דרור גלוברמן, תמונת טור (צילום: שלומי פרי )
דרור גלוברמן, תמונת טור|צילום: שלומי פרי

1. כאן נולדתי


כאן נולדתי, כאן נולדו לי ילדי, אבל עכשיו הם לומדים בבית הספר היהודי באמסטרדם - לא הפרטיים שלי - אבל השמועות אומרות שהוא מתפוצץ עם 50% תלמידים ישראלים, או בפורטו שבפורטוגל, שאותן שמועות אומרות ששליש מתלמידיו ישראלים ושליש אוקראינים.

85 אלף ישראלים עזבו ב-2024. רבים מהם הייטיסקטים או רופאים מקצועות ניידים אחרים. יאללה מי צריך אותם, צוהלים רבים, שנארוז לכם מזוודות?

באיזה טוקבק נידח כתב מישהו שבקרב הישראלים שחיים בחו"ל יש שתי הסכמות שבשתיקה: האחת, לא מלכלכים על ישראל בחוץ. יפה. לויאלי. והשנייה, לא מוציאים את העיניים לישראלים שעדיין חיים בישראל עם החצר הרחבה, המנגל החדש, הרכב הגדול.

בשניה הראשונה אמרתי לעצמי - וואלה יפה, למה לעורר קנאה. אבל אז הבנתי - זה לא רק אלטרואיזם. גם אותו ישראלי בטנפליי בניו ג'רזי צריך ישראל חזקה מעבר לאוקיינוס. זה גם המקלט שלו. אם יותר מדי ישראלים יידעו כמה קלים החיים בחו"ל מבחינת רווחה, שקט וזמן פנוי, לא יישאר לחבר שלנו מטנפליי לאן לברוח.
ובואו, זה לא שהישראלים מפונקים. הפוך. 

גם האמידים ביותר, ב"אלף", הם מאוד עמידים ב"עין". סליחה על משחק המלים. אבל איפה ראיתם מדינה עם אנשים מוכשרים כל כך שעושים צבא ומילואים בהמוניהם?

אבל ממה שאני שומע, בזהירות רבה  - זה מה שמשכנע את העוזבים הן לא המלחמות, ולא ההרוגים, ולא המסים. זו תחושת היריקה בפרצוף לכל מי שמאמין בהגינות, יושרה, שוויון ועבודה קשה. למי שמאמין שהמדינה צריכה לעבוד למען כל אזרחיה. 

זה קורה היום, כשמסתכלים על גזירות התקציב והחלטות הממשלה. וזה קורה עוד יותר כשמתבוננים על העתיד: בלי פתרון סוגיית העבודה והשירות בצבא של החרדים, שום דבר טוב לא מאיים על עתידנו. ישראל לא תהיה מדינה מתקדמת. ואם מדינת ישראל לא תהיה מדינה מתקדמת, היא לא תהיה. אנחנו שורדים מעטים מול רבים - כי אנחנו חכמים ומתקדמים ומערביים יותר. אם נתדרדר ונהיה ככל המדינות שסביבנו - פשוט לא נהיה.

אלה דברים שכל אדם פרטי עשוי להרגיש חסר כוח לשנות אותם, ואני לא שופט אף אחד. אבל כדי לשגשג ולא רק לשרוד, מדינת ישראל צריכה להיות מקום שאנשים בוחרים לגור בו גם אם יש להם אפשרויות אחרות, לא מקום שחיים בו מחוסר ברירה. 

לא צריך הרבה בשביל זה. רק תקווה. 

2. AI Golan

בשבוע שבו נבחרי ציבור שוב מתחרים על הזכות להביך את עצמם עד למקסימום, יש מנצחת ברורה:  מאי גולן. השרה שההקלטות המושחתות שלה נחשפו בתחקיר חדשות 12 טענה "לא הקול שלי, זה חיקוי ב-AI". בחדשות טוענים שההקלטות אותנטיות, שהיא שקרנית ודורשים ממנה להתנצל ולשלם פיצוי

הטענה של גולן מגוחכת כמובן, אבל שלא תתבלבלו: יש קשר הדוק בין מאי גולן ובין AI. 

בלי הבינה המלאכותית שמפעילה את הפידים של פייסבוק והרשתות האחרות, מישהו חושב שהיא הייתה זוכה לתשומת לב בכמות שהפכה אותה לח"כית ולשרה? הרי הקבלות היחידות והניסיון המשמעותי שלה הוא בצעקות ויראליות ברשתות. הקיום הפוליטי של מאי גולן, כמו לא מעטים בהנהגת המדינה, הוא כולו פייק שנוצר על ידי AI. 

מאי גולן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מאי גולן|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

3. הניצחון של צוקרברג: הפסד לטראמפ  

זו דרמה עצומה:

צוקרברג נכנע לטראמפ ולמאסק. פייסבוק נכנעת לטוויטר. והאמת תיכנע עוד קצת לשקרים, ההגינות תפנה מקום להסתה, והאותנטי ייסוג מהפיקטיבי. צוקרברג יודע את כל אלה ולא נעים לו להודות בזה. תסתכלו על שפת הגוף שלו בסרטון שפרסם השבוע. 


אז מה קרה? מטא (פייסבוק, אינסטגרם ות׳רדס) תפסיק כמעט כליל את ניטור התוכן היזום, תיפטר מבודקי העובדות, ותעבור להיסמך על הערות קהילה כדי לנטר תוכן מסוכן, פוגעני, מסית ולא חוקי. כמו ב-X  (טוויטר). 

הסיבה, לדברי צוקרברג ובשפה חופשית: המערכות שלנו לניטור תוכן מסורבלות מדי, ולעתים קרובות מדי מסירות תוכן לגיטימי בטעות. הבנו את הקריאה שעולה מהבחירות האחרונות (!) ואנחנו נתעדף חופש ביטוי, גם אם המחיר הוא יותר "תוכן רע". 

מה זה "תוכן רע"? שקרים, מניפולציות, קריאות לאלימות, הפצת גזענות וכו' - אותם הדברים שטסו ב-X לשיאים חדשים מרגע שמאסק החיל את המדיניות החדשה, שמטילה על הקוראים את האחריות להעיר ולהזהיר מתוכן שקרי, מזיק, רעיל, פוגעני או עברייני - אחרי שנחשפו אליו כמובן, ואחרי שהרשת עשתה את ההכנסות שלה סביבו. 

מבחינת צוקרברג - בוננזה עסקית. הוא יחסוך מיליארדים בשנה שמושקעים היום בסינון תוכן, וירוויח בחזרה לרשת את התכנים הכי רעילים, שהם גם הכי ויראליים. 

כשכתבתי את זה ב-X, נזעקו אלי אינספור מגיבים זועמים. טענו שאני נגד חופש ביטוי.  

ובכן, הם צודקים. אם מדובר בחופש ביטוי מוחלט שבו מותר לקרוא לאלימות, להפיץ גזענות, לפגוע בפרטיות וכו' וכו', אז אני נגד. נחשו מי עוד נגד? ספרי החוקים של כל המדינות הכי דמוקרטיות בעולם. יש חוק, ואני בעד לשמור על החוק. ואז הבטתי קצת בכמה מהנזעקים האלה. כמעט אף אחד מהם לא מזדהה בשם פרטי ומשפחה. כמעט כולם כינויים, בוטים, בובות גרב, מישהו שמשרת מישהו. 

כי למי יש אינטרס להסיר לגמרי את כל המגבלות? למי שרוצה להפיץ דיבה, שקרים והסתה, במקרים רבים מתחת לכסות שתסתיר את העובדה שהוא משרת גורם פוליטי או מדינתי זר. 

כן כן, אני מכיר את סיפור המחשב של האנטר ביידן. אכן, פאלטה. אבל יש לי שאלה לאנשים שמאמינים שצוקרברג סינן דעות שהוא לא אוהב - מה רציתם להגיד ולא יכולתם? איזו דעה מופרכת, קיצונית, ימנית או שמאלנית, לא הצלחתם לפרסם?

4. סוף טוב

להפוך חלומות למציאות מוחשית - זה בדיוק מה שבינה מלאכותית אמורה לעשות באמנות. יוני בלוך עשה את זה בקליפ אוטופי עד דמעות.