סוף עידן: המחאה שהחלה הדראג-קווין Sister Roma נגד פייסבוק בשנה שעברה הביאה בסופו של דבר לאחד השינויים הגדולים בתולדות הרשת - גולשים יוכלו לבחור שמות שלא בהכרח נולדו איתם.
בסוף השבוע הודיעה החברה על השינוי הדרמטי שאמור לשים סוף לחסימת משתמשים תמימים שכל חטאם היה שימוש בשם מוזר ברשת החברתית.
במכתב ששלח אלכס שטולץ, סגן נשיא לצמיחה בפייסבוק (או בעברית: האדם שאחראי למצוא דרכים להביא משתמשים חדשים לרשת החברתית) כתגובה למכתב שהגיע משורת גופים הפועלים למען גולשים, הוא הצהיר כי פייסבוק מבינה שהצורה בה יישמה את מדיניות השמות האמיתיים שלה לא היתה ממש מוצלחת. הוא פירט במכתב שורה של צעדים שהחברה מתכוונת לנקוט, כדי להקל על משתמשים בעלי שמות לא סטנדרטיים וכאלה שמשתמשים בשמות בדויים, אך מסיבות מוצדקות. לא כל אחד יוכל לקרוא לעצמו אבטיח מלון, סתם כך, אבל בחירת שם שלא מופיע בתעודת הזהות תהיה קלה יותר.
ראשית, אומר שטולץ, תשנה פייסבוק את תהליך אישור הזהות, כך שגם מי שלא יכול להוכיח את זהותו על ידי שימוש במסמכים ממשלתיים לא בהכרח יחויב לשנות את שמו או להיחסם. במסגרת השינוי, תהליך אישור הזהות יכלול אפשרות להסביר מדוע המשתמש לא יכול להוכיח את זהותו, וכך יוכלו מנהלי הרשת החברתית לשפוט האם הסיבות לשימוש בשם בדוי או לא רשמי מוצדק.
שנית, פייסבוק תקל על הוכחת זהות על ידי מסמכים שאינם ממשלתיים, ובמקום לדרוש תעודת זהות או רישיון נהיגה תאפשר להוכיח זהות גם על ידי מסמכים אחרים שמראים כי זה השם בו משתמש האדם - החל ממכתב ועד כרטיס מועדון בסופרמרקט.
מהצד השני, תקשה פייסבוק על דיווח על פרופילים כמזויפים, כך שבמקום דיווח גנרי על פרופיל החשוד כמזויף יצטרך המשתמש המדווח לספק הסבר לסיבת הדיווח. צעד זה צפוי למשל להפחית מאוד את הסיכוי של פעילים פוליטיים להיחסם על ידי פעילים ממחנות יריבים על רקע ניסיון לסתימת פיות - מצב שמוכר היטב לשני צידי המתרס הפוליטי בישראל.
הצעד האחרון יהיה תהליך ערעור ידידותי יותר. כך, גם מי שפייסבוק החליטה לחייב אותו בשינוי שם או לחסום אותו יוכל לתקשר עם אדם אמיתי ולקבל הסברים על הדרכים לשנות את ההחלטה לפני שהוא נחסם מהרשת לזמן כלשהו.
במכתב מציין שטולץ כי הרשת החברתית אינה מוותרת לחלוטין על הדרישה לשימוש בשמות אמיתיים: "אנחנו דורשים מאנשים להשתמש בפייסבוק בשם שבו מכירים אותם חבריהם ומשפחתם, ונמשיך לעשות כך", הוא כותב. הסיבה, לדבריו, היא ש"אנחנו יודעים שהמדיניות הזו מסייעת להפוך את פייסבוק למקום בטוח יותר. כשאנשים משתמשים בשם בו אחרים מכירים אותם, הם נושאים באחריות למה שהם אומרים, מה שמקשה על הסתתרות בעילום שם למטרת הטרדה, בריונות, ספאם או תרמית כלפי מישהו".
בישראל, כידוע, גם שימוש בשמות אמיתיים לא מצליח לרסן את הגולשים מהתנהגות אלימה וברוטלית ברשת החברתית, אך שטולץ טוען כי מניתוח נתונים שערכה פייסבוק עולה כי גולשים שמשתמשים בשמות שאינם שלהם מטרידים ומעליבים פי 8 ממשתמשים אחרים.
השינויים ייכנסו לתוקף החל מדצמבר, כדי לתת לגולשים חודש להציג לחברה את דעתם על המהלכים שהיא מציעה. זאת כדי להימנע ממצב בו יסתבר כי גם השינויים פוגעים בקהילות משתמשים, כפי שקרה בעבר כאשר משתמשים מקהילות הלהט"ב והאינדיאנים באמריקה התלוננו כי מדיניות השמות של הרשת אינה סופרת אותם. מחאת הקהילה הלהט"בית היא שהציפה את הנושא לסדר היום של החברה, ועתה מנסה פייסבוק לתת לה ולקהילות אחרות הזדמנות לבחון שינויים לפני הוצאתם לפועל.