אייפון 6? הצחקתם אותי. רבותיי, אייפון 6 החדש לא היה כוכב ההכרזה של אפל הערב (ג'). לכוכב של הערב בכלל אין אות i שמקדימה את שמו, אלא סמל התפוח הנגוס. אני כמובן מדבר על ה-Apple Watch, השעון החכם של אפל.
קראו גם: כל הפרטים מהאירוע ההכרזה
אחרי שנים בהן אפל דשדשה ונראתה עייפה מתמיד – עוד אייפד, עוד אייפון, עוד מק או שדרוג למערכת ההפעלה – כולם טובים ונחמדים, אך נעדרים את אפקט ה"וואוו"' הערב זה סוף סוף קרה. הודות לאפל ווטש אפל חוזרת למגרש החדשנות: מדובר במוצר מהוקצע, שמהר מאוד יהפוך למוביל הקטגוריה החדשה של מחשוב לביש.
המציאה את השוק מחדש
בניגוד לאייפון בשעתו, השעון החכם של אפל לא פורץ טריטוריה חדשה, אלא נכנס לקטגוריה שכבר קיימים בה שעונים חכמים של סוני, LG, סמסונג ומוטו360 של מוטורלה - שנחטף מהמדפים תוך שעות. כל זאת לצד צמידי פעילות וכושר של חברות טובות וידועות אף הן. יש לציין שרוב השעונים החכמים שהוצגו בתערוכת האלקטרוניקה הגדולה בברלין שנערכה השבוע, היו מבוססים על מערכת ההפעלה של גוגל לשעונים חכמים, Android Wear. שעון חכם כזה סקרנו ממש לאחרונה כאן, ואתם מוזמנים להתרשם.
אז כן, השעונים האלה טובים ומדהימים ועומדים בפני עצמם, אבל השעון של אפל, כך נראה, יודע לעשות הרבה יותר - ובצורה מאוד אלגנטית. אפל, עשתה לשוק המחשוב הלביש מה שהיא עשתה להרבה שווקים אחרים לפני כן, כמו שוק המחשבים הניידים או שוק הסלולריים – היא יצאה בהצהרה משלה, והמציאה את השוק מחדש.
כתר דיגיטלי
רבים עוד מתחבטים בשאלה מה בדיוק שעון חכם אמור לעשות? האם זהו שעון, כלומר - מכשיר שייעודו להציג את השעה? האם הוא אמור להוות תחליף לטלפון הסלולרי שלנו, ולהציג סמסים ושיחות נכנסות או שמא הוא בכלל אביזר כושר, שימדוד לנו צעדים וקלוריות? כאן באה אפל ואומרת – הוא כל אלה, ועוד.
ראשית, מנכ"ל אפל, טים קוק הגדיר אותו מפורשות כאביזר למדידת זמן. זה היה הדבר הראשון שיצא לו מהפה כשהתייחס לאפל ווטש. רק לאחר מכן הייתה התייחסות נרחבת ליכולת מדידת הפעילות שלו: החל ממדידת צעדים, דרך יכולת מדידת דופק, שמובנית בחיישנים יפהפיים לחלקו האחורי (זה שצמוד לפרק היד שלנו) וכלה בבדיקה ומדידה של תדירות הפעילות גופנית שאנחנו עושים ביום.
השעון החדש יודע למדוד כל תנועה שלנו (כל דבר שהוא יותר מהליכה קלה, יימדד כפעילות נמרצת – בהתאם לדופק שלנו) ולסכם את הפעילות הגופנית בגרפים צבעוניים ופשוטים להבנה. בנוסף, השעון יציג לנו דואר אלקטרוני והתראות שונות, בדיוק כמו השעונים של גוגל, והוא כולל גם יכולות ניווט מרשימות (כולל במערכת השמש ועל הירח). אם זה לא מספיק, אפשר לדבר אליו, להכתיב ולערוך בו חיפושים.
כאמור, חלק מהתכונות הללו קיימות גם אצל המתחרות, אך מה שבכל זאת מבדל את השעון של אפל והופך אותו למוצר אגדי אלה דווקא הדברים הקטנים. למשל, בשעון החכם שולבה יכולת תקשורת בינאישית נגישה המתבטאת על ידי ציור של שרבוטים קטנים על מסך המגע הזעיר של השעון - אותם אפשר לשלוח לאחרים. באותה הצלחה, אפשר לשלוח טפיחות קטנות של האצבע על המסך, שיופיעו על הצג של מי שאנחנו רוצים ליצור איתו קשר, ויסבו את תשומת לבו. אלה נראים דברים חסרי משמעות לכאורה, אבל בדומה לאייפון, יש להם פוטנציאל לשנות את הצורה שבה אנחנו מתקשרים - וזה אגב בדיוק מה שאמר ג'ובס על האייפון הראשון בשעתו.
הכתר הדיגיטלי
הגישה המהוקצעת לכדי שלמות, זו שהפכה את אפל לחברה אגדית, ניכרה הערב גם בעיצוב גוף השעון והממשק שלו. ג'ונתן אייב, סגן הנשיא הבכיר לעיצוב של אפל ומי שבמשך שנים ארוכות כבר אחראי לעיצוב של מוצרי החברה וממשקי התוכנה שלה, הנחה בקולו את ההצגה של האפל ווטש. כדי לפתור את בעיית הגלילה במסך כה זעיר, אפל לא התביישו "לשבור" את ממשק המגע שהם עצמם החדירו לשוק עם האייפון, והוסיפו כפתור צד, שנראה כמו כפתור קפיץ קלאסי של שעוני יד, והוא בעצם אביזר גלילה. הם מכנים אותו בשם המפוצץ "כתר דיגיטלי", אבל זהו בסך הכל כפתור חכם, שמוקם בצורה נבונה.
זה ממשיך בעיצוב החלקלק, בזכוכית הספיר העמידה להחריד, עיצוב הגב המהמם ומה שנראה כמבחר מעוצב מאוד של רצועות מסוגים שונים, השעון החכם של אפל נשען חזק על מסורות של שעוני יד איכותיים, וזה ניכר. זאת, בניגוד למתחרים בשוק, שלמעט אולי המוטו360, רובם, די כעורים. אפל פשוט עושה את זה נכון הפעם, ובדרכה, אלגנטי להחריד.
תגידו שלום לכרטיסי האשראי
השעון אפל גם משמש כארנק אלקטרוני, וזהו החידוש השני הרציני שהוצג אמש. אפל יוצאת במהלך גדול, משמעותי, להפוך את הטלפון הסלולרי (האייפון) ואת השעון לאמצעי תשלום. מבלי להיכנס לפרטים הטכניים, אפל הציגה מערכת מאובטחת, חכמה ומשוכללת, אליה נוכל להזין את מספרי כרטיסי האשראי שלנו פשוט על ידי צילום של הכרטיס המגנטי עצמו, או להשתמש בכרטיסי האשראי שכבר רשומים אצל אפל בחשבון ה-iTunes שלנו. לראשונה, תומכת אפל בפרוטוקול NFC, זה שמוטמע כבר בחלק מהכרטיסי האשראי, ומאפשרת תשלום כמעט אנונימי, מאובטח ומהיר, פשוט על ידי מגע בכל מסוף התומך בכך (כאלה קיימים כבר בארץ, אפשר לראות אותם ברשתות כמו ארומה וסופר פארם). אפל למעשה, מחליפה את כרטיסי האשראי.
זו לא הפעם הראשונה שמנסים לעשות מהלך כזה. בשעתו גוגל ניסתה זאת עם ה-Google Wallet, ויש הרבה מאוד יוזמות קטנות יותר. המהלך של גוגל כשל בשעתו, כיון שהיה מוגבל, מהוסס ולא רחב. אפל, בניגוד לגוגל, הולכת על כל הקופה, תרתי משמע – היא חתמה על הסכמים עם ששה מהבנקים הגדולים בארצות הברית, ועם שלוש חברות האשראי המרכזיות: ויזה, מסטרקארד ואמריקן אקספרס, שמכסה למעלה מ-80% מכרטיסי האשראי המונפקים בארצות הברית. והיא מתכננת לכבוש עם זה גם את העולם. אז תגידו שלום לכרטיסי הפלסטיק המוזהבים שלכם, אמש נחרץ גורלם להפוך לפריט מוזיאוני.
באופן פרדוקסלי, האייפונים, כאמור, היו הדבר הכי פחות מעניין בערב. אפל אומנם הציגה אייפון 6 ואייפון 6 פלוס, בשני גדלי מסכים גדולים יותר (4.7 אינץ' ו-5.5 שתואמים למגמות הקיימות בשוק), שורה של שיפורי תוכנה כמו תצוגה רוחבית שנראה כאילו נגנבה ישירות מאנדרואיד, ושיפורי חומרה כמו מעבד חדש וחיישן מצלמה חדש. אבל לעומת החידושים האדירים שבשעון חכם מהפכני ומהוקצע שיהפוך את השוק של השעונים החכמים ורצועות הכושר, ומערכת תשלומים שתמנע בסופו של דבר מאיתנו את הצורך למלא את הארנק בחתיכות פלסטיק עם פסים מגנטיים, האייפון החדש נראה פתאום כמעט משעמם.