תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן|צילום: קשת 12
אנשים רוצים לבנות את החלומות שלהם. אנשים רוצים להשפיע על העולם. הם רוצים שכולם ידעו מזה. והם רוצים להתעשר מזה. 

ושום אתוס ערכי אלטרואיסטי או דירקטוריון של אנשי אקדמיה מטפלון לא ישנה את זה. ולכן הפיצוץ של השבוע החולף היה בעצם בלתי נמנע. 

ב-OpenAI, חברת הבינה המלאכותית המובילה והמדוברת ביותר בעולם, התנגשו השבוע כל הערכים והמוטיבציות הללו, מתודלקים בעשרות מיליארדי דולרים של תאוות בצע, לתוך מופע זיקוקים קולני שממנו השפריצו הבזקים של כסף, טכנולוגיה, אגו, ניהול כושל, גאונות וטמטום, תקוות ופחדים לעתיד האנושות. נכון לעתה, תרשו לי לספיילר כבר על התחלה, מי שניצח זה לא רק סם אלטמן, אלא גם הכסף והאגו. המפסיד עלול להיות, בסבירות גדולה מאפס, המין האנושי כולו. 

המלכ"ר שנשבר

זה קרה רק ימים ספורים אחרי שדרוג שכל העולם התפעל ממנו. תוך כדי שהיא טסה במהירות האור, התבקעה פתאום ספינת הדגל של הטכנולוגיה העולמית, OpenAI, לרסיסים. סיכמנו את השתלשלות האירועים התזזיתית והמופרעת כאן ב"בזמן שעבדתם"(Spotify, Apple).

אמל"ק: בשישי בצהריים שעון ארה"ב הודח סם אלטמן על ידי דירקטוריון החברה שהקים, בתואנה של "אובדן אמון". נשמע מוזר, אבל זה דווקא הגיוני. 

כי OpenAI הוקמה ב-2015 כעמותה ללא מטרת רווח שנועדה לפתח את הבינה המלאכותית לתועלת הציבור. המטרה: למנוע מחברות מסחריות וממדינות לפתח בינה מלאכותית רק לתועלת ציבור קטן, שזה בעצם לרעת ציבור גדול, ולספק לכולם את הטכנולוגיה הזו, שדרמטית לא פחת מעצם המצאת החשמל או האנרגיה הגרעינית. 

אלא שבדרך קרה משהו. 

העלות של הפיתוח הסתברה כעצומה. מצד שני, כזה גם הפוטנציאל הכלכלי. מיקרוסופט זיהתה הזדמנות, הזרימה 13 מיליארד דולר תמורת 49% ממניות החברה שבה שולטת העמותה, ושילבה את הטכנולוגיה שלה עמוק במוצריה ובעתידה. פה כבר שולט ערך אחד בצבע ירוק.

OpenAI הפכה באחת מעמותה למלכ"ר שמחובר בטבורו לפרת מזומנים. איפה ראיתם מבנה כזה שמצליח לשמור על יציבות?

מנכ
מנכ"ל OpenAI סם אלטמן|צילום: Kevin Dietch, getty images

השותף הישראלי נזכר

ואכן, OpenAI המסחרית התחילה לפתח את הבינה במהירות ולהשיק מוצרים בקצב מטורף. GPT אחרי GPT. היא הייתה לקראת גיוס ענק לפי שווי חברה של 90 מיליארד דולר. הגיוס היה אמור להזרים כסף רב לחברה, אבל גם לידי מנהליה ועובדיה. מה שקוראים סקנדרי. 

אבל הצד המלכ"רי נבהל. מיליארדים זה מצוין, אבל לא בשביל זה התכנסנו. מה עם המין האנושי כולו? וכך המייסד-השותף איליה סוצקבר, הישראלי לשעבר שהקים את החברה עם סם אלטמן, ואחד המוחות המבריקים בעולם הבינה המלאכותית, הסתכל על הקוד האתי, נזכר במה שאלטמן שכח, והוביל את הדחתו. קנאה בהפיכתו של השותף לסלב על-חלל שמדלג בין פגישות עם ראשי מדינות? לא אמרתי כזה דבר. 

לפני חצי שנה הייתי במפגש עם שניהם על אותה במה באוניברסיטת תל אביב. שאלתי את אלטמן: "אם כדבריך אתה חושש מהפוטנציאל המסוכן של הטכנולוגיה הזו לאנושות, אפילו למשפחה שלך - למה אתה ממשיך לפתח אותה? והאם אתה מבטיח לציית לחוקים כשאלה ינסו להגביל את הבינה המלאכותית, ולא לנהוג כצוקרברג שהודף הכל"? אתם מוזמנים לראות את התשובה שלו כאן.

מיקרוסופט, החתן, עודכנה בהדחה מהתקשורת. אבל היא לא תיתן לעתיד שלה להישפך לביוב. היא מיהרה לשאוב את המנכ"ל המודח אלטמן לשורותיה לתפקיד חדש שהומצא עבורו. כמעט כל 700 עובדי החברה חתמו על מכתב לדירקטוריון שאומר - אם אתם לא מחזירים את אלטמן, אנחנו הולכים בעקבותיו למיקרוסופט. 

אין ספק שמדובר הצהרת אמון מרגשת ומרשימה של העובדים במנהלם. האם לפחות כמה בודדים מתוך ה-700 חשבו גם שאם אלטמן לא חוזר, אין סיבוב גיוס, אין סקנדרי ואין מיליארדים להתחלק בהם? לא נשמע מופרך, תודו. 

זה לא התפקיד שלכם

אחרי 4 ימים, אלטמן חזר ל-OpenAI בתנאים שלו - הדירקטוריון שהדיח אותו הוחלף באחר, כזה שלא ייתן לערכים אוניברסליים לבלבל אותו בדרך לסטיפה. 

אז מה הבנו:

  1. בינה מלאכותית הולכת לטלטל את העולם. זה רק הפרומו. 
  2. לאנשים, חכמים וערכיים ככל שיהיו, יש מחיר. סקנדרי של מיליארדי דולרים, למשל. 
  3. ולכן הפיקוח על טכנולוגיה שתטלטל את העולם לא צריך להיות בידי עמותה, מלכ"ר או חברה. בשביל דברים כאלה יש ממשלות ורגולטורים. 

לפני שלושה שבועות חתם הנשיא ביידן על חוק שמקדם אסדרה כזו, דורש למשל לסמן כל תוצר של בינה מלאכותית בסימן מים - שכולם יוכלו לדעת שהיא זו שיצרה אותו. גם זו רק ההתחלה. 

בינה מלאכותית תטלטל פרנסה ויכולת השתכרות של אינספור מקצועות, תסכן זכויות אדם ותפיץ פייק ניוז. היא כבר פוגעת בחופש הביטוי ובפרטיות ומנצלת אותם לרעה, מקדמת אפליה ופגיעה בזכויות אדם. 

משחק האסיר

אם הממשלות יבינו עכשיו בבהירות שהתפקיד של חברות מסחריות הוא לעשות כסף, ושתועלת הציבור והגנה עליו זה ג'וב ממשלתי - נהיה במקום טוב יותר. מניסיוני, זה לא יקרה עכשיו וגם לא אחר כך. מה שמעניין ממשלות הרבה יותר זה איך לא לאבד הובלה למדינה אחרת. ארה"ב לא יכולה לאבד את ההובלה לסין. או לרוסיה, או לישראל. זוכרים את מלחמת הכוכבים? זה אותו דבר. 

למדינות קשה להבין את הבינה המלאכותית. קשה לחזות את ההשלכות, קשה להציב גבולות ואיסורים בזמן. אבל קל לאמריקאים להבין שאם יגבילו את הבינה המלאכותית, הסינים ימשיכו לרוץ ולעקוף. וכך נכנסנו כולנו למשחק אסיר, שבו במדינות רבות מבינים שעדיף להאט ולשקול את ההשלכות לטובת האנושות כולה, אבל ממשיכים לפתוח בכל המרץ כדי לא להישאר מאחור. 

 

יש מלחמה בחוץ!

וזה אומר, בין היתר, שאנחנו מוצפים במידע שקרי ומסית, במתקפות סייבר נגד ישראלים ובהודעות שווא. הנה כמה דברים שאפשר לעשות:

  1. ראיתם פוסטים מלאי שנאה לישראל ברשתות או משתמשים שצריך לחסום? דווחו. לא רק לרשתות עצמן, אלא גם לבוטשמזהה ומתלונן בשמכם במטרה להסיר תכנים ומשתמשים רעילים. עוד פרטים.
  2. בשבועות האחרונים מתחוללות לא מעט תקיפות סייבר מצד גורמים עוינים על מדינת ישראל. מערך הסייבר הלאומי של מדינת ישראל מתמודד לא רק עם התקיפות עצמן, אלא גם עם לא מעט פייק ניוז שגורם ללא מעט נזק תודעתי וכלכלי בזמן המלחמה. לכן הקימו שם ערוץ טלגרם חדששמזהיר את הציבור ממתקפות סייבר, ומאמת או מפריך פייק ניוז בתחום. 
  3. ראיתם אנשים שמכחישים את 7 באוקטובר? שלחו אותם ל-Hamas.com, עדיף בלי להיכנס בעצמכם. זה מתחזה לאתר שבו מתרברב החמאס בפעילויותיו. 
  4. נפלה לידי ההזדמנות לעזור למשפחות חטופים, שזקוקות למצרכים בסיסיים. מטה הסיוע למשפחות החטופים של "לב אחד" מחפש תווי קניה לרשתות המרכולים ל-15 משפחות חטופים שמתקשות בקניית מוצרים. דברי חלב , בשר וכדומה. מי יוכל לעזור בכיוון או בתווים עצמם?
    את התווים ניתן לשלוח או להביא למטה "לב אחד" במשרדי WeWork לונדון מיניסטור בתל אביב, או לתרום כאן. ושתמיד נהיה בצד התורם.