ד"ר אלכס וולרשטיין, היסטוריון מדעי מומחה לכלי נשק גרעיניים מהמכון האמריקני לפיזיקה תכנן אפליקציית רשת בשם Nukemap שתפקידה להראות מה קנה המידה של ההרס שפצצה גרעינית עלולה לגרום.
התצוגה של האפליקציה מבוססת על שירות המפות של גוגל ומראה את מעגלי הנזק השונים מרגע נפילת הפצצה ועד שוך הקרינה הגרעינית. היות ולא ניתן להציג בשירות המפות את הנזק שיגרם לחיי אדם, עשה וולרשטיין חישובים שימחישו זאת עבור מקרה בו הפצצה הגרעינית הגדולה בעולם בשם 'פצצת הצאר' (פצצת מימן מדגם AN602) תיפול קרוב למקום מגוריכם.
יש לציין כי מדובר בפצצה שפותחה בשנות ה-60 על ידי ברית המועצות בתקופתו של ניקיטה חרושצ'ב. הפצצה נוסתה פעם אחת בלבד ב-30 באוקטובר 1961, ומאז לא בנו אותה יותר בגלל הנזק האדיר שהיא עתידה לגרום.
על פי החישובים של וולרשטיין במקרה ופצצה כזו נופלת במקום כלשהו על פני כדור הארץ, רדיוס כדור האש שלה יהיה 3 ק"מ (ת"א - ראשון לציון - רמת גן) ופיצוץ האוויר הראשוני (ההדף) שלאחר כדור האש יכול להגיע עד לרדיוס של 33 ק"מ (גן יבנה - נתניה - מודיעין) ולהרוס כל מה שעומד בפניו, כולל מבני בטון.
אלו שישרדו את גל ההדף יסבלו מכוויות מדרגה שלישית וחלקם יהיו לכודים על ידי סופות אש בגלל הקרינה התרמית שתשתרע על רדיוס של 77 ק"מ (אופקים - טירת הכרמל - ים המלח). ואם תשרדו את כל זאת בדרך נס, מצפים לכם שבועות של קרינה במינון 500 rem שתשתרע על שטח של 7.5 קילומטרים (ראשון לציון - רמת גן - הרצליה).
על פי חישוביו של ד"ר וולרשטיין, 90 אחוזים מהאוכלוסיה שתישאר בשטח זה תחדל להתקיים במהלך מספר שבועות ממועד נפילת הפצצה.
בוחרים כל מקום בעולם, סוג הפצצה ומשגרים אותה
אם אתם רוצים להתנסות באפליקציית Nukemap בעצמכם כנסו לקישור הזה.
ביחרו את האזור (העיר, השכונה ועוד) מתוך הרשימה או על ידי גרירה של הסמן אל האזור הרצוי. בשלב השני ניתן לבחור את סוג הפצצה מתוך 18 אפשרויות. מהפצצה הכי פחות הרסנית ועד לפצצה הקטלנית ביותר, אותה "פצצת צאר" שהוזכרה מקודם. לוחצים על כפתור Detonate והפצצה נופלת.
אחרי הנפילה מופיעים מעגלים צבעוניים סביב האזור בו היא נחתה. כל צבע מסמל את ההרס הצפוי. כך למשל לפי האפליקציה במעגל הקרוב ביותר למקום הפגיעה (ירוק, קרינה למרחק של 7.49 ק"מ), אחוז התמותה יהיה בין 50%-90%, בתוך שעות עד שבועות מרגע החשיפה לקרינה.
המעגל הרחב ביותר (כתום בהיר, 77 ק"מ), מבטיח לנפגעים כוויות מדרגה שלישית, התפוצצות של חומרים דליקים ועוד. ואם פיצוץ אחד לא מאיים עליכם, האפליקציה גם מאפשרת ליצור מספר התקפות, זאת על ידי לחיצה על הכפתור Detach maker.
מה קורה אם הפצצה נופלת בתל אביב?
נפילה של פצצה גרעינית הכי קטנה שארה"ב מייצרת (Davy Crockett) על שדרות רוטשילד בתל אביב
נפילה של פצצה גרעינית הכי גדולה והרסנית שייצרה ברית המועצות (Tsar Bomba) על שדרות רוטשילד בתל אביב
נפילה של פצצה גרעינית הכי גדולה שיש היום לארה"ב (B-83) על טהראן שבאיראן
כבר בשלושת הימים הראשונים מרגע השקת האפליקציה היא זכתה לפופולאריות רבה, מעל 700 אנשים השתמשו בה וביצעו 1,500 פיצוצים. והיו אף מתנגדים שטענו כי היישום Nukemap מעודד אלימות.
על כך משיב ד"ר וולרשטיין כי פיתח את היישום כדי להציג עובדות ומתעקש שאין מאחוריו מניע פוליטי או הסתה לאלימות: "רוב האנשים שמדברים על זה הם אלו שמפגינים נגד הגרעין", הוא אומר.
"הם אוהבים את היישום כי הוא מדגיש את הסכנה שנשק גרעיני יוצר לעולם. אני די באמצע של כל זה. אני לא חושב שנשק גרעיני יעלם בקרוב, אבל אני מקווה שאנחנו לא נשתמש בו".