יו"ר עליבאבא ג'ק מא הוא אמנם אחד האנשים העשירים והמשפיעים בעולם שהקים את ענקית הקמעונות השנייה בגודלה אחרי אמזון, אך הדרך לפסגה לוותה ברצף של קשיים וכישלונות.

דרכו של האיש, ששוויו עומד על כ-40 מיליארד דולר ודורג על ידי המגזין פורבס במקום ה-20 ברשימת האנשים העשירים בעולם, עברה במספר כישלונות להתקבל ללימודים גבוהים, 30 ניסיונות להתקבל לעבודות שונות שלא צלחו וניסיון כושל להקים אתר דפי זהב בגרסה הסינית. האתר הבא שהקים מא כבר רשם הצלחה פנומנלית. הנה מספר עובדות לא ידועות על המיליארדר הסיני:

1. השם האמיתי שלו הוא מא יון. את שמו המערבי קיבל מצעיר אוסטרלי שפגש בילדותו שהתקשה לבטא את השם הסיני והחליט לכנות אותו ג'ק.

2. מא נכשל פעמיים בניסיונות לעבוראת מבחני הכניסה לאוניברסיטת האנגג'ואו שם ביקש ללמוד הוראה ולבסוף התקבל. "גם בלימודים עצמם לא הייתי הסטודנט הכי מוצלח. אבל הייתי קשוב לאנשים ובתור יו"ר ארגון הסטודנטים בעיר שלי למדתי לעבוד עם אנשים, להבין איך לעזור להם ולקבל מהם כבוד", אמר בהרצאה באוניברסיטת ניירובי בשנה שעברה מול מאות יזמים מקומיים ומרחבי אפריקה.

3. מא סיים את התואר הראשון שלו בהוראה בשנת 1988, ומשם המשיך ללמד אנגלית באוניברסיטה עצמה שש שנים נוספות במשכורת של 12 דולר לחודש. ב-2015 סיפר המיליארדר הסיני בראיון לצ'ארלי רוז כי ניסה גם להתקבל להארוורד 10 פעמים ובכל פעם נדחו בקשותיו.

4. מא סיפר שב-1995 הגיע למסקנה כי תפקיד ההוראה אינו מתאים לו והחליט לעזוב ולנסות את מזלו בעולם העסקי. מא הגיש קורות חיים ל-30 משרות שונות ברחבי העיר גואנגג'ואו, אך גם קיבל 30 דחיות. בין היתר סיפר כי מתוך 24 אנשים הגישו מועמדות לתפקידים שונים ברשת המזון המהיר KFC היה היחיד שלא התקבל. מא ניסה להתקבל גם למשטרה וסורב, כך גם למשרת מלצר בבית מלון.

5. ב-1995 הצטרף לקבוצת יזמים סינים לנסיעה לארה"ב כמתרגם, שהסתיימה בחטיפתו ללאס וגאס על ידי איש עסקים מקומי. תחילתו של סיפור בניסיון של מא להשיב חוב של חבר מאותו איש עסקים שכלא אותו בדירתו באיומי אקדח, וכעבור מספר ימים חטף אותו ללאס וגאס. בווגאס הצליח מא להרוויח 600 דולר ממכונת מזל ועם הכסף טס למכר שמתגורר בעיר סיאטל, שם נחשף לראשונה לאינטרנט. הגילוי של הקופסה עם המסך האפור טלטל את מא חסר הידע הטכנולוגי, שלמד בהמשך כי מדובר במחשב.

עם שובו לסין גייס מא מבני משפחתו וחבריו 2,000 דולר לטובת המיזם האינטרנטי הראשון שלו בסין - גרסה מקומית לדפי זהב. ב-1995 האינטרנט החל להעסיק את הציבור הרחב והשימוש בו התרחב, אך התקשורת עדיין היתה איטית וטעינת דף אחד במחשב המחובר לרשת בדירתו של מא, לקחה יותר מ-3 שעות. המיזם נחל כישלון בגלל חוסר אפקטיביות.

6. בפברואר 1999 שוב הצליח מא לגייס כסף למיזם חדש - אתר אינטרנט שיאגד עסקים קטנים ובינוניים ברשת, הפעם סכום של 60 אלף דולר. החזון של מא היה לתת במה ולמנף את העסקים הקטנים של מחוז ז'ג'יאנג מאחר והמדינה לא יכלה לסייע להם להתרומם ולהפיץ את שירותיהם או מוצריהם בעצמה.האתר החדש זכה לשם Alibaba.com. ההשראה לשם עליבאבא הגיעה בעקבות אהבתו לאגדת סיפורי אלף לילה ולילה שמספרת את סיפורו של הנגר העני שגורלו משתנה בעקבות גילוי מנורת הקסם במערה במדבר. לדבריו ראה את האינטרנט כאוצר המוסתר במערה ועליבאבא כזה שפרץ את המערה ושיחרר את האוצר החוצה לטובת מיליוני נגרים עניים.

7. בשנים הראשונות המיזם התקשה להתרומם - בעיקר מתוך בורות טכנולוגיית היות ומרבית העסקים אליהם כיוון, של כפריים שמרביתם חיו בעוני ומחשב לא היה מוצר מוכר - שלא לומר האינטרנט. מא הבין שללא הון אנושי - המיזם לא יוכל להצליח, החליט להשקיע משאבים ולגייס עסקים באמצעות לימודי אינטרנט שהוא מימן, כמו גם חיבור בתים לרשת ובניית העמוד לאותו עסק. בתחילת שנות ה-2000 ניסתה סין לעמוד על רגליה ובאמצעות רפורמות במדיניות הפנים והחוץ לשפר את גורל וגורל אזרחיה, שמרביתם חיים בעוני בכפרים ברחבי המדינה.

8. אחת הבעיות ממנה סובלת סין היא השחיתות שהפכה לחלק מהנורמה המקובלת במדינה. על כן יצר מא מערכת בניית אמון שביצעה בדיקה מדוקדקת לכל עסק שביקש להירשם לאתר. כל עסק שילם סכום סמלי בהרשמה - ואילו עליבאבא העסיקה חברה שתפקידה היה לוודא קיומו של רישיון עסק, חשבונות בנק ועוד. כיום קבוצת עליבאבא מונה מספר נככסים הכוללים את פלטפורמת המסחר המרכזית, שמחברת עסקים סיניים עם לקוחות מכל העולם, אתר דומה לשוק הסיני המקומי שנקרא 1688, פלטפורמת מכירות בין אנשים בשם טאובאו, מערכת סליקת תשלומים בשם עליפיי, מנוע חיפוש eTao וענן משלה בשם Aliyun.

ביום הרווקים הסיני האחרון (נובמבר 2017) - אירוע הקניות המקוון הגדול בעולם בו בוצעו עסקות בסכום של יותר מ-25 מיליארד דולר, עקפה עליבאבא כל שיא מכירות אפשרי עם 256 אלף עסקאות בשנייה מול רוכשים מ-192 מדינות. במכירות השתתפו 600 אלף חנויות סיניות אותן גייסה הקבוצה לטובת הפצת מוצרים, 140 אלף מותגים - מתוכם 60 אלף מותגים מכל העולם.

הכתבה פורסמה ב-TheMarker

עוד מ-TheMarker: 

"לקנות באמזון גו בפעם הראשונה מרגש כמו גניבה"
ועידת ההייטק: "זה הדור האחרון של הפרטיות. אימהות יאהבו את הרובוט יותר מאת ילדיהן"

9. מא הוא חובב טאי צ'י מושבע ולעתיםקרובות שוכר שירותיהם של מומחים שיגיעו לאמן את עובדי החברה בשעות העבודה. ב-2017 הפיקה חברת עליבאבא פיקצ'רז, השייכת לקונצרן של מא, סרטון בשם Gong Shou Dao ובו מככב המיליארדר כמאסטר טאי צ'י לצדם של כוכבים סיניים גדולים כמו ג'ט לי. מטרת הסרט היא מחווה לאמנות הלחימההנפוצה ביותר בסין ועד כה צפו בסרט כ-200 מיליון סינים ואילו ביוטיוב, ישנם כמיליון צופים מאז עלה הסרט בפברואר האחרון.