושיות רשת.
מדובר בשיטה הנקראת גם "הונאת פונזי". בישראל השיטה הזו מוכרת בין השאר בפרשת אמיר ברנלי וחברת "רוביקון" המפורסמת, ובתרמית עבר אחרת שהפילה רבים בה התבקשו קורבנות לשלוח 50 שקלים במכתב ולקבל בחזרה 200 שקלים.
אז איך עובדת ההונאה החדשה? בתמונה מוצג ציור של פירמידה, בו יש אדם אחד בראש הרשימה. אומרים לכם לשלוח לאדם שבראש הרשימה 100 דולרים, וברגע שהוא מקבל כסף מ-8 אנשים אחרים – המעגל מתחלק לשניים והוא יוצא מהקבוצה, ואדם אחר הופך לראש הרשימה והוא הבא בתור לקבל את הכסף מהמשתתפים.
מדובר בתרמית פירמידה לכל דבר – בה האנשים שנמצאים בחלק העליון של הפירמידה מרוויחים על גבם של המשתתפים במדרגים הנמוכים יותר. האדם שמתחיל את הפירמידה צריך לצרף 8 אנשים כדי להרוויח את כספו. המשתתפים בגל הרביעי יצטרכו לגייס 64 אנשים כדי שכולם ירוויחו את כספם, וכך כמות האנשים שצריכים לצרף עולים ועולים במהירות – עד שלא ניתן לצרף עוד אנשים וכך אנשים מפסידים את כספם.
המפסידים הגדולים יהיו מי שיהיו אחרונים להצטרף להונאה, משום שאלו ישלמו כסף ולא יוכלו לגייס מספיק אנשים על מנת להרוויח.
"יש כאן בעיות לא מעטות", מספר שגב ישראל אפריאט מהעמוד "עוצרים את הנוכלויות של הפירמידות". "ראשית, כשאומרים שברגע שיש 8 אנשים בקבוצה האדם הבא בתור הופך לראש הקבוצה, הוא לא יכול להרוויח 800 דולר גם הוא – משום שבקבוצה כבר יש 6 אנשים שהוציאו 100 דולר כל אחד, לכן הוא מקסימום יכול להחזיר את ההשקעה ב-100 דולר של אדם נוסף המצטרף. בנוסף, כשמקבלים כסף צריך להוציא קבלה – ולכן גם יש פה עבירת מיסים".
אפריאט ממשיך ואומר ש"השקר הוא מאוד בסיסי, נוצרות כאן הרבה מאוד פירמידות קטנות שבסופן רק מי שפתח אותן מרוויח וכמה חברים אולי מחזירים את ההשקעה – כל השאר מפסידים את כספם. צריך לקרות דבר קיצוני כמו משבר הקורונה כדי לגרום לכל כך הרבה אנשים להאמין לזה".