דרור גלוברמן, תמונת טור (צילום: שלומי פרי )
דרור גלוברמן, תמונת טור|צילום: שלומי פרי

זה לקח כמעט ארבע שנים ושני נשיאים: אבל החוק להטלת חרם אמריקאי על טיקטוק אושר סופית בחתימת ביידן. לפי החוק, בעוד 9-12 חודשים טיקטוק תיחסם לשימוש בארה"ב, אלא אם הבעלים הסינית, בייטדאנס, תמכור את פעילותה בארה"ב לחברה אמריקאית. 

"זו מכונת תעמולה שמקדמת דיסאינפורמציה בהשפעת היריבה הזרה הכי גדולה שלנו", אומרים חברי קונגרס. טיקטוק מקדמת תוכן שתומך בחמאס באופן לא פרופורציונאלי, כמו שהוכיח הניסוי של הוול סטריט ז'ורנל. כך טען גם ברק הרשקוביץ', שהתפטר מטיקטוק ישראל במחאה על מדיניות החברה סביב המלחמה. 

עוד לא ראינו התערבות כזו של ממשל בחופש הביטוי ובחופש העיסוק. אמריקה צפויה למכת זומביז של עשרות מיליוני צעירים שנותקו מצינור האשליות העיקרי שלהם ואין להם מושג איך להתמודד עם החיים. אבל הסינים לא מתכוונים לוותר. "אל תדאגו", אמר המנכ"ל שו צ'ו למשתמשי טיקטוק. "אנחנו נילחם על הזכויות שלכם בבית המשפט".

@tiktok

Response to TikTok Ban Bill

♬ original sound - TikTok
 

שמעתם נכון. הסינים, מגדולי היריבים האסטרטגיים שיש לארה"ב בעולם, אלה שחוררו אותה עם מתקפות סייבר, פרצו וגנבו כל פטנט, טכנולוגיה או תוכנית עסקית שהצליחו לשים עליה את היד במחשבים של חברות אמריקאיות, שלא לדבר על הברית עם רוסיה, ואיראן ובעקיפין עם חיזבאללה וחמאס - הם חשים עצמם מגיני הנוער האמריקאי. הסינים, שאוסרים על בני הנוער שלהם לגעת בטיקטוק בגלל השפעתו הממכרת, הולכים להילחם בבית המשפט האמריקאי כדי להגן על זכותה הטבעית וההיסטורית של הצעירה האמריקאית למלא את זמנה ומוחה בתכנים שיכולים להיות נהדרים, אבל בדרך כלל כוללים בחורות עם גוף יותר מושלם משלה, לצד שקרים והסתות. 

הסינים ישתמשו בתיקון ראשון לחוקה, ויטענו שהחוק לחסימת טיקטוק יגביל את חופש הביטוי של הצעירים האמריקאים. אתם עוקבים כן? בדיוק לזה התכוונתי לפני שבועיים בקטע על הסוס הטרויאני: הסינים, אלה שבאו מסין, המדינה שעוצרת אותך על ביקורת על הממשל, שמעלימה את מחאות כיכר טייאננמן מגוגל, שחסמה את פייסבוק ועכשיו גם את וואטסאפ - הם מתכוונים למנף את עקרון חופש הביטוי של ארה"ב כדי שיוכלו להמשיך לנצל ולהשפיע על צעיריה. 

בית המשפט יפסול? 

זו הטענה של הממשל האמריקאי. והיא עדיין לא גובתה בראיות. הוא יצטרך להוכיח בבית המשפט שחסימת טיקטוק אכן נשענת על חששות ביטחוניים אסטרטגיים מוצדקים. לא רק שזה עוד לא קרה, בית המשפט האמריקאי כבר פסל פעמיים את הניסיונות לחסום את טיקטוק: גם את זה של הנשיא לשעבר טראמפ וגם את זה של מדינת מונטנה. יש כאן קושי אמיתי: זה חופש הביטוי של האמריקאים שצריך לחסום. ואפילו לא הנתונים הכי פרטיים שלהם שזולגים החוצה ומאפשרים לעולם לנצל את נקודות התורפה שלהם. זו ההתערבות האלגוריתמית במה שהפיד מציג לך, התערבות שכמעט אף אחד לא יכול למדוד, ואין שום חוק שמגדיר מה מותר ומה אסור. 

עוד התרחשות אפשרית היא שטראמפ יחזור בינתיים לבית הלבן, ויבטל את החוק, כי הוא בינתיים הפך את עמדתו. אולי זה בגלל המיליארדר היהודי ג'פרי יאס. יאס, הזכור לנו כאחד ממממני פורום קהלת, הוא מבעלי בייטדאנס (הבעלים של טיקטוק). לאחרונה הוא קנה מטראמפ את הרשת החברתית הכושלת שלו Truth תמורת כמה מיליארדים והבטחה להיות שר אוצר בממשלתו העתידית. והוא גם מבעלי בייטדאנס. בקיצור, אם סין לא תפורר את ארה"ב דרך הצעירים, היא תעשה את זה מלמעלה, דרך הממשלה. 

ובכל זאת, אני חש קנאה מסוימת על עובדה אחת: בארה"ב, השיחה על ההשפעה התרבותית והאסטרטגית של הרשתות החברתיות היא הכי בפרונט שאפשר. ואנחנו כאן, במדינת הטק, עוד מחביאים את הראש בחול, ומתפלאים לגלות שאויבינו דופקים עלינו עליהום מטורף ברשתות, מפעילים בתוכנו רשתות השפעה זרות ומסכסכים אותנו למוות. ביידן וטראמפ מדברים על זה בלי סוף. שמעתם את ראש הממשלה מדבר מתישהו על סכנות הרשתות החברתיות ומחפש דרכי התמודדות?

מה הפיבוט שלכם?

כששאלתי את אסף חנוכה, אחד המאיירים הישראלים הידועים בעולם, איך הוא הולך להתמודד עם חדירת הבינה המלאכותית למקצוע. אחרי שגנבתי ממנו סגנון ורעיון ומוניטין עם בינה מלאכותית, הוא בלע את הרוק ואמר: "יש לי תמיד המון רעיונות אבל אין לי מספיק זמן. זה הופך אותי לגיבור על".

חנוכה הבין את השינוי שלו. לכולנו מחכה שינוי, טרנספורמציה או פיבוט כזה: מאיירים, עורכי דין, אנשי ניהול, שיווק, חשבונאות, עיצוב, לא משנה. בואו נחלק לשלבים:

א. נפשי: במקום להיבהל מהסכנה - להסתכל על ההזדמנות.

ב. מעשי: לזהות את כלי הבינה הרלוונטיים לך, ללמוד להשתמש בהם ולשלב אותם בתהליך העבודה שלך.

ג. מהפכני: לענות על השאלה המסובכת - מה הדבר שאתה צריך לעשות? הדבר שאף מכונה לא תעשה במקומך, אתה טוב בו במיוחד ובעל ערך מוסף, ובו שווה לך למקד את המאמץ והזמן?

אצל המאייר חנוכה, זה כבר לא האיור. אלה הרעיונות. עם שימוש בכלים הנכונים וחלוקה אחרת של הזמן  (והגנה על זכויות יוצרים שעוד לא קיימת) הוא יכול לייצר יותר רעיונות ביום, לתת למכונה לעשות חלק נכבד ממלאכת האיור במקומו - ולהרוויח יותר, לא פחות.

אז אני שואל באמת: מה הפיבוט שלכם? אילו תפקידים במקצוע שלכם אתם יכולים להעביר לידי הבינה המלאכותית - ובאילו כדאי לכם להתמקד כדי ליצור יתרון תחרותי?

אם יש לכם תשובות, מוזמנים לחלוק כאן בתגובות, ב-X-טוויטר או בלינקדאין. את הטובות אשלח בניוזלטר בשבוע הבא.

רגע של נחת

לפני כמה שבועות צילמתי את מנכ"ל אנבידיה רוקד ומסתחבק עם יזמי חברת RUN:AI הישראלית באופן הדוק למדי. 


השבוע זה נהיה רשמי: אנבידיה קונה את הסטארט-אפ הישראלי תמורת 600-700 מיליון דולר, לפי הדיווחים.
מה הם עושים? מייעלים דרמטית את הניצול של המשאב שהופך להיות הכי נחשק ויקר בכלכלה העולמית: כוח עיבוד של מחשבי על. כאן יעל בן דור מסבירה בדיוק. השבוע פורסם שאנבידיה רוכשת גם את חברת Deci AI הישראלית, שמפתחת מודל שפה גדל.
מצד אחד, זה אומר שפרט ל-AI21 לא גדלה כרגע בישראל ענקית בינה מלאכותית כחול לבן. מצד שני, זו זריקת עידוד חשובה לכלכלה הישראלית בתחום הנכון ברגע הנכון.

5G, הגירסה האמיתית

האמת, זה כיף. הגה צעצוע והדוושות מהחנות, אבל האוטו על שלט נוסע כאילו אני בתוכו. עשיתי האצות חדות, בלימות מפחידות שנייה לפני ההתרסקות - ו"שרדתי" כדי לספר.
אבל האמת שהייתי סקפטי בכניסה להשקת ה-5G של פלאפון. מה דחוף לי רשת סלולרית עוד יותר מהירה. מה שיש כבר מספיק.
ואז הבנתי שהסיפור כרגיל הוא לא אני.
רשת סלולרית ממש מהירה עם שיהוי נמוך יכולה לשלוט מרחוק במכוניות אוטונומיות וכך לאפשר את השירות, לבצע ניתוחים מרחוק, לשלוט ברחפנים-מוניות, משלוחים, הגנה על שטחי חקלאות, תעשייה, צבא ועוד שלל שימושים קריטיים בזמן אמת שהיום לא חושבים להסתכל בכיוון של רשת סלולר.
כל חברות הסלולר הגדולות בישראל נכנסות עכשיו לדור החמישי האמיתי, כאשר סלקום הקדימה מעט את האחרות. עכשיו מדובר לא רק על אנטנות מהירות מול המכשירים שלנו, אלא רשת כולה שפועלת הרבה יותר מהר, מהליבה ועד הקצוות.
איך הטלפון שלנו מרוויח מזה? דמיינו שבהופעה חיה של אלפי אנשים נוכל לקנות שירות VIP (עם סריקת קוד QR ורכישת eSIM), שייתן רק לנו תעדוף מיוחד להישאר מחוברים לרשת במהירות כשכל השאר בלי קליטה. אולי המפיק של ההופעה יבחר לתת גישה מטעמו למשפיענים, שישדרו לו את ההופעה החוצה ויעזרו לו לשווק אותה. יכולים להיות כאן אינסוף שירותים חדשים, שבקצה שלהם - הקמת רשת סלולרית פרטית במתחם סגור, שכבר עובדת במקומות שונים בארץ.

מתוך הניוזלטר של דרור גלוברמן Skip Intro. עוד טורים כאן