חנות האפליקציות של גוגל מציעה מאגר אדיר של כמיליון וחצי יישומים, שמאפשרים לעשות כמעט כל דבר שעולה על דעתכם. אבל יש בה גם לא מעט כאלו שמנצלות משמתשים תמימים כדי לעשות כסף קל מכלום, כפי שעולה מהסיפור הבא.
"ישבתי לעצמי בלילה, הסתכלתי על אפליקציות ופתאום ראיתי תמונה שלי עם הכותרת 'היכרויות לדתיים'", מספר ל-NEXTER אסף נבון, שהקים ומנהל ארגון שידוכים לדתיים בשם "שליש גן עדן". "נכנסתי, נרשמתי - והגעתי לאתר של המתחרה שלי", הוא אומר.
תמונת החתונה של נבון באפליקציית "שליש גן עדן"
תחילה חשב נבון כי מדובר בצעד מלוכלך מצד האתר המתחרה, "שניים שהם אחד", שמנצל את תמונת החתונה הפרטית שלו, המשמשת כמעין סימן היכר בפרסומי הארגון, כדי לנצל את הפופולאריות שלו בקרב קהל הפנויים-פנויות הדתיים. אך בדיקת NEXTER גילתה כי מדובר בהרבה יותר מזה.
חמש אפליקציות העלה לחנות ה-Google Play המפתח של "הכרויות לדתיים", שאת זהותו לא הצלחנו לגלות אך אנו יודעים כי הוא צעיר בן 21. כולן, למעשה, פרסומות: לאחר הורדת האפליקציה נפתח דף גנרי המפנה לאתר היכרויות דרך "תוכנית שותפים" - מעין רשת המאפשרת לבעלי אתרים להרוויח כסף משילוב פרסומות לחברות המעוניינות בכך. אך במקרה של האפליקציות המדוברות, הפרסומות לא שולבו בתוכן, אלא היו הדבר היחיד באפליקציות. במלים אחרות: המפתח יצר מלכודות דבש שמנצלות תחום פופולארי בחיפוש כדי להפיק רווחים בלי להציע שום תמורה שהיא.
האפליקציות שלא עושות כלום. שנייה מימין: תמונת החתונה של נבון
"חברתנו עובדת עם מספר מפרסמים בשיטת הלידים", אומר ל-NEXTER אוהד שלום, מנהל "יותר מחברים", החברה המפעילה את אתר ההיכרויות לדתיים "שניים שהם אחד", כמו גם את אתר ההיכרויות לציבור הכללי Lovely - ששניהם "זכו" לאפליקציות הפניה מהמפתח האלמוני. "אין לנו יכולת לעקוב אחר כולם, ולכן הם חתומים מולנו על חוזה בו הם מתחייבים לספק את הלידים בצורה חוקית ותקינה. לאחר בדיקה, נמצא כי המפרסם שאחראי על הדברים שאמרת הינה חברת Leadim4u".
פנינו לחברת Leadim4u, שם הסביר לנו המנכ"ל, רועי בן שושן, כי "אחד השותפים לקח את התמונה הפרטית (של אסף נבון). אני לא ראיתי אותה, מכיוון שהאפליקציה ירדה עוד לפני שפנינו אליו בהנחיה להפסיק את הפרסום הזה". הוא הדגיש כי המפתח "קיבל אזהרה שאם זה קורה עוד פעם הוא לא יוכל לעבוד אצלי ברשת". לדבריו, זוהי "הענישה הכי טובה שיש - כי הוא לא יוכל להרוויח מזה כסף".
מה שהוביל להסרה המהירה של האפליקציות היה פנייה של NEXTER לגוגל, שהסירה את כל האפליקציות של המפתח מהחנות שלה תוך מספר דקות, עוד בטרם הספיקו הישראלים המעורבים בעניין לטפל בו. החברה אף מסרה ל-NEXTER כי "בעוד איננו מגיבים על אפליקציות ספציפיות, המדיניות שלנו מיועדת לספק חוויה מעולה למשתמשים ומפתחים. זו הסיבה שאנו מסירים אפליקציות מ-Google Play המפירות את המדיניות".
עם זאת, עוד באותו יום בו הוסרו האפליקציות הן חזרו לחנות בשמות אחרים וללא תמונת החתונה הפרטית.
כאשר פנינו שוב לבן שושן הוא הסביר לנו שבלי התמונה הפרטית, האפליקציות לגיטימיות מבחינתו. "האפליקציה הזו היא לא ספאם לפי הגדרות הספאם, ועורך הדין שלי אישר זאת. היא עושה את מה שהיא אומרת ולא מוליכים אנשים שולל. אני חוסם כל יום בערך 25 חשבונות של שותפים שנתפסים בקומבינות, אבל הטקטיקה של המפרסם הזה לא עבר על שום כלל".
הגרסאות החדשות של האפליקציות שלא עושות דבר. "לא עונות להגדרה של ספאם"
לשאלה האם לגיטימי בעיניו שמפתח מרוויח כסף על אפליקציה שאינה נותנת למשתמש דבר הוא הוסיף כי היא דווקא כן עושה משהוא: "זו אפליקציית גשר. Lovely לא יודעים להגיע לאנשים, המפתח הזה כן. גם מאקו מקבלים כסף על פרסומות רק בגלל שהם מביאים גולשים לחברות. ככה העולם עובד".
שלום, לעומת זאת, דווקא כן חושב שיש כאן משהוא מסריח. "זה לא בסדר שמישהוא מעלה אפליקציה שאומרת שהיא שירות היכרויות ו'זורקת' אותך לאתר". הוא הבהיר כי למרות שהדבר חוקי ולא עובר על שום כלל, הוא אינו מעוניין לשלם על פרסום שכזה וכי בכוונתו לפנות ולבקש מהמפתח שיסיר את הפרסום.
נבון, מצידו, אינו מרוצה, למרות שתמונתו כבר אינה מנוצלת כפרסומת למתחרים. "זה תמונה של החתונה שלי ושל אשתי, בת אל", הוא אומר ל-NEXTER, ומסביר כי מעבר לתרמית יש כאן גם הפרת זכויות יוצרים. עתה הוא מתכוון לתבוע מ"יותר מחברים" ומ-Leads4You לשלם לו על הפרת הזכויות, ובמקביל לחשוף בפניו כמה משתמשים נרשמו ל"שניים שהם אחד" בעקבות ההטעיה ולשלם לו פיצוי הוגן על ההפסד של כל אחד מהם כלקוח פוטנציאלי ל"שליש גן עדן".
חשוב לציין כי מעבר לוויכוח בין המרואיינים בכתבה, אפליקציות כמו אלו שמוצגות כאן מהוות סכנה ממשית עבור הגולשים: עומדים מאחוריהן מפתחים אנונימיים, שעלולים לנצל את היכולת להגיע לסמארטפונים כדי לשלב באפליקציות קוד זדוני. לדוגמה, גרסאות מזויפות של משחקים פופולאריים נוהגות לבקש הרשאות למידע אישי רב השמור על הסמארטפון. במקרה זה, אמנם, האפליקציות של המפתח לא דורשות דבר מעבר לגישה לרשת, אך בכל זאת מומלץ שלא להתקין אותן.