Dell XPS 12 Duo
Dell XPS 12 Duo

מאחר ומערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט, windows 8 מותאמת למגע, מתבקש היה שיצרניות המחשבים שעובדות איתה, ישדרגו ויתאימו את הדגמים שלהן לעידן החדש של מסכי מגע, וכך היה.

כל הסדרות האולטרהבוקים החדשות שמגיעות עם שמונה, מגיעות גם עם מסך מגע. לקחנו שלושה דגמי עילית למבחן ראש בראש: ה-Acer Aspire S7, ה-Asus Zenbook Prime Touch שידוע גם כ-UX31a (הדגם שקיבלנו לסקירה הזו מאסוס הוא דוגמת ייצור ולא מחשב סופי לצרכן), והוספנו עוד אחד לקרב הכפול, Dell XPS 12. שני הראשונים הם אולטרהבוקים למהדרין, האחרון מעט פחות, אבל הוא הנציג המתאים ביותר של משפחתו, שנמכר כרגע בישראל.


עיצוב ומבנה

האסוס והאייסר, שניהם מחשבים מאוד דקים. אבל מאוד דקים. בשל העובדה שה-Zenbook בנוי עם שיפוע קל בגב המסך, הוא יותר רושם של מחשב עבה יותר מחברו בחלקו האחורי, אך דק יותר בחלקו הקדמי.

מבחינת תחושה סובייקטיבית, האייסר נראה דק יותר לעין. ולאחר שמדדנו, מסתבר שהוא גם דק יותר בפועל – האייסר הוא כ-12 מ"מ עובי בחלקו האחורי ואילו האסוס, עבה ממנו בכששה מילימטרים. כעיתונאי טכנולוגיה, אני שמח וגאה לפעול בעידן שבו הבדלי עובי בין מחשבים ניידים הם עניין של מילימטרים ספורים...

ה-Duo XPS 12, הוא אופרה קצת אחרת. על פניו, מי שהיה אמור לייצג את משפחת ה-XPS בסקירה זו, הוא ה-13, מחשב הדגל של Dell שגם נושא במסך 13 אינץ'. תחת זאת, קיבלנו את ה-Duo, מחשב נייד היברידי, שכבר הצגנו לכם השבוע בתוכנית, כלומר, כזה שהוא בעל ציר ויכול להפוך גם לטאבלט. ברם, בסקירה הזו, נתייחס אליו כאל אולטרהבוק לכל דבר, לרבות צורתו.

ה-Dell מן הסתם, עבה יותר ממתחריו, אך בנוי לתלפיות. הוא מחשב נאה למדי, עם מסגרת מתכתית וגוף מחשב בפלסטיק שחור-אפור ונעים למגע, שגם שולט בצדו הפנימי. בתחתית המחשב קובעה לוחית מתכת בה הוטבעו האותיות XPS, כפי שהמעמד מחייב.

אייסר, ווינדוס 8, אולטרהבוק (צילום:  יחסי ציבור )
עיצוב מקורי. S7|צילום: יחסי ציבור

אך יריביו הדקיקים חתיכים ממנו בהרבה. האייסר והאסוס, מתהדרים כל אחד מהם, במראה ייחודי, מעניין ושונה מהמתחרים. אייסר הלכו על מחשב לבן מבחוץ, עם גימור פלסטיק איכותי במראה מתכתי מבפנים.

גב המחשב, מוגן באמצעות זכוכית גורילה 2, שגם מעניקה לו מראה מבריק.  אייסר קבעו את פתחי האוורור בשדרת המחשב (הציר שמחבר בין המסך למקלדת) שגם מכילה נוריות חיווי – בחירה עיצובית נפלאה. התוצאה הסופית מרהיבה, והלוגו של acer על גב המחשב זכה לתאורה אחורית א-לה אפל. הוא פשוט יפהפה ומשדר תחושה עתידנית.

אסוס הלכו על בחירה עיצובית סולידית יותר עבור ה-Zenbook. כמו אחיו בסדרה, החריטה הרדיאלית העדינה על הגב הכסוף-שחור וגוף האלומיניום המוברש, נותנים לזן-בוק מראה ייחודי. את הצורה בה האור נשבר על החריטה הרדיאלית העדינה בשתי "קרניים" אפשר לזהות מרחוק. בנוסף, גוף האלומיניום המוברש, גם הפנימי - מעניק ל-Zenbook מראה אלגנטי, אם כי כבד ורציני יותר מהאייסר, שמשדר קלילות וקוליות.

בענייני משקל, האסוס והאייסר טוענים למשקל דומה של קצת פחות מקילו וחצי, אבל התחושה ביד, אולי בגלל המארז המתכתי, היא שהאסוס כבד מעט יותר. ה-XPS, עם מסגרת המתכת שלו והצירים, באופן טבעי שוקל יותר משתי דוגמניות העל שמתחרות בו כאן...

ממשק ושקעים

האופנה הנוכחית בקרב יצרני המחשבים, שהתחילה אפל, היא תאורה אחורית למקלדות. בניגוד לאפנת הסוללות הפנימיות, זו אופנה מבורכת. כל המחשבים שבדקנו מצוידים בכאלה. התאורה הכי יפה לטעמנו היא של האייסר, בגוון ירקרק ומעט יותר עמומה לעומת האחרות. אצל אסוס ו-Dell יש תאורה לבנה, בוהקת יותר. לאסוס אגב, יש יותר דרגות בהירות מלאחרים.

המקלדות עצמן שונות אחת מהשניה. כולן מקלדות מלאות, כאשר אצל אייסר ויתרו לחלוטין על שורת מקשי ה-f ואיחדו אותה עם שורת מקשי הספרות וביטלו מקש CTRL אחד לטובת מקש Del מוגדל. מבחינת נוחות, המקלדת של אייסר מעט צפופה והמקשים שלה קטנים יחסית. לאסוס ול-Dell לעומת זאת, יש מקשים גדולים יחסית והמקלדות שלהם הרבה יותר נוחות להקלדת ממושכת.

מבחינת משטחי ההצבעה, לאסוס יש משטח הצבעה גדול ורחב, ל-Dell ולאייסר יש משטחי הצבעה קטנים יותר – אבל מי צריך משטח הצבעה כשיש לך מסך מגע? מסכי המגע בכל המחשבים מגיבים נהדר. מבחינת ממשק, מצאתי את עצמי עובד או עם מסך המגע או עם משטח ההצבעה אבל לעתים נדירות שניהם במקביל. גלילה של טקסט למשל, הרבה יותר נוחה עם מסך מגע, ועוד סדרה של פעולות שהתרגלנו לבצע בעבר עם העכבר - פתאום נראות הרבה יותר הגיוניות לביצוע פשוט בנגיעה של אצבע. על מועד הלוויה של העכבר תימסר הודעה בנפרד...

ומה עם שקעים? המחשבים הללו מצוידים לא רע יחסית לדקיקותם. באייסר, תמצאו שני שקעי USB שלוש, אחד מהם שקע הטענה למכשירים גם כשהמחשב כבוי, קורא כרטיסים, שקע אוזניות ומיני HDMI. מפרט דומה קיים ב-Zenbook, רק שם יש גם יציאת DisplayPort.  ב-Dell  אין קורא כרטיסים ואין מיני HDMI.

תצוגה

לשלושת המחשבים יש מסכי HD מלא, כלומר, 1920 על 1080 פיקסלים, אבל הם שונים מאוד אחד מהשני. לאסוס ולאייסר מסכי 13.3 אינץ', וה-dell מעט קטן יותר – 12.1 אינץ'.

ל-Dell יש מסך חיוור קצת לעומת שני האחרים, ושמחזיר יותר השתקפויות. אצל אייסר, יש מסך נהדר, עם זוויות צפייה רחבות יותר מכולם, בהיר מאוד וצבעים קרירים משהו, והוא גם מתקפל לזוויות מטורפות של יותר מ-180 מעלות (כלומר, ניתן להניח אותו שטוח לגמרי על השולחן, כשהמקלדת והמסך באותו גובה).

אצל ה-Zenbook של אסוס הלכו על מסך IPS שנותן חדות מעולה ויוצאת דופן, עם צבעים חמים יחסית ועמוקים. זווית הצפיה שלו יותר צרה מהאייסר, והוא גם לא מתקפל וגמיש כמוהו. שני האחרונים עברו גם טיפול כלשהו, ששובר השתקפויות של מקורות אור בסביבה, והופך אותם קריאים יותר מה-Dell.

בהצגה של סרטי HD שונים, החדות של האסוס היא נכס גדול כשזה מגיע לפרטים קטנים, והצבעים שלו נראים טבעיים יותר. אני אהבתי הכי את המסך של אסוס, אבל זה עניין מאוד אישי. כולם טובים, כולם נפלאים, ועדיין, הנדסית, המחשב של אייסר מפתיע מאוד – ואפשרות ההטייה שלו לזוויות לא שגרתיות, היא יתרון עצום, גם כשיושבים על ספה או שוכבים במיטה.

ביצועים

הרצנו על שלושת המוסקטרים מבחני ביצועים סינתטיים שונים. התוצאות של כולם היו קרובות מאוד אחת לשניה, בהפרשים קטנים של פריימים בודדים, או כמות נקודות זניחה – ואין זה פלא. כולם משתמשים במעבדים דומים מסדרת ה-Core i של אינטל מהדור השלישי, בה המעבד הגרפי והראשי אחודים.

באסוס יש מעבד Core i7, לעומת שני האחרים המצוידים ב-Core i5, כולם במהירויות שעון של 1.7-1.9 גיגההרץ (שנבעטות כלפי מעלה על פי צורך). ברם, הביצועים של ה-Intel Graphics HD 4000 היו לא מאוד מרשימים כשהוא לכאורה טס "סולו", וטובים יותר בביצוע פעולות שבהן המעבד הראשי השתתף אף הוא.

עוד נמצא בכל המחשבים הללו ארבעה גיגהבייט זיכרון וכונני SSD – שהם אלה שעושים את ההבדל האמיתי לעומת מחשבים ניידים מדורות קודמים, עם מערכת הפעלה שמנצלת את יכולותיהם במלואה: המחשבים הללו מתעוררים במהירות הבזק. גם האייסר, גם האסוס וגם ה-Dell מתעוררים משינה עמוקה (Hibernation) תוך 5 שניות או פחות, ונכבים אפילו עוד יותר מהר. נהדר. באייסר וב-Dell הותקנו כונני 128 ג"ב, ואילו באסוס יש כונן שמנמן יותר, של 256 ג"ב.

מולטימדיה

בכל השלישיה הותקנו מצלמות רשת, אבל בשעה שבאייסר ובאסוס הסתפקו במצלמות 1.2 מגהפיקסל פשוטות יחסית, ב-Dell טרחו והתקינו מצלמת HD, ברזולוציה של 720p, שההבדל באיכותה ניכר לעומת שתי האחרות.

בכל הקשור למערך רמקולים וצליל – האייסר לוקח את כולם. אמנם, גם לאייסר וגם לאסוס יש התקני קול מחברות ידועות בתחום (אצל אסוס זה באנג ואולפסן, אצל אייסר דולבי אחראים לאיכות הצליל), אבל מערך הרמקולים וצורת ההצבה שלהם באייסר, בתוספת הכוונון של דולבי, נותן את הצליל העשיר מכולם.

asus zenbook prime ux31 קרב מגע (צילום:  יחסי ציבור )
מקלדת נוחה. Zenbook|צילום: יחסי ציבור

באסוס הלכו על פתרון של "סאונד באר" – רמקול מרכזי המותקן בחלקה העילי של השדרה, ועוד שני טוויטרים קטנים בתחתית המארז המתכתי, ואילו באייסר הלכו על פתרון שכולו תחתי – וכולל וופר בחלקו האחורי של המארז, ושני טוויטר קדמיים יותר.

האפקטים של Dolby Home Theater באייסר, בתוספת הכוונון המקצועי, נותנים את התוצאות המשכנעות ביותר בצליל סביבתי, וגם במוזיקה האייסר מנצח את האסוס, אבל כאן זהו ניצחון בנקודות בלבד. גם לאסוס יש צליל טוב ועשיר. בכל הנוגע ל-Dell, הוא מסתפק במערך רמקולים אחורי בתחתית המארז ושני טוויטרים בדפנות. הצליל שלו נאה, אך לא יותר מכך.

חיי סוללה, רעש ופליטת חום

כל הטוב והדקיקות הזו לא מגיעות בחינם. הגיע הזמן לשלם את המחיר. בשל הצורך לשמור על גוף דקיק וקל, המהנדסים, הן באייסר והן באסוס, היו צריכים לעשות פשרות מסויימות בתחום חיי הסוללה. אמנם, התכונות החדשות של ווינדוס 8  מאפשרות למחשבים הללו ללכת לישון כל אימת שהם לא בשימוש, ובכך להאריך משמעותית את זמני ההמתנה שלהם – אבל מה על פעילות רציפה?

האייסר יחזיק לכם כחמש שעות עבודה בשימוש רגיל, אבל לנו היה נדמה באופן כללי, שסוללת הארבעה תאים שלו נגמרת מהר מדי בשימוש רצוף. האסוס מחזיק יותר זמן ותוכלו ככל הנראה לשרוד איתו כמעט יום שלם באוניברסיטה, בין שש לשבע שעות פעולה רציפה.

ל-Dell הקטן יותר, יהיו בין ארבע לחמש שעות פעולה, אבל ראויות לציון תכונות ניהול הסוללה ש-Dell הוסיפו למחשב שלהם, המשוכללות ביותר בין השלושה, שמטרתן היא להאריך את חייה הכוללים של הסוללה.

מבחינת פליטת חום הרגשנו התחממות מסויימת בתחתית הגוף של האסוס והאייסר, אם כי הגוף המתכתי של האסוס היה מעט חם יותר למגע, גם באזור שבו בדרך כלל מניחים את פרקי היד.

אייסר מתהדרים בטכנולוגיית אוורור המסלקת את החום ביעילות מצידו האחורי ומותירה את אזור פרקי היד קריר ונעים. העסק אכן עובד, אבל גם כאן יש מחיר לשלם: בעת פעולה כבדה של המערכת והמעבד, הוא גם הרועש מכולם, עם רעש מאווררים ניכר.

סיכום

מהקרב הזה לא יוצא מנצח מובהק, במיוחד כשמדובר בקרב על הצמרת. ה-Dell, במיוחד אם מתחשבים במחירו הגבוה יותר, מציע קצת פחות משני האחרים, כמעט בכל מחלקה. ושוב, יש לזכור שמבחינת הדגם וההנדסה הוא רק ממלא מקום. אבל שני האולטרהבוקים של אסוס ואייסר -  שסוף סוף מגשימים את החזון של אינטל לאולטרהבוקים שהם ניידים דקיקים, קלים ועצמתיים, נאבקים מרה על המקום הראשון.

אין ספק שה-S7 של אייסר מבחינה הנדסית הוא טור דה פורס רציני, ומציג הישגים מרשימים בכל הקשור לעובי, צליל, תצוגה וזוויות צפייה, וזה גם ניכר בתמורה למחיר. ברם, לאסוס יש כמה יתרונות משלו, כמו חיי סוללה מעט יותר ארוכים ומקלדת נוחה יותר לעבודה, אבל גם מחירו גבוה יותר...

שניהם נמצאים בחזית הטכנולוגיה, הם מהמחשבים הטובים ביותר שתוכלו למצוא כיום בשוק הישראלי, ושיהוו רכישה מצוינת לשנים הקרובות ועם מסך שמכניס אתכם לעידן המגע ומייתר את השימוש בעכבר.

ציונים ומחירים (כל המחירים הם מחירים מומלצים לצרכן ונכונים ליום הפרסום):

Dell XPS 12 Duo – החל מ-8,500 שקלים. ציון נקסטר: 8.8

Asus Zenbook Prime Touch UX31a – החל מ-8,590 שקלים. ציון נקסטר: 9.4

Acer Aspire S7  - מחיר מומלץ: 6,999 שקלים. ציון נקסטר: 9.5