"אני סמלת ק', מהצבא האמריקאי. בת 32, אם חד הורית מבאפלו ניו יורק וכרגע נמצאת בסוריה", כך נפתח מכתב שהגיע לישראלים רבים במייל. "הוריי מתו כשהייתי בת 21", היא מספרת בהמשך ומציינת שהיא בת יחידה, כך שלא נותרה לה משפחה.
אם זה לא מספיק - היא ניסתה להשתקם - התגייסה לצבא, נישאה והביאה ילד לעולם, אך הילד מת ובעלה החל לבגוד בה, מה שהוביל לגירושים. עכשיו היא שוב בודדה, ומחפשת גבר שהיא יכולה לסמוך עליו. אה, והנה החלק הכיף אחרי כל העצב - יש לה 3.2 מיליון דולר שהיא השיגה בסוריה. היא יכולה לשלוח לכם אותם ולהתחלק בכסף באמצעות רופא (שלא יהיה לו מושג מה יש במשלוח), אם רק תעזרו לה במימון.
נוכלות מוכרת עם טוויסט מתוחכם
כן. הסיפור נשמע טוב מדי. זו תרמית. כן. גם אנחנו שמנו לב שהיא אומרת שהיא אם חד הורית למרות שהילד שלה לא בחיים. אם מסתכלים על המכתב מקרוב רואים טעויות קלות באנגלית. טעויות שיכולות לקרות גם למי שדובר את השפה, ובכל זאת זה מחשיד. אה, ואם יש 3.2 מיליון דולר וצריך משהו למימון - אפשר פשוט לקחת חלק מהסכום הזה ולא צריך לבקש מאף אחד עזרה.
יצירת דמויות של "נערות פיתוי" שלפעמים באמת מופעלות על ידי נשים ולפעמים על ידי גברים, הן דרך מאוד עתיקה לסחוט גברים בודדים (או הרפתקנים), וגם ברשת כבר ראינו לא מעט ניסיונות כאלה להתחזות לנשים באימייל או ברשתות החברתיות למטרות סחיטה (כמו האישה שביקשה מכתבנו, שמעון איפרגן, להתפשט). אפילו זכינו לקבל נוסחים של המכתב הזה מכתובת מייל שונות, ומפרופילים בפייסבוק שאפשר לזהות שהם מזוייפים תוך שניה. אך במקרה הזה שאותו הביא לידיעתנו אוהד זיידנברג, חוקר בחברת מודיעין הסייבר הישראית קלירסקיי, השיטה השתכללה.
בכל הפרופילים שהנוכלים מקימים הם גונבים תמונות אקראיות מגוגל, ק' היא חיילת אמיתית לחלוטין (אך שמה שונה). היא אפילו ביקרה לאחרונה בישראל עם בן זוגה לשבוע הגאווה. במכתב שנשלח מצורפות תמונות גנובות שלה במדים ובלבוש אזרחי אבל חוץ התמונות הללו המכתב מפבורק לחלוטין ולא תואם את הסיפור האמיתי שלה.
3.2 מיליון דולר בדרך אליך
זיידנברג מציין כי העוקץ הזה לא חדש, והתחיל כנראה באמצע 2017. "אבל מאז הסיפור השתכלל מאוד", אומר החוקר. "זוהי רשת דמויות פיקטיביות שמקורה באפריקה, ככל הנראה בסנגל או בניגריה. השיטה שלהם שלא להיתפס די פשוטה: הם לוקחים את חשבונות הפייסבוק האישיים שלהם ומשנים בהם רק את התמונה – ואז פייסבוק לא סוגר את החשבונות".
מעבר לשיטה, מה שמייחד לדבריו עוד יותר את המקרה הזה הוא שכל הנוכלים מתחזים לאותה אישה - חיילת בצבא הבריטי. מי שמביע עניין בהמשך התהליך, אומר זיידנברג שצלל לתוך המקרה, מתבקש לעשות את זה רק במיילים בשביל ש"לא יאזינו לה".
אחר כך מקבלים סריקה של דרכון מזויף ובקשה לשלוח פרטים אישיים כגון מספר דרכון, כתובת וטלפון - לכאורה כדי לוודא את זהות האדם ולארגן את המשלוח. אלא שבפועל כמובן מיועדים הפרטים כדי לסחוט את הקרבן.
חברת Clearsky, שבראשה עומד בועז דולב, לשעבר ראש מערך "ממשל זמין" ותהל"ה, מציינת כי בין הגברים שאישרו את הצעות החברות של הדמויות הפיקטיביות היו כמה ישראלים. עתה מנסים החוקרים לאתר את הקרבנות, ואף ליצור קשר עם החיילת הבריטית כדי ליידע אותה בנוגע לגניבת זהותה.