אין תמונה
החלונות לא מתפרסים על כל המסך
"...תנו לי את העייפים, המדוכאים, החפצים בחופש, הבו לי את הזועמים, המתוסכלים המחפשים דרך אחרת...“ - חריטה בדיונית הנמצאת על פסל החירות הבדיוני הנמצא בכניסה לכל מק.

מאז המעבר של אפל למעבדי אינטל, המחשבים שלהם – שעד כה נחשבו מחשבי מעצבים בלבד – הפכו למוצר מבוקש. המעבדים של אינטל אפשרו לכל משתמש להתקין על המחשב לא רק את מערכת ההפעלה של אפל, אלא גם את חלונות המוכרת, ועדיין ליהנות מהעיצוב והאיכות של המחשב ש-PC magazine כינה ”הפי.סי הטוב ביותר“.

אם גם אתם נמנים על המהגרים למקינטוש, או שאתם מתכננים להיות כאלה, כדאי שתדעו איך מתמודדים עם המחשב של אפל בצורה הטובה ביותר. יש כמה דברים שכדאי לדעת כדי להתחיל ולעבוד עם המערכת כמה שיותר מהר:

סביבת העבודה

הדבר הראשון הוא לשים לב ששולחן העבודה שלכם הוא באמת שולחן עבודה. כל חלון שתפתחו לא מכסה את כל המסך אלא נפתח ומציג את התוכן שלו בצורה נוחה – קרי הוא נמתח לרוחב הנדרש כדי להראות את כל מה שיש בעמוד. בחלקו העליון של מסך העבודה תוכלו לראות את התפריט הדינאמי. התפריט משתנה מתוכנה לתוכנה כך שאם אתם בחלון של מעבד התמלילים התפריט יראה לכם את האפשרויות הקשורות לתפריט המעבד. אם אתם בדפדפן שלכם שורת התפריט תשתנה בהתאם. שורת התפריט כוללת גם תוכנות קטנות שמיוצגות על ידי סמלונים שונים וכמו כן מידע כמו זמן, מצב בטרייה, קליטת Wifi ועוד. בתחתית החלון תמצאו את ה-Dock ובו ניתן לראות תוכנות שפעילות ברגע זה וכמו כן תוכנות שגררתם ל-Dock כדי לקבל גישה מהירה. אל חלקו הימני של ה-Dock תוכלו לגרור תיקיות וקבצים בהם אתם משתמשים בתדירות גבוהה.

אשליית הכפתור האחד

נכון, למק יש רק כפתור אחד אבל זה עניין עיצובי בלבד. לחיצה על כפתור ה-Ctrl יחד עם הקלקה על העכבר תפעיל את תפריט האפשרויות. בניידים יש אפשרות לעשות שימוש בשתי אצבעות כדי להפעיל את הכפתור הימני. זה פשוט, מקישים עם שתי אצבעות על משטח העכבר והמק מבין שאתם רוצים לבחור בכפתור הימני. במקבוקים החדשים, כמו גם במקבוק אייר, ישנה אפשרות נוספת של שימוש בשלוש אצבעות או סימנים שונים כדי להפעיל את הזום, לקפוץ בין תמונות או פריטים וכדומה.

איך אני עושה Undo?

כפתור ה-Ctrl במק לא מתפקד באותה הצורה כמו בחלונות. כל הקיצורים שאתם מכירים עדיין כאן אך מה שמחליף את ה-Ctrl הוא מקש ה-Command. המקש נמצא משמאל למקש הרווח (וגם מימינו) ומיוצג על ידי סימן משונה משהו והמילה cmd. עד אמצע 2007 המקש גם כלל את סימן התפוח המפורסם ולכן פעמים רבות אנשים שחיפשו מה התחליף ל-Ctrl+Z קיבל את התשובה ”תפוח Z“.
אז כעת ברור שבחירת כל התוכן עושים עם cmd+a, העתקה היא cmd+c, הדבקה cmd+v וכן הלאה וכן הלאה.

איפה הפקודה ההיא ש...

אין תמונה
נעליים צבאיות טבעוניות

מערכת ההפעלה לאופרד (osx 10.5) הגיעה עם מערכת מדהימה של חיפוש פקודות בתפריט, ולא תמיד המשתמש יכול לזכור איפה מסתתרת פקודה, במיוחד כאשר יש שלוש רמות של תת תפריטים. שימו לב: בכל תוכנה יש בתפריט את ההוראה HELP ובה שדה חיפוש. הקישו את שם הפקודה והתפריט המתאים יפתח, מלווה בחץ כחול גדול וברור שיציג לכם איפה הדבר שאתם מחפשים.

OSX כוללת מערך חיפוש רב עוצמה בשם Spotlight. כל קובץ, ספרייה, אימייל או תמונה שיש לכם במחשב ניתנים לאיתור בקלות. הכניסו את שם הקובץ והמק יאתר לכם את כל הקבצים שהוא זיהה תחת השם הזה. OSX גם תומכת בתגיות, מה שמאפשר לכם לתייג כל קובץ וכך לאתר למשל את כל הקבצים הקשורים לפרויקט מסוים. שני דברים מעניינים בחיפוש הזה: הראשון, אם תחפשו שם של תוכנה תוכלו להפעיל אותה ישירות מהחיפוש (לחיצה כפולה על שם התוכנה). השני, אתם יכולים לערוך חישובים מתמטיים די מורכבים ולקבל תשובה ישירות מה-Spotlight.

בשורה התחתונה

כל מי שמגיע משנים של שימוש במערכת חלונות צריך לעבור כמה שינויי תפיסה בסיסיים כדי להבין את הדרך בה דברים עובדים על המק. הגישה הבסיסית ביותר, כמו שאפל אוהבים להגיד, היא – זה עובד. דברים עובדים וממשיכים לעבוד בלי צורך לחשוש מווירוסים, רוגלות ושאר אסונות. הדרך בה OSX מנהלת את הזיכרון מאפשרת הפעלה אמיתית של מספר תוכנות במקביל מבלי לחשוש שהמערכת תתקע ותדרוש אתחול כל כמה שעות. הדבר הבא שצריך לזכור הוא שהמערכת היא אינטואיטיבית – ברגע שמפסיקים לחשוב כמו בסביבת חלונות ומתחילים ללכת על פי היגיון פשוט, הכול הופך להיות קל עד מאוד.