מאמי תבלעי (צילום: יהושוע בר)
זה אמור להצחיק אותנו. האם זה עושה את העבודה?|צילום: יהושוע בר
גבר ובידו שוט של אלכוהול אוחז בשיערה של בחורה שפותחת פה גדול ומשקה אותה, כשמעליו, מצורף הכיתוב המופתי: "מאמי, תבלעי", זוהי אחת התמונות שתלויות בבר התל אביבי "יהושוע בר", ועוררה סערה בכוס וודקה בפייסבוק. האם מדובר בשלט מלא הומור עצמי או שמא תמונה מטרידה, משפילה וסקסיסטית? הדעות רבות וחלוקות.

"מאמי תבלעי זה לא משהו שאנס יגיד"

252 תגובות, 25 שיתופים והרבה מאוד מילים. לא ברור מי היה הטריגר הגדול יותר שעורר את הבאזז לדיון: הגולשת שהעלתה את התמונה השנויה במחלוקת וביקשה הבהרה מהמקום או שמא התגובה הרשמית הראשונית שסיפק הבר באותו הדיון. זה ענה:

"התמונה היא אחת מתוך 12 תמונות שצולמו בפרויקט שהפיקו וצילמו לקוחות קבועים, והמצולמים הנם הלקוחות הקבועים ביהושוע המביעים כיצד הם רואים את בר הבית שלהם. לדעתנו האישית בתמונה ישנו בחור נאה המבקש מחברתו הנאה בכינוי של חיבה (מאמי) ללגום ואף לבלוע את המשקה (תבלעי), להנחתנו מדובר במשקה אלכוהולי (מכיוון אנחנו בר המוזג אלכוהול), אולם אנו איננו מבקרי אומנות מקצועיים. בנוסף, נעמיד על טעותך כי התמונה לא נמצאת בכניסה, ומציעים כי להבא תבצעי בדיקה מעמיקה יותר שתחסוך את הצורך בבקשת הבהרות".

התגובות כאמור לא איחרו לבוא. בין התומכים, נכתב: "אני קבועה שם כבר 6 שנים... מי שלא מתאים לו סוג ההומור - שלא יבוא לבר. זה בר שכונתי עם בדיחות פנימיות, הליין של הפוסטרים תלוי שם כבר שנים. מה נזכרתם בזה?". תגובה נוספת דיברה על הכיתוב המטריד: "'מאמי תבלעי' זה לא מה שאנס אגרסיבי שוביניסט ורשע יגיד לאישה הקורבן הקטן והמסכן שלו, זה מה שבן זוג יגיד לבת הזוג שלו כשהוא רוצה שהיא תבלע לו אחרי שהם קיימו יחד יחסי מין אוראליים, מה הופך את זה ללא בסדר? העובדה שאתם לא מרגישים בנוח לדבר על זה? העובדה שיש פה בנות שלא מרגישות בנוח לבלוע לחבר שלהן, או בחורים שחברה שלהם לא בולעת להם? כל עוד לא כתוב 'תמצצי לי יא זונה' אלא דווקא משהו שמרמז על זוגיות, אין פה שם דבר פוגעני שמעודד תקיפה או אונס".

איילה לוי, לקוחה קבועה, מספרת: "את התמונה אני מכירה כמה שנים, חלק מפרוייקט שלצערי לא יכלתי לקחת בו חלק כי לא הייתי בארץ למרות שמאוד רציתי. השפה השגורה בתמונה היא כחלק מבדיחות פרטיות שרצות בבר כבר שנים, יש גם קולקציית סטיקרים שכל אדם רגיל ברחוב היה אומר שהם בוטים אבל בנינו – אנחנו חבורת אנשים קבועה שמבלה באותו הפאב כבר מעל 6 שנים וכל שנה ושנה הקשר לפאב הולך ומתהדק – זה כמו משפחה שנייה, מי שלא היה שם לא יבין. זו אחת התמונות הפחות בוטות מהפרוייקט והצחיק אותי שהבחורה שהעלתה את התמונה העלתה דוקא אותה מתוך כל הפרוייקט המהמם הזה. כל הלקוחות הקבועים רצו להשתתף בפרוייקט. הופתעתי לגמרי מתגובות של אנשים לתמונה שכן אנחנו חיים בתל-אביב, בשנת 2012 אבל כנראה שיש אנשים שעדיין חיים באווירה של לפני 50-60 שנה. אני יכולה לציין עוד מליון דברים טובים שיצאו מהפאב אבל אני לא רואה צורך בכלל. חבריי לכוס הבירה יודעים כמוני, אין עוד פאב שכונתי כמו היהושע".

כרזות מתוך יהושוע בר (צילום: יהושוע בר)
תמונה נוספת מהמקום|צילום: יהושוע בר

בין המתנגדים, מצאנו הרבה מאוד ציניות לצד התנגדות חריפה. כמו למשל: "לרגע חשבתי שהבר שלכם מגיש גם זרע. פייר, התאכזבתי". סיון צדוק, צלמת בת 33, כתבה: "הציצו בפוסטר - מה אתן/ם רואים ורואות? תרשו לי לנתח את מה שאני רואהכצלמת פמיניסטית: אני רואה בחור הממלא את חצי הפריים ובחורה מונמכת המצולמת בתחתית הפריים - מסר שמעיד על עליונותו של הבחור - בקונטקסט המדובר לפחות. על פניו חיוך ממזרי ואדנותי, והוא מושך בשערה של הבחורה ומטה את ראשה לאחור בכח (אקט אלים), הוא אוחז מעל פיה צ'ייסר, ובעצם, מאלץ אותה לבלוע משקה אלכוהולי, בכוחניות יודעת דבר... ובכן צר לי על הזוג הזה, וצר לי על תפיסתם העגומה של חברי יהושוע בר. במקום הזה לא אדרוך עוד לעולם".

כרזות מתוך יהושוע בר3 (צילום: יהושוע בר)
עוד אחת מהתמונות במקום|צילום: יהושוע בר

בין המתנגדים גם היו לא מעט גברים, כמו זה שכתב: "אלימות זה משהו שנוצר מהרבה מרכיבים קטנים. כשמישהו צועק 'כוסית' לבחורה, כששחקן כדורסל קורא לשחקן אחר נאצי ומאחל לו סרטן במח, וכשבית עסק תולה פוסטר ברמה כל כך נמוכה, הדברים האלה יוצרים סביבה גסה, פוגענית ולא אינטליגנטית שמובילה לאנשים גסים, פוגענים לא אינטליגנטים - ובסופו של דבר לאלימות".

"המגיבים פשוט החליטו לבצע משפט שדה ברשת"

כרזות מתוך יהושוע בר2 (צילום: יהושוע בר)
"התמונות תלויות כבר שלוש שנים ולא הורדנו אותן"|צילום: יהושוע בר

בעקבות הדיון, ביקשנו את תגובת "יהושוע בר" לסערה שהתחוללה. אלה ענו כי מאוד הופתעו לשמוע את הביקורת."הפוסטרים תלויים בבר זמן רב, והופקו על ידי לקוחות קבועים כך שמעולם לא קיבלנו שום תלונה ו/או התנגדות לגרפיקות שבתמונות. במידה והיינו מקבלים את ההערה באופן פרטי או באופן קצת יותר רציני היינו מתייחסים לפנייה ברצינות יתרה. בהתחלה חשבנו שמדובר בהלצה. הגרפיקה בתמונה ברורה לכל אדם שפוי ואין צורך להסביר מה מתרחש בה. אם התוכן פוגעני, ניתן לשוחח איתנו, עם הצוות או עם הבעלים באופן פרטי והולם ולהסביר את מהות הפנייה. אנחנו מעולם לא התעלמנו מפניות, זלזלנו או התנשאנו מעל אף לקוח בעבר, ואין סיבה שנתחיל כעת. בחירתה של הגולשת להפיץ זאת בפומבי בטענה שקרית שהתמונה ממוקמת בכניסה לבר מראה על כוונותיה הפשוטות - להתסיס. הבחורה חיפשה ליצור פרובוקציה, והנה. היא הצליחה. 
מתחילת אירוע זה לא הגיבה הגברת המפרסמת לא פנתה אלינו בשום צורה, ולא הגיבה לאף דיון בנושא, על כן אנו מתרשמים כי הגברת ומגיבים רבים התומכים בדעותייה הקיצוניות, מעולם לא ביקרו במקום ופשוט החליטו לבצע משפט שדה ברשת.

לאור התגובות ברשת, האם תשקלו להסיר את הצילומים?
"התמונות תלויות שם כבר שלוש שנים, ולא הורדנו אותם".

ומה דעתך: האם מדובר באמנות הומוריסטית או בצילום שיש להסירו מיד?

>> "אם הגוף שלי פוגע בכם, תקפצו לי": סיפורה של בחורה אמיצה אחת