כשנעמה דרורי (16), תלמידת בית הספר התיכון ליד"ה בירושלים, מנסה לתכנון בילוי לערב או לסוף השבוע, היא מגלה שמדובר במשימה קשה מהצפוי. בבירה יש לא מעט אטרקציות לתיירים, אבל בהיצע הבילויים לתושביה הצעירים - העיר עדיין מתקשה, בדיוק כמו הדימוי שלה. "בגילאים שלנו, 16-17, כמעט ואין מה לעשות בעיר", אומרת דרורי. "מסיבות יש פעם בהרבה זמן, אבל נכנסים לשם גם כאלה שלא חברים שלך, או קטונים או גדולים ממך. נמאס כבר לצאת לשכונה או לבתים של אנשים אחרים".
"המסיבות של העירייה מאורגנות לעתים רחוקות", מצטרף אייל אסולין (16), בן גילה מתיכון רנה קאסן בירושלים, "רוב המסיבות הן של יחצ"נים פרטיים והן בדרך כלל מסיבות של מוסיקה מזרחית – מה שלא מדבר לכל בני הנוער".
הבעיה הקטנה של נעמה, אייל ו-8,000 התלמידים בכיתות י'-י"א בירושלים היא במובנים רבים הבעיה הגדולה של ירושלים. נטישת הציבור הלא-חרדי היא מגמה דמוגרפית שמשפיעה על העיר כבר שנים רבות, והיא מושפעת בדיוק מהצעירים האלה ומהתסכול שלהם. אבל בשבועות הקרובים תתחיל לבצבץ תקווה חדשה: קבלו את "באבל" – אפליקציית הבילויים הירושלמית בפייסבוק. לא מדובר רק במדריך התמצאות בבילויים הקיימים, אלא יוזמה מרחיקת לכת בהרבה – ארגון של אירועים ובילויים חדשים על ידי בני הנוער עצמם. ולא, לא מדובר במעגלי הורה במדרחוב נחלת שבעה.
איך זה עובד?
בתוך האפליקציית הפייסבוק יכולים הצעירים ליזום אירועי תרבות ובילוי כרצונם, ולבחור לעצמם הופעות מתוך מגוון גדול של קבוצות ולהקות ירושלמיות ובהן הצגות תיאטרון של החאן, מופעים של תיאטרון פסיק, קבוצת האינקובאטור, להקת המחול ורטיגו ועוד. הצעירים שמארגנים את האירוע יכולים לבחור מה יקרה גם סביב באירוע: מפגש עם האמנים, מסיבת די.ג'י או מסיבת אוזניות נלווית, איזה אוכל ושתייה יוגשו ועוד. הפעילויות יתקיימו בסינמטק, בחאן, בבית אבי חי, בצוללת הצהובה, בבית מזיא, ואפילו בגן החיות.
התיכוניסטים לא רק יבחרו את הבילוי ויצאו לבלות – הם גם אלה שהשתתפו בעיצוב הפרויקט עצמו, שאורגן כיוזמה של קרן ירושלים, האחראית על אירועי התרבות בירושלים. דרורי היתה בין הראשונים שהצטרפו לצוות המארגן. "ביחד עם הצוות של המארגנים בחרנו את השם 'באבל', בחרנו איך יראה הלוגו, ואלמנטים פרסומיים אחרים".
כל הבקשות של הצעירים עצמם נאספות באמצעות עמוד הפייסבוק של הפרויקט. את האירועים מפיקים במשכנות שאננים בהתאם לרצונות של רוב בני הנוער. בכל אירוע ניתנת גם במה לאמנים צעירים מקרב בני הנוער עצמם: שחקנים, סטנדאפיסטים, מוזיקאים וכו. האירועים מתוכננים להיערך בכל יום חמישי במשך עשרה שבועות ברציפות, מסוף אפריל ועד יוני. העלות: לא יותר מ-50 שקלים לאירוע, כולל הכיבוד וההסעות מהבתים.
האם אפליקציה בפייסבוק יכולה באמת לשנות את החיים של התיכוניסטים הירושלמים, ובטווח הרחוק להשפיע על אופייה של הבירה? כנראה שהיומרה הזו קצת גדולה על "באבל", ותלויה בלא מעט גורמים: האם צעירים רבים באמת ישתמשו באפליקציה, האם היצע אירועי התרבות שבה הוא לטעמם, האם הם באמת יצאו מהבית באלפיהם ויגיעו לאירועים האלה, והאם יש לכל זה השפעה על השנים הבאות.
אבל זה כנראה עוד לא מעסיק את דרורי ואת אסולין. מה שחשוב עכשיו זה שבעשרים ושישה באפריל יתקיים האירוע הראשון בסדרה. מה יקרה בו? הדיונים באפליקציה כבר בעיצומם. "האירוע הראשון יתחיל בהופעת מוזיקה של אומן שלא החלטנו עליו עדיין", מעדכנת דרורי, "אחרי זה מסיבה. ואז יכול להיות שנקרין סרט".
קליק לכניסה לבאבל בפייסבוק
>> איך משיגים 21 אלף עוקבים באינסטגרם?
>> וגם: רק בישראל - התמונות המשעשעות של גוגל סטריט וויו ברחובות הארץ