נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אישר השבוע תיקון לחוק הרוסי, המכשיר כליאה של גולשים המביעים הזדהות עם מסרים "קיצוניים" ברשת באמצעות "לייק", "ריטוויט", "שייר" וכדומה.
התיקון לחוק הקיצוניות הרוסי, שנחקק במקור ב-2002, קובע כי שימוש באחת מדרכי הבעת ההזדהות ברשתות החברתיות שווה ערך להפצת תוכן, וכי כאשר השלטון קובע כי תוכן כלשהוא הינו "קיצוני", כל מי שהשתתף בהפצתו ברשת בדרכים אלו עשוי להיעצר ולהיכלא ל-5 שנים. הבעיה היא שהחוק לא מגדיר בבירור מהי קיצוניות, מה שאפשר בשנים האחרונות לשלטון הרוסי לעצור אזרחים רבים בנימוקים מפוקפקים ביותר, ביניהם גם חברות להקת "פוסי ראיוט" שחלק ממשפטן התנהל בשם אותו חוק.
לפני 11 ימים עבר התיקון את ה"דומה" - בית הנבחרים הרוסי, וחמישה ימים מאוחר יותר אושר על ידי מועצת הפדרציה. חותמת האישרור של פוטין לתיקון הופכת אותו באופן סופי ומאפשרת לשלטונות רוסיה להפעיל אמצעי ענישה על גולשים באשמת לחיצה על "לייק" ו"שייר" בפייסבוק, "פייבוריט" או "ריטוויט" בטוויטר או כל מקבילה הקיימת ברשת חברתית אחרת.
גם בעבר נהג השלטון הרוסי להשתמש בחוק באופן גורף ומעורר מחלוקת, כאשר חסם את הרשת החברתית פייסבוק ברוסיה, איים על טוויטר כי יחסום גם אותה אם לא תסגור חשבונות שהפיצו חומר שלא מצא חן בעיני שליטי המדינה ואף הדיח את מייסד הרשת החברתית הרוסית VKontakte, פאבל דורוב, עקב סירובו לצנזורה דומה באתר. עתה, הוא יוכל להשתמש בו הרבה יותר, והחשש הוא שהדבר יעלה את הצנזורה על האינטרנט וההגבלות על חופש הביטוי במדינה לשיאים חדשים.