אם יש פריט מחשוב לביש אחד שמשתלט על חיינו הוא השעון החכם. לא משקפיים חכמים ולא קסדות מציאות מדומה, אלא השעונים החכמים ולצדם רצועות הפעילות (ולפעמים הם מתערבבים, ובצדק), שכבשו אותנו בסערה. השימוש העיקרי: לקרוא הודעות כשאי אפשר להוציא את הטלפון ולהאיר איתו את הסביבה, לקבל התראות שונות, ולעקוב אחרי הפעילות הגופנית שלנו.
חשוב להגיד. הם עדיין לא זולים, רובם ככולם עולים כמו סמארטפון פשוט, בטווח מחירים של החל מ-1,500 ועד יותר מאלפיים שקלים במקרה של האפל וואטש. זה המון כסף בשביל תוסף קטנטן לסמארטפון, ובכל זאת עשרות אלפים מהם נמכרים בישראל (לפי נתונים של IDC), והם יהפכו ליותר ויותר זמינים ונגישים. לקחנו לניסיון ארבעה שעונים חכמים שונים של החברות המובילות ונמכרים בישראל, והנה המסקנות.
הדקיק והאלגנטי - Samsung Gear S2
הסמסונג גיר S2, הוא הדקיק והאלגנטי שבחבורה. הוא מגיע בכמה "טעמים": קלאסי וספורט, שלאחרונה סמסונג הכריזו על עוד כמה המצטרפים אליהם, תת עיצובים של הקלאסי בצבע ורוד מתכתי וצבע ובכן, מתכתי מתכתי. אנחנו קיבלנו לסקירה את הקלאסי השחור, שהוא שעון יפהפה.
האלמנט הכי בולט בשעון הוא החוגה, שהיא גם רכיב הממשק העיקרי של השעון ולמעשה די מבריק. מדובר בטבעת המקיפה את השעון וניתנת לסיבוב כמו כל חוגה אחרת. היא משמשת לדפדוף בין המסכים, או לקריאה של טקסטים ארוכים, והיא נוחה מאוד לשימוש. למעשה, היא הופכת את ה-Gear S2 לשעון החכם הכי נוח לתפעול שראינו, וגם הנוחות שלו על היד מצוינת.
עוד בתחום הנוחות של הממשק, לסמסונג יש ממשק קולי די יעיל שמאפשר לכם לחייג בקלות מהשעון באמצעות פקודה בקולכם ולשאול שאלות בסיסיות כמו מה השעה בוושינגטון, או מה מזג האוויר מחר, לצערנו, כרגע רק באנגלית. על פני השעון יש גם מקלדת חמודה, שתומכת בעברית, לרבות השלמת מילים חכמה. היא דורשת הסתגלות, ולנו היה קצת קשה איתה, אבל זה מאמץ יפה.
חשוב לזכור שהשעון של סמסונג, בניגוד לזה של LG או וואווי, לא פועל על אנדרואיד, אלא על מערכת הפעלה של סמסונג, שנקראת טיזן. מה שזה אומר הוא שיש לו פחות אפליקציות זמינות, והתאימות שלו לטלפוני אנדרואיד, לכאורה, קצת פחות טובה (סמסונג גם הכריזו שהם באים לאייפון, זה עוד לא קרה). ברם, בשימוש יומיומי, בגדול, לא מצאנו בעיות – הוא מעביר התרעות מהטלפון ובחזרה בצורה מצוינת, עובד יפה גם עם מפות, עם נגן המוזיקה, עם flipboard שפועלת כאן באפליקציית חדשות, מד הדופק וכל מה שאנחנו מצפים משעון חכם.
במיוחד אהבנו את השילוב המוצלח מאוד עם S Health, אפליקציית הבריאות של סמסונג, שיודעת לא רק לתעד סוגים שונים ומגוונים של פעילות גופנית מעבר למבחר המשעמם של אופניים-שחיה-ריצה, אלא גם נותנת לנו לתעד ארוחות, שינה, צעדים וכל הג'אז הזה – השעון אפילו ינזוף בנו אם נשב יותר מדי זמן בלי לקום קצת להתמתח, ויעלוץ ויהבהב עם מסכים ירוקים כשנצעוד צעידה נמרצת וידרבן אותנו להמשיך. לא רע בכלל. והוא גם יאפשר לנו לעקוב אחרי כמה כוסות מים וקפה שתינו היום, היה רק קצת חסר לנו ניג'וס ייעודי שגם יזכיר לנו לשתות, שזה היה יכול להיות נהדר.
מבחינת חיי סוללה, הם סבירים פלוס. השעון של סמסונג החזיק לנו קצת יותר מיום של פעולה, לפעמים יום וחצי. עמדת הטעינה שלו מצוינת – צריך רק להניח את השעון והוא ייטען, בעניין הזה, סמסונג מתחרה רק באפל. המחיר שלו זהה לזה של השעון של וואווי – 1800 שקלים.
אלגנטי אך מאסיבי - Huawei Watch
השעון של וואווי מבחינת עיצוב הוא באמצע כזה. הוא יותר כבד ומאסיבי במראה שלו מהשעון של סמסונג, אבל לא גדול ומפלצתי כמו האורבן של LG. מדובר בשעון אלגנטי מאוד, עם מתכת מוקפדת ושוליים גבוהים. הרצועות ניתנות להחלפה, וגם לוואווי יש כמה וכמה עיצובים לבחור מהם. חלקם בשחור, חלקם במתכת. עדיין, מדובר בשעון נאה ומרשים. הוא ממוקם באמצע גם מבחינת המחיר – 1800 שקלים.
מבחינת התפעול, השעון הזה מבוסס על גירסה של אנדרואיד למחשוב לביש, מה שאומר שנוכל לבצע חיפושים ולתת פקודות קוליות בדומה למה שאנחנו רגילים באנדרואיד, וזה גם יהיה עיקר הממשק עם השעון – ממשק שמבוסס על הכתבה קולית או הודעות מוכנות מראש. בכל הנוגע לדפדוף, כאן אין חוגה, ואת הכל נעשה בהחלקה על המסך – ימינה, שמאלה, למעלה ולמטה, בדומה למסך של סמארטפון. האפליקציות כאן מסודרות בטור, כך שקל לדפדף ביניהן. בחלק מהדברים כמו אפליקציית הספורט, או מד הדופק (כמעט כולם מדויקים למדי), יש פה כפילויות בין האפליקציות של גוגל לאלה של וואווי כאשר האחרונות מעוצבות ממש יפה.
עוד בזכות אנדרואיד, נמצא כאן גירסאות מוקטנות של כל האפליקציות התומכות בכך בטלפון שלנו, שזה ממש נחמד. ועוד חשוב להזכיר, כי השעון של וואווי, כמו שעונים אחרים שמבוססים על גירסת המחשוב הלביש של גוגל – תואמים גם לאייפון, בניכוי של חלק מהפונקציות.
תוכלו לקבל התרעות על שיחות נכנסות, מיילים, סמסים, הודעות מיידיות ממגוון השירותים, פגישות והתרעות של google Now. הכל עובד באופן די חלקלק אם יש לכם אנדרואיד. כך למשל, הגדרנו יעד לניווט בגוגל מפות ושמנו את הסמרטפון בכיס. פתאום, השעון התחיל לרטוט. הצצה במסך שלו הראתה לנו את המסלול שלנו, ומסתבר שהשעון רצה להתריע בפנינו שתיכף נצטרך לפנות שמאלה ברחוב הקרוב. זה עובד פשוט נהדר. באופן דומה, תוכלו לקחת את השעון לבדו לריצה בלי צורך בטלפון או להוריד לעצמכם מוזיקה לשעון ולהאזין לה באמצעות אוזניית בלוטות'. השעון גם מצויד לביצוע שיחות קוליות, וכבר דובר על זה שהאפשרות תגיע עם עדכון תוכנה.
חיי הסוללה שלו סבירים ועומדים על קצת יותר מיום, וזה סביר לשעון חכם, אבל מתקן הטעינה שלו, שמבוסס על פינים זעירים שצריכים לגעת בדיוק בשקע הייעודי בגוף השעון קצת הופכים את עניין הטעינה שלו לעסק מעצבן.
בסך הכל, השעון של וואווי הוא שעון חכם שעשוי טוב ולא היו לנו תלונות משמעותיות - הוא סבבה לגמרי.
חייבת להיות שונה - Apple Watch
אפל כמו אפל, תמיד חייבת להיות שונה מכולם. כשהיא יצאו עם השעון החכם שלהם, שהיה בשעתו הפתעה די גדולה (למרות ששנים הסתובבו שמועות בתעשיה שעל זה אפל עובדת), הם נתנו זריקת מרץ מטורפת לכל הקטגוריה של שעונים חכמים, שעד אז די דשדשה.
השעון של אפל שונה משאר החבורה בכל מובן ועניין. ראשית, העיצוב והצורה שלו – בניגוד לאחרים שהולכים על עיצוב עגול, השעון שקיבלנו לסקירה מהיבואנית הרשמית איידיגיטל, הוא ריבועי. הוא מגיע במגוון עצום של רצועות וגופי שעונים, כאשר מה שאנחנו קיבלנו הוא שעון האפל ספורט, עם רצועת גומי שחורה. גם הסגירה שלה על היד קצת מוזרה, אבל התחושה מאוד טובה ונוחה מהרגע הראשון. הוא גם מגיע בשני גדלים – 38 מ"מ ו-42 מ"מ.
השוני גם ממשך במסך ועיצובו. בניגוד לעיצובים השטוחים או השקועים של שאר השעונים, הזכוכית של אפל עבה יותר ומכסה על פני השעון. התוצאה די מרשימה. גם התצוגה בהירה וטובה מאוד, ומתחרה רק בזו של סמסונג – וכאן הן ממש ראש בראש.
מבחינת הממשק, לאפל יש מערכת הפעלה משלה, וכל הפילוסופיה של ההפעלה שלה, שונה מהאחרים. פני השעון ניתנים להתאמה מדוקדקת, מה שלא מצאנו אצל החברות האחרות. אפשר לבחור ממש מה לשים על המסך – התרעות יומן, סוללה, תאריך, טמפרטורה, שעון עולמי נוסף, את טבעות הפעילות שתיכף נדבר עליהן או זמני זריחה ושקיעה ועוד אפשרויות. נוכל גם לבחור צבעים, תמונות מתחלפות ואפילו את צבע המחוג. בקטע הזה, של ההתאמה האישית, הן על המסך והן בגוף השעון – יש לאפל יתרון רציני על כל המתחרות. עוד יתרון הוא גלגל הצד, ה-crown כמו שאפל מכנים אותו שמשמש גם כחוגה די מדויקת (אפילו שהפתרון של סמסונג יותר נאה בעינינו) ומוצלחת מאוד.
ברם, השעון הזה, שהוא די נפלא ואינטואטיבי ונוח לקריאה (הגופן והעברות מצויינים, הכי טובים שראינו) – עובד רק עם אייפון. היו דיבורים על זה שאפל תגיע גם לאנדרואיד, וגם זה עוד לא קרה. הממשק עם האייפון אומר שיש לנו את כל השירותים המוכרים של אפל, ממפות ועד סירי, ואנחנו יכולים גם לשלוח הודעות מצוירות לחברים, ולהפעיל את מוזיקה בנגן המוזיקה באייפון ואפילו לשלוט באופן די מדוקדק על הווליום עם כפתור החוגה וגם לבצע שיחות ישר מהשעון, שזו יכולת שכרגע לא ראינו באף שעון אחר.
מדק הדופק שלו מדויק, וכל היישומים מעוצבים לעילא ולעילא, אבל אפל חושבים מחוץ לקופסה עם עוד דברים – כך למשל, נוכל לסובב את כפתור החוגה, להניע את מחוגי השעון קדימה או אחורה בסוג של "מסע בזמן" ולקבל נתונים על המשך היום, כמו מה מצפה לנו בעוד שעה או שעתיים, גם מבחינת הטמפרטורה בחוץ וגם לפגישות הבאות. אפשר גם להגדיר את השעון של אפל כך שימהר או ייאחר בכוונה, תכונה מאוד שימושית למאחרים הכרוניים בינינו (לכותב שורות אלה גם זה לא עזר, אבל זה סיפור אחר)
אפליקציית הפעילות של אפל היא יצירה קטנה בפני עצמה. באמצעות שלוש טבעות צבעוניות, אפל מדרבנת אותנו לעמוד ביעדים של שריפת קלוריות, פעילות ועמידה – כלומר, המנעות מישיבה ממושכת מדי, בדומה לסמסונג. זו של אפל פחות מדרבנת מזו של סמסונג ויותר שקטה, אבל התצוגה שלה יעילה. גם היא תעודד או תנזוף בנו כשנשב יותר מדי.
חיי הסוללה שלו מצויינים, והוא מחזיק כמעט יומיים בפעולה מחוץ למטען המוצלח שלו, שמגיע גם עם כבל טעינה ארוך (מחשבה יפה אפל!), ושיכול לשמש גם כשעון לילה כשהוא מחובר למטען (מה שכן, זה אומר שלא תוכלו במצב זה לנטר איתו את איכות השינה שלכם). בסך הכל, השעון של אפל הוא השעון החכם הכי מוצלח שראינו, רק שהוא מוגבל לבעלי אייפון בלבד וזה קצת חבל. עוד מה שחבל הוא המחיר הגבוה שלו, סביב 2,000 שקלים ויותר.
הוותיק מכולם - LG Urban
האורבן של LG הוא הזקן שבחבורה. למעשה, כבר יצא לו דגם יורש, האורבן 2, ש-LG משום מה החליטה להוריד מהמדפים, אבל מלאי קטן של האורבן הראשון עדיין נמכר בישראל, במחיר קצת יותר נמוך משאר החבורה, כ-1500 שקל.
מבחינת העיצוב הוא המאסיבי והגס, באופן יחסי, מכולם. מדובר בשעון כבד לענידה על היד, יצירת מתכת כבדה למדי שלא תחמיא לבעלי פרק יד צר. הרצועה נחמדה ומעוצבת, כנראה בכוונה, עם תפרים גסים ובולטים. העיצוב שלו נאה, אבל לא יתאים לכל אחד, וכאמור, המשקל מורגש.
מבחינת התפעול, בדומה לוואווי, מדובר כאן בשעון אנדרואיד למחשוב לביש, עם ממשק זהה. כל ההכתבה של הודעות ופקודות נעשית בקול, באנגלית. בניגוד לשעונים אחרים, כאן הבחנו גם בכבדות מסוימת בביצועים. מדק הדופק גם לא תמיד מדייק, וקצת קופץ באופן תזזיתי בין דופק 120 לדופק 52 במנוחה – שתיהן תוצאות לא הגיוניות לאדם ממוצע ובריא בזמן מנוחה. LG הוסיפה כאן מבחר מצומצם של אפליקציות משלה, שמתלוות לאלה של אנדרואיד, כמו Call שמאפשרת לחייג ישירות מהטלפון, אבל לא נפלנו מהתוספות או מהעיצוב שלהן.
חיי הסוללה של האורבן גם הם אפרוריים משהו – הוא לא מחזיק יותר מיום, וגם משטח ההטענה שלו סובל מאותה בעיה שנתקלנו בה אצל וואווי – חיבור מבוסס פינים שצריך להניח עליו את השעון במדויק, אחרת הוא לא ייטען. חבל. מבין כל השעונים החכמים שבדקנו, האורבן, היה הפחות מוצלח בחבורה.
הקרב: אפל מול סמסונג
כמו בסמארטפונים, גם כאן הקרב הוא מחנה הסמסונג מול מחנה האייפון. אם יש לכם טלפון אנדרואיד, השעון החכם הכי מוצלח שתוכלו לקנות זה כנראה ה-Gear S2. אם יש לכם אייפון, זה כנראה יהיה השעון אפל, על אף מחירו הגבוה.
חשוב לציין שהוואווי הוא אופציה טובה מאוד גם, במיוחד לאנדרואידים שביניכם – אבל הוא מעט נופל משני המתחרים שהיוצרות שלהם השכילו להכניס בהם ממשקי גלילה מוצלחים יותר, כמו החוגה אצל סמסונג או כפתור הגלילה הצדי אצל אפל, ולכן יקבל אצלנו רק מדליית כסף.
המחירים בכתבה הם המחירים הרשמיים והמומלצים לצרכן של היבואנים. בזאפ מצאנו גם מחירים נמוכים יותר, לעתים במאות שקלים, אבל שלא בהכרח מגובים באחריות ושירות של היבואנים הרשמיים.