סוף סוף זה קרה. אני מודה מכאן לדורשי שלומי ולחורשי רעתי (אלה אותם אנשים) שנהרו לוואטסאפ שלי לבדוק אם אני חי. אז כן. לצערי הסרטון אמיתי. מצד אחד הוא ערוך מגמתית (מה עם הקאמבק העולץ שדפקתי אחרי שניה? איך זה לא צולם?), ומצד שני הוא מוכיח בדיוק את הנקודה שבאתי להדגיש בהרצאה - הפיד מצליח לשאוב את תשומת הלב שלנו באופן כל כך יעיל וטוטאלי, שקשה לנו לצפות עד כמה זה יכאב. מצד שלישי, אם כבר ליפול אז שיצולם יפה ויעשה קצת צפיות, לא?
תמונות קשות
השבוע כולם נדהמו מהתמונות האלה. ביקשו מתוכנת מחשב לצייר אבוקדואים שרים וחוגגים בהוואי. או אוגר שותה תה בחוץ בציור שמן. התוכנה - בינה מלאכותית שמכונה דאלי-2, מייצרת את הציור בעצמה. תראו את הרובוט הבודד שמחזיק בלון - בציור עפרון וצבעי מים.
היא יצרה גם שמורת טבע ממוצרי אפייה, אסטרונאוט-דביבון חולם על הכוכבים כשהיקום משתקף מקסדתו; הוייפיי מקולקל בסגנון ימי הביניים; קוף תלת מימדי מפירות בלבד או אסטרונאוט שצועד דרך דלת אל תוך ג׳ונגל, בסגנון הצייר קלוד מונה.
אגב גם אתם יכולים. גירסה פשוטה ומהירה יותר זמינה כאן. ביקשתי ממנה ציור של פיל בודד במסעדה, חציל תינוק נוהג במכונית או בחורה בים בסגנון דאלי. גם אם זה לא יפה כמו היצירות ההן, אי אפשר לא להתפעל בטירוף. אבל בואו ניקח אוויר.
בינה מלאכותית ממלאת היום משימות מטורפות במהירות. היא עוזרת למצוא תרופות חדשות, לחקור את מעמקי היקום ולגדל יותר ירקות בשדה. ולאט לאט היא משכנעת אותנו שהיא הפתרון לכל הבעיות שלנו. אלא שלפעמים היא לא פותרת בעיות - היא מגדילה אותן.
קחו לדוגמה את חוק זיהוי הפנים שמקודם עכשיו במדינת ישראל. לפי החוק, בינה מלאכותית תוכל לזהות אותנו בתמונות שצולמו ברחוב. מה עושים עם זה? דמיינו את המשטרה שולפת רשימת חשודים אוטומטית בפשע.
זה כבר מסוכן. כי בינה מלאכותית היא לא קסם. כל מה שהיא עושה זה לקחת המון מידע שיצרו אנשים, לפענח את החוקיות שבו ולהשתמש בה הלאה. אם סיפרנו לה מה זה חציל ומה זה אוטו - היא תביא עוד כאלה. אבל אם שוטרים ברחוב עוצרים היום יותר את בני העדה האתיופית, למשל - גזענות לשמה - הבינה תלמד את מי השוטרים בוחרים לעצור, ותנסה לשכפל את שיקול הדעת הזה. אלא שעכשיו אנחנו, בני האדם נטעה לחשוב ששיקול הדעת מושלם, כי זה טכנולוגי, מתקדם וסטרילי. מה, מחשב יכול להיות גזען? ברור. כי הוא מחקה אנשים.
חוץ מזה שככל שצבע העור קשה יותר, הזיהוי טוב פחות - בין היתר, כי הבינה המלאכותית פותחה על ידי גברים לבנים שהתאמנו על תמונות של הדומים להם. בכל העולם כבר הבינו את זה מזמן. חברות ענק כמו מיקרוסופט, יבמ ופייסבוק נסוגו מזיהוי פנים כי הוא לא מדויק וכי הוא מוטה. מדינות מגבילות היום טכנולוגיית זיהוי פנים בחוק. ומדינת ישראל? בדרך לעוד טעות טכנולוגית.
מה הקשר בין טרקטורים באוקראינה לרחפנים בנתב"ג ולאפליקציית ההיכרויות להומואים?
כולנו זוכרים את הטרקטורים האוקראינים גוררים גונבים טנקים רוסיים נכון? מסתבר שזה גם עבד הפוך. הכוחות הרוסים גנבו 27 טרקטורים משוכללים ממליטופול שבאוקראינה והובילו אותם לרוסיה. לתדהמתם, כשניסו הרוסים להפעיל את הטרקטורים ברוסיה, התברר שהטרקטורים לא מניעים. מושבתים. למה? כי חברת ג'ון דיר האמריקאית זיהתה שהם נגנבו, והשביתה אותם מרחוק. עד כאן - אפשר לצהול ולשמוח לאידם של הרוסים. אבל האמת שמדובר בטרקטורים מתקדמים מאוד, ממוחשבים לגמרי, שמנווטים לבד בין התלמים, מודדים את איכות הקרקע, את כמות התבואה הנקצרת ועוד ועוד. המידע הזה משרת את החקלאים - אבל לא רק אותם.
כלומר חברת ג'ון דיר, לא רק מוכרת את הטרקטורים - היא גם מוכרת את המידע שמופק מהם לכל מיני סוחרים ובעלי אינטרס בשוק ההון. מחירי הסחורות עולים או יורדים? הסוחרים יודעים לפני החקלאים ויכולים לנצל את זה. אבל מה שהכי מעצבן את החקלאים, זה העובדה שחברת הטרקטורים ג'ון דיר מונעת מהם לתקן את הטרקטורים בעצמם. אסור לך - ואתה לא יכול.
הם הפכו לכל כך ממוחשבים ומתוחכמים, שאם החקלאי רוצה לתקן או לכוון אותו בעצמו, הוא חייב לקרוא לטכנאי מוסמך ולשלם בהתאם.
אז החקלאי - האוקראיני, האמריקאי או הישראלי, קונה טרקטור, אבל הוא לא לגמרי שייך לו. הוא יכול רק להשתמש בו. כל המוצרים שמפיקים המון מידע ותלויים בו פועלים באופן דומה.
ולפעמים המידע שלנו עובד הרבה פעמים נגדנו. יש לזה המון דוגמאות. אפליקציית המסחר במניות "רובין הוד" מוכרת מידע על איזה מניות הצעירים קונים ומוכרים בבורסה - לסוחרים הגדולים, שמנצלים את זה בין היתר נגדם. זוכרים את אפליקציית השעונים החכמים סטראווה שחשפה בטעות את כל מסלולי הריצה של כל מי שענד אותם - כולל חיילים של כוחות מיוחדים בישראל ובארה"ב שרצים בבסיס הסודי או יוצאים לפעולות מעבר לקווי האויב עם שעון עובד? אמזון משתמשת במידע של המוכרים אצלה באתר - כדי לייצר מוצרים שיתחרו במוכרים הכי מוצלחים ו- ידפקו אותם. ועכשיו התברר שגריינדר - אפליקציית ההיכרויות לחד מיניים, מכרה במשך שנים מידע על המשתמשים שלה - איפה הם נמצאים, עם מי הם יוצאים, ואיפה הם מבלים. בלי ידיעתם כמובן. ייתכן שהמידע הזה חשף גייז בארון. וכמובן - פייסבוק, אינסטגרם ויוטיוב שמתפרנסות מלמכור את המידע עלינו לאחרים, ומשתמשים במידע שלמדו עלינו כדי לגרום לנו להתמכר להם, לכעוס אחד על השני ולהאמין לשטויות.
הבורסה נופלת - הביטקוין קופץ מהגג
האם אנחנו בדרך למשבר כלכלי ומיתון? כל הסימנים המוקדמים מראים שכן. הבורסה כבר תקופה נצבעת בעיקר באדום – וסיום הקורונה, ההתפטרות הגדולה וכמובן המלחמה באוקראינה-רוסיה שלא נראה שמסתיימת באופק – לא נותנים לשוק להתקרר. "אני בלחץ באמת", אומר לי דני פלד בפודקאסט "בזמן שעבדתם". "אני חושב שזה יכול להתפתח להיות משבר בסדר גודל ששנים לא חווינו". מוזמנים להאזין לשני הפרקים המיוחדים האחרונים: האחד על הסיבות לצלילת המניות, מה ההשלכות ולאן זה עלול להתפתח. והשני - על הצלילות במטבעות הקריפטו. מה תחושת הבטן שלכם? אנחנו יותר לקראת משבר ארוך, או שיש עכשיו הזדמנויות שחייבים לנצל?