איך יראה העתיד של האוכל? זו שאלה שקצת קשה לענות עליה כרגע, שכן שתי מגמות סותרות מובילות את הדיון בכל הקשור למטבח של המחר. הראשונה היא הרצון להיפטר מכל הרעות החולות שהביא עלינו המזון המעובד, הסינטטי, עתיר הסוכר והמלחים. אם תשאלו את קובעי הטרנדים, אלא יספרו לכם שכל אוכל שיצא ממעבדה הוא בהכרח רעל, ובריאותנו תלויה בחזרה לטבע.
אלא שהטבע עצמו סובל גם הוא. כדור הארץ פשוט לא מסוגל יותר לספק די מזון עבור כל בני-האדם החיים עליו, ועומס היתר הזה יוצר הן פגיעה אקולוגית בלתי הפיכה, והן שרשרת של עבירות מוסריות בלתי נסבלות בכל הקשור לטיפול בבעלי חיים. ירקות אורגניים וביצי חופש לא יעזרו כאן - להפך. הפתרון לבעיה הזו, מה לעשות, עובר כנראה דווקא במעבדה, במעבר למזון עוד יותר סינטטי, יעיל ונטול סבל. במקום כלשהו בין שני הקצוות הללו, תאלץ האנושות להחליט במהלך עשרות השנים הקרובות מה ואיך אנחנו מתכוונים לאכול, כדי שלדורות הבאים כאן תהיה זכות קיום.
בינתיים, כל עוד ההכרעה עדיין לא נתקבלה, שווה לבחון את הפיתוחים האחרונים, הן בתחום המזון עצמו, והן בכל מה שנוגע להכנתו. עוד נכונו לנו מהפכות גדולות במטבח, והמצאות שישנו את חיינו לפחות כמו המיקרוגל.
הנדסת מזון באקסטרים
רגע לפני שתעשיית ״המזון המעובד״ תעלם מן העולם, עוד יש לה כמה שיאים לשבור. בצבא האמריקני, לדוגמא, מתכננים עוד השנה להתחיל ולספק לחיילים בשטח פיצות במנות קרב, שנותרות אכילות במשך שלוש שנים (!) מרגע הייצור. הנדסת מזון מדויקת, שהייתה בעבר מורכבת או יקרה מידי, צפויה להעניק למוצרים מסוימים חיי מדף בלתי נתפסים, שיתחרו בתדמית השלילית של מזון המזיק לבריאות.
גם הנדסה גנטית של פירות, ירקות ואפילו בעלי חיים, צפויה להניב זנים עמידים יותר. למזון מהונדס (GMO) יצא שם של אוכל מסוכן, לא ממש בצדק - מעטים המחקרים המוכיחים קשר כלשהו בין הנדסה גנטית של ירקות ופירות לסכנות בריאותיות בבני אדם.
בשר מן הצומח
זו בוודאי לא הפעם הראשונה שאתם שומעים את זה, אבל בהחלט יכול להיות שבעוד כמה עשרות שנים מהיום, הרעיון של אכילת בשר שהיה פעם חיה אמיתית עשוי להיראות מוזר למדי, אם לא ממש דוחה. תוך שימוש בתרכובות חלבון אלטרנטיביות העשויות סויה, חיטה או אפונה, מצליחות היום יצרניות מסוימות להפיק מוצרים המזכירים מאוד בטעם, במרקם ואפילו בריח בשר אמיתי. אם היום זה ״קרוב״, בהחלט ייתכן שבעוד כמה שנים זה יהיה בדיוק אותו דבר.
בשר מ… דברים אחרים
וגם זה כנראה לא חדשות עבורכם, אם כי תתאכזבו לגלות שהתחזיות בנושא לא השתנו כלל: בעתיד, כולם - אבל כולם - יאכלו חרקים. מחגבים, דרך נמלים ועד מיני תולעים, חרקים הם מקור לחלבון בריא שעלותו לסביבה היא קמצוץ מזה של פרות, תרנגולות או חזירים. נדמה לכם שאלו סתם דיבורים? שוק המזונות מבוססי החרקים צומח בעשרות אחוזים מידי שנה. נראה שהפתרון שיגרום לכולנו לזלול חגבים יהיה פשוט לא להגיש אותם במצבם הטבעי (אתם יודעים, עם כנפיים ומחושים), אלא לטחון אותם עד דק למעין קמח שאין במרקמו או טעמו דבר המזוהה עם המקור. ממנו כבר אפשר יהיה להכין הכל: מסטייקים ועד חטיפים.
מזון בהדפסה תלת-מימדית
בסדרת המדע הבדיוני המפורסמת ״מסע בין כוכבים״, נהנים אנשי העתיד ממזון המורכב עבורם בזמן אמת מאטומים לפי בקשתם - כל מנה שהם יכולים לחשוב עליהם, בכל רגע שמתחשק. מסתבר שבפועל אנחנו כבר לא מאוד רחוקים משם, ובשוק כבר קיימות מכונות ה״מדפיסות״ מיני מזון שונים, מפיצות ועד עוגות ועוגיות בצורות גאומטריות מדהימות. אלו עשויות בעתיד הרחוק יותר להחליף למעשה כל מכונה אחרת הקשורה בהכנת מזון, אם כי יעבור כנראה עוד לא מעט זמן עד שמזון מודפס יוכל להתחרות בטעמו בכזה שהוכן על ידי שף אנושי.
מי צריך מתכון? תנור חכם
עוד לפני שנתחיל לאכול מזון מודפס לפי בקשה, סביר להניח שהרבה מהגאדג׳טים המקיפים אותנו במטבח יהפכו ל״חכמים״. אבל מה בדיוק זה אומר? במקרה הרע והגימיקי, זה אומר בדיוק אותו המכשיר שאנחנו מכירים, רק עם מסך שמחובר לאינטרנט. אבל יש כבר רעיונות הרבה יותר פרקטיים בשטח, כמו ״תנור חכם״ שמזהה באופן אוטומטי את סוג המזון שהוכנס אליו, ואז בודק דרך האינטרנט מהי הדרך הטובה ביותר להכין אותו. הוא אפילו יקרא לנו, בהתראה לטלפון החכם, לבוא לאכול כשהמתכון מוכן.
השף הרובוט
מהפכה נוספת שממתינה ממש מעבר לפינה היא השף הרובוט: לא מיקסר עם כמה תוכניות לערבוב מזון (פטנט שאותו אפשר לקנות כבר עכשיו - לא שמישהו באמת צריך את זה), אלא מכונה שבאמת מסוגלת להרכיב מנות מזון ממספר רכיבים בסיסיים המוגשים לה. בסן פרנסיסקו פועלת מזה כשנה מסעדת המבורגרים שבליבה מכונה הטוחנת, מטגנת ומגישה קציצות המבורגר בדיוק לפי דרישת הלקוח, ואם לשפוט לפי הביקורות, זו אחת המסעדות הטובות והמשתלמות בסביבה.
למה לאכול בכלל?
עבור כל אלו הסבורים כי אכילה היא סתם בזבוז זמן מעצבן, מציע עולם המדע שביב של תקווה. בעוד שלאורך שנים האמונה הרווחת הייתה כי פוטוסינתזה - התהליך של הפקת אנרגיה ומינרלים הודות לקרינת השמש - בלעדי לצמחים, נתגלו לאורך השנים האחרונות מיני בעלי חיים, כמו חרקים ואפילו צפרדעים, המפיקים לפחות חלק ממזונם במגע ישיר עם האור. יש גם הוכחות לתהליכים אבולוציוניים במהלכם זנים מסוימים של אצות ״למדו״ את הטריק הזה של פוטוסינתזה מצמחים שגדלו לידם. אז האם בקרוב יוכלו גם בני-אדם לשכב בשמש כמה שעות ולהתנזר לחלוטין מאכילה? התשובה היא כנראה לא - גם אם למישהו היה מושג איך לעשות את זה, לא בטוח שכדאי. אבל עבור אלו שחלומם הוא לא לפתוח את הפה יותר לעולם, החדשות הטובות הן שלפחות באופן תיאורטי, אולי זה אפשרי.