ילד עם סלולרי (צילום: Thinkstock)
"לא הבין שמדובר במשהו שעולה כסף" (אילוסטרציה)|צילום: Thinkstock

הסיפור הבא מפחיד במיוחד כי הוא יכול לקרות כמעט לכל אחד שיש לו מכשיר סלולרי שמחובר לחנות אפליקציות.זוג הורים מירושלים, גילה שבנם בן ה-8, הצליח לבזבז לא פחות מ-17 אלף שקלים על תוספים למשחקים בחנות האפליקציות של אפל.

הכל החל כשההורים גילו שבנם הוציא אלפיים שקלים על תוספים למשחקים שהוא שיחק באייפון של אחד מההורים. את הסכום הם גילו ביום למחרת, אחרי שהחשבונית הגיעה למייל שלהם. ההורים לקחו את הילד לשיחה והסבירו לו על ההבדל שבין הכסף במשחק לכסף שבמציאות: "הוא לא הבין שמדובר במשהו שעולה כסף", סיפרה אמו של הילד ל-NEXTER, "הוא ילד בן 8 והוא לא יודע להבחין בין כסף אמיתי לבין הכסף במשחק. המשחקים האלה מבוססים על צבירה של כסף, יהלומים ומטבעות, והוא לא הבין את ההבדל בין המטבעות של המשחק למשמעותם ומחירם במציאות. ישבנו איתו לשיחה. הסברנו לו שיש הבדל בין שק היהלומים במשחק לבין כסף במציאות".

צילום מסך של החיובים
17 אלף שקלים באפסטור, ולאפל לא אכפת. צילום מסך של החיובים

במכתב ששלחו ההורים לאפל, הם ביקשו שיעזרו להם למחוק את החוב על סך אלפיים השקלים. לאחר יום אפל השיבו וכתבו להורים שאף על פי שהרכישה של האפליקציה היא סופית, הם מוכנים לבוא לקראתם ולמחוק את החוב. ההורים שמחו והחליפו את הסיסמה באייפון שלהם כדי למנוע מהבן לחזור על התעלול. אבל הסיפור היה רחוק מלהסתיים. 

בואו לפייסבוק של נקסטר

לפי טענת ההורים, בנם הצליח איכשהו לקלוט את הסיסמה החדשה כשהוא ראה אותם מקלידים אותה. לא עבר זמן, וההורים גילו שוב קבלה מאפל. הפעם, הסכום כבר טיפס לגובה הבלתי ייאמן של 17 אלף שקלים.

איך אפשר להגיע לסכום גבוה כל כך? מהקבלה ששלחה אפל, התברר כי הילד רכש חבילות הרחבה במספר משחקים המיועדים לילדים. חמישה משחקים כאלה בלבד הספיקו. כל המשחקים ניתנים להורדה חינמית בחנות האפליקציות, אך מתוכם ניתן לרכוש הרחבות שונות שעוזרות לשחקן לקבל כלים נוספים או יכולות חדשות. חלק מההרחבות האלה הגיעו לבדן ל-400 שקלים, כשכל ההרחבות הצטברו לסכום שהגיע כאמור ל-17 אלף שקלים. הפעם, הפנייה של ההורים לאפל לא הועילה והחברה סירבה למחוק את החוב. 

"אני פשוט חושבת שמעבר ל'כן יחזירו לא יחזירו', הורים באמת צריכים לדעת", אומרת האם, "אם הוא היה ניכנס למשהו שהוא של קניות, שמבצעים בו רכישות, הייתי אומרת 'בסדר'. אבל במשחק שהוא באופן מובהק משחק של ילדים, זה נראה לי מטורף. כל המשחקים שהם סביב העניין של קנייה ורווח, והם מאבדים את הקונספט של כסף אמיתי וכסף לא אמיתי. רוב הזמן הכסף לא נראה להם אמיתי, עד שהחשבון מגיע אלינו, ההורים".

מבחינה חוקית, בתנאי השימוש שאנחנו חותמים עליהם כאשר אנחנו נכנסים לחנות האפליקציות של אפל (מבלי לקרוא אותם), רשום במפורש שכל רכישה היא סופית. ולכן, אפל לא חייבת להחזיר לנו כסף, גם אם רכשנו משהו בטעות.

"המשחקים מפתים את הילדים להוציא עוד ועוד כסף"

הבעיה הזו של ילדים שהתפרעו בחנות אפליקציות ובזבזו אלפי דולרים מוכרת היטב גם בעולם, ואותו משחק Clash of Clans, הוזכר לא פעם כמפיל בפח, ולא רק ילדים קטנים. אפל בעצמה מודעת לבעיה ומפעילה מנגנוני הגבלה וזהירות שונים, כמו למשל הצורך להזין סיסמה אחת בכל 15 דקות בין שימוש לשימוש, אך דווקא בעניין הסכום שניתן להשקיע בחנות אין הגבלה - אפל נותנת יד חופשית לאפליקציות לגבות מחירים אסטרונומיים ממשתמשים בתוך זמן קצר.

"ברור לי שיש לי אחריות בנושא", אומרת האם, "אבל נדמה לי שיש גם אחריות לחברות הללו, שמאשרות משחקים שהם ברמה הבסיסית ניתנים בחינם, אבל הם מגרים את הילדים להוציא עוד ועוד כסף. כשאתה קונה משחק, אתה יודע בדיוק כמה הוא עלה לך. אבל כאן, המשחקים האלה מפתים את הילדים לנסות להוציא עוד ועוד כסף".

הילד יכול לרכוש ארטיק במכולת, אבל לא לסגור עסקאות של אלפי שקלים

עו
"בישראל הרוכש יכול לבטל עסקה רק 'כי בא לו'". עו"ד גיא אופיר

על פי עו"ד גיא אופיר יש שתי טענות שההורים יכולים להציג כדי למזער נזקים או אפילו למחוק לגמרי את החוב: "בישראל יש חוק, להגנת הצרכן (סעיף 14ג'), שמאפשר ללקוחות להחזיר את המוצר שרכשו רק כי 'בא להם'. אפל היא אמנם חברה בינלאומית, אבל בגלל היקפי העסקאות שיש לה בארץ, החוק הישראלי יחול על העסקה הזו". 

עו"ד אופיר מסייג ואומר כי ישנם מוצרים פדיסים או מתכלים שאי אפשר להחזיר אחרי הרכישה, כמו למשל מוצרי אוכל, או אפילו דומיינים, מוצרים שמאבדים מערכם אחרי הרכישה: "עכשיו עולה פה השאלה האם אפליקציות ותוספים לאפליקציות זה מוצר פסיד. נראה שכל עוד לא השתמשתם באפליקציות שהורדתם אז תוכלו להחזירם, אבל ברגע שכבר שיחקתם איתן וכביכול 'נהנתם מהרכישה', זה עלול להיות בעייתי לבטל את זה". 

>> מדריך: כך תמנעו מהילד לבזבז אלפי שקלים על אפליקציות 

הוא ממשיך: "עוד עניין חשוב שיש להתייחס אליו במקרה הזה הוא שמדובר בילד. ילד שהוא קטין אין לו כשירות משפטית להתקשר בעסקאות, מלבד מקרים ספציפיים ורכישות קטנות יותר, כמו למשל רכישת ארטיק במכולת. אבל אותה עסקה ב-17 אלף שקלים, זו לא עסקה שסביר שילד יקיים וקשה להאמין ששופט יקבל עסקה כזאת. 

עם זאת, מאחר ומדובר במקרה שני שאותו ילד מבצע רכישה מסוג כזה, היה מצופה מההורים לגלות אחריות. בכל מקרה, אם אפל ירגישו שנגרם להם נזק כלכלי הם יכולים לבקש מההורים לשלם להם את ההוצאות, לפני שיחזירו להם את 17,000 השקלים". 

עו"ד אופיר מסכם: "בינתיים מה שההורים יכולים לעשות הוא לשלוח מכתב רשמי ובאמצעות עו"ד לאפל ואם זה לא ירתיע אותם, להגיש תביעה בבית משפט לתביעות קטנות ורק אם לאפל יש נציגות בישראל ייערך דיון בנושא". 

>> גז, מכות ודם: התמונות שממשלת טורקיה לא רוצה שתראו

>> גנבו לי סטטוס בפייסבוק, מה עושים?