מתי נמות?
ייתכן שהתשובה הכי טובה נמצאת היום אצל גוגל. שם מפתחים מערכת של בינה מלאכותית לחיזוי מוות, שכבר נוסתה בקרב 200 אלף מאושפזים בבתי חולים. המערכת חזתה את סיכויי המוות טוב יותר מבתי החולים. היא השתמשה בהר אינסופי של נתונים רפואיים: צילומים, אבחנות, פתקים מרופא, הכל. לאנשים מוצמדים מספרי מוות שהם אולי מצמררים - אבל עם קצת קור רוח יכולים להציל חיים. אבל עזבו רגע את המוות. בואו נדבר על החיים.
"למה אני צריך להבין במחשבים ובאינטרנט? מה אני, מדען מחשב?"
בהיסטוריה הרחוקה - כלומר בתחילת העשור הקודם - היו עוד אנשים שאמרו את זה ברצינות. יש עוד כמה שחיים בעידן "אני אגיע הביתה ואצלצל אליך". מה שהיה מחשבים - עכשיו זו בינה מלאכותית. היא נוגעת לנו בחיים כבר עכשיו, גם אם אנחנו לא יודעים שזו היא. והיא הולכת לטלטל אותם יותר ויותר מיום ליום.
מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג אמר "בינה מלאכותית" יותר מ-30 פעמים בשימועים שלו בקונגרס. לפי ההבטחות שלו, הבינה המלאכותית תפקח על התוכן ותמנע הפצה ותמנע פייק ניוז. נהדר, נכון? ממש מילת קסם. מה שאנחנו לא יודעים להתמודד איתו - "בינה מלאכותית". בהרבה מקרים, אומרים המומחים, המערכות שקיימות היום בכלל לא יודעות להתמודד עם הבעיות האלה. מצד שני, צוקרברג לא גילה מה פייסבוק כן עושה עם בינה מלאכותית - וזה: מזהה את הנטיות, ההעדפות והחולשות הכי כמוסות של בני אדם, ומשתמשת בהן כדי לשנות את ההרגלים שלהם. לטובת צריכה מוגברת של פייסבוק על חשבון דברים אחרים, למשל.
זה באמת עובד?
גם אני השתדלתי לשמור על קצת מרחק מ"בינה מלאכותית". זה נורא עמום. זה מדע אמיתי? זה מדע בדיוני? בינה מלאכותית זה יותר טוב מבינה אנושית? זה כמו תחרות בין אצן למכונית? זה כבר עובד? המחשב הזה חכם ממני? אז אם אני לא חייב להיכנס לזה - שהמדענים ימשיכו בחייהם לצד הבינה המלאכותית, ואני אמשיך בחיי שלי בלעדיה. אז זהו, שזה כבר לא עובד יותר. היא פה. והיא מתערבת לנו בחיים, גם אם אנחנו לא מרגישים את זה.
בקצרה ממש - בינה מלאכותית היא היכולת של מערכת מחשב לפתור בעיות. בדרך כלל זה כרוך בניתוח כמות גדולה של נתונים, זיהוי קשרים ביניהם והסקת מסקנות. במקרה של גוגל - הבינה המלאכותית ניתחה את המצב הרפואי, הרקע הגנטי, סוגי הטיפול והתגובות של מאות אלפי חולים - ואז ייצרה סטטיסטיקות והסתברויות גורליות באיכות גבוהה.
שקע USB בגוף
להתקין לנו מעין שקע USB בגוף, שאליו אפשר לחבר אביזרים חיצוניים שבהם נשלוט באמצעות המחשבה - הסטארט-אפ האמריקאי CBAS לגמרי בדרך לשם: בעזרת בינה מלאכותית פיתחו שם פרוטוקול תקשורת שמפענח את האותות הביולוגיים שהעצבים שולחים מהמוח, והופך אותן לפקודות ברורות. הפרוטוקול הזה יהיה זמין לציבור. מי שיכול לפתח אביזר שמתחבר - אהלן וסהלן. לקטועי גפיים זה יכול להיות פיתרון מדהים. אבל גם אנשים בריאים ירצו שדרוגים. יד שלישית. אתם יודעים מה הייתי יכול לעשות עם עוד יד שנשלטת ישירות מהמוח?
המחשב "ווטסון" של יבמ התפרסם לפני 7 שנים כשניצח את האלוף האנושי של שעשועון הטריוויה "ג'פרדי", והפך בעצמו לאלוף. מאז הוא גם התמחה ברפואה, ויודע להמליץ על טיפולים לחולי סרטן. אבל הוא לא ידע לשקלל את העובדה שהחולה הוא תשוש נפש, למשל, לתוך פרוטוקול הטיפול. בקיצור, צריך גם בנאדם שיקבל החלטות.
המכונית תהרוג את הנהג?
בינה מלאכותית נכנסת היום לבנקים, למשל, והיא תתבקש לשקלל את האישיות שלנו וההיסטוריה הכלכלית, ולהחליט אם אנחנו ראויים לקבל הלוואה או לא. בינה מלאכותית היא המנוע האמיתי בתוך מכוניות אוטונומיות, שמתחילות להיכנס לכבישים. היא מקבלת החלטות בשברירי שנייה. לפעמים זה סתם להאט ולתת לאופניים לעבור. לפעמים זו ההחלטה אם להתנגש בקבוצת ילדים שהתפרצה לכביש - ולהגן על חיי הנהג, או שדווקא לסטות ולהתנגש בקיר, להציל את הילדים ולהרוג את הנהג. גם מערכות נשק מתוחכמות כבר לא רק נשלטות מרחוק, אלא מקבלות יכולות של בינה מלאכותית. בעתיד, הן אולי יחליטו מתי ואיך ללחוץ על ההדק.
זה נשמע מלחיץ - בעיקר לחולי שליטה - אבל האמת שגם הבינה המלאכותית היא הרבה יותר מלאכותית ממה שהיא בינה. היא יכולה היום לפתור בעיות ממוקדות. לנצח בני אדם בחידון ידע כללי או בשח-מט. לזהות מחלות ולהציע פתרונות רפואיים. בינה מלאכותית תוכל אולי אפילו לנתח אנשים. אבל להקשיב לזוג שמתקשה בזוגיות ולתת עצות טובות - זה עוד לא קרוב. גם בינה מלאכותית גם לא יודעת להסביר לאנשים מה זה בינה מלאכותית, שלא לדבר על להתמודד עם הסוגיות האתיות שנובעות מהפעילות שלה - בשדה המלחמה, התחבורה או הרפואה למשל. "אנחנו רחוקים מאוד מלהצליח בתכנות הבנה מוסרית מתוחכמת, או את היכולות להתמודד עם ערכים מתנגשים. מתחילים לחשוב על זה, אבל זה יקרה רק בעתיד הרחוק" - אמר ל"גלובס", ונדל וולך, יו"ר המחלקה ללימודי טכנולוגיה ואתיקה באוניברסיטת ייל ואחד החוקרים המובילים בתחום הטכנו-אתיקה.
מכונה אינטליגנטית באמת, שתחשוב, תפתור ותיצור כמו בני אדם - היא קצת כמו האופק. ככל שנדמה שמתקרבים אליה, כך הוא מתרחק. השאלה מה אנחנו רוצים, כלים מאוד חכמים שיעשו מה שמבקשים מהם, או מכונות שבאמת יחשבו במקומנו. תנו לי שנה שנתיים ואני חוזר אליכם בעניין הזה.