NOKNOK (צילום: עמוד הפייסבוק של שלמה קראוס)
צילום: עמוד הפייסבוק של שלמה קראוס

אחרי שהגולשים התקינו את סיקרט כדי לראות מה אנשים אחרים חושבים עליהם, מגיע הטרנד החדש: Noknok. במקור, מדובר באפליקציה מ-2012 שמאפשרת לקיים שיחות חינמיות לכל טלפון בעולם, ללא צורך בהתקנה אפליקציה בצד השני, אך בהמשך שונתה והפכה לאפליקציית זיהוי שיחות בזמן אמת, על ידי איסוף נתונים מרשתות חברתיות. בפועל, ביממה האחרונה רוב הגולשים אותה בהמוניהם כדי לראות תחת איזה שם שמרו אותם החברים בפנקס הטלפונים שלהם.

עדכון: בעקבות הביקורת Noknok מוותרת על זיהוי המתקשר

על פניו מדובר בבילוי חצי-רכלני לא מזיק, אך כבר כאשר תתחילו להתקין את נוקנוק על המכשיר שלכם, משהו בתהליך יגרום לכם להרים גבה: האפליקציה מבקשת מכם להתחבר לחשבון הפייסבוק שלכם ולהזין את מספר הטלפון הסלולרי, ולאחר מכן תקבלו קוד אימות בסמס כדי להתחיל את השימוש. אך הגולשים כאמור מדלגים ללשונית ה-Reputation, ובה ניתן לראות איך משתמשים אחרים של נוקנוק שמרו את שמכם ברשימת אנשי הקשר שלהם.

מה אמרתם? פרטיות? תשכחו ממנה כאן, כי לא רק שבנוקנוק אתם מספקים מידע רב על עצמכם - אתם מעניקים לה גם את שמו ואת מספר הטלפון של מי שמעולם לא חשב בכלל להתחבר לאפליקציה. הגולש תומר אהרון כתב למשל בהקשר זה בעמוד הפייסבוק של נוק נוק: "אתם צריכים לפתוח דף לכל מי שלא משתמש באפליקציה שלכם ורוצה למחוק את עצמו מהמאגר שלכם. יש פה עברה על חוק הפרטיות ובקצב הזה, זה עניין של זמן עד שתתחילו לקבל תביעות ממליונרים שמחפשים לעשות כסף קל". על כך ענו בנוקנוק: "כל הנתונים שלנו מגיעים ממאגרים פתוחים (גוגל, פייסבוק וכו') וקיימים ברשת. כל מי שרוצה מוזמן לשלוח לנו הודעה ונמחק אותו מהמאגרים שלנו". במילים אחרות - מי שלא רוצה להיות בפנים, צריך לבקש.

NOKNOK (צילום: עמוד הפייסבוק של שלמה קראוס)
והיא כמובן צוחקת (צילום מסך מטוויטר)|צילום: עמוד הפייסבוק של שלמה קראוס

היסטוריה - מיקום - תמונות

אם המידע הזה לא הצליח לערער את הבטחון שלכם, אולי רשימת ההרשאות תצליח לעשות זאת: מצד אחד, הרשימה כוללת מספר סעיפים שהייתם מצפים מאפליקציה שמזהה מספרי טלפון - למשל: גישה לאנשי הקשר, חיפוש חיבורים לגוגל ורשתות חברתיות ושליחה וקבלה של הודעות סמס (כפי הנראה כדי לקרוא אוטומטית את קוד האימות). מצד שני - הרשימה מכילה גם כמה בקשות לא ברורות, בהן פרטי חיבור הוויי-פיי, גישה לתמונות וקבצי מדיה ורכישות מתוך האפליקציה.

עם זאת, נראה שהדבר שמעורר הכי הרבה תרעומת בקרב הגולשים היא השאלה מה קורה כאשר המשתמש מתחרט ומבקש להסיר את האפליקציה. "נתתי לכם הרשאה באליקציה וכעת מחקתי אותה. איך אני מוודא שהנתונים לא נשארים אצלכם?", שאל עידן טלקר בעמוד הפייסבוק של נוק נוק, וקיבל את התשובה הבא: "נוקנוק נותנת לכל אחד את האפשרות להופיע או להישאר ללא שם בנוקנוק כחלק מהמדיניות שלנו. כל שעליך לעשות הוא לשלוח מייל לfeedback@noknokapp.com או פשוט לשלוח לנו הודעה לפייסבוק עם המספר שלך ונדאג להוריד את שמך מהמערכת". שוב - גולש שלא רוצה להיות קיים באפליקציה צריך להגיש בקשה ולקוות לטוב.

נוקנוק הוקמה לפני כשנתיים על ידי עידן בכר, מייסדה של אפליקציה "מיזהזה" ז"ל. בזמנו האפליקציה העניקה את אותו שירות: זיהוי המתקשר בזמן אמת. עם זאת, האפליקציה הוסרה כפי הנראה בעקבות בעיות פרטיות. שותף נוסף בנוקנוק הוא דוד שטרית,  בנו של חבר הכנסת מאיר שטרית, היוזם ומקדם את רעיון המאגר הביומטרי.

כשהתקשרנו לחברה כדי לקבל את תגובתם, הם כנראה זיהו את מקור השיחה וסיננו אותנו. בסוף בכל זאת קיבלנו את תגובתם:
 
"נוקנוק נועדה לעזור לך להכיר את כולם, להחזיר לעצמך את השליטה. בפיצ'ר זיהוי השיחות אנחנו משמשים סוג של עיינית בדלת, ונותנים לך להציץ דרכה. בפיצ'ר הרפיוטיישן אנחנו מראים לך מה אנשים חושבים עליך, בלי לפגוע בפרטיות שלך או שלהם. המייסדים של נוקנוק באו מצד המשתמש, ושמים את חווית המשתמש וההגנה על המידע והפרטיות שלו בעדיפות יותר גבוהה מדברים זניחים כמו אוכל שינה או סקס. בששת הימים האחרונים שברנו את שיאי ההורדות בישראל עם כמעט 200 אלף הורדות. אנחנו מתרגשים מכל הורדה מחדש, ואוהבים את המשתמשים שלנו יותר מהכל".
 
לעניין שמירת המידע, נוקוק מציינים כי בשלב זה הסרת מידע תתאפשר לאחר פנייה לחברה, אך בהמשך יתווסף פיצ'ר באפליקציה שיקל על פעולת הדיווח. 
 


 


 

 

NOKNOK (צילום: עמוד הפייסבוק של שלמה קראוס)
צילום: עמוד הפייסבוק של שלמה קראוס