כבר שנים ארוכות שכל האינטרנט ושוק ההון מחכים להנפקה של פייסבוק כי הרשת החברתית הזו שינתה את החיים של כולנו - ויחד איתם גם את הדרך שבה כל הכלכלה העולמית מתנהגת.

מנכ
מארק צוקרברג מחזיק 24% מהבעלות בחברה. היתר מתחלק בין כמעט 500 שותפים|צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

פייסבוק, כמו המכולת השכונתית שלכם, היא עסק שנמצא בבעלות פרטית של מישהו. למעשה, היא בבעלות פרטית של די הרבה שותפים. הבולט בהם הוא כמובן המייסד מארק צוקרברג, שמחזיק 24% מהבעלות בחברה. היתר מתחלק בין כמעט 500 שותפים, חלקם אנשים פרטיים וחלקם חברות, בחלקים לא שווים כמובן.

בשנותיה הראשונות, היתה פייסבוק זקוקה להשקעה של כסף רב כדי לגדול ולהתפתח. החברה השקיעה מיליארדים של דולרים בעובדים ובפיתוח טכנולוגיה, כשעוד היתה שווה הרבה פחות מכפי שהיא שווה היום. היו בה הרבה פחות משתמשים, היא לא הרוויחה כסף, ובשנים הראשונות בכלל לא היה ודאי שהיא תהפוך לסיפור ההצלחה המטורף הזה. אז מאיפה בא הכסף?

פייסבוק (צילום: -Oxford-, Istock)
אם הייתם משקיעים בפייסבוק מאה דולר לפני 8 שנים, היום הם היו שווים מאה מיליון דולר|צילום: -Oxford-, Istock
מאיפה הכסף? 

500 המשקיעים שהצטברו עם השנים האמינו כבר אז ביכולת שלה לגדול, והכניסו את כספם לתוך קופת החברה בתמורה לאחוזים מהבעלות על החברה. ככל שהזמן חלף והחברה הצליחה לגדול, כך טיפס גם השווי שלה. לפני 8 שנים היא היתה שווה רק כמה אלפי דולרים.

היום, טוענים אנשיה, היא שווה מאה מיליארד דולר. אם הייתם משקיעים בה מאה דולר לפני 8 שנים, היום הם היו שווים מאה מיליון דולר. מי שהשקיע מאה דולר באמצע הדרך, כשהחברה היתה שווה כבר 50 מיליארד דולר, יכול לצפות למכור היום את מניותיו תמורת 200 דולר בלבד.

הנפקת המניות, שעליה צפויה פייסבוק להכריז היום (ד') ותתרחש באביב, היא הרגע שבו המשקיעים האלה אומרים: מספיק. עד היום השקענו, עכשיו אנחנו רוצים לראות בחזרה את הרווח על ההשקעה. איך עושים את זה? מחפשים אנשים חדשים שיהיו מוכנים לקנות מידיהם את המניות האלה, במחיר גבוה בהרבה מזה שהם עצמם שילמו. הבורסה היא הדרך הכי נוחה לאפשר לכל העולם לקנות מניות של פייסבוק, ובעצם - לתת לבעלים הנוכחיים שלה הכי הרבה הצעות מחיר והזדמנויות למכור ביוקר. זה לא אומר שהם חושבים שהחברה צפויה להתרסק - אבל הם מאמינים ששלב הצמיחה המואץ שלה כבר מאחוריה, ומעכשיו היא צפויה לגדול הרבה יותר לאט

כמובן שלא כל המשקיעים ימכרו את מניותיהם, וגם אלה שימכרו - יכולים למכור רק חלק מהמניות ולהישאר עם אחזקה נמוכה יותר בחברה. סביר גם להניח שמארק צוקרברג יישאר עם אחזקה משמעותית מאוד בחברה, ואולי אפילו לא ימכור שום דבר. אחרי הכל, הוא רוצה להישאר דומיננטי בחברה שלו וגם להראות לכולם שהוא עדיין מאמין בה.

איזה פרטים מסקרנים פייסבוק תחשוף אחרי ההנפקה? 

על השאלה האם עדיין כדאי לקנות מנייה של פייסבוק או לא יצטרך כל אחד מאיתנו לענות בעצמו, אבל יש לזה עוד משמעות: החברה תיאלץ להתנהל מעכשיו כחברה ציבורית ולא פרטית, וזה אומר הרבה יותר שקיפות כלפי הבורסה והציבור.

עוד מעט נוכל כולנו לדעת כמה דברים מסקרנים מאוד מתחת למכסה המנוע של פייסבוק, כמו למשל כמה דולרים "שווה" לה כל משתמש פייסבוק, באילו דרכים בדיוק היא מרוויחה את כסף מהפעילות שלנו באתר, ואילו מהלכים היא מתכננת לעשות. כשמדובר באחד מהענקים הגדולים ביותר בדור הזה, שאוסף עלינו מידע אישי כל הזמן ונהנה מכוח אדיר בגללו - כל שקיפות ופיקוח עליו היא מבחינתנו בשורה טובה. 

>> למה זו טעות לעשות לייק למניה של פייסבוק