אסור לשדר ממצלמות אונליין בגני ילדים. חובה לצלם - אבל רק במעגל סגור, כלומר הורים לא יוכלו לצפות במה שקורה בגן לייב דרך האינטרנט. הבעיה היא שזה בדיוק מה שהרבה מאוד הורים רוצים עכשיו - לצפות בשידור חי כל הזמן מהגן - אחרי כל מקרי ההתעללויות בילדים בגנים. החוק הזה נחקק לאחרונה, ויופעל ממש רק בשנה הבאה.

גם לי יש שתי ילדות בגיל הגן. אני מבין הורים שרוצים להשגיח מרחוק, למרות שאני סומך על הגננות והגננים שלהן במאה אחוז.

אז חברים - זה חוק טוב וצודק. לשדר את כל הגנים בלייב כל הזמן חדירה לפרטיות של הילדים ושל הצוות, ועלול להשפיע לרעה ולעוות את מה שקורה בגן. הרבה מומחים מתנגדים לזה.

אתם יודעים הרי מה יקרה: כל הורה ירים טלפון לגננת כי הילד שלו מחכה כבר דקה וחצי לתוספת אפונה - והחיים של הצוות יהפכו לבלתי נסבלים. הגננות יקפידו יותר עם ילדים שההורים שלהם צופים ומטרטרים אותן כל היום, ואז הורים אחרים ייאלצו להיגרר לתחרות, ואין לזה סוף.

מה שעוד קובע החוק, שבגנים לילדים מגיל לידה עד 3 יותקנו מצלמות במעגל סגור שיקליטו וישמרו תיעוד לשלושים יום. למקרים קשים.

וזו הזדמנות להזכיר את החברים שלנו בחברת קורטיקה, שפיתחו רעיון שיצא כאן מאולפן נקסט - מצלמות חכמות שלא משדרות בלייב, אבל מבינות מה הן רואות ומתריעות כשיש בעיה. עוד קצת טכנולוגיה - ואפשר גם לתת שקט להורים ופרטיות לצוות.

מה אתה מתלבט

שר החינוך רב רפי פרץ שוקל לאסור הכנסת טלפונים סלולריים לבתי הספר היסודיים, כך התפרסם השבוע. אני לא פוליטיקאי. לא יודע מה זה אומר שהוא ״שוקל״. שהוא שולח בלון ניסוי כדי לראות כמה ההורים יילחצו, והאם הוא מסוגל לעמוד בלחץ הזה? שהוא מחפש עוד הוכחות שזה הדבר הנכון לעשות?

לפני חודשיים ביקרתי באחד מבתי הספר הכי נחשבים בעמק הסיליקון. בית הספר שבכירי המנהלים של חברות ההייטק שולחים אליו את ילדיהם. יש שם שיעורי אמנות, וציור, נגינה, ואריגה, נגרות. אין שם מסכים. בכלל. בלי הוראה משום שר החינוך, דווקא אנשי ההיי-טק -אלה שאין מודעים מהם לכמה מסך זה חשוב - הם לוקחים על עצמם על ילדיהם את המגבלה הזאת.

לפי הדיווח, הבדיקה של שר החינוך באה בעקבות היזמיות של תנו לגדול על שקט, סיגל רובין ונעמה גלעדי, שהקימו תנועה שמקיפה מאות בתי ספר, שברבים מהם מחליטים ההורים לדחות ביחד את הגיל שבו נכנסים הסמארטפון לכיתה. במקרה הצורך - קונים יחד טלפון טיפש, שמאפשר להורים להיות רגועים ובקשר, אבל לא מנסח מחדש את הדינמיקה החברתית בכיתה כמו שעושים אינסטגרם ווואטסאפ.

גילוי נאות - אני מכיר את סיגל ונעמה ועוזר להן ביוזמה. הן שלחו אותי לרחבי הארץ להרצות בפני הורים ולעזור להם להבין מה ההשפעה של טלפון סלולרי עליהם ועל הילדים. להסביר איך הטלפון והאפליקציות שבתוכו שואבים לנו את הזמן וגונבים את דעתנו, אז אם השר רוצה למדוד את דעת ההורים - ההורה דרור גלוברמן מאוד תומך בצעד כזה. אם הוא מחפש סיבות, שירים טלפון.

לא עדיף להוריד אותנו מהכביש?

אם בינה מלאכותית היתה יכולה להגיד מה היא חושבת על הנהיגה שלנו, על איך אנחנו מתנהגים בכביש, היא היתה תופסת את הראש בין הידיים ושואלת מאיזה חלון אפשר לקפוץ. לא, לא, מה אתה עושה? מה אתה אידיוט?

כולנו האמנו שזה אוטוטו כאן. שנה שנתיים חמש שנים - ולא נצטרך לנהוג.  מסתבר שזה ייקח יותר זמן. הרבה חברות שמתעסקות בתחום, למשל ג'נרל מוטורס וב.מ.וו, דוחות את ההשקה של המכוניות האלה ומודות שגם המחשבים הכי חכמים - לא מצליחים להבין ולצפות מה אנחנו עומדים לעשות בכביש. זו רק אחת הבעיות שהתגלו כמורכבות ויקרות יותר ממה ששוער.

איזה באסה. במקום לדחות את המכוניות האוטונומיות, לא היה עדיף היה לעשות הפוך? אם המחשב לא משתלב עם בני האדם בכביש - בואו נוריד את בני האדם מהכביש. להעביר ערים שלמות למכוניות אוטונומיות בלבד. אין לי ספק שזה יהיה הרבה יותר כלכלי, פחות מזהם, פחות צפוף. יותר נוח. ובעיקר הרבה יותר בטוח.

אבל אנחנו בני אדם, ונמשיך להתעקש על זכותנו הבסיסית להטיס טונה מתכת ב-120 קמ"ש, שיכורים ומסמסים.