לנטפליקס יש כ-100 אלף לקוחות בישראל – כך מעריכות חלק מהמתחרות שלה בארץ, ולדברי בכיר באחת מחברות הטלוויזיה המספר הזה "גדל במהירות". הנתון מבוסס על סקרים שערכו החברות ונמצא במחלוקת, אך אין ספק שנטפליקס הפכה במהירות יחסית לשחקן תוכן משמעותי בישראל.
עד 2016 נטפליקס היתה חצי סוד בישראל. השירות היה חסום ללקוחות ישראלים, אך כמה אלפי לקוחות התחברו אליו באמצעות שירותי VPN למיניהם (יישומים שעוקפים את החסימה), והסתדרו עם התוכן באנגלית. בינואר 2016, במסגרת כנס הטכנולוגיה CES שנערך בלאס וגאס, הודיעה נטפליקס על פתיחת השירות שלה ל–130 מדינות, ובהן ישראל. בשלב הזה התוכן בנטפליקס בישראל היה עדיין דל בהשוואה לספרייה בארה"ב, והתכנים היו ללא תרגום. עלות החבילה הבסיסית התחילה ב-8 דולר לחודש.
מאז אותה השקה, נטפליקס הגדילה בהדרגה את התכנים שלה שמגיעים לישראל, וביולי האחרון הודיעה על סיום תרגום הממשק לעברית ועל כך ש-75% מהתכנים שלה כבר זמינים למשתמשים הישראלים. באותה הזדמנות העבירה נטפליקס את התמחור לשקלים והעלתה במעט את המחיר, כך שהחבילות שלה מתחילות ב-30 שקל לחודש. בספטמבר 2017 הודיעה פרטנר שכל הלקוחות בשירות פרטנר TV זכאים לחצי שנה צפייה חינם בתכני נטפליקס.
נטפליקס שומרת על מעטה סודיות סביב הפעילות העסקית שלה, כולל הנתונים על מספר הלקוחות. הנתון היחידי שהחברה מדווחת עליו הוא מספר לקוחות כולל בעולם – 110 מיליון, מהם 52 מיליון בארה"ב. החברה אינה מוסרת כל התפלגות אחרת. בקרב החברות המתחרות בישראל מנסים להעריך באמצעות סקרים כמה לקוחות יש לנטפליקס. באחת מהן מעריכים את המספר ב-100,000, אך בחלק מהמתחרות טוענים כי מדובר בהערכה נדיבה מדי.
השוק מתפתח, הרגולציה פחות
בדצמבר 2015, ערב כניסתה של נטפליקס לישראל, אמר אורי גל, סמנכ"ל השיווק של yes, בכנס TheMarker כי "נטפליקס תיכנס בסבירות גדולה לישראל ב-2016. למעשה היא כבר בישראל עם 50-60 אלף לקוחות שמתחזים לאמריקאים". מאז עברה נטפליקס תהליך התאמה לצופים הישראלים, כך שסביר להניח שמרבית אותם משתמשים נותרו לקוחות שלה.
פרטנר מספקת את נטפליקס חינם למשך ששה חודשים, כשלפי בכיר בחברה, "רוב מכריע" מלקוחות פרטנר TV אכן מצרפים גם את נטפליקס לחבילה. ממש בימים האחרונים הודיעה פרטנר כי תחצה החודש את רף 50,000 הלקוחות, שמרביתם לקוחות נטפליקס – אך אין דרך לדעת מה יהיה שיעור הנטישה של השירות עם תום תקופת החינם.
הפטלפרומות החדשות בשוק – סלקום TV ופרטנר TV – לא רואות את נטפליקס כאיום אלא כמוצר תוספתי, שדווקא מעשיר להן את החבילה. HOT ו-yes רואות בנטפליקס איום, מאותה הסיבה – הוא מקל על הנטישה לטובת החברות החדשות.
פרטנר לא תישאר המשווקת היחידה של נטפליקס בישראל. במאי 2017 הכריזה אלטיס העולמית, החברה האם של HOT, כי חתמה על הסכם שיתוף פעולה לשיווק נטפליקס בחברות הכבלים שלה בעולם, ו-HOT ביניהן. חברת הכבלים עתידה לפתוח את ההרשמה לנטפליקס כ-VOD תוספתי כבר בימים הקרובים, ולהתחיל לספק את השירות בפברואר.
ישראל עוברת בשלוש השנים האחרונות מהפכה בטלוויזיה הרב-ערוצית. מונופול השידורים של yes ו-HOT נשבר, וכיום פרושה בפני הלקוחות "מניפה של הצעות", כפי שהגדיר זאת מנכ"ל yes, רון אילון. המניפה כוללת פתרונות כמו סלקום TV ופרטנר TV, סמארט (של חברת טריפל סי), נטפליקס, אמזון פריים וידאו, נקסט ונקסט פלוס של HOT וסטינג של yes. בשלב הראשון המהפכה הזאת אילצה את שתי החברות הגדולות לפתח מוצרי לואו קוסט – נקסט של HOT וסטינג של yes – וכפי שהוכיחה yes לאחרונה, היא מחייבת גם הורדת מחירים.
מי שמפגרת מאחור היא הרגולציה, שכיום חלה רק על HOT ו-yes ומחייבת אותן בהוצאות על הפקות מקור – חובה שלא חלה על סלקום ופרטנר, קל וחומר על השחקניות הבינלאומיות שכלל אינן משלמות מסים בישראל.
שאלה נוספת שנותרה פתוחה בשלב זה היא האם פתרונות הצפייה החדשים מצליחים להפחית את הצפייה הפיראטית, שהיא תופעה נפוצה בישראל. בכל אופן, הם מקטינים את התמריץ לצפייה פיראטית עקב המחירים הנגישים של השירותים החדשים, מול הפלטפורמות הוותיקות, שמחיר הכניסה שלהן גבוה.
פרטנר – הספקית המהירה בישראל
מלבד הרחבת שוק השידורים, לנטפליקס יש עוד תרומה קטנה לענף התקשורת הישראלי – מדד משווה למהירויות הגלישה בישראל. המדד מפורסם מדי חודש החל מאוגוסט 2017, וכולל מידע שמשווה בין מהירות הגלישה בקרב ספקיות האינטרנט השונות. המדד מבוסס על מהירויות הגלישה בפועל בשרתי נטפליקס בשעות העומס. שעות אלה דומות לשעות צפיית השיא בטלוויזיה – הערב והלילה המוקדם.
במדד החודשי של דצמבר 2017, פרטנר (לשעבר 012 סמייל) שומרת על מקומה בתור ספקית האינטרנט המהירה בישראל, עם מהירות גלישה של 3.79 מגה-ביט לשנייה – שיפור קטן מול המהירות בנובמבר. השנייה במדד היא בזק בינלאומי, ששומרת על מעמדה עם מהירות גלישה של 3.68 מגה-ביט לשנייה. שלישית ניצבת HOT נט, שהובילה את המדד בתחילת הדרך ומאז מידרדרת, וירדה במהירות הגלישה גם ביחס לעצמה בחודש הקודם.
יתר הדירוג הוא, לפי הסדר: אקספון, טריפל סי, נטוויז'ן מבית סלקום ופרימו 099. מהירות הגלישה הממוצעת בישראל על פי נטפליקס היא 3.53 מגה-ביט לשנייה - מהירות שעומדת בקו אחד עם הממוצע המערב-אירופאי.
עוד ב-TheMarker:
בלי ידיים: ג'נרל מוטורס הוציאה את ההגה מהמכונית האוטונומית
כמעט אסון: מטוס הנוסעים החליק - ונעצר על קצה הצוק