מסך מגע (טאצ' סקרין) (צילום: violetkaipa, Istock)
העתיד. הושיטו יד וגעו בו|צילום: violetkaipa, Istock

2012 היא השנה שבה החליט פליקס באומגרטנר לקפוץ מהביוספירה ולשבור את מהירות הקול. זאת האנושות כפי שהיא כיום – צופה באירועים בזמן אמת ושוברת שיא של 8 מיליון צופים בו זמנית ביוטיוב, מחוברת בכל עת מכל מכשיר. וכמובן ששנה כזאת הייתה חייבת לשבור שיא נוסף עם מיליארד צפיות לראפר הדרום קוריאני סיי, שיא שמבטא את השיתוף, סלע קיומנו הדיגיטלי.

ב-2012 חל שינוי דרמטי באופן שבו אנחנו צורכים את האינטרנט שלנו. זאת שנה שחלה בה עלייה מסיבית בצריכת גלישה ממכשירי מובייל – עלייה של 42 אחוז לעומת השנה הקודמת. התאגיד הכי גדול בעולם ב-2012 הוא אפל, האמא של האייפון, האייפוד והאייפד. לפני עשור זה היה כמעט בלתי נתפס שחברה שמוכרת מחשבי מקינטוש בלבד תגיע למקום כזה.

בטח שמתם לב שהעשור האחרון מאופיין בהיפר חיבוריות – סביבת האונליין והשירותים שהיא מציעה נגישים ומיידים. אנשים פרטיים ובתי עסק מדברים ישירות זה עם זה, וגם מכשירים לומדים לדבר אחד עם השני. החיים שלנו נמצאים בתהליך של מהפכה.

היום מסך שאינו מגיב למגע שלנו או אינו מאפשר לעשות זום על תמונה באמצעות שתי אצבעות שמותחות אותו לצדדים נראה לנו מקולקל, לוקיישן שלא עשו בו צ'ק אין לפנינו מרגיש לנו אאוט וחיבור אינטרנט שמגיב בעיכוב של כמה שניות מביא לנו את הקריזה. היום לדמיין נהיגה בלי waze, תמונה בלי פילטר של אינסטגרם או עדכונים מהחדשות בשמונה בערב, נשמע כמעט בלתי סביר.

הסביבה הזאת מהווה תשתית פורייה ליצירה, וכמות ההמצאות שאנחנו עדים להן, ושנראה בשנים הקרובות, היא חסרת תקדים. מספר הפטנטים שנרשמו בעולם בשנה האחרונה רשם שיא, וקרוב לוודאי שכך יקרה מעתה בכל שנה. אז איך התחילה המהפכה של השנים האחרונות, איך היא נראית נכון להיום ומה צופן לנו העתיד הקרוב? קבלו את שלב סיכומי הביניים, כולל ההזדמנות להבין עד כמה ברי מזל אנחנו לחיות בתקופה הזאת, ומנגד איך משפיעה עלינו המהפכה כבני אדם.

עתידנות (צילום: realsimple.com)
מסך שלא מגיב למגע שלנו נראה מקולקל|צילום: realsimple.com

1. מה זה מחשב?
במקום הראשון ברשימת המתנות המבוקשות של ילדים לחג המולד השנה התמקם בקלילות האייפד. במקום השלישי התברג המיני אייפד. ורק לפני שנתיים עברנו רשמית ממקלדת ועכבר למסכי מגע, מסכים שמופעלים באמצעות קול או מחוות, מסכים שעד לא מזמן היו בסך הכל טלפון.

ברבעון האחרון של 2010 מספר ההזמנות הגלובלי של סמארטפונים וטאבלטים עבר את מספר הזמנות מחשבי השולחן והלפ טופים. העתיד ברור: קצב הזמנת המחשבים הנייחים יתמעט, בעוד שמכשירי המגע ישונעו על פני הגלובוס בכמות של עד פי שישה ממספרם כיום.

משך השימוש שלנו במכשירים חכמים ב-2013 יהיה גבוה יותר מהזמן שאנחנו מבלים מול מחשב שולחני. שניהם ביחד יכפילו את הזמן שבו אנחנו משתמשים במחשב מסוג כלשהו.

2. איפה נמצא האינטרנט?
"אמרו שאפשר דרך האינטרקום לדבר עם אנשים מכל העולם", מסביר דב נבון לקרן מור במערכון קלאסי מתוך "החמישייה הקאמרית". ותכלס, אם נחליט שבדיוק משם אנחנו רוצים לדבר עם הדוד בבואנוס איירס – זה לגמרי אפשרי.

השקת האייפד החדש (מרץ 2012, לונדון) (צילום: Matthew Lloyd, GettyImages IL)
במקום הראשון של המוסט וונטד: אייפד|צילום: Matthew Lloyd, GettyImages IL

העלייה בצריכת זמן המחשב שלנו מתרחשת במקביל לעלייה בצריכת האינטרנט. בחלק המתפתח של הכדור, שיעורי החדירה של האינטרנט ממשיכים לעלות, ואילו בחלק המפותח הגלישה נעשית מכל אמצעי שהורכב עליו מספיק שכל על מנת לאפשר את החיבור. נגן מוזיקה, מכשיר טלוויזיה, תרמוסטט, מצלמה, קורא ספרים דיגיטלי, נעלי ריצה. אוטוטו גם פרטי הלבוש שלנו יהיו מרושתים. מנוע הגלישה המתפתח ביותר הוא כמובן המובייל. בחודש מאי השנה, רשמה הודו תקדים כמדינה הראשונה שבה גלישת המובייל עברה את הגלישה השולחנית. המגמה היא עולמית – היום 13 אחוז בממוצע מסך גלישת אינטרנט נעשית דרך מובייל.

3. מהי אוטוסטרדת המידע?
אנציקלופדיה בריטניקה הודפסה במשך 244 שנים ונשאה את כתר המקור המהימן והמקצועי למידע. היא שימשה מקור ברור בצורת ספר, שיצא בהרבה מהדורות, ובעשורים האחרונים התאימה עצמה לטכנולוגיות ולצרכים המשתנים. השנה הופסקה הדפסתה.

לפני 11 שנים נוצר מיזם שיתופי שהזמין את כל גולשי האינטרנט ליצור ולערוך ערכים על גביו. כיום יש בוויקיפדיה מעל 500 מיליון גולשים בחודש. הדיון על איכות המידע יכול להמשיך, אך המציאות מראה כי הצורך שלנו בתשובות מיידיות ומגוונות גבר, והרשת בגלגוליה השונים סיפקה תשובה מהירה או מתאימה יותר.

ויקיפדיה ביטאה את אחד האלמנטים המרכזיים באונליין – הפיכתנו לאקטיביים, למשתתפים ביצירת אוטוסטרדת המידע. וכך החל המידע לגדול בקצב אקספוננציאלי (מאוד מאוד מהר). למושג המסורתי-טקסטואלי של מידע נוספה מולטימדיה. למושג המסורתי של מידע על אודות משהו חיצוני לנו נוספנו אנו, וכעת הוא מורכב גם מהציבורי גם מהפרטי. המידע מורכב גם מעובדות גם מבדיה. לעיתים קשה לזהות בין הפרטי הבדוי לעובדות האישיות, בעיקר מאז כניסת הרשתות החברתיות שיוצרות מעמד שוויוני לכאורה בין רמי דרג ופשוטי העם וכל אחד יכול לצייץ תמונה שתיצור חדשות.

אינטרנט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
האינטרנט, הוא בכל מקום |צילום: אימג'בנק / Thinkstock

התפתחות פייסבוק, על מיליארד גולשיה, מגלמת את הממד הפרטי האדיר שאנחנו מייצרים ומעלים לרשת. טקסט, תמונה, קול ווידיאו. גוגל על ממשקיו מגלם את המרחבים שאליהם אנו מזינים את חיינו מדואר ליומן לאלבומי תמונות לתחליפי אופיס למיניהם, והכל בענן הווירטואלי.

המידע מורכב מסך הפעולות שאנחנו עושים אונליין. טוקבק, תמונה של אוכל באינסטגרם, שיחה בפורום או ציוץ בטוויטר נרשמים כולם דיגיטלית ונאספים אל האוטוסטרדה. בשנתיים האחרונות כמות המידע שאנחנו מייצרים או משתפים עלתה פי תשע בסולם זטה-בייטס (טרה-בייטס? אתם הכי 2011).

4. איך זה משפיע על היומיום?
משימות רבות מתחום ניהול משק הבית עברו לאונליין. תשלומי חשבונות, הזמנת מצרכים מהסופר, ניהול חשבון הבנק, תכנון והזמנת נסיעה לחופשה, טפסים של משרד הפנים, שירותי ניקיון לפי דרישה, המלצות לבעלי מקצוע מצטיינים ועוד רבים אחרים. מרבית העסקים מציעים את שירותיהם אונליין.

עכשיו כשאנחנו מבינים שאפשר להעניק בינה ליותר חפצים, החיים שלנו צפויים להמשיך ולהשתנות. קחו למשל את השליטה בטמפרטורה בבית. תמיד בבוקר קר מדי כשצריך לצאת מהפוך, ועד שמחממים כבר צריך לצאת מהבית. היום יש תרמוסטט חכם של Nest שלומד אותנו. מהי הטמפרטורה שמתאימה לנו בכל שעה, בכל עונה ולפי מספר הנפשות בבית. בהתאם למידע הוא יוצר אקלים נעים בכל שעה בבית. כמו כל מוצר שמתפתח כעת הוא בהכרח מלווה באפליקציה וזמין אונליין. לפיכך גם אם יצאנו מהבית, אין בעיה לשלוט על הטמפרטורה בחדר השינה של הילדים ובסופו של דבר גם לחסוך באנרגיה.

בריטניקה (צילום: חדשות 2)
בריטניקה. חוסלה על ידי וויקיפדיה|צילום: חדשות 2

משימה פשוטה כמו להשאיר מפתח לעוזרת, לילד שחוזר מהחוג או לאורח מחו"ל – גם הופכת חכמה יותר. המפתח הדיגיטלי של Lockitron, למשל, מתלבש על מנגנון הנעילה הקיים בדלת הבית או המכונית, ומאפשר שליטה מלאה על הדלתות מהסמארטפון. כך, למשל, השכרתם את הדירה שלכם ב-onefinestay ויצאתם לטיול? אתם יכולים לשחרר את הנעילה גם מהטברנה בלימסול.

5. נסענו לחופש בקפריסין, אבל מה פתאום שנשכיר את הדירה?
אחד השינויים המעניינים שנוצרו הוא בתחום החופש. ממודל קלאסי של שהות במלון או בצימר, אנחנו בתהליך מעבר לעולם שלם של נדל"ן אלטרנטיבי למטייל. החל מהחלפת דירות עם זוג פלוס תינוק ממצפה בגליל, דרך שימוש בדירות של אנשים שיצאו לטיול בעצמם הודות לשירות כמו airbnb, ללוקיישנים ייחודיים כמו דירה בסירה ובית על עץ, עד לאירוח בסיסי על ספה בבית של מקומי עם couchSurfing. כל אלו יוצרים שימוש ציבורי בנכסים פרטיים ומשנים אלמנט יסודי במושג חופש. הם יוצרים מחדש את חוויית החופש.

אין תמונה
Nest. מה הטמפרטורה המועדפת עליכם בכל רגע נתון?

והנה מצאנו את עצמנו בלילה חשוך, בבית כפר איטלקי בלי עצים להסקה. ובאסרטיביות שעוטה האדם על עצמו כשהוא במקום אחר, החלטנו לצאת לחיפוש ספק העצים הקרוב. עד לא מזמן היינו מדפדפים במישלן כדי להחליט ימינה או שמאלה, ועכשיו לא עולה על הדעת ניווט ללא waze. גם כשאנחנו נוסעים במסלול שעשינו כבר אלף פעמים נעדיף להקשיב לתבונת האפליקציה. תבונה שנוצרת מאיסוף המידע מכל הנהגים ומשיתופיות גולשים בזמן אמת. ניקח את זה צעד קדימה. למה להחזיק רכב בעלויות הכרוכות בכך, ועם בונוס הפקקים והזיהום שנוצר. גם רכב יכול להיותOn Demand. שכור רכב לפי צורך למשל ב-zipcar או car2go.

6. ואם אני בשלילת רישיון?
מעולם לא היה זמן טוב כמו עכשיו להיות בשלילה. גם התחבורה הציבורית וגם האופניים העירוניים להשכרה הפכו לנגישים אפליקטיבית. אם אתם ממהרים, גם שירותי מוניות כמו getTaxi או Hailo יגיעו אילכם בלחיצת כפתור, יגבו באשראי וישלחו חשבון ישר למייל. אם לממהרים יש מספיק כסף בבנק, אפשר לנסוע בלאקשרי עם נהג דרך uber. אם לא ממהרים ואין כסף יש גם מגוון אפליקציות לטרמפים ונסיעה משותפת כמו BlaBlaCar.

7. מהו משרד?
שולחן, מחשב, כסאות וכוננית קלסרים. כך סכמטית. תבדקו כמה ניירות יש סביבכם על השולחן? כמה מהם נמצאים שם כבר שנה או למעלה מכך, מתפקדים בעיקר כמצבה לספלי קפה וכתמי דיו. ניירות שתיפרדו מהם בלי למצמץ בפעם הבאה שתצאו לחופש ותרגישו צורך לנקות שולחן רגע לפני.

השינויים נוכחים גם בסביבה המשרדית. למה להמשיך להחזיק איזה צטלה עם הערות כשאפשר להשתמש באפליקציית Evernote ששומרת את כל ההערות בענן – תמונה, אודיו או טקסט – והופכת אותם למסונכרנים תמידית וברי חיפוש. השאלה "מי מצא מחברת עם לוגו mako בחדר ישיבות?" נראית מיושנת. העולם פחות מתעסק בהדפסת מסמכים, מייצר פחות ארוניות אחסון ומנגד מציע שלל אפשרויות של קטלוג ומיון דיגיטליים.

המחשב נמצא עלינו כל הזמן בצורת המובייל, המידע והפתקים בענן, האם נשארה משמעות למשרד בצורתו המסורתית? יש לנו אפשרות להיות גמישים יותר בפרשנות שנעניק למשרד, היכן לעבוד גיאוגרפית, איך לשמור ולהעביר את המידע הנדרש.

8. לאן הגמישות שלכם תגיע?
כשאנחנו מזמינים מונית דרך אפליקציה אנחנו מחוברים ישירות לנהג, שמופיע מזוהה על צג המחשב שלנו ומקבל מאיתנו ביקורת דיגיטלית ואולי גם טיפ בתום הנסיעה. כשאנחנו מזמינים מונית דרך אפליקציה אנחנו מדלגים על תחנת המוניות.

אין תמונה
לשלוט במנעול של הבית עם אפליקציה סלולרית. lockitron

הרבה מאוד שירותים בחיינו עברו מהפיכה נוספת. השירות הוא לא רק גרסה מקוונת של עצמו, אלא קשר ישיר עם ספק השירות ללא תיווך. היות שאין צורך בישות אמיתית – חנות, סניף, מאבטח, מזכירה – השירות ניתן מהאחד לשני. קשר ישיר בין צרכן לבית עסק מוריד עלויות תחזוקה וכוח אדם.

החלטתם, למשל, לקנות דירה ואתם זקוקים למשכנתה. היום אין צורך לעבור את מסכת מילוי הטפסים, להגיע לסניף ולהמתין שבועות עד לאישור ההלוואה. דוגמה לחלופה להליך המורכב הזה היא LandingClub, שנבחרה על ידי מגזין פורבס לחברה מבטיחה כבר בשנה שעברה. החברה יוצרת שוק מהימן של מלווים ולווים, מעין קואופרטיב שמאשר הלוואות בקצב מהיר, אונליין. הלווים משלמים עלות נמוכה יותר והמלווים מקבלים תשואה גבוהה יותר.

באותו אופן כשיוצר מעוניין לגייס היום כסף – ליצירת מוצר, להקלטת אלבום, לצילום סרט – הוא פונה לקולקטיב. Kickstarter היא פלטפורמה שעל גביה היוצרים משיגים מימון ישירות מתומכיהם. מעל 2.5 מיליון אנשים כבר השתתפו בה מאז שהושקה לפני שלוש שנים.

9. מה קרה לפקיד הבנק?
צמצום המתווכים בתחומים השונים בחיינו משפיע עלינו כבני אדם. אנחנו הופכים לאחראים יותר, מודעים יותר לניהול חיינו, נדרשים לבדוק יותר פרטים לפני קבלת החלטות. הוא גם מוזיל עבורנו עלויות. מצד שני המתווכים מהווים נתח שוק גדול מכוח העבודה ופתרונות אלו יפגעו קשות בפרנסתם והחלו כבר להשפיע על כלכלתן של מדינות שונות.

10. קהילה, קולקטיב, קואופרטיב, פתחתנו מדינה חדשה?
ההבחנה בין מה שהיה בעבר פורומים והתפתח לרשתות חברתיות, ובין אפליקציות שמבוססות על תבונת ההמון מטשטשת. היום אנחנו תורמים מעצמנו, מבחירה, מידע על מצב התנועה ב-waze, המלצה על מלון ב-booking או ביקורת על עסק מקומי ב-yelp. מעגלי התוכן שאנחנו יוצרים חורגים מתחומי העניין המרכזיים בחיינו וממעגלי הקשרים החברתיים שהיו לנו כשבראנו את צלמנו ברשת.

מוניות Get taxi ברוסיה (צילום: מריה פרוטסקין)
גם את המוניות כבר מזמינים דרך אפליקציות

בשנה הקרובה יותר שירותים ואפליקציות שאנחנו מתחברים אליהם יניחו מראש יצירת קולקטיב. חלחול כלים מפייסבוק נראה כבר היום ברוב הרשתות. בשנה הקרובה נעבוד בלינקדין יותר על בניית המותג "אני" מול קהילת הגולשים, ופחות בחיפוש עבודה.

11. אם יש מדינה יש גם חוקים?
סביר להניח שאתם משקיעים הרבה יותר מחשבה כשאתם מתייגים תמונה של חבר לעומת ההתלבטות אם לגנוב רמזור שהתחלף לאדום. במקומות שבהם אנו חושפים את עצמנו נוצר קוד אתי של התנהגות. אנחנו פועלים מתוך זכויות וחובות שפיתחנו ביחד עם הקהילות שלנו. גם עולמות השירות השתנו. הפכנו לתובעניים יותר מתוקף הנגישות, המידיות, והציפייה לקבל שירות מדויק. כמה קל גם להגיב עליו.

12. איך השכל החדש הזה משתלב בחיינו?
הפרק השלישי בסדרה "מראה שחורה" מציג עולם שבו לאנשים מושתל צ'יפ חכם מאחורי הקרנית, שמאפשר להם לחפש, לעיין ולערוך את הזיכרון של עצמם. כבר עכשיו זה נשמע הרבה יותר מציאות מבדיון.

עשו ספורט, איכלו בריא, שנו לפחות שבע שעות בלילה. סיסמאות החיים הנכונים מהשנים האחרונות משאירות לנו הרבה מאוד עבודת חשיבה ותכנון ובעיקר תסכול. בדור הראשון היינו משתמשים במגוון כלים אפליקטיביים למדוד קלוריות, למדוד מרחקי ריצה או דופק. היום אנחנו יכולים לרכוש צמיד חכם של Jawbone UP, לענוד אותו 24 שעות ביממה, והוא בתמורה ירשום, ימדוד וינתח את כל היומיום שלנו – ספורט, תזונה, שינה ומצבי רוח – ויתן לנו המלצות כיצד להפוך את חיינו ליותר טובים. הוא יוכל לגלות, למשל, קשרים בין אירועים כמו התקפת עצבים לצריכה מסיבית של דברי מתיקה.

הצמיד החכם הוא דוגמה לשלב הביניים של מכונות חיצוניות שמשפיעות מהותית על אורח חיינו. הוא הסנונית המנבאת את בואה של גרדרובת אביזרים שלמה שיותקנו עליה מנגנוני שכל מסוגים שונים.

השלב הבא, כפי שכבר קל לדמיין, יהיה חיבור אורגני בין האמצעים הדיגיטליים החכמים לגוף הפיזיולוגי שאנחנו סוחבים כל יום. השנה נוצרה זרועה ביונית שבתוך 13 שבועות למדה ציות מלא למוח האנושי, והיא מתפקדת כיד לכל דבר. בעוד 50 שנה, התנבא לאחרונה זוכה פרס נובל פרופסור ג'ון גרדון, ישובט אדם.

13. לאן כל זה הולך?
טכנולוגיות המידע והסביבה ההיפר מחוברת רק ימשיכו לחלחל למארג חיינו. כל מוצר חדש מאומץ בקצב מהיר פי כמה מקודמו. כך האייפד לעומת האייפון, כך האנדרואיד לעומת האייפד. ההמצאה הבאה בשוק תגיע לביתנו מהר מהקודמות.

אבל קשה לדמיין מה תהיה ההמצאה הבאה. נסו להיזכר בחיים שלנו לפי חמש שנים, ללא מסך מגע, פילטר באינסטגרם, waze, לינקדין או ווטסאפ. כמעט בלתי סביר. בעוד שנתיים כנראה כבר לא נאמין שזה כל מה שהיה לנו ב- 2012.

אין תמונה
הצמיד שירשום, ימדוד וינתח את כל היומיום שלנו. Jawnbone UP

ב-2013 האמון שלנו במוצרים דיגיטליים יעלה, והם ימשיכו לחלחל לסביבתנו. חלקם באריזות מזוהות וחלקם בהפתעה דרך מוצרים קיימים או כאלה שנגלה לראשונה. כל התשומות בתאגידים הגדולים הופנו השנה למובייל, שהפך לתשתית הטכנולוגית הגדולה ביותר בהיסטוריה. מטר של פיתוחים בתחום הזה צפוי לרדת עלינו השנה.

14. ומה על האדם?
בניגוד לקצב ההתפתחות הטכנולוגית, אנחנו עדיין כמהים ל"תה והלימון והספרים הישנים" ונוצר פער בין החיים הדיגיטליים לחיים הרגשיים ולצרכים הפשוטים שלנו.

הסביבה ההיפר מחוברת מגדירה מהותית מחדש מערכות יחסים בין בני אדם, צרכנים וחברות, אזרחים וממשלות. יש בה הזדמנויות חדשות אך גם אתגרים וסיכונים במגוון תחומים: פרטיות, ביטחון, זכויות הפרט, סייבר-עבריינות, גודש המידע האישי החשוף והגישה אליו. כתוצאה מכל אלה – החברות והכלכלות שלנו עוברות שינויים מבנים מן היסודות.

ואנחנו משתלבים/לא משתלבים בתנועה העצומה הזאת. זכינו לחיות בתקופה של שינוי עמוק. אנחנו יכולים לקחת את הסמארטפון עלינו, לצאת לרחוב ולעשות כברת דרך מרשימה בעולם. הנכסים הגשמיים שמקיפים אותנו הופכים קלים יותר. ארכיונים, מידע, מוזיקה, וידיאו, אמצעי תחבורה – יכולים להיות שלנו בלחיצת כפתור, רק לגשת ולצרוך, ללא צורך להיות בעלים של כל החפצים האלה. אנחנו יכולים לנוע גיאוגרפית ולהמשיך להתפרנס.
בסביבה ההיפר מחוברת, החלל והזמן מוגדרים מחדש ואנחנו יכולים להתגמש ולעצב אותם לצרכינו.  

גם אתם רוצים לחמם את הבית מהאייפון?

Lockitron - רכישה מהיצרן בעלות של 179 דולר זמן אספקה במאי 2013, התשלום במועד אספקה. המשלוח הראשון לתחילת השנה אזל מהמלאי. משלוח לכל העולם. בארה"ב משלוח בחינם.

Nest – ניתן לרכוש ישירות מהיצרן או דרך ספקים: אפל, אמזון, בסט ביי ונוספים. מחיר יחידה 249 דולר ללא התקנה. אספקה תוך יום. נמכר בשלב זה בארה"ב וקנדה בלבד.

Jawbone UP – ניתן לרכוש ישירות מהיצרן או דרך ספקים: אפל, אמזון, בסט ביי ו-AT&T. עלות 129.99 דולר. אספקה תוך יום. החברה עצמה מוכרת בארה"ב בלבד.

המאמר נכתב בהשראת ניתוח הטרנדים באינטר של מארי מיקר – אנליסטית בכירה בחברת ההשקעות KPCB ואליו נוספו דוגמאות, מחשבות ופרשנות אישית. הכותבת היא מנהלת המחקר והאסטרטגיה של mako ומנהלת החדשנות של קשת.

לכל כתבות המגזין