אי שם מעל הים התיכון, בטיסה לפריז עם עוד עיתונאים ישראלים, צפיתי במשחק חצי גמר המונדיאל בין צרפת לבלגיה, בפרק של הסדרה 13 סיבות בנטפליקס ובסוף בקליפ טוי של נטע ברזילי ביוטיוב. את כל האירוע הזה שידרתי בשידור ישיר בעמוד הפייסבוק שלי, בזמן שאני מקבל הודעות וואטסאפ - והכל עבר די חלק וכמעט ללא קרטועים.

אם היינו בשנת 2004, היייתי צריך לכתוב "זה לא העתיד. זה לא מדע בדיוני. זה קורה ממש עכשיו במטוס אלפי מטרים מעל פני הים". אבל אנחנו ב-2018, וחיבור אינטרנט בטיסות באמצעות WiFi קיים כבר כמה שנים בעשרות חברות תעופה בעולם במהירות כזו או אחרת. גם באל על מציעים אותו כבר כמה חודשים כפיילוט בחלק מהמטוסים, ואמש (ג') הוא הושק באופן רשמי, חצי שעה אחרי המראת המטוס (שהתעכבה לאחר תקלות טכניות במערכת הבידור).

כמה זה עולה?

אל על מציעה את השירות ב-15 ממטוסיה, וביניהם מטוסי ה"דרימליינר" החדשים שעל אחד מהם טסנו.  באל על צופים שעד אמצע שנת 2020, השירות יוצע בכל צי המטוסים של החברה. במסגרת השירות אפשר לקנות שלוש חבילות גלישה: "בייסיק", "סושיאל" ו"ביזנס" (שאותה בדקתי). המהירות הממוצעת המובטחת היא 12 מגה-ביט לשנייה - שזה פחות מה-40 עד 100 שיש לכם בבית. זה לא מספיק, נניח, לצפייה ב-4K - אבל בשביל לשלוח וואטסאפים ולראות סדרות זה אחלה. 

החבילה הבסיסית ביותר, בייסיק, מותאמת לסמארטפונים וטאבלטים ומתאימה בעיקר לשליחת וקבלת מיילים, צ'אטים בוואטסאפ (אבל לא שיחות) וגלישה באתרים החינמיים של אל על - אם זו הדרך שלכם, משום מה, להעביר זמן במטוס. עד ל-31.10.18 היא תוצע בחינם, כקידום להשקה, ואז יעלה מחירה ל-3.99 דולר - בערך 14 שקלים. בטיסות הדרימליינר לצפון אמריקה השירות יוצע בחינם עד לרבעון האחרון של השנה.

החבילה הבינונית, סושיאל, המותאמת גם היא לניידים ולטאבלטים, תכלול גם את האפשרות לצפות בסרטונים קצרים שאורכם עד חמש דקות (כלומר, לא תאפשר לכם לראות מעבר). המחיר יעלה ל-9.99 דולרים (כ-36 שקלים), כשחברים במועדון "הנוסע המתמיד" ובעלי כרטיס FlyCard יוכלו לקבל הנחה.

החבילה המקיפה ביותר, ביזנס, מותאמת במיוחד למחשבים ניידים - ולצרכנים כבדים של אינטרנט. בעבור 19.9 דולרים (כ-72 שקלים), 60 נקודות "הנוסע המתמיד" או 40 נקודות מכרטיס ההטבות FlyCard, תוכלו כבר לצפות בסדרות בנטפליקס, להקשיב למוזיקה בספוטיפיי ואפל מיוזיק - ובעצם להשתמש באינטרנט כמעט כמו שהייתם משתמשים בו בבית או במשרד.

כל העדכונים מ-NEXTER בערוץ הטלגרם שלנו, NextIL@

לפני כשנה, אגב, בזק השיקה את השירות Bezeq Free Wifi, שבמסגרתו נוסעים לקוחות בזק יוכלו לגלוש באוסטריאן אירליינס, לופטהנזה, יונייטד אירליינס, דלתא וחברות נוספות - אך ללא התחייבות פומבית למהירות, וחייבים להיות לקוחות של בזק כדי להתחבר.

איך זה עובד?

את ה-WiFi אפשר להפעיל רק חצי שעה אחרי ההמראה, כך שאם אתם טסים ליעד קרוב במיוחד, כנראה שלא שווה להשקיע יותר מדי כסף. אפשר להתחבר מכמה מכשירים (סמארטפון, טאבלט, מחשב) - אך לא במקביל. אם אתם טסים עם הילדים לנופש וכולם רוצים וויי-פיי, תצטרכו לרכוש חבילה נפרדת לכל מכשיר. באל על מתכננים להציע חבילות משפחתיות.

החיבור מבוסס על טכנולוגיה של חברת Viasat. על גג המטוס מותקנות שתי צלחות לוויין מלבניות שמתחברות למספר לוויינים של החברה, וברחבי המטוס פזורים נתבים שמעבירים את הרשת לכל המטוס.

את המהירות בדקתי פעמיים באתר Speedtest, מייד אחרי שהרשת עלתה וגם באמצע הטיסה. המהירות מתעלה על הציפיות, עם 15-16 מגה-ביט לשנייה - למרות שבטיסה הזו נרשמו יותר מ-100 משתמשים בו זמנית, חלקם עיתונאים שממש רצו להביא את היכולות אל הקצה ולהפיל אותה. מהירות ההעלאה נמוכה, אבל תכלס אין לכם הרבה דברים להעלות לרשת - אלא אם ממש חשוב לכם לשלוח סרטונים למשפחה, או לשדר בלייב את סרטון טיסת השוקולד הבא.

נכנסתי במהלך הטיסה גם ליוטיוב, נטפליקס ומאקו כדי להבין בדיוק כמה טוב האינטרנט עובד. הפרק הראשון של "13 סיבות" עבד לא רע, וגם הקליפ של טוי ניגן כמעט ללא עצירות. לא, האיכות לא תמיד הייתה 1080p, לפעמים היא ירדה בצורה ניכרת - אך בסך הכל החיבור היה יציב. זה לא ברמה של אינטרנט ביתי, האינטרנט נפל כמה פעמים - אך הוא חזר מהר ובלי הצורך להתחבר מחדש. כמובן, אי אפשר בלי מונדיאל. המשחק צרפת-בלגיה נקטע מדי פעם, אך בהתחשב בעובדה שהיינו בגובה של בערך 36,000 רגל - לא שמענו את הקהל שואג בגול של צרפת וכל השוכנים על המטוס ראו אותו ביחד.

ווייפיי במטוסי אלעל (צילום: רועי שפריר, NEXTER)
ELAL-WiFi|צילום: רועי שפריר, NEXTER

שיחות קוליות ושיחות וידאו לא עובדים בכלל. ניסיתי להתקשר מספר פעמים וגם לקבל שיחות. נציגי אל על הסבירו שהם נחסמו מראש כדי שנוסעים לא יטרידו אחרים בשיחות שלהם. האמת? אחלה.

האם אתם צריכים את זה?

אל על מציעה פה שירות לא רע. אני כבר קורא את הטוקבקים על החוויות שלכם בטיסות, עוד לפני שכתבתם אותם, ואסביר שאני מתייחס ספציפית ל-WiFi, שמציב רף גבוה למתחרות. לא בטוח שלפני עליית שירותי הסטרימינג בתשלום זה היה עובד, אך התזמון בהחלט נכון וזה מתאים למגוון רחב של וצרכנים.

* הכותב היה אורח אל על בטיסה