5.6 מיליון דולר
איך שלא הופכים את הסיפור הסיני על העלות המגוחכת של פיתוח המודל - סך העלות שמגולמת במוצר הזה גבוהה יותר. מה שכן, לא הבעלים, היי-פלאייר, שילמה את כולה.
חברת OpenAI טוענת עכשיו שהחברה נעזרה ב-ChatGPT כדי לפתח את המנוע המתחרה שלה. אנשים מדווחים שמדי פעם המנוע פולט תשובות שבהן הוא מציג את עצמו בתור ChatGPT. מה שנקרא, טעות משתרשת.
אבל עם כל הכבוד ל-OpenAI, צריך לזכור שהיא עצמה נשענה, שלא לומר התעלקה, על שנים של מחקר אקדמי, על עבודה של חוקרים בגוגל (משם בא הקונספט והשם GPT), וכמובן על מיליוני שנות אדם שלי ושלכם, שבהן הקמנו את פרויקט הידע הגדול בתולדות אנושות הידוע בשם "אינטרנט", ורובו ככולו נשאב ונוצל על ידי שרתיה. אני לא טוען שזה לא חוקי, אבל זה בהחלט מעקר את הטענה של OpenAI. מה שכן, 5.6 מיליון דולר הם אולי העלות הנקודתית להקמת מתחרה יעיל למוצר קיים. אולי.
סין
הוכיחה שוב שהיא מובילה את העולם ביעילות - בלי לפגוע באיכות. זה לא חיקוי מאלי אקספרס.
לא צריך להתבלבל, מכלול השירותים שדיפסיק נותן לא מתקרב עדיין ל-ChatGPT, אבל המנוע עצמו מנצח בענק ביעילות בלי להתפשר על איכות. מה שכן, הוא סיני. אם בא לכם לפגוש את הצנזור הסיני מקרוב, תיכנסו לדיפסיק ותעשו את זה:
לעומת זאת, אל תצפו לצנזורה באשר למידע שהסינים לוקחים מכם. הכל גלוי לממשלה הסינית, וכנראה גם לבאידו - הגוגל הסינית. חוקרי אבטחה ישראלים מוויז אף מצאו את המידע של החברה מופקר ברשת ללא אבטחה מתאימה.
אם מדובר בבקשות שלי למרק ארטישוק, לא בטוח שאכפת לי מכל זה. אבל אם חצי עולם, ובעיקר חברות וארגונים, יעברו להשתמש בכלי הזה - הסינים יקבלו שני יתרונות מטורפים:
א. סוכן מודיעין עצום שאוסף דאטה על כל העולם.
ב. יכולת להשפיע על הלך הרוח, על ידיעות ועל דעות, של אזרחי העולם.
מזכיר לכם משהו? נכון. האמריקאים רצו לחסום את טיקטוק, וקיבלו, אולי, טיקטוק על סטרואידים.
אבל קודם - למה שחברות יעברו למנוע הסיני? בגלל הסעיף הבא:
כלכלת העולם
קיבלה מתנה עצומה. תחרות זה תמיד טוב: מעלה איכות ומוריד מחירים.
אבל זו תחרות בליגה שאנחנו לא מכירים. מחירי השימוש העסקי בדיפסיק משקפים הוזלה של 97%-98% בעלות השימוש העסקי בבינה מלאכותית. אי אפשר להגזים בפוטנציאל של הדרמה הכלכלית. שמעתם את הקלישאה "מידע הוא הנפט החדש" (Data is the New Oil)? יש ארגונים, ממשלות וחברות שכבר הפכו את הדאטה והבינה המלאכותית לתשתית בסיסית לניתוח ושיפור מוצרים, מחירים ותהליכים. כמו חשמל או דלק. הן משלמות מיליונים רבים תמורת שירותי בינה מלאכותית, מדי חודש.
והנה באה החברה הסינית ומציעה הוזלה של יותר מ-90%. תחשבו שמחיר הנפט או הדלק היה יורד בשיעור כזה (ליתר דיוק, דמיינו מנוע חדשני שבמקום 17 ק"מ לליטר דלק עושה 800 ק"מ לליטר). מה זה היה עושה לכלכלת העולם? איך זה היה מוריד הוצאות דלק לתעבורה אווירית, ימית וקרקעית? איזו השפעה הייתה על עלויות תעשייה, ייצור, הובלה, תיירות, הסעות שירותים ועוד ועוד? זה גודל הדרמה. כולנו נוכל להשיג רמת חיים טובה יותר במחירים נמוכים יותר.
מתוך הניוזלטר של דרור גלוברמן Skip Intro. עוד טורים כאן
ארה"ב
חטפה סטירה מצלצלת רב שכבתית. טכנולוגית ואקדמית, המדענים הסינים אחראים לרעידת האדמה הכי דרמטית מאז שפרצה הבינה לחיים של כולנו.
כלכלית, תפיסת העולם האמריקאית אומרת שכדי להוביל צריך פשוט לשרוף יותר דולרים מהמתחרים שלך (אהלן טראמפ עם תוכנית ה-500 מיליארד דולר שנחשפה רק בשבוע שעבר). היא הוכחה כאווילית ובזבזנית. גם טראמפ נאלץ להודות בזה ברבע פה.
פוליטית, משטר הסנקציות של ארה"ב על אספקת שבבים מתקדמים למדינות אחרות קרס. איבד משמעות.
מרק הבינה מלאכותית מורכב משלושה רכיבים וחצי: חומרה (מעבדים), תוכנה (אלגוריתמים), דאטה וחשמל. הסינים פעלו בתוך המגבלות שהציבו להם האמריקאים, ופיתחו את המודל הזה, לדבריהם, בעזרת מעבדים זולים ופשוטים יותר. כי אם אי אפשר לשפר את רכיב המעבדים, נשפר את רכיב התוכנה. ובזה הם הציגו כמה הברקות של יעילות ונצילות, שגרמו ללסתו של חצי עולם להישמט.
ותדמיתית, אתם מבינים לבד.
ישראל
מיד אחרי מלחמת ששת הימים הטילו עלינו הצרפתים אמברגו נשק. כשישראל ניסתה למלא מחדש את הטייסות שאיבדו מטוסים, התברר שגם האנגלים ואפילו האמריקאים לא מוכנים למכור לנו מטוסי קרב.
אז הוחלט על הסיסמה "מטוס וטיל, טנק וסטי"ל" - לפתח בישראל את כל מה שאי אפשר להסתמך על אחרים לגביו.
במבצע מטורף ולא נתפס הצליחו אנשי מערכת הבטחון להשיג בשושו חלקים של מטוס המיראז׳ הצרפתי, גנבו תוכניות של מנועיו (הסיפור כולו בכתבה בבטאון חיל האוויר), והקימו סביבם מפעלי מטוסים ומנועים שמהם יצא מטוס הקרב הישראלי הראשון, ה"נשר" - חיקוי של המיראז׳ הצרפתי המוחרם, שרבים טוענים שהתעלה על המקור. כאן בתמונה, הנשר בטיסת הבכורה. 61 מטוסים שירתו בחיל. במלחמת יום כיפור שיחק המטוס תפקיד מכריע, עם יחס הפלות של 111:5 לטובתו.
אחרי הנשר הגיע מטוס הכפיר, ובעצם מתוך האמברגו והמצוקה נולדה המומחיות הישראלית. זה טבוע הרי ב-DNA שלנו. חצי מהמזון היהודי הוא אלתורים מתוך מחסור. דווקא בבינה מלאכותית, שכחנו את הישראליות והלכנו עם תפיסת העולם האמריקאית.
אז מה שנדמה כחדשות רעות לישראל, שקרובה יותר לגוש האמריקאי ורוצה בהמשך הדומיננטיות העולמית שלו, עשוי להיות דווקא הזדמנות לתעשייה הישראלית, בטח לאור ההגבלה המוזרה שהטיל ביידן על יצוא שבבים לישראל.
תעשיית הבינה המלאכותית הישראלית התמקדה רובה ככולה במוצרים נקודתיים בפריפריה של הבינה המלאכותית, ולא הלכה על פרויקטים גדולים בסגנון ChatGPT, שנתפסו כגדולים עלינו. מיליארדי דולרים וציוד בקצה הסקאלה? זה משהו שרק מעצמות גדולות יכולות לעשות. הסיפור של דיפסיק הוא בדיוק איך לנצח את המגבלות ואת האמברגו. אמנם הוא לא סיפור ישראלי עדיין, אבל אין סיבה שהוא לא יהיה.
אנבידיה
ראתה את מנייתה צוללת ב-17% ביום אחד, ורשמה שיא מפוקפק: המחיקה הגדולה ביותר בהיסטוריה האנושית של ערך כלכלי: 593 מיליארד דולר ביום אחד. בגלל פיתוח של 5.6 מיליון דולר. מטורף לא?
אז זהו, מתה אנבידיה? ממש לא, יש מצב שלהיפך.
בתגובה להערכת מצב של משרד החדשנות הישראלי, כתב חוקר באקדמיה: "גם נניח שכל מה שפורסם נכון ודיפסיק באמת אימנו מודל במחיר זול משמעותית מהמקובל - מי שיש לו יותר כח מחשוב, יותר חוקרים ויותר data פשוט יאמץ את השיטות שלהם ויגיע לביצועים עוד יותר טובים".
אומנם העובדה שהמודל הסיני הוא בקוד פתוח יעזור לקהילה לצמצם פערים אל מול היכולות של הענקיות, אבל הדומיננטיות של החברות הגדולות תישאר מוחלטת".
אנבידיה דאגה מבעוד מועד להשקיע בטכנולוגיית CUDA, שמקלה על פיתוח יישומים לבינה מלאכותית, וזכתה לנאמנות מצד קהילה רחבה של מפתחים. המעבר לפתרונות אחרים, גם אם הם יעילים יותר, אינו פשוט ודורש שינויים משמעותיים.
ורבים ציטטו כמובן את פרדוקס ג'בונס (Jevons Paradox): התייעלות בשימוש במשאבים מובילה לרוב לעלייה בשימוש הכולל. במילים אחרות, יעילות גבוהה יותר במודלים עשויה להגדיל את הדרישה הכללית לעיבוד AI.
אנרגיה, גרעין ואקלים
כדור הארץ אמור להרוויח ביג טיים מבשורת דיפסיק.
עד לפני שבוע ההנחה הייתה שצריכת החשמל הגוברת של מרכזי נתונים ועיבוד של בינה מלאכותית היום ובטח אלה שכבר מוקמים במרץ הולכים לגרור איתם תוספת זיהום משמעותית. בחודשים האחרונים פנו ענקיות טכנולוגיה כמו מטא וגוגל לנתיב של הקמת כורים גרעיניים פרטיים, שמטרתם לספק חשמל יציב ונקי לשרתים ולשירותים שלהן.
ועכשיו באים הסינים ומוכיחים שאפשר להשיג תוצאות דומות באופן יעיל בהרבה ועם צריכה של הרבה פחות חשמל. זו הסיבה שיחד עם הקריסה של אנבידיה השבוע, צללו גם מניות חברות הכורים הגרעיניים. אבל לעולם זו בשורה נהדרת. צריכת הבינה המלאכותית עומדת לעלות אקספוננציאלית בשנים הקרובות. עלות נמוכה ובעיקר זיהום נמוך בהרבה זה נהדר.
כל זה נכון, אם הסינים מדברים אמת. אם תשאלו את פרופ' נוריאל רוביני, זה לא המצב. מתחת למכסה המנוע מסתתרים מעבדים חדישים שנרכשו נגד כללי האמברגו, ואולי גם השקעה כלכלית עצומה שמסתתרת מתחת לדיווח על 5.6 מיליון דולר. אולי אפילו בתמיכת הממשלה. אם תעברו שוב על הרשימה הזו, תראו שהאינטרס הסיני כל כך גדול, שהאמת? הם היו צריכים לעשות את זה. אלא אם, כמובן, הכל אמת.
עוד על דיפסיק: מוזמנים לפרק החדש של "בזמן שעבדתם" (ספוטיפיי, אפל).