האם לגליזציית קנאביס היא חיובית וצריך לקדם אותה? בעולם אין הסכמה ובישראל זה הפך לנושא חם בשתי מערכות בחירות רצופות. בינתיים, חברת IBM בישראל לקחה את הנושא הזה שלוהט כמו ג׳וינט שהרגע הודלק, ונתנה למחשב-על להתווכח עליו בסיוע טיעונים שנשלחו מהקהל ומול וכחנים מקצועיים.

כן מסתובבים בעולם אנשים שמומחים בלהתווכח - דיבייטרים - והם עושים את זה לא בפייסבוק או בטוקבקים, אלא ממש באירועים מאורגנים ובלי לקלל את האמהות אחד של השני, לשאול "אתה מבין בזה בכלל?", או להגיד "וואלה, אבל אני גדלתי איתם". 

לעניינו, הדיבייטר של IBM, מחשב העל שלה שיודע לחפש ידע ולנסח טיעונים רהוטים כמעט כמו בן אנוש, פותח בישראל והוצג לראשונה בשנה שעברה, כשהתווכח עם דיבייטרים אנושיים על הנדסה גנטית ועל האם לגטימי שהשלטון יצלם אזרחים באופן קבוע, למען הבטחון האישי. היכולות של הדיבייטר להבין שפה של בני אדם ולנסח משפטים משלה מבוססת על ווטסון - מחשב העל שכבר כיסח אלופי טריוויה בטלוויזיה לפני כ-8 שנים. אבל היכולת שלו לבנות טיעונים קוהרנטים ורציונליים על בסיס עשרות מיליוני מאמרים, היא פיתוח שנעשה בישראל במשך 6 שנים.

עישון סמים (צילום: Shutterstock/Pe3k)
עישון סמים|צילום: Shutterstock/Pe3k

 

הויכוח על הסוטול

הנוכחים בכנס של 70 שנות IBM בישראל שבו התקיים הויכוח הבוקר, התבקשו לשלוח טיעונים בעד ונגד לגליזציה באמצעות הסמארטפון. אני כתבתי את הטיעון המאוד משכנע ורהוט שלמדתי מהאינטרנט - ״רגע, קראת את המצע?״. סתם. כתבתי שקנאביס מספק סוטול טוב ובלתי מזיק - אני לא יודע להגיד מדעית שזה נכון. אבל זה מה שהיה לי. לצד הטיעון הכל כך מנומק ומפורט שלי, נשלחו עוד כ-1,000 טיעונים של מכובדים שהתארחו בכנס. 62 אחוז מהטיעונים שנשלחו היו בעד, ו-38 אחוז היו נגד. חלק מהנוכחים שלחו גם וגם.

המחשב הווכחן (אותו מכנים דיבייטר) לא התכונן מראש לנושא, אלא התווכח בזמן אמת עם עצמו, על פי הטיעונים שנשלחו מהקהל, וידע לנסח משפטים משלו. 

הדיבייטר, בקולו המתכתי נאם בעד לגליזיציה במשך כדקה. הוא טען שקנאביס לא מזיק יותר מאלכוהול, שהוא מסייע בהקלה על כאב, וכי מיסוי עליו יכול לה כיס כסף רב לקופת המדינה שישמש לטפל בנזקים שכן יש לסם. כן, יש סתירה פנימית בטיעון - הוא לא מזיק, ואפשר לממן במסים שלו את הנזק.

הדיבייטר אחר כך "שינה את דעתו" לנגד, כלומר לא באמת שינה, כי אין לו באמת דעה, רק יכולת להציג טיעונים. שוב בקולו המתכתי, הוא סיפר על המדרון החלקלק שיוביל לסמים קשים, על חשש מכך שתתבקש לגליזציה גם לסמים קשים, ועל השפעות בלתי הפיכות של קנאביס וחומרים משנים תודה על המוח והזכרון. הדיבייטר אמר שלגליזציה תגרום לעליה בדרישה שתוביל לשוק שחור גדול יותר, וכן לפשיעה כמו אונס ורצח.

אחרי הדיון ביקשו מהקהל להצביע איזה צד שכנע אותו יותר. האחוזים בסקר הלא ממש מדעי הזה הראו שהקהל היה מחולק פחות או יותר אותו דבר - 76 אחוז אמרו ששוכנעו מצד הבעד ו-24 אחוז שוכנעו שהם נגד.

זה היה סוג של ניסוי ראשון מסוגו והוכחה ליכולות של הפיתוח הישראלי. ההפיכה של חומר גולמי, טיעונים קצרים ברמות שונות, לכדי טיעון מסודר בשפה של בני אדם - הוא הפיתוח שמתגאים בו ב-IBM. זה, והעובדה שאחרי שהמחשב עבד כל כך קשה לנתח 1,000 טיעונים, הוא לא צריך לצאת ולעשן משהו.