הכיתה הממוחשבת- בקרוב בבית ספרכם (צילום: חדשות 2)
בתי הספר שירצו חיבור לאינטרנט, יחויבו לעשות שימוש בחיבור קווי בלבד|צילום: חדשות 2

משרד החינוך משקיע בשנים האחרונות את מירב המאמצים כדי להתאים הטכנולוגיות בכיתות הלימוד בישראל למאה ה-21. אבל עם הקידמה כמובן, מגיעה גם הקרינה והחשש לגבי נזקיה. בחודש שעבר עתרה הנהגת ההורים הארצית נגד הטמעת רשת אינטרנט אלחוטית בבתי הספר, ודרשה להחיל את המלצותיה של הוועדה הבין-משרדית בנושא, הקובעת כי יש להוציא את השימוש באינטרנט אלחוטי מבתי הספר.

הבוקר (א'), הודיעו במשרד החינוך כי ההמלצות אומצו וכי בעקבות החלטתה של הוועדה, שכללה גם נציגים מטעם משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה, יחויבו בתי הספר המעוניינים בחיבור לאינטרנט לעשות שימוש בחיבור קווי. במשרד מבטיחים כי חוזר מנכ"ל בנושא יפורסם בימים הקרובים ויעניק הנחיות חד משמעיות לבתי הספר.

ארון החשמל שלא אמור להיות בתוך כיתה
ארון החשמל שלא אמור להיות בתוך כיתה

ההמלצה התבססה בין היתר על דוח שגיבשה פרופ' מיכל סדצקי, מנהלת היחידה לאפידמיולוגיה של סרטן וקרינה במכון גרטנר שבתל השומר, המשמשת כיועצת למשרד הבריאות. היום פרופ' סדצקי מברכת על ההחלטה, אבל עדיין דואגת להדגיש כי עד היום לא הוכחו נזקיה של הקרינה האלחוטית.

"לא קבענו שאינטרנט אלחוטי מזיק", היא מסבירה, "עם זאת, מכיוון שמדובר בקרינה בלתי מייננת, בגלל קיומו של עקרון הזהירות המונעת ומכיוון שהסביבה הלימודית היא סביבה הנכפית על התלמידים, העדפנו לנקוט באמצעי זהירות. ילדים הם אוכלוסיה שרגישה לפיתוח סרטן. זאת אומרת, שהרבה מסוגי הסרטן שאנו נתקלים בהם היום הם תוצאה של חשיפה לגורמים מסרטנים בילדות. כדי לדעת בוודאות מהי השפעתה של הקרינה, נאלץ לחכות עוד כ-20 שנים ולכן, בניגוד לסיגריות למשל, אנחנו לא מבקשים להפסיק להשתמש באינטרנט אלחוטי, אלא רק אומרים: 'השתמשו בזהירות ותפחיתו את הקרינה ככל שניתן'".

האנטנות הסלולריות מסוכנות לילדים (צילום: חדשות 2)
"אף פעם לא תהיה הוכחה לקשר ישיר בין קרינה לסרטן"|צילום: חדשות 2

מי שהתרגשה היום במיוחד מההחלטה יותר מכל היא ד"ר יעל שטיין, רופאה בהדסה עין כרם החוקרת בשנים האחרונות את השפעות הקרינה על גוף האדם. "עשית לי את היום", היא אומרת בתגובה להודעה ומציינת כי נלחמה באופן אישי למען מטרה זו במהלך השנתיים האחרונות, "הוועדה הוקמה לראשונה בשל חשש לחריגות בקרינה הנובעת מרשת החשמל בבתי הספר. לפני כשנתיים נתקלתי בארונות החשמל בהם מטעינים מחשבים ניידים בכיתות בהם לומדים ילדיי והזדעזתי. כיום פועלים כ-30 מחשבים על רשת אלחוטית בכיתה ובמצב כזה רמת קרינת המיקרוגל גבוהה מכל ההנחיות המותרות".

לטוענים כי טרם הוכח שהקרינה מזיקה, היא משיבה: "גורמי סרטן הם עניין של סטטיסטיקה ולכן אף פעם לא תהייה הוכחה חותכת לקשר ישיר בין קרינה לסרטן. עם זאת, יש אפקטים אחרים שידוע שהקרינה עלולה לגרום להם, כמו: צילצולים באוזניים, קשיי ריכוז, הפרעות שינה, בעיות בעור, תופעות אלרגיות שונות שאנחנו מתחילים לראות בקרב אנשים מסויימים. ככל שנחשפים יותר הרגישות עלולה לעלות".

אבל יש גם מי שלא ממהר לשמוח מהר מדי מהחלטת משרד החינוך. "שמענו הבוקר על החלטת משרד החינוך, אבל לנו אין כוונה לוותר עד שנראה עשייה בשטח", אומרת יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אתי בנימין דילהרוזה, הממתינה עדיין לדיון בנושא העתירה שהגישה ההנהגה בבג"ץ, "חבל שמשרד החינוך נאות להגיש את ההנחיות רק לאחר הגשת הבג"ץ ולא לפני כן, כשפנינו לשר החינוך בנושא. אנחנו דורשים אכיפה של הוצאת ה- WiFi מבתי הספר לאלתר ואכיפת הנושא על הרשויות המקומיות. אני מקווה שבעוד חמש שנים לא תצטרך לקום ועדת חקירה בסגנון 'הקישון 2' שתצטרך לבחון את הנזקים שנעשו לילדנו". 

>> סמארטפונים זולים עד אלף שקלים - שמתאימים גם לתלמידים