יצרנית הסמארטפונים היחידה שעוד לא השיקה השנה מכשיר דגל חדש בישראל היא סוני, שהדגם האחרון שלה (Z3 פלוס / Z4) נמכר כרגע בכמדינות בודדות בלבד ולא מהווה שיפור ניכר על קודמו. במקום זה, השיקה סוני את M4 Aqua, גרסה זולה יותר של מכשיר הדגל שלה Z3 (או Z4, שכנראה נדלג עליו ונקבל ישר את Z5) עם מפרט בינוני-גבוה ומחיר בינוני-בינוני של פחות מ-2,000 שקל. האם הוא מצדיק את הפרש המחיר ממכשירים זולים במאות שקלים בלי להיות נחות משמעותית ממכשירים שאפשר לקנות בעוד כמה מאות?
עיצוב: מינימליזם פרק א'
ה-M4 זהה כמעט לחלוטין ל-Z3, סמארטפון הדגל של סוני (שבתורו, דומה ל-Z2 וכן הלאה). עיצוב ה-Omnibalance של החברה מתבסס על צורת מלבן מינימליסטי, עם פינות מעוגלות פחות מהמקובל בשוק ודפנות מעוגלות יותר - עיצוב שאפל בכבודה ובעצמה העתיקה לאייפון 6.
בצד הקדמי נמצא המסך, כשמעליו ומתחתיו שתי שבכות סימטריות - העליונה לאפרכסת והתחתונה למיקרופון - ולצד שבכת האפרכסת נמצאת המצלמה הקדמית; בצד האחורי נמצאים המצלמה והמבזק, סמוך מדי לקצה; בדופן הימנית נמצאים הכפתורים הפיזיים של המכשיר - צילום, הדלקה/כיבוי/נעילה/פתיחה ועוצמת שמע, כמו גם חריץ כרטיס ה-SIM. לטעמנו, כפתור ההדלקה נמצא קרוב מדי ללחצני עוצמת השמע והם, בתורם, ממוקמים נמוך מדי, אך מדובר בעניין של טעם אישי ובכל מקרה הכפתורים בנויים היטב ואינם רופפים או נלחצים בטעות; בדופן השמאלית נמצאים חריץ לכרטיס microSD ושקע ההטענה, שנשאר במיקום הבלתי הגיוני הקבוע של סוני; בדופן העליונה חריץ האוזניות (לפחות אותו סוני מיקמה במקום ההגיוני ולא נגררה אחרי אפל, סמסונג ו-LG שהעבירו אותו לתחתית) ומיקרופון; ובדופן התחתונה נמצאים הרמקול ומיקרופון נוסף, במיקום סימטרי למיקרופון העליון כך שבעת צילום וידאו נוצר סאונד סטריאו סימטרי לא פחות.
שווה לציין שחריצי הכרטיסים מכוסים במעין פקקי גומי, בעוד שקעי האוזניות והטעינה אינם מכוסים כלל - בחירה מעט מוזרה בהתחשב בהבטחה למכשיר עמיד במים ואבק. לכן, לאחר טבילה במים, צריך לייבש את המכשיר לפני שימוש במטען או באוזניות.
ממשק: מינימליזם פרק ב'
המכשיר מגיע עם מערכת ההפעלה אנדרואיד 5.0 מבית גוגל, עליה מולבש ממשק עדכני של סוני. בניגוד למתחרות הקוריאניות, בחרה סוני להוריד את העיצוב שלה למינימום, מה שיצר ממשק יפהפה וכמעט טהור לחלוטין.
כך, לדוגמה, וילון ההתראות, המוצג בגרירה מראש המסך לכיוון מטה, מציג רק את ההתראות, ללא קיצורי דרך להגדרות שמוצגים במכשירי סמסונג ו-LG ומשאירים הרבה פחות מקום להתראות. אך קיצורי הדרך נמצאים שם, וגרירה בשתי אצבעות במקום אחת או גרירה נוספת מלמעלה תצמצם את ההתראות ל"כרטיס" בודד בתחתית כשמעליו מוצגות הגדרות שונות. גם מנהל המשימות נשאר בממשק של גוגל. רק ממשק מסכי הבית ומגירת האפליקציות עבר שינויים קלים, כאשר מגירת האפליקציות היא הנוחה ביותר מבין אלו של כל יצרניות האנדרואיד ומאפשרת סידורים שונים בקלות רבה.
נציין כי בניגוד למכשירים אחרים בהם כפתורי המגע (בית, חזרה ומנהל משימות) מצוירים על המסך (ואינם קבועים בתחתיתו), אצל סוני כיוון הכפתורים שנבחר נשאר אחיד בכל חלקי הממשק. זאת, לדוגמה, בניגוד ל-LG, אצלה אפליקציות שאינן מותאמות לעברית גורמות להפיכת סדר הכפתורים באמצע השימוש ולהרבה בלבול.
החלק היחיד בממשק שלא אהבנו הוא אפליקציית החייגן, שהועמסה בתכונות מיותרות כמו שורת תמונות של אנשי קשר אחרונים מעל יומן השיחות, שרק מפריעה לשימוש.
חלק אחר בו מורגש ייתור הוא האפליקציות המובנות - המכשיר מגיע עם שלל אפליקציות הרחוקות מלהיות הכרחיות או מועילות, כגון Socialife ו-Xperia Lounge המיותרות של סוני ואפליקציית AVG. בנוסף, הוא כולל אפליקציות מולטימדיה שניתן היה להשאיר למשתמש את ההחלטה האם הוא מעוניין להוריד, כמו אפליקציה להפקה אוטומטית של קליפים מתמונות שצילם המשתמש.
חומרה וביצועים:
M4 Aqua הוא אמנם מכשיר שוק ביניים, אך החברה מגדירה אותו כבינוני-גבוה, הקרוב בהרבה לדגם הדגל Xperia Z (3 בגרסה האחרונה הנמכרת בישראל, 4 בכמה מדינות אחרות) מאשר לדגמי ביניים אחרים. המפרט הזה כולל מעבד בעל 8 ליבות, מהן 4 במהירות 1.5 גיגה-הרץ ו-4 נוספות במהירות 1 גיגה-הרץ וזיכרון עבודה בנפח 2 גיגה-בייט.
בפועל, מעניקים הנתונים הללו ביצועים נהדרים. המכשיר מגיב במהירות וללא השהיה לכל נגיעה, האנימציות חלקות והוא לא נוטה לקפוא באמצע פעולה. עם זאת, על החוויה המעיבה מעידה העובדה שבכל הפעלה של אפליקציה חדשה (כלומר: כזו שאינה רצה ברקע באופן פעיל) יוצג מסך ריק למשך שנייה או שתיים, ורק אז ייטען הממשק שלה. זוהי בעיה שלמיטב הבנתנו אופיינית למדי לגרסת האנדרואיד איתה נמכר המכשיר וצפויה להיפתר בעדכוני תוכנה.
נתון אחד במפרט שאינו משביע רצון הוא נפח האחסון הפנימי: 8 גיגה-בייט בלבד בגרסה הנמכרת בישראל, מתוכם יותר ממחצית תפוסים כבר מהקופסה על ידי אנדרואיד עצמה, מה שמשאיר למשתמש נפח זעיר בלבד לאפליקציות. על שמירת שירים וסרטים ללא רכישת כרטיס זיכרון אין בכלל מה לדבר. חבל שב-2015 עוד קיימים מכשירי ביניים עם פחות מ-16 גיגה-בייט, בזמן שברור שהנפח הזה פשוט אינו מספיק.
צילום ומולטימדיה: טוב, לא מצוין
צילום הוא אחד הצדדים החזקים של סוני, שהחיישנים שלה כבר הפכו לסטנדרט של ממש בתעשייה ונמצאים בין היתר במכשירי אייפון, גלקסי, LG והיצרניות הסיניות הגדולות. את M4 ציידה החברה בחיישן ה-Exmor R שלה ברזולוציית 13 מגה-פיקסל - נתון גבוה למדי שנדיר למצוא בקטגוריית הביניים, אם כי אפשרי.
איכות התמונות שמפיק החיישן גבוהה למדי, לפחות כל עוד מצלמים בתנאי תאורה נוחה, כפי שמצופה ממנו. אך הצילום אטי למדי ולפעמים לוקח יותר משנייה שלמה מהלחיצה על כפתור הצילום ועד לצילום בפועל, בשל איטיות בתהליך המיקוד (פוקוס).
מצד שני, נציין את עצם הכללתו של כפתור צילום, המקל על הפעלת המצלמה ממצב נעילה בלחיצה אחת ובצילום בעת שהייה בבריכה, כאשר מסך המגע אינו מגיב טוב בשל ההפרעה שיוצרים המים לפעולתו.
המסך, שגודלו 5 אינצ' ואיכותו HD רגיל, נראה מצוין. הוא אינו המסך האיכותי ביותר בשוק, אך עומד בכבוד באור שמש והרזולוציה שלו גבוהה לטעמנו מספיק כדי ליהנות מצפייה בווידאו וקריאת טקסט. הבעיה היחידה שלו היא התאמת רמת התאורה האוטומטית, שלוקחת יותר מ-5 שניות בכל הדלקה של המסך ממסך הנעילה - אפילו אם רק לפני שנייה נעלתם אותו באותה רמת תאורה. זה מטריד, אך כנראה יסודר גם כן בעדכוני תוכנה, ותמיד ניתן לבחור בהירות ידנית ולחסוך את ההמתנה להתאמה האוטומטית.
איכות הקול של המכשיר מצוינת, ומוסיקה נשמעת איתו היטב גם בחיבור אוזניות חוטיות וגם בחיבור אביזרי שמע מבוססי בלוטות'. בעת שיחות ניתן לשמוע היטב את הצד השני, אך פעמים רבות הבחנו בכך שהצד השני התקשה לשמוע אותנו אם לא דיברנו חזק מהרגיל.
חיי סוללה: שומר על הגחלת
סוללת המכשיר היא בגודל 2,400 מיליאמפר/שעה - גודל גדול יחסית לקטגוריה שלו אך לא ממש יוצא דופן. ציפינו ליום עבודה בשימוש ממוצע - והופתענו לטובה. בשימוש רגיל שכלל שיחות, התכתבויות, גלישה, מוזיקה באוזניות בלוטות' וצילום מזדמן, החזיק המכשיר יותר מיממה. בשימוש כבד שכלל את אותם שימושים למשך כ-4 שעות כל אחד, הוא שרד מהבוקר ועד הלילה. שימוש קל הביא אותו אל סף 2 ימי שימוש. כל זה בלי להשתמש באחד משלושת (!) מצבי החיסכון בסוללה הקיימים בו ומסוגלים להאריך את חייו בכמה אחוזים בודדים (כשעה) עד מאות אחוזים (ימים שלמים, מצב בו הטלפון מכבה את כל רכיבי התקשורת מלבד שיחות ו-SMS).
סיכום: לא זול, אבל משתלם
Xperia M4 Aqua אינו הניסיון הראשון של סוני ליצור גרסה זולה למכשיר הדגל שלה: סדרת Z Compact עושה זאת כבר שנתיים. אך כאן מדובר במכשיר גדול יותר מה-Compact וזול ממנו משמעותית, עם כמעט אותם ביצועים.
מחירו בישראל, 1,890 שקל, גבוה בעשרות אחוזים ממחירו בעולם ויקר יותר ממכשירי ביניים של חברות אחרות. מצד שני, רוב מכשירי הביניים הזולים יותר מגיעים עם מפרטים חלשים יותר וללא עמידות במים ואבק, בעוד דגמי הביניים הקרובים יותר לדגמי פרימיום מתומחרים בדרך כלל ביותר מ-2,000 שקל. לפיכך, בפועל ממוקם M4 במקום מעולה באמצע, ומהווה תמורה מצוינת למחיר, במיוחד אם הוא יירד בקרוב אל מחיר שיציב אותו מול מכשירים נחותים משמעותית.