טלפון נייד, טלפון סלולרי, סלולרי (צילום: webphotographeer, Istock)
תאמינו למה שתרצו, אנחנו הזהרנו |צילום: webphotographeer, Istock

מחקר חדש קובע ששימוש תמידי בטלפון נייד ושמירתו בכיס המכנסיים פוגעים בפוריות הגבר. נשמע מפחיד? קבלו עוד 4 מחקרים שהם בגדר מיתוסים על הסלולרי והשפעתו על בריאותכם

אוי לא! הסלולרי פוגע בספירת הזרע

אם יש לכם סמארטפון בכיס, כדאי שתדעו כי לפי מחקרים שונים שנערכו בנושא אתם נמצאים בקבוצת סיכון. אמנם לא כזאת שמעמידה אתכם בסכנה מיידית, אבל בכל זאת רצוי שתחשבו שנית על הרגלי השימוש הקשורים לטלפון הנייד, במיוחד אם החלטתם להביא ילדים לעולם או אתם מרגישים מנותקים מהמציאות.

מחקר חדש שנערך בארצות הברית וברחבי העולם מצא כי קרינה אלקטרומגנטית בתדר רדיו (RF-EMR) הנפלטת מטלפונים סלולריים עלולה להפחית את ספירת הזרע ולהזיק לאיכותו.

במסגרת המחקר נעשו כמה ניסויים שחשפו זרע של מתנדבים בריאים ולא מעשנים לקרינת RF-EMR בתנאי מעבדה ואחרים השוו את בריאות הזרע של הנבדקים הנושאים בקביעות את הטלפון הנייד שלהם בכיס המכנסיים שלהם מול אלה שלא.

גבר מסתכל על טלפון סלולרי (צילום: OSTILL, Istock)
הסלולרי פוגע בזרע - לא בטוח שזה נכון, אבל כדאי שתדעו|צילום: OSTILL, Istock

התוצאות הראו כי בזרע שנחשף לקרינת RF-EMR חלה ירידה בריכוז, בתנועתיות (היכולת שלו לנוע לעבר הביצית), במורפולוגיה (הגודל והצורה שלו) וגם ביכולת הקיום של התאים.

תוצאות דומות התקבלו לגבי החשיפה לטלפונים סלולאריים כאשר הדגימות הראו ריכוז זרע נמוכ ביחס לאלו שלא נחשפו למכשירים.

ניסויים נוספים בתחום חשפו כי בקרב עכברים שנחשפו לטלפון סלולארי שש שעות ביום למשך יותר מארבעה חודשים חלה ירידה של 25% בכמות תאי הזרע וביכולת שלו להפרות את הביצית.

יחד עם זאת, אמר ד"ר יואל מוסקוביץ, מנהל המרכז לבריאות המשפחה והקהילה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת קליפורניה בברקלי לאתר CNET כי מדובר במסקנות שאינן חד משמעיות ויש לבצע עוד מחקרים כדי לקבוע אילו מכשירים או שירותי סלולאר כגון GSM או CDMA משפיעים יותר על אמצעי הרבייה של בני האדם.

פגיעה בראיה

מחקר אחר וחדש יחסית גם הוא קובע כי לאנשים יש נטייה להחזיק מכשירים סלולריים כמו הבלקברי והאייפון קרוב יותר בעת קריאת חומרים מודפסים.

הבדל זה יכול להשפיע על תיקון ראייה ואופטומטריסטים כעת אומדים את דרישות הראייה בהתבסס על האופן בו אנו משתמשים בטלפונים חכמים וטכנולוגיות חדשות אחרות, כך נאמר בממצאי מחקר שהתפרסמו במגזין Optometry and Vision Science.

בדיקת עיניים (תמונת AVI: אור גץ, חדשות1 ערוץ 2)
המסקנה: עדיף לקרוא ספר|תמונת AVI: אור גץ, חדשות1 ערוץ 2

"העובדה שאנשים מחזיקים מכשירים במרחק קרוב פירושה כי העיניים צריכות לעבוד הרבה יותר קשה כדי להתמקד בכתב ובכיוון הנכון", אומר אחד ממחברי המחקר ד"ר מארק רוזנפלד, פרופסור במכללת סאני לאופטומטריה במדינת בניו יורק לאתר Medicinenet.

על פי הנתונים, מרחק הקריאה הממוצע שנמדד בקרב 129 משתמשי אייפון ובלקברי עבור הודעת טקסט היה 36 ס"מ ועבור דף אינטרנט 32 ס"מ. זאת לעומת מרחק קריאה של 40 ס"מ שנמדד בעת שימוש באמצעי קריאה מודפס. 

מכאן עולה כי החזקת טלפונים חכמים במרחקים קצרים כאלה גורמת לעיניים למאמץ יתר כדי לתקן את המרחק, תופעה המוכרת בשם התאמה. כמו כן, מרחקים קצרים כאלו יכולים גם להגביר את המאמץ הדרוש לתיאום בין העיניים, לעומת המרחקים המשמשים בדרך כלל בעת קריאת טקסט מודפס.

"העובדה כי העיניים צריכות לעבוד קשה יותר, פירושה שאנשים עשויים לקבל תסמינים כמו כאבי ראש ומתח בעיניים", מזהיר ד"ר רוזנפלד.

סטיב ג'ובס (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
מסרטן, לא מסרטן, כנראה שלעולם לא נדע|צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

סרטן: כן, לא, אולי

הוויכוח ה"עתיק" והמפורסם ביותר לגבי הטלפונים הסלולריים הוא האם הם גורמים לסרטן  או שלא, ואנחנו כנראה לעולם לא נדע את התשובה.

במסגרת כנס של הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) בליאון, צרפת שנערך השנה אמרו חוקרים כי ייתכן וקרינה אלקטרומגנטית מתדרי רדיו הנוצרים על ידי מכשירים ניידים גורמת לסרטן בקרב בני אדם. "הגענו לסיווג זה בהתבסס על סקירת ראיות ממחקרים אפידמיולוגיים המצביעים על שכיחות מוגברת של גליומה, סוג ממאיר של סרטן המוח", אמר בכנס ג'ונתן סמט, נשיא קבוצת העבודה.

המחקרים שנערכו על ידי החוקרים מצאו סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן מוח בקרב אנשים שהשתמשו במכשירים סלולריים בממוצע של 30 דקות ביום למשך תקופה של 10 שנים.

יחד עם זאת, מומחי IARC הזהירו כי הממצאים האחרונים הם רק אפשרות אחת ולא מוכחת. הדו"ח אינו קובע במפורש כי השימוש בטלפונים ניידים גורם לגידולים בבני אדם והוא מסווג את הטלפונים הסלולארים בקטגוריה B2 תחת הקביעה "אולי מסרטנים".

למרות הקונצזוס הקיים בין משתתפי הכנס, איגוד התקשורת האלחוטית (CTIA) דחה את הדו"ח: "הטיה ושאר פגמים בנתונים עשויים להיות בסיס לתוצאות" והצהרה רשמית שפורסמה על ידי האיגוד אמרה כי הסיווג "לא מתכוון לכך כי טלפונים סלולריים גורמים לסרטן".

איזה דיכאון, הסלולרי גורם לדיכאון

יותר ויותר פסיכולוגים מודאגים מהתמכרות חדשה לטלפונים חכמים הבאה לידי ביטוי בכך שאנשים מעדיפים תקשורת וירטואלית במקום מפגש פנים אל פנים. "ככל שאנו מחוברים יותר, אנחנו פחות מתחברים", אמר ד"ר מיכאל דאו, מומחה להתמכרות לאתר Thephilanews. מומחים אחרים כמו ד"ר דאו טוענים כי שימוש יתר בטלפון החכם לא רק גורם לאנשים להתנתק מהמציאות, אלא יכול לגרום לנסיגה במצב הנפשי ולהופעת סימפטומים גופניים כמו נדודי שינה, חרדה, ואף דיכאון.

אישה עצובה (צילום: rollover, Istock)
דיכאון זה לא נעים (אילוסטרציה)|צילום: rollover, Istock

פיתוח אובססיביות, אובססיביות, אובססיביות

מחקר מטעם מכון הלסינקי לטכנולוגיית המידע (HIIT) שנערך השנה מצא כי משתמשי הטלפון החכם פיתחו את מה שהם מכנים "הרגלי בדיקה". אלו בדיקות חוזרות ונשנות של הדואר האלקטרוני ויישומים אחרים כגון פייסבוק בסמארטפון שנמשכות בדרך כלל פחות מ-30 שניות ונעשות במרווחים של 10 דקות זו מזו.

הנבדקים במחקר בדקו את הטלפונים שלהם בממוצע 34 פעמים ביום ולא בהכרח בגלל שהם באמת צריכים לבדוק אותם, אלא מפני שזה הפך להיות הרגל או כפייה. "זה נפוץ מאוד וקשה מאוד למנוע את זה", אומר לורן פרנק, נוירוביולוג מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו לאתר CNN. "אנחנו אפילו לא מודעים לכך שאנו עושים את זה. זו התנהגות לא מודעת".

"בכל פעם שאתה מקבל הודעת דואר אלקטרוני, זו הפתעה קטנה. משוב חיובי שאתה אדם חשוב", הוא אומר. "זו קצת התמכרות בדרך זו". ברגע שהמוח מתרגל למשוב חיובי, הושטת יד לטלפון הופכת להיות פעולה אוטומטית. אתה אפילו לא חושב על זה במודע, אומר פרנק. במקום זאת, הדחף לבדוק חי בסטריאטום, אותו חלק של המוח השולט על הפעולות הרגילות.

ד"ר אדם גאזאלי, נוירולוג מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו מציין עוד יתרון בבדיקות חוזרות ונישנות. מחקרים מראים כי בכל פעם שאתם לוקחים הפסקה ממה שאתם עושים, כמו לבדוק שלא לצורך את הדואר האלקטרוני, קשה לחזור למשימה המקורית. הנוהג לבצע בדיקה יכול גם להיות הדרך שלכם להימנע ממגע עם אנשים או להימנע מלעשות את הדברים שאתם באמת צריכים לעשות".

עוד דעה נשמעת גם מכיוונו קליפורד נס, מרצה לתקשורת ומדעי המחשב מאוניברסיטת סטנפורד. "אנשים לא אוהבים לחשוב הרבה", הוא אומר. התייעצות מתמדת עם הסמארטפון שלך "היא ניסיון לא לחשוב הרבה, אבל להרגיש כאילו אתה עושה משהו".

השתכנעתם? טקבקו

>> כל מה שאתם צריכים לדעת על כללי המשחק החדשים בפייסבוק