פייסבוק (צילום: Chris Jackson, GettyImages IL)
לפעמים את והחברים שלך לפייסבוק לא רואים עין בעין|צילום: Chris Jackson, GettyImages IL

היחסים שלי עם פייסבוק הם יחסי אהבה שנאה. מצד אחד גיליתי שהפייסבוק הוא מקור מדהים לחידוש קשרים, להעברת מסרים וכן, גם למציאת אהבה – אבל בפועל לא הכל ורוד. טיפוסים מוזרים ומפוקפקים נמצאים ברשת החברתית הממכרת הזאת ממש כמו – ואפילו יותר – בחיים האמיתיים, ואם לא נזהרים אפשר ליפול למלכודות שאחר-כך קשה מאוד לצאת ממנה. הנה גברי הפייסבוק שמהם יש להיזהר - והדרכים שפייסבוק מציע כדי להתגבר עליהם ולעבור הלאה.

המייבש

פעם, בעידן שלפני הסלולרי (נשבעת לכם שהיה עידן כזה), אחרי שהיינו נותנות את מספר הטלפון שלנו לעלם חמודות אי אפשר היה להוציא אותנו מהבית – היינו יושבות בריכוז ליד הטלפון עד הצלצול המיוחל. אחר כך, עם הטלפונים הניידים, זה היה יותר פשוט: אפשר היה לצאת החוצה – אבל עדיין, להוציא לנו את הסלולרי מהיד האוחזת בו בפוזת המתנה היה קשה מאוד. והיום? היום מה שהופך לנו את היום זו אותה נקודה ירוקה פוחזת על מסך המחשב ממנה אנחנו לא מסירות את העיניים: נקודת הצ'אט בפייסבוק.

הבהייה הזאת במסך מתרחשת בעיקר כשבחור חדש ומעניין מציע לך חברות; אתם מתכתבים בצ'אט, השיחה זורמת והוא מביע עניין שתפגשו ומבטיח לדבר איתך בהמשך... ומאז, שבועות עוברים ונראה כאילו העניין שהוא מפגין בך הוא לא יותר מאשר העניין שהוא מפגין בכל סטטוס אחר שהוא כותב בפרופיל שלו. גם כשאת יוצרת איתו קשר הוא לא תמיד מגיב. מה שכן, הוא תמיד, אבל תמיד זמין. 

מתי יודעים שזה מוגזם: כשאת מתחילה לסרב לצאת מהבית בתירוצים עלובים, ממשיכה לגלוש באינטרנט אך למעשה מסתכלת בריכוז בנקודה הירוקה ומחכה שהיא תעשה משהו.

הפתרון: Remove friend. גם אם הוא משחק אותה קשה להשגה או שהוא סתם מייבש אותך, הבחור כנראה לא רציני. אתם הרי לא באמת חברים ואין סיבה להשאיר אותו בין חברי הפייסבוק שלך רק כדי לראות מתי הוא ירוק ומתי הוא לא.

הסטוקר

הסטוקר (צילום: RonTech2000, Istock)
חשבת שהצלחת להיפטר ממני, אה? מו-אה-ה-ה|צילום: RonTech2000, Istock

יצאת עם בחור, נפרדת מהבחור, וכמה ימים אחרי גילית שמדובר בבחור עם אובססיה קשה. אחרי שהתקשרת לצעוק עליו משום שהוא התקשר למקום העבודה שלך ומסר לך ד"ש, את מגלה שכל כמה זמן מופיעה לך הצעת חברות בפייסבוק ממנו מלווה במסרים כמו: "מה שלומך יפה שלי?" "יש לך כבר חבר?" ולמרות חוסר התגובה שלך הוא לא מתייאש.

מתי יודעים שזה מוגזם: איך שלא תסתכלי על זה, זה מוגזם.

הפתרון: Block. פייסבוק מאפשרים לך להשתמש בפתרון לא הכי אלגנטי אבל נחוץ במקרים שכאלו. בהצעת החברות הבאה פשוט לחצי על הכפתור ותהפכי להיות לא קיימת בשבילו בפייסבוק. תקווי שהיעלמותך מרדאר הפייסבוק שלו תגרום לו לשכוח ממך לתמיד.

הסטוציונר

איתרת בחור מקסים. חבר של חברים שפגשת לפני שנים, הייתה ביניכם כימיה מדהימה אבל הקשר נותק ואיכשהו מצאת אותו בפייסבוק והפלא ופלא הבחור עדיין רווק ואפילו נראה טוב משזכרת. את נכנסת לפרופיל שלו ומגלה שבשורת הסטטוס שלו כתוב: "ערה?"

יש שתי אפשרויות: או שהבחור לא בוחל בשום אמצעי כדי לסגור את הלילה עם בחורה ומשליך לחמו על פני המים, או שמדובר בבחור שנון במיוחד. אם את ממש חמה עליו, תקווי לאופציה השניה.

מתי יודעים שזה מוגזם: אם נכנסת לפרופיל שלו למחרת וראית שמישהי הגיבה על הסטטוס שלו: "איזה ערה, מה ערה. איך אפשר לישון בכלל אחרי הלילה של אתמול".

הפתרון: לשלוח לבחורה המגיבה מסר ולשאול אותה אם מדובר במקרה אמיתי; אם כן, תוכלי להחליט בעצמך עד כמה בא לך סטוץ. אם לא, תוכלי להחליט בעצמך עד כמה בא לך בחור פתטי/שנון שכותב סטטוסים עד דברים שלא באמת קרו וחושב שזה משעשע.

מבקש הרחמים

סליחה (צילום: hidesy, Istock)
יאללה, עכשיו תאשרי אותי בפייסבוק ונחזור להיות יזיזים כמו פעם|צילום: hidesy, Istock

יש אנשים שנדמה להם שהצעת חברות בפייסבוק שקולה למחילה על כל חטאי העבר. זה יכול להיות ההוא שעשה עלייך חרם בכתה ו', ההוא ששכב וזרק, או השותף לדירה לשעבר שהרס לך את הלפטופ. אם אישרת מישהו כזה – זה אומר שבעצם את סולחת; שאפשר לפתוח דף חדש ושאת מכניסה אותו בברכה לתוך חייך.

מתי יודעים שזה מוגזם: כשאת פוגשת את מבקש הרחמים ברחוב והוא עושה פרצוף נעלב ונדהם ושואל איך זה יכול להיות שעדיין לא אישרת אותו.

הפתרון: לא נשכח ולא נסלח. באמת, יש דברים שאין עליהם מחילה. בטח לא כזו שמאפשרת לאנשים לא רצויים לחזור על תוך חיינו. בקיצור, תעשי Ignore. לא נעים? לא נורא.

האקס

האקס שלך מגיע לביקור בפרופיל הפייסבוק שלך ומחליט להציע לך חברות אחרי שלא דיברתם כמה שנים. עכשיו, לא מדובר באיזה אקס חביב מהעבר הרחוק שכשאת נזכרת בו עולה חיוך על שפתייך אלא באחד מהזן המיתולוגי במיוחד. בקיצור, הדבר האחרון שאת צריכה זה שתהיה לך גישה חופשית למאגרי התמונות שלו ולעדכון צמוד על חייו בלעדייך.

מתי יודעים שזה מוגזם: אם רגע אחרי הביקור שלו את שוקעת לתוך מעקב ממושך אחרי הפרופילים של החברים שלו, הססטוסים שלו, התמונות שלו עם החברה החדשה שלו – והאם הוא לובש את החולצות שקנית לו בתמונות האלה?

הפתרון: פשוט לומר לא. או בשפה יפה יותר: את כפתור ה- Ignore כבר הכרת?

פייסבוק (צילום: Chris Jackson, GettyImages IL)
הוא כותב בסטטוס שלו שהוא עצוב. למה הוא עצוב?|צילום: Chris Jackson, GettyImages IL

גנב החברים

פתאום את שמה לב שבאופן שיטתי החברים המשותפים שלך ושל החבר מן העבר הולכים ומתרבים. בהתחלה זה נראה נחמד ומוזר: וואו, איך יכול להיות שהוא מכיר את שירלי מהצבא? ומאיפה הוא יודע מי זאת גילי מהאוניברסיטה? לאט לאט התמונה מתבהרת, יד המקרה בכלל לא משחקת כאן תפקיד. באמת יש משהו משותף בין אותו חבר לכל שאר החברים: אתם. מדובר במקרה קלאסי של גנב חברים.

מתי יודעים שזה מוגזם: כשהסטטוסים שלו הופכים לרשימת מכולת של החברים שלכם: "בוקר של שחיתות עם שירלי בבנדיקט", או "טניס עם רונן".

הפתרון: כאן היינו ממליצים על פתרון עוקף פייסבוק. רגע לפני שתגלי שאותו חבר גנב לך גם את הזהות, לכי על Remove friend – אבל לא בפייסבוק. כאן זה כבר מאוחר מדי. אנחנו מדברים על החיים האמיתיים.

הפעיל מדי

הוא לא חוסך ממך שום פרט כדי שתמיד תישארי בתמונה: את יודעת איך קוראים לכל האחיינים שלו ואיך נראים כל החברים שלו מהעבודה – כולל המשפחות המורחבות. למה את צריכה את זה?

מתי יודעים שזה מוגזם: כשבשורת הסטטוס שלו כתוב: "בשירותים, מיד חוזר לעדכן".

הפתרון: גם אם מדובר בחבר טוב, כדי שהוא יישאר חבר טוב כדאי להשתמש באופציית ה- Hide. ככה את מונעת מעצמך התקפת תמונות ועדכונים מאסיבית ויכולה לבחור להיכנס באופן יזום לפרופיל שלו - זאת אומרת, אם את באמת מרגישה צורך לדעת אם לאחיינית החדשה שלו כבר יצאו שיניים.

>> מכורי פייסבוק, על הקבוצות האלה כבר שמעתם?
>> לכל הכתבות במדור