כבלי תקשורת תת-ימיים אמנם מוכרים ללא מעט ישראלים בזכות התוכי של בזק בינלאומי, אבל מעבר לחשיבות העצומה שלהם לקיום רשת האינטרנט, חושפים עתה חוקרים מטעם אוניברסיטת ברקלי כי אותם כבלים יכולים להיות שימושיים בדרכים נוספות.
אינטרנט וזיהוי רעידות אדמה בחבילה אחת
במחקר חדש של אוניברסיטת ברקלי, המרכז לחקר הים במונטריי ואוניברסיטת רייס, שפורסם במגזין Science, חושפים החוקרים כי הצליחו להפוך 20 קילומטרים של כבל תת-ימי למקבילה של עשרת אלפים תחנות סיסמיות – תחנות לניטור שוטף של פעילות סיסמית. בנוסף, הצליחו החוקרים גם למפות אזורים בתחתית האוקיינוס באמצעות הכבל התת-ימי.
החוקרים ערכו ניסוי בן ארבעה ימים שבו השתמשו בכבל התת-ימי באזור מונטריי לניטור פעילות סיסמית והצליחו לגלות כך רעידת אדמה בעוצמה 3.5 דרגות שהתרחשה בלב הים, וכן גלים סיסמיים שהגיעו מהעתקים גיאולוגיים תת-ימיים. העתקים גיאולוגיים אלו הם שברים או קרעים בקרום כדור הארץ, שלאורכם ניכרת תזוזה יחסית של הסלעים.
הטכניקה שבה השתמשו החוקרים מתבססת על מכשיר השולח פעימות קצרות של קרני לייזר לאורך הכבל ומזהה את ההחזרה של אותן קרניים, שנוצרת עקב המתח המופעל על הכבל. על ידי שימוש באינטרפרומטריה, כלומר פיצול של חזית הגל ואיחוד שלה מחדש, תוך התבססות על ההתאבכות בין חזיתות הגלים המפוצלות, יכולים החוקרים למדוד את ההחזרה לאורך כל שני מטרים. כך הפכו 20 קילומטרים של כבל תת-ימי לעשרת אלפים חיישני תנועה אינדיבידואליים.
עוד ב-Geektime
סייבר מאנדיי: הנה כמה דילים מעניינים (אם נשארו לכם עוד כוח וכסף)
וויקס יוזמת אירוע Goodness Squad למפתחים
הטכניקה של החוקרים, שאותה בחנו תחילה על כבל שהונח על הקרקע, יכולה לספק למידע על רעידות אדמה באוקיינוסים ובימים, שמהווים כ-70% משטח כדור הארץ – שם גם מספרן של התחנות לניטור פעילות סיסמית נמוך בהשוואה לתחנות היבשתיות. החוקרים דיווחו מוקדם יותר השנה כי הצליחו לנטר פעילות סיסמית בכבל תת-קרקעי שאין בו תעבורת נתונים שהתפרס לאורך 22 קילומטרים, וכי הצליחו לתעד פעילות סיסמית בהיקף גדול יותר מזה של כל תחנת חיישנים מסורתית.
בראש הניסוי עמדו נייט לינדזי, מסאטרנט באוניברסיטת ברקלי, וג’ונתן אג’ו-פרנקלין, פרוספור לגיאופיזיקה באוניברסיטת רייס שביוסטון. הצוות זקוק כעת להצליח לנטר את ההחזרה של קרני הלייזר על כבלים פעילים מבלי להפריע לפעילותם, דבר שהם עושים כעת. אם יצליחו, יוכלו להשתמש ביותר מ-10 מיליון קילומטרים של כבלים תת-ימיים שנפרשו עד כה על ידי חברות התקשורת השונות.