בעידן הרשתות החברתיות, שבו אנחנו משתפים כל פרט מחיינו- איפה היינו, מה אכלנו, עם מי דיברנו, ולמי עשינו לייק - אפשר לחזות את ההתנהגות שלנו וגם להשפיע עליה. אבל האם השיטות האלו מזהמות גם את הפוליטיקה הישראלית? התשובה היא כן.
ליאור חורב, יועץ פוליטי ואסטרטגי, טען כי גם בישראל, ישנן מניפולצות על הבוחרים: "מה שעושים היום הוא השכלול של השיטות של קיימברידג' אנליטיקה, בדרכים אחרות".
קיימברידג' אנליטיקה (Cambridge Analytica), שהייתה חברה בריטית פרטית ששילבה כריית נתונים, מסחר בנתונים, ניתוח מידע ואסטרטגיה תקשורתית לצורך השפעה על תהליכי בחירות במדינות ברחבי העולם. היא הייתה מעורבת במסע הבחירות לנשיאות ארצות הברית של דונלד טראמפ ובקמפיין הברקזיט ליציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, תוך שימוש במידע אישי מפייסבוק. תפקודה של קיימברידג' אנליטיקה בקמפיינים הללו הוא נושא לחקירות פליליות מתמשכות בשתי המדינות, בעיקר בנוגע לשיטות בהן היא נקטה לצורך מיקוד בוחרים.
השאלה היא איך זה משפיע על הבחירות. האם יש חברה אחרת שעושה דבר דומה כדי לעזור למפלגה ישראלית כלשהי להטות דעות של בוחרים?
"חד משמעית כן. אנחנו צריכים לפגוש את הבוחרים. אנחנו צריכים לפגוש אותם במחיר סביר. הבוחרים לא באים לכיכר העיר יותר, חלקם הגדול לא רואה טלוויזיה, בעיקר דור הY, הוא משוטט באפליקציות, ברשתות החברתיות, ואנחנו צריכים להגיע אליו, לדעת שאנחנו מגיעים לאדם הנכון בזמן הנכון ועם המסר הנכון".
השאלה היא ערכית. פענוח של פרופיל פסיכולוגי של בוחרים- באנגליה מגדירים את זה ככלי נשק. הפרלמנט האנגלי אמר- 'אין לנו דרך להבטיח בחירות הוגנות'. פוליטיקאים ישראלים אומרים לך- 'תעשה לנו קיימברידג' אנליטיקה'? זה אפשרי?
"אם זה חוקי- זה אפשרי. ואם זה לא חוקי- צריך להיות אוויל כדי לעשות את זה. אבל הרכבת עזבה את התחנה. מה שהוגדר ככלי נשק וכלים ששימשו פעם את רק התעשיות הביטחוניות, הפכו להיות היום מוצרי מדף קטלניים מאוד. אני חושב שתם עידן הפרטיות, והיום אנחנו צריכים להתמקד פחות בחסמים על החברות, ויותר להעניש את הפוליטיקאים שסוחרים בזה, ולחנך את האנשים שהם אכן חשופים לזה".
אתה חושב שראש הממשלה הבא של מדינת ישראל ייבחר בבחירות חופשיות?
"אני חושב שצריך להגדיר באופן אחר לגמרי את המושג "חופשי". ראש הממשלה ייבחר תחת השפעה גדולה כפי שפעם השפיעו העיתונים והטלוויזיה המסחרית, והיום משפיעות האפליקציות והרשתות החברתיות. מעולם לא היו בחירות חופשיות באמת, הן פחות חופשיות, רק בדרך אחרת".