הסיפור התחיל באופן מקרי כאשר מפתח אפליקציות בשם ארון ת'מפי עשה התאמות לאתר בשם Path המשמש כיומן אישי בניסיון להפעיל גרסה הפועלת על מערכת ההפעלה למקינטוש OS X.

לתדהמתו הוא גילה כי כאשר האפליקציה של Path מופעלת היא מעלה את כל פנקס הכתובות שלו לשרת מרוחק. זה ללא ספק העלה חששות לגבי מה היישום עושה עם המידע הזה וגם את השאלה למה הוא צריך אותו.

אפליקציות (צילום: istockphoto)
אפליקציות רבות לאייפון גונבות מידע של משתמשים מבלי שאפל חוסמת אותן |צילום: istockphoto

עניין נוסף שהעלה את החשד כי משהו במערכת של אפל אינו כשורה קשור לעובדה כי אותו יישום הפועל באנדרואיד כן מבקש רשות מפורשת לגשת או לאחסן את הנתונים. היישום בגרסת מערכת ההפעלה iOS של אפל כאמור לא עושה זאת: "העלנו את פנקס הכתובות לשרתים שלנו על מנת לסייע למשתמש למצוא ולהתחבר לחברים ובני משפחה אחרים ב-Path במהירות ויעילות, כמו גם ליידע אותם כאשר חברים ובני משפחה מצטרפים ליישום ולא יותר", אמר דייב מורין, מנכ"ל Path לאתר Thenextweb.

הוא הוסיף: "אנו מאמינים כי סוג זה של איתור והתאמה של חברים חשוב בתעשייה וחשוב שמשתמשים יבינו זאת. זו הסיבה שמראש השקנו את ההצטרפות לתכונה זו בגרסה לאנדרואיד לפני מספר שבועות והוא יושק בקרוב גם בגרסת ה-iOS. אנו ממתינים לאישור בחנות אפליקציות של אפל". ואכן, על פי פרסום בבלוג של מורין באתר החברה מסתבר כי הגרסה החדשה של היישום ל-iOS 2.0.6 תכלול, כמו באנדרואיד, בקשה מהמשתמש בזמן ההתקנה לאשר גישה ושימוש בנתונים שלו.

מנכ
אפל תדרוש מכל אפליקציה לקבל אישור לפני קבלת גישה לתוכן של המשתמש. מנכ"ל אפל, טים קוק|צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

חברה נוספת שנתפסה חורגת מהגדרות הפרטיות, כשאפל מאפשרת לה לעשות כן היא hipster, שירות לשליחת גלויות דיגיטליות באייפון שהעלתה נתוני משתמשים לשרתים שלה ללא רשות. גם במקרה זה אחד המייסדים בחברה הודה כי הם פישלו והודיע שהם מתקנים את התקלה.

בלי להתייחס באופן ספציפי ל-Path או Hipster קיימות עוד אפליקציות רבות אחרות שנתפסו מפירות את הגדרות הפרטיות של אפל מבלי שהיא חוסמת אותן. העובדה שיישומים לסביבת iOS עושים שימוש בפרטי משתמשים בלי אישורם אינה חדשה וכבר בשנה שעברה התפרסם דוח מטעם קבוצת חוקרים באוניברסיטת קליפורניה בסנטה ברברה וה-International Security Systems Lab שניתח כיצד ולאן מעבירות אפליקציות האייפון את המידע הפרטי של המשתמשים.

החוקרים גילו כי אחת מכל חמש אפליקציות חינמיות בחנות של אפל מעלות מידע פרטי ושולחות אותו לשרתים של החברה. הם גם מצאו כי תוכניות בCydia, הפלטפורמה הפופולרית ביותר עבור יישומים לא מורשים הפועלים רק על מכשירי אייפון פרוצים נוטים להדליף מידע פרטי בתדירות הרבה יותר נמוכה מאשר היישומים המאושרים של אפל.

אפל מצידה הודיעה כי ביום רביעי הקרוב תבצע שדרוג למערכת ההפעלה iOS שידרוש מכל יישום לקבל אישור לפני קבלת גישה לתוכן של פנקס הכתובות. דוברת אפל אמרה לאתר Macworld כי "יישומים האוספים או מעבירים מידע של המשתמש ללא רשותו מהווים הפרה של ההנחיות שלנו ואנחנו עובדים כדי לתקן את זה. כפי שעשינו עם שירותי מיקום, כל יישום שיבקש לגשת לנתוני המשתמש בעתיד ידרוש אישור מפורש ממנו בטרם שחרור גרסה חדשה". 

>> חדש בפייסבוק - חשבונות מאומתים לסלבס