״אתה חושב שאתה חזק, ויש לך עוקבים והדעה שלך חשובה, ואז לוקחים לך את זה ברגע ואתה מגלה שאתה פשפש קטן שרצוי שיתנהג איך שפייסבוק רוצה כי אחרת היא תדרוך עליו״.

הציטוט הזה שייך ליותם זמרי, אושיית פייסבוק עם כמעט 70 אלף עוקבים. גם אם אתם לא מכירים אותו אתם חייבים להודות שמדובר בגודל שהוא כמו ערוץ תקשורת מסורתי ואתם צריכים לדעת שפייסבוק אכן באמת דרכה עליו, ושהוא לא היחיד.

וזו באמת בעיה כי פייסבוק היא המון עבור כולנו - אני למשל הכרתי שם הרבה מהחברים שלי. הכרתי שם את אשתי. פייסבוק שינתה את הדרך שבה אנחנו מתקשרים, קוראים וכותבים - אפילו הכתבה הזו נכתבה בצורה היחידה שקוראים בה היום, בפסקאות קצרות. אני די משוכנע שבהשפעת ההמשך לקרוא, שאחריו אף אחד לא ימשיך לקרוא את הסטטוס שלך.

פייסבוק היא לא עוד אתר, היא האתר, והיא המקום אליו מתנקז הרוב המוחלט של התקשורת שלנו. ולאחרונה קורה במקום הזה דבר חמור.

הקוקסינל

זה התחיל ב-9 בנובמבר. משתמשים שלהם מספר רב של עוקבים שכתבו אי פעם את המילה "קוקסינל" נחסמו מהרשת החברתית. הם לא יכולים אפילו לצ'וטט במסנג'ר עם חברים שאישרו אותם ורוצים לדבר איתם.

זה קרה בסטטוסים או בתגובות, ובלי אזהרה ובלי הודעה, איבדו פרופילים עם עשרות אלפי עוקבים את היכולת להגיב ולפרסם סטטוסים או לכתוב במסנג'ר. זה נראה כמו הליך על פי מילה אחת באופן שרירותי. קללות אחרות ממשיכות להופיע באין מפריע. חפשו "זונה", "שרמוטה", "אדיוט", "חרא", "צריך לרצוח" ו-"שיאנסו אותך". שלל פוסטים אלימים לא נמחקו.

פרת משה רבנו (צילום: ShutterStock)
פרת משה רבנו|צילום: ShutterStock

מטעם פייסבוק מיאנו לספק תגובה עניינית לדברים, ורק אמרו לבקשת אתרי חדשות שעקבו אחרי הסיפור את הדברים הבאים:

"אנו רוצים שאנשים ירגישו בטוחים כשהם משתמשים בפייסבוק ואין מקום לתוכן המעודד דברי שטנה. לכן פיתחנו אוסף של כללי קהילה המבהירים שאנו מסירים תוכן שתוקף ופוגע באנשים על רקע גזע, מוצא אתני, השתייכות לאומית, זיקה דתית, נטייה מינית, מגדר, זהות מינית, או מוגבלויות רציניות ומחלות. אנו מעודדים אנשים להיות מודעים לקהל שלהם כאשר הם משתפים סוג כזה של תוכן".

חשוב לציין שאין בתגובה הזו דבר שקשור למה שקרה. פייסבוק לא הסירה סטטוסים שפוגעים באנשים על רקע זהותם, אלא הסירו סטטוסים שמכילים מילה שנחשבת כפוגענית ללא קשר להקשר.

למשל הסטטוס שלי שהוסר היה על החסימה. אני לא נחסמתי, אבל פייסבוק חסמה לכמה שעות את איריס בוקר שעשתה לייק לסטטוס הזה. היא אפילו לא פרסמה כלום. היא רק עשתה לייק לסטטוס אחר. שימו לב גם שבאנגלית כתוב שהפעולה שהיא ניסתה לעשות נחשבת פוגענית או אסורה, ואילו בעברית יש הודעה כללית שמדברת על חסימה. אז על מה היא נחסמה? אסור לעשות לייק? שאלנו את פייסבוק והיא לא ענתה על זה. 

היהפוך כושי עורו?

ממשיכים: עשרה ימים אחרי חסימת הקוקסינל החלה חסימת הכושי. לא מילה פוגענית בעברית. בישראל אין היסטוריה של עבדות ויחסי כוח בין שחורים ללבנים במובן האמריקאי. כמובן שיש גזענות, אבל כושי אינה "ניגר" שממש אסורה בארה"ב - ההקשר פה שונה. מדוע היא נבחרה? אין לדעת, אבל מה שכן ידוע שב-21.11 החלו להיחסם בפייסבוק גולשים שכתבו אותה.

עוגה כוש*ת (צילום: ShutterStock)
עוגה כוש*ת|צילום: ShutterStock

היו שם הרבה דברים שכבר הגיעו לרמת הפארסה: אחרי שנודע על המילה, הפרסומאי ניקו וואטס ניסה את לכתוב מתכון לעוגה כושית ונחסם. האושייה אלירן גולדשטיין נחסם על סטטוס מלפני 3 שנים על הפסוק היהפוך כושי עורו מספר ירמיהו (התנ"ך!).

לאה גולדברג הייתה נחסמת ככל הנראה על חתולה שחורה מקומה שלישית, אדם המנהל פונדק ידוע בדרך לאילת ושם משפחתו רימון היה נחסם על שמו ואחשוורוש היה צריך לומר שמלך מהודו ועד אפרו אמריקאי

על הסאגה הזו הגיבה פייסבוק לקונית. "אין לפייסבוק רשימת מילים אסורות מאחר ויש חשיבות להקשר". האם פייסבוק אינה מודעת, או פשוט שולחת לעיתונאים מה שהיא רוצה לשלוח באותו הרגע, או שפשוט זה לא ממש משנה לה?

נזכיר: ניקו וואטס שכתב מתכון לעוגה כושית נחסם, אלירן גולדשטיין נחסם על פסוק. אין חשיבות להקשר - תגובה זו של פייסבוק איננה נכונה. נוסיף: נענשו גם על המילה כוש*, בכוכבית. הגולשת רות אלבז נחסמה על המם הבא לשלושה ימים. למי שלא צופה באיש משפחה נסביר כי מדובר במערכונים שלועגים למגישי חדשות גזענים וקלישאתיים.

 

המשפט 

והיו עוד רבים: באותו התקופה פייסבוק ממש השתוללה וממש התעללה באנשים כמו רז ציפריס (גילוי נאות: כמו רבים אחרים, הוא הפך חבר גם בחיים האמיתיים). הוא בהתחלה נחסם על סטטוס עם המילה קוקסינל מלפני כמה שנים ל-30 יום, וכתב על זה בפרופיל חדש שפתח. הוא קיבל מאות שיתופים ולייקים - והתוכן נמחק. הוא כתב גם על זה ונחסם מפייסבוק בפרופיל השני. שימו לב: לא על פוסט עם מילים אסורות, לא פוסט הקורא לאלימות - הוא נחסם בגלל פוסט שיוצא נגד המדיניות של פייסבוק.

ציפריס לא כועס על פייסבוק, הוא אומר שהתעצבן "בשם הקהילה" ושלפי דעתו מדובר פשוט בטעות. "ברור שאין שום הצדקה לחסום אלפי משתמשים על מילים שנכתבו לפני שנים ולאו דווקא בהקשרים פוגעניים, ובדיעבד אני נוטה לחשוב שיותר מאשר היו לפייסבוק כוונות זדון – היא פשוט כשלה כאן טכנית. מצד שני העמימות המתפתלת של אנשי פייסבוק ישראל (שמאוד יעילים בפתירת בעיות של גופים שמכניסים לפייסבוק כסף), התגובות המזלזלות שלה לתקשורת, ההתעלמות שלה ממשתמשים שמזינים אותה בתוכן – כולם מהווים באגים במערך יחסי הציבור שלה, ואני יכול רק לקוות בשבילם שהם יהיו מספיק חכמים לשפר את התחום הזה".

בנוסף הוא אומר שהוא מקווה שפייסבוק תנסה גישה אחרת. "המשתמשים לא צריכים שהרשת תגיד להם מה פוגע בהם. יש כל כך הרבה רבדים וניואנסים בשפה ובכתיבה שזו פשוט משימה מורכבת מדי לפענוח עבור בוט. או שפייסבוק תקח אחריות מלאה על התכנים שעולים בה פר מדינה (ויש לה את היכולות הכלכליות לכך), או שתתן לחכמת ההמונים להמשיך להכתיב את השיח. אני מבטיח לפייסבוק שאנחנו יודעים יותר טוב ממנה, ושנסתדר גם בלי שירותי הבייביסיטר שלה".

וגם שינינו תמונת פרופיל!

משתמשי פייסבוק שנחסמו וחבריהם (היי) ביקשו למחות על המצב הבלתי אפשרי הזה ועשו את זה אולי בתמימות, בדרך בה מוחים היום: החלפת תמונת הפרופיל ועצומה.

הכל המשיך כרגיל. המחאה, למרות שהדהדה בתקשורת המסורתית, לא דגדגה את פייסבוק להשיב בצורה הגיונית. עדיין: אף אחד לא יודע מהי המטרה של כל זה ועל שום מה ההתעמרות.

גם חשוב להבין שזו אינה מחאת האנשים שרוצים לעשות ממים מצחיקים ולומר קוקסינל כושי. גם, אבל בסופו של דבר זה כלי עבודה עבור כל מי שעוסק בתוכן.

למשל הקומיקאי תם אהרון. שלו יש, לדוגמה, 19 אלף עוקבים ופייסבוק היא חלק ממה שהוא עושה.

"בהתחלה זה שעשע אותי כשחסמו אותי ליום אחד", הוא מספר לי בצ'אט שכרגע פתוח אבל היה חסום, "וגם לא ממש התחברתי למחאה כי זה הרגיש לי שטותי. אחר כך חסמו אותי לשלושה ימים ואח"כ לשבוע, וזה כבר נהיה אישיו, כי אני מפרסם הופעות בפייסבוק. בגלל שחסמו אותי בפרופיל, הייתי צריך לשים עוד כסף על המודעה הממומנת בדף. פנה אלי כתב מאתר האמריקאי TheVerge שעושה כתבה על החסימות והוא אמר לי שממה שהוא מבין זה קורה רק בישראל. זה גרם לי לחשוב שאולי הם עושים פה פיילוט, ובגלל שזו מדיניות גורפת לחלוטין ומגוחכת, יש לי קצת תקווה שהפיילוט הזה ייכשל והם ירדו מזה באיזשהו שלב".

עבר לצייץ

לרועי עידן כבר נמאס מפייסבוק. הוא מספר: ״בהתחלה כשהתחילו החסימות נפגעתי. רגשית כאילו. הרגשתי שזה משהו אישי נגדי, חיפשתי סיבות. נפגעתי גם במישור הלאומי, איך זה שדפים ופרופילים מלאים בהסתה ממשית לרצח ואלימות לא נסגרים כשאני מדווח עליהם. לקחתי קשה את כ"כללי הקהילה".

כתבתי משובים, פניות, התלוננתי, חשבתי לבקש וי כחול, השתתפתי בקמפיין נגד פייסבוק, הצטרפתי לתביעה נגד פייסבוק במסגרת ארגון 'שורת הדין', מה לא.

אבל בחסימה האחרונה (קוקסינל, בסטטוס מ-2013) שמתי לב פתאום שלא כל כך אכפת לי. פייסבוק הצליחה לגמול אותי, יוזר ויצרן תוכן אובססיבי. אני אשכרה לא נכנס כמעט לרשת. הסרתי את האפליקציה ואת המסנג'ר וכך הכפלתי פי כמה את אורך החיים של הסוללה שלי. אה. ועברתי לטוויטר".

אז לא תחזור?

"בתום חסימתי אחזור לפייסבוק. בעיקר כדי לשים לינקים לדברים שאני צריך לקדם. אבל האמת שפשוט עבר לי. מעדיף להשאיר את הרשת הזו לסחים, מחבלים ואמהות שמבשלות ביחד. פייסבוק יקרים, אני לא מבין מה בדיוק אתם מנסים לעשות אבל פאק יו.״

גם זמרי לא מצליח להבין מה הבעיה. "אין לי בעיה שפייסבוק תגיד שאסור לומר משהו," הוא אומר, "רק שתגיד. הבעיה היא שהיא אומרת שזה תלוי הקשר, ובכללים שלה, שהיא מזמינה את כולם לקרוא כדי לא להיחסם, כתוב מפורשות שמותר להשתמש במילים מסוימות בצורה סאטירית, כמו שעשיתי עם המילה כושים למשל."

מה למדת?

"לא צריך לשים את כל הביצים בסל אחד. צריך לנהל חשבון טוויטר, צריך לחשוב על פלטפורמות אחרות. זו בעיה כשהפלטפורמה המרכזית שלך יכולה להחליט יום אחד שמה שאתה כותב זה פויה, בלי שהיא נותנת לך אזהרה מראש. מה שכן, זה גם יכול להיות חיובי, זה משאיר בפרופורציה. אל תיקח את עצמך יותר מדי ברצינות, ולא תתאבד כשמישהו לוקח לך את הפייסבוק".

אבל למה, פייסבוק, למה?

נסכם עד פה: חסימה אקראית, לא הוגנת, לא הגיונית. אתה לא יכול לתקשר, גם לא במסנג'ר.

נשאלת השאלה למה. כך מנסח החסום אבנר רסל: "אני סוג של ערוץ עם רייטינג סבבה שלא עולה לכם כסף או יוצא נגדכם. למה שתורידו אותי? פשוט תחושה כזו הזויה של 'מה אתם בדיוק רוצים'. כי ברור שהם מנטרים משתמשים עם הרבה עוקבים כדי להעביר איזה מסר מאוד מוזר לשאר".

וזה נכון: מדובר בתלמידים טובים של פייסבוק. הם מעלים סטטוסים יוצרי טראפיק. למה להעניש אותם?

גם אם פייסבוק לא רוצה כושים קוקסינלים אצלה, זה לא מה שהיא עשתה. היא לא מוחקת את המילים הללו. היא לא ביקשה לא להשתמש בהם. היא הענישה שימוש בהן בצורה שנראית שרירותית וקשה. היא יכולה להחליט בעצם כל דבר שהוא בר ענישה. אה, אתה מוגן כי אתה מקפיד להשתמש במילים תקינות פוליטית? מי ערב לכך שזה יהיה החוק היחיד, או שמחר לא יאסרו את המילה מטומטם או טיפש שאמרת אתמול?

בינה מלאכותית

אז האיך הוא כישלון, ונשאלת השאלה למה. באמת, מה הסיבה למדיניות המוזרה של פייסבוק בחודשים האחרונים בישראל?

אולי בכלל התשובה נמצאת בסין: ידוע שפייסבוק צריכה את השוק הסיני כי היא ממצה את רוב הפוטנציאל שלה בארה"ב ועומדת בפני האטה. אנחנו מניחים שכדי ששלטונות סין יסירו את החסימה היא צריכה לרצות את דרישות הצנזורה שם.

אז איך פייסבוק תצנזר מיליארדי הודעות שלא על פי דיווחים? לאחרונה סיפר חואקין קנדלה, מנהל המחקר היישומי בבינה מלאכותית בפייסבוק, שהחבר'ה מאתרים באמצעות מערכת כזו תמונות וסרטונים המכילים עירום או אלימות.

בודקים אותנו

מכאן זו כבר ספקולציה. מה אם פייסבוק עשתה ניסוי על ישראל למהלך של חסימה גורפת תלוית הקשר וכעת היא בודקת בכמה מקרים הרובוט הצליח למחוק "תכנים נכונים"? מה אם הרעיון היה לבדוק במקביל ענישה לפרופילים עם עוקבים רבים ולראות כיצד הנושא מחלחל ככה לכל הגולשים האם הם ינסו לומר מילים שאושיות נחסמו עליהן? האם ניתן ככה לגרום לאוכלוסייה להתנהג בהתאם לכללים?

הרי כדי למחוק מילה מסוימת בכמה הטיות זה פשוט מאוד - פשוט להריץ אלגוריתם שהיה גם בצ'אטים הראשונים. גם להודיע למי שיש לו את המילה למחוק אותה זה פשוט. אבל זה לא מה שנעשה. היה פה תהליך לחלוטין אוטומטי שכלל ענישה.

אם נמשיך בספקולציות - זה יכול ללכת הרבה יותר רחוק. פייסבוק יכולה לחסום אנשים לגמרי. כל התמונות שהעליתם, כל המלל, הסטטוסים רשימת החברים. בהינף בינה מלאכותית או עובד פייסבוק.

ושימו לב למה שקרה בשבוע שעבר: עכשיו הם כבר לא ממציאים סיבות, אלא מיד מוחקים. לי מלאך, למשל, פשוט נמחקה והוחזרה לאחר כמה שעות אבל עדיין הייתה חסומה.


מלאך, מנהלת סושיאל בת 27, מספרת: "לפני כמה שנים כתבתי פוסט נגד השימוש במילה קוקסינל. נחסמתי לשבוע. חזרתי, נחסמתי על סטטוס שכתבתי ב2011 "אם הייתי כושית, הייתי רוצה שיקראו לי שניקוואה", נחסמתי לחודש. פתחתי פרופיל חדש, אחרי שבוע מישהו דיווח על הפרופיל הישן כמתחזה לחדש שפתחתי. סגרו לי את הפרופיל הישן, עם 60,000 עוקבים. הפעלתי קשרים מהמשרד שאני עובדת בו. החזירו לי את הפרופיל הישן, אבל מחקו את החדש שפתחתי, אלהים יודע למה".

את כועסת עליהם?
"אני לא כועסת כי זה לא עסק חברתי. זה עסק שרוצה לעשות כסף ולבסס שליטה ברשת וזה מה שהם עושים. גיביתי את כל מה שכתבתי, והורדתי לחץ. יחסמו אותי שוב, אפתח עמוד. כואב שעבודה של 3 שנים תלך לפח, אבל אין עם מי לדבר שם. הם עושים מה שבא להם, מבלי לנסות להבין או מבלי לספק הסברים. זה היחס לגולשים, אז חבל על העצבים שלי".

פייסבוק מעלימה תוכן ואנשים

עליית מדרגה נוספת: פייסבוק העלימה תוכן ואדם רק כי העז לתקוף אותה. דורי בן ישראל קריו הוא איש פרסום שהחליט לצאת למלחמה ממש בפייסבוק.

אחד מהדברים שעשה הוא להעלות אתר עם פרטי קשר של אנשי פייסבוק ישראל. עזבו מה אנחנו חושבים על הצעד הזה. פייסבוק לא רק שחסמה את דורי ל-30 יום אלא גם לא מרשה להעלות את הלינק לפייסבוק. ולא רק זה, היא גם לא נותנת להעביר את הלינק במסנג'ר. היא כותבת שהוא "לא בטוח לשימוש".

פייסבוק השמידה את האתר מבחינתה. האם אינו בטוח לשימוש? לא ששמנו לב. 

תחשבו על זה לרגע. פייסבוק מעלימה תוכן ואנשים. היא חוסמת אותם מלדבר אחד עם השני במסנג'ר - אפליקציית הצ'ט השניה הפופולרית בישראל. מה הראשונה? וואטסאפ שגם שייכת לפייסבוק.

האם יום אחד פשוט נימחק? האם יהיו תכנים שאסור לדבר עליהם בפייסבוק? האם תהיה שכבה של עורכים ושכבה של כותבים?

ואולי גם פייסבוק יחסמו אותנו מוואטסאפ?
ברור שלא, נכון? זה לא הגיוני.
(לחסום על קוקסינל לחודש, זה כן הגיוני?)


17 שאלות. 0 תשובות

אין תשובה לכל הדברים האלה ואין תשובה גם לשאר הדברים ששאלנו. פייסבוק ממשיכה לנפק תשובות כלליות ומזלזלות. גם כתגובה ל-17 השאלות ששלחנו על הכתבה הזו עם דדליין של יותר משבוע, פייסבוק לא חרגה ממנהגה ולשאלות שלנו למקרים פרטניים ומדיניות כללית, שלחה את הדברים המזלזלים הבאים (ההערות שלי בסוגריים):

"אנחנו רוצים שאנשים ירגישו בטוחים כשהם משתמשים בפייסבוק (לא חדש ולא רלוונטי). לכן פיתחנו אוסף של כללי קהילה התקפים לכל משתמשי פייסבוק (לא נכון. חלק נחסמים וחלק לא על אותו הסטטוס) .

כללי הקהילה מבהירים שנסיר תוכן אשר תוקף או פוגע באנשים בהתבסס על גזע, מוצא אתני, לאום, השתייכות דתית, נטייה מינית, מגדר או זהות מגדרית, נכויות רציניות או מחלות (הוסרו גם תכנים שאינם פוגעניים - משפט לא נכון).

נסיר תוכן מסוג זה כאשר הוא מדווח לנו (משפט שלא אומר כלום. האם חומר יוסר רק כאשר הוא מדווח?). אנו מעודדים אנשים להיות מודעים לקהל שלהם כאשר הם משתפים סוג כזה של תוכן (אתם לא, אתם מענישים אותם).

כל דיווח נחקר באופן פרטני על ידי צוות של מומחים מיומנים הפועלים 24 שעות ביממה ברחבי העולם (לא רלוונטי שעות העבודה שלכם). פייסבוק מסוגלת לבדוק דיווחים ביותר משני תריסר שפות כולל עברית (מעריכים מאוד. השאלה אינה על יכולת אלא ביצועים, אלא על מחיקת סטטוסים על עוגה).

לצייץ

שוב, מעבר להרגשה הנוראית שלא נותנים לך לדבר ומוחקים אותך מהמקום בו נעשה חלק גדול מהתקשורת האנושית, יש לדברים משמעות גם במובן הרחב יותר.

פייסבוק היא חלק משינוי רחב יותר של עולם התקשורת שמשלב תקשורת המונים ותקשורת בין אישית שמתאחדים על גבי הרשת במה שמוביל לירידת קרנם של העיתונים וערוצי הטלוויזיה המסורתיים.


סתם דוגמה, בשנת 2009 לא היה ממש ברור לנו ב-NRG, מקום העבודה שלי אז, שפרשת עדן אברג'יל היא סיפור: חיילת פרסמה בפייסבוק תמונה, בלוג פרסם אותה. האם התהפכו היוצרות וזה מה שקורה עכשיו? אנחנו לוקחים סיפור מפייסבוק? אז בשביל מה אנחנו, הכתבים, קיימים?

זו שאלה טובה. מה שהתחיל בהתעלמות הפך לערוץ מידע ומשם לשטף, עד שהיום קשה למצוא עיתון שאין בו סיפורים שהגיעו מפייסבוק או אפילו מא' עד ת' (איש נשך כלב, איש צילם, איש הגיב ואחר תייג את משטרת ישראל העמוד הרשמי, צינור לילה והצל).

אז מה עכשיו?

הכתבה הזו נכתבה בגוגל דוקס. כשגוגל תקבע שאני לא יכול להשתמש במילה קוקסינל בשירות שלה, ולשתף את המסמך עם העורך שלי, אני אמצא שירות אחר. אם יגידו לי שאני לא צריך להשתמש במילה הזו אני אגיד שאני בנאדם מגעיל לפעמים. ככה זה. אנחנו לא יצורים נקיים וזה חלק ממה שאנחנו. חלק ממה שאנחנו הוא גם לא להסכים עם כל מה שכתוב בגופי התקשורת שלנו.

פייסבוק היא האתר הכי פופולרי ברשת. כל התעבורה מגיעה ממנה. כל הקולות מתנקזים לשם. הם גם רוצים להתפתח לעוד תחומים כמו שידורי ספורט. כאמור, פייסבוק היא לא עוד אתר היא האתרים.היא הרשת. היא המקום היחיד. ואנחנו צריכים למצוא עוד מקומות. אם יש לה כוונה רעה או שזה בסך הכל רצון לשנות את העולם למקום טוב יותר ללא מילים פוגעניות - זה לא משנה. אסור שהכל יהיה בידיים של גוף אחד. זו בסך הכל קריאת השכמה עבורנו - העובדה שהוא מתנהל פה באופן לא הוגן וחכם במיוחד.