למרות הפלאשבקים הצורמים עם תמונות הלחימה, ההרוגים והפליטים, האמת שמלחמה ב-2022 שונה מאוד מהמלחמות שקדמו לה. החזית של התודעה, המניפולציות ברשתות החברתיות והפריצות לרשתות ולמחשבים יכריעו מלחמה לא פחות מפגז או מטוס.
יש כאן לפחות שלוש חזיתות, במקביל למלחמת כלי הנשק היורים והמפוצצים, הראשונה היא מלחמת הפייקים והפוסטים, שבהם האוקראינים מנסים להפיץ כמה שיותר את התוקפנות הרוסית ואת סבלם, ואילו הרוסים מנסים לטשטש ולהסתיר ככל יכולתם.
השנייה היא מלחמת הסייבר – שבה הרוסים פתחו ממש לפני הפריצה, ואילו עכשיו הפכה כיוון. האוקראינים גייסו בטלגרם רבע מיליון מתנדבים למה שהם מכנים IT Army, מעין צבא חובבנים דיגיטליים מכל העולם, שתוקף מטרות רוסיות שהאוקראינים מפרסמים.
אזרחי רוסיה ייפגעו
ויש עוד מלחמה: מלחמת עולם נפתחה בין רוסיה לבין ארה"ב והמערב - בחזית ערוצי המדיה.
אף פעם לא רציתי להיות מנכ"ל פייסבוק או גוגל, והים אני ממש לא מקנא בהם. הרשתות החברתיות הפכו לאחד ממוקדי הסכסוך הבוערים ביותר בין רוסיה, אוקראינה והעולם כולו. המנהיגים מכל הצדדים רואים בהן את הכלי הראשון במעלה לעיצוב הנראטיב התודעתי - מרכיב קריטי בדרך להשגת מטרות ולניצחון צבאי ממש.
אוקראינה דרשה מהחברות להפסיק את ערוצי התעמולה הרוסיים כמו RT ניוז וספוטניק. פייסבוק, יוטיוב וטוויטר החליטו להיעתר חלקית - לעצור את פרסום המודעות באותם ערוצים רוסיים. כלומר – תוכן – כן, כסף – לא. טוויטר מרחה עליהם כתובת אזהרה. רוסיה החליטה לנקום והחלה להצר את צעדיהם של יוטיוב, טוויטר ופייסבוק ברוסיה.
החשש: אם ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות יעצבנו את ממשלת רוסיה יותר מדי, היא תחסום אותן לחלוטין ברוסיה, והאזרחים הרוסים עצמם יאבדו את הסיכוי לנהל שיחה חופשית ולברר מה באמת קורה. בלי גוגל ופייס, לרוסים לא תהיה דרך לעקוף את התעמולה והדיסאינפורמציה הרוסית.
בדילמה דומה נמצאת גם טלגרם. מצד אחד, לחסום את מקורות האינפורמציה השקרית שרוסיה מפיצה. מצד שני, אי אפשר לעשות זאת בלי לפגוע בחופש המידע של המשתמשים הרוסים עצמם, שצמאים גם למידע עצמאי בתוך שטח רוסיה.
צנזורה – או כלא
רוסיה הוסיפה איום: מי שיפר את חוק הצנזורה הרוסי – עלול ללכת לכלא.
וזו דילמה אמיתית. אני מאמין שהרשתות החברתיות הבינלאומיות חייבות להיות כפופות לחוקי המדינה. זה לא אומר שאני תומך ברוסיה. כי כשמדובר במדינה טוטליטרית – כמו רוסיה – אני דווקא בצד של פייסבוק וגוגל. אני בעד צינור אינטרנטי תת-קרקעי שחומק מהחוק ומציע חופש ואמת. אבל כשמדובר במדינה שבה יש חופש ביטוי סביר – כמו ישראל – אז המשוואה מתהפכת, והנזקים שפייסבוק ויוטיוב גורמות מחייבים אותנו לפעול נגדן ולרסן אותן.
האינטרנט מתפצל
הרשתות החברתיות ניסו לשמור במהלך השנים על כמה שיותר ניטרליות, ניקיון ואפילו אדישות - אנחנו רק בטכנולוגיה. התוכן לא מעניין אותנו, החוקים לא מעניינים אותנו, יש לנו כללי קהילה ושכולם יסתדרו.
אבל ב-2022 ההשפעה שלהן כל כך קריטית לכל אזרח, מדינה או מנהיג בעולם, שכבר אין דרך להכניס את כל הרשתות לאותו סט מוסכם של כללים, ורבים חוששים עכשיו שהאינטרנט בדרך לפיצול היסטורי. האינטרנט של המערב, האינטרנט הסיני והאינטרנט הרוסי יחיו בעולמות מקבילים ולא ייפגשו.