טכנאי מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"אני צריך פה לקנפג לך את המאדרבורד מחדש וגם נדפקה לך כתובת ה-IP"|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז הגיע אליכם הביתה הטכנאי או האחיין הגאון שממש מבין במחשבים, והתחיל לדבר סינית - "תקשיב, אני צריך פה לקנפג לך את המאדרבורד מחדש, וגם נדפקה לך כתובת ה-IP, והמחשב שלך... מה אני אגיד לך? מלא ספייוורים! אני אהיה חייב לפרמט ולהוריד לך אימג'..." - ואז הוא מכניס לכם גם את האלמנט...

כדי שלא תלכו לאיבוד, בנינו לכם מילון למונחים נפוצים שבהם משתמשים טכנאים, מה פירוש כל דבר בשפה פשוטה ומה חשוב לדעת.

>> כך טכנאי המחשבים ינסה לרמות אתכם 

>>שלא יעבדו עליכם: מחירון תיקונים

מחשב פתוח (צילום: ניב ליליאן)
כך נראה מחשב פתוח. לא מפחיד כמו שחשבתם|צילום: ניב ליליאן

קינפוג

פועל החביב מאוד על טכנאים. קינפוג, מלשון Config באנגלית, פירושו להגדיר הגדרות שונות. לעתים אלה יהיו הגדרות של כרטיס קול (נדיר בימינו), כונן, מחשב נוסף, מדפסת, או אפילו הגדרות בתוכנה. מה חשוב לדעת? בעיקר, שזו מילה מפוצצת שמתארת פעולות פשוטות. אם הטכנאי מיומן, קנפוג של מה שלא יהיה לא אמור לקחת זמן ארוך (אלא אם המומחה נתקל בקשיים לא צפויים) ושתשמעו אותה הרבה: "הייתי צריך רק לקנפג לך את האנטי וירוס, הכל בסדר עכשיו!"

לוח אם 

לוח אם, או Motherboard באנגלית, כשמו כן הוא - זוהי ה"אמא" של המחשב, שאליה באים ומתחברים כל ה"ילדים" שלה: הכונן הקשיח, המעבד, כונן התקליטורים, כרטיס המסך, חיבורי ה-USB ומה לא. ולתיאור הפחות רומנטי: לוח אם הוא הלוח הראשי של המחשב שאליו מתחברים כל החלקים והוא מנהל את כולם ומנצח על התזמורת.

לוח האם הוא מעגל מודפס גדול, שיושב בתחתית המארז שלכם. הוא מכיל תושבת למעבד, חיבורים לכוננים, חריצים עבור הזכרונות, חיבור חשמל מרכזי שמספק חשמל כמעט לכל הרכיבים במחשב (למעט כוננים ולפעמים כרטיסים תובעניים וצמאי זרם) ועוד. בלוחות האם המודרניים כבר משולבים "בילט אין" מעבד גרפי כולל חיבורים למסך, כרטיס קול, כרטיס רשת וחיבורי USB.

מה חשוב לדעת? שזה אחד הרכיבים החשובים במחשב שלכם, שמותאם ספציפית למעבד ולזכרונות שלכם. לרוב, אלה הולכים ביחד - אם מחליפים לוח אם, בדרך כלל, זה אומר גם להחליף את המעבד - אלא אם הטכנאי מסוגל להביא לכם לוח אם שתואם למעבד הקיים שלכם, ולהעביר אותו דירה, כנ"ל לגבי זכרונות, אם כי פה עניין התאימות פחות קריטי.

לוח אם שנשרף הוא לרוב הסיבה העיקרית למחשב ש"לא נדלק". ודבר אחרון: השילוב של כל הציוד ההיקפי, כמו כרטיסי קול וכרטיסי מסך לתוך לוח האם אולי חסכוני ויעיל, אבל אם אחד מהם נפגע ואין לכם אפשרות להוסיף כרטיס חיצוני במקומו (למשל, כל התושבות אצלכם תפוסות) - תצטרכו להחליף את כל לוח האם.

לפטופ מפורק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
Mother of God! לוח האם נשרף|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הארד דיסק

ההארד דיסק שלכם הוא בעצם הזיכרון לטווח ארוך של המחשב שלכם, בניגוד לזיכרון העבודה (RAM) שהתוכן שלו נמחק ברגע שמכבים את המחשב.

על הכונן הקשיח נשמר כל המידע שלכם: ממנו אתם פותחים וסוגרים קבצים ותיקיות, הסרטים והמוסיקה שלכם נמצאים עליו, ובתוכו גם שוכנת מערכת ההפעלה שלכם. כמו שאתם מבינים, הכונן הקשיח הוא אחד החלקים החשובים ביותר במחשב.

מבחינה מכנית, ההארד דיסק הוא חלק מורכב. מדובר בעצם באוסף של פלטות, דיסקים, מצופות בתחמוצת מגנטית, המסתובבים במהירות רבה ועליהן כותבים ראשי קריאה/כתיבה מגנטיים, בדומה למחט של תקליט, אבל שנעים במהירות מאוד גבוהה. כל המערך העדין והמסובך הזה, מועד לתקלות.

מה חשוב לדעת? כשהטכנאי אומר לכם שההארד דיסק שלכם מקולקל, הדבר הראשון שצריך לשאול זה האם ניתן להוציא ממנו עדיין את המידע לפני שמחליפים אותו. אם זורקים לכם את ההארד דיסק ואין לכם גיבוי, כל החומר שלכם ילך לאיבוד לנצח. בלא מעט מקרים, עדיין ניתן להציל חלק מהחומרים שנמצאים בהארד דיסק, בסיוע של מי שמיומן בכך. בנוסף, יש לזכור שהחלפת ההארד דיסק לא אומרת שצריך להחליף שום דבר מלבדו.

אימג' 

אימג' (Image), או תמונה בעברית, לרוב מתייחס ל"צילום" של תוכן הכונן הקשיח שלכם. דמיינו סוכן חשאי שנכנס לעשות חיפוש בבית של מישהו, ולפני שהוא נוגע במשהו, הוא מצלם את כל הבית, כדי שיוכל אחר כך להחזיר את הכל בדיוק כמו שהיה מבלי שאף אחד ירגיש שדברים זזו. אימג' זה בערך אותו דבר - זהו צילום של תוכן הכונן, שנשמר בקובץ בודד, ומאפשר אחר כך ממש לשכפל את הכונן, אחד אחד, בדיוק כמו שהיה.

מה חשוב לדעת? טכנאי טוב, במקרה של תקלת דיסק או לפני פרמוט, לפני שיתחיל להתעסק עם הכונן שלכם, יצור אימג' שלו, כדי לשמר את התוכן וכדי שיוכל להחזיר את הכונן שלכם לקדמותו, או להעביר את התוכן שלכם לכונן חדש ונקי לצורכי גיבוי או החלפה.

וירוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
וירוס במחשב הוא כמו אחד בגוף, פוגע בו |צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אנטי וירוס ו-Spyware

שני דברים שונים שרבים נוטים להתבלבל ביניהם. וירוסים הם תוכנות קטנות, לרוב מזיקות, אשר יש להן יכולת שכפול והפצה עצמית, כמו וירוס ביולוגי ומכאן שמן.  Spyware, רוגלה בעברית, היא תוכנה קטנה אחרת, מזיקה לא פחות, שמטרתה לעקוב אחרי מי שמשתמש במחשב, ולהעביר מידע עלינו ליוצר הרוגלה (או צד שלישי שגם מעוניין במידע). זה יכול להיות החל ממידע פשוט, כמו באיזה אתרים אנחנו גולשים ועד ססמאות לחשבונות הבנק, מספרי כרטיסי אשראי ומידע רגיש נוסף.

אנטי וירוס הוא אחד מכלי האבטחה העתיקים והחשובים ביותר למחשב האישי, עתיק כמו הווירוסים עצמם.  תוכנות אנטי וירוס מודרניות הן הרבה יותר מאנטי וירוס: הן מכילות גם קיר אש, חומת להבות מטאפורית ששומרת על המחשב שלנו מפני מזיקים שחודרים מהרשת, יכולת טיפול ברוגלות ואפילו כלי תחזוקה למחשב.

מומלץ תמיד עם  אנטי וירוס שיסרוק לנו מחשב, את המיילים ואת כל תעבורת הקבצים בין המחשב לרשת שלנו ויגלה קבצים סוררים שיכולים לעשות לנו אחר כך הרבה בעיות. בגדול, מי שלא מתקין תוכנת אנטי וירוס, שם את נפש מחשבו בכפו.

תוכנות אנטי Spyware הן כמו אנטיביוטיקה, או תרופה ייעודית - הן מתמחות בהסרת רוגלות, ולעתים מסוגלות גם להסיר תוכנות ריגול או תוכנות מזיקות אחרות שנדבקות למחשב בעקשנות כמו מסטיק לנעל. מומלץ לעשות בהן שימוש תקופתי, במקביל לתוכנת האנטי וירוס ששומרת עלינו באופן יומיומי.

מה חשוב לדעת? חשוב לוודא בסיום הביקור של הטכנאי, שתוכנת האנטי וירוס פעילה, ושכל ההגדרות שלה מעודכנות. לעתים, לצורך התקנות, טכנאים ישביתו את תוכנת האנטי וירוס באופן זמני. ודאו עוד לפני שהטכנאי הולך, שהוא החזיר אותה לפעולה. בנוסף, יש מי שעלולים למכור לכם "רישיון" לתוכנת אנטי וירוס שהיא חינמית. שימו לב שתוכנות אנטי וירוס מסחריות, לרוב ילווו במפתח מוצר ייחודי (רצף ארוך של אותיות ומספרים). ודאו שאתם מקבלים אותו לידיכם.

וירוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
דוקטור, תציל אותו|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כרטיס מסך

הפעילות הבסיסית של כרטיס המסך שלכם הוא להעביר את כל המידע הוויזואלי אל המסך שלכם. הוא "מסביר" למסך מה להציג בכל רגע נתון. מדובר בדרך כלל בכרטיס מאוד פשוט שלא אמור לעורר תקלות רבות. כיום, ברוב המחשבים החדשים, כרטיס המסך בכלל משולב בלוח הראשי, שנקרא גם לוח האם (עיינו ערך)

מה חשוב לדעת? כרטיס מסך פשוט לרוב לא יהיה יקר כל כך. רק הכרטיסים המשוכללים, שמיועדים לרוב למי שמשחק במשחקים כבדים עם הרבה פעילות על המסך כמו משחקי פעולה, עולים ביוקר. כרטיסי מסך הם רכיבים אמינים למדי, אבל גם הם יכולים מדי פעם להישרף (לא במובן של לעלות בלהבות, אלא פשוט אחד הרכיבים עליהם מתחמם ומפסיק לפעול).

דרייברים 

דרייבים הם הדרך של המחשב לתקשר עם החלקים השונים שנמצאים בו. כרטיס הקול שלכם למשל צריך דרייבר בשביל שהמחשב יוכל לזהות אותו, ויידע איך "לדבר" איתו ולהפעיל אותו. לפעמים כשמשהו כמו כרטיס קול או מדפסת לא עובדים מדובר פשוט בבעיית דרייברים פשוטה. לרוב מערכות ההפעלה כיום יש מאגר דרייברים עצום שהוא חלק מהמערכת, מה שהופך את בעיות הדרייברים לפחות נפוצות כיום.

מה חשוב לדעת? כיום אין שום סיבה שלא יקח לטכנאי כמה דקות בשביל להוריד דרייבר ולהתקין לכם אותו בקלות על המחשב. גם אתם יכולים לעשות את זה בעצמכם אם אתם מעוניינים. ברוב מערכות ההפעלה המודרניות מדובר בהליך אוטומטי - המערכת תתקין בעצמה כל התקן חדש שחיברתם, או תשאל אתכם אם ברצונכם לחפש אחד ברשת.

מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נראה שהמחשב הזה עבר פירמוט|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

פורמט 

פורמט אומר לנקות את כל המידע מההארד דיסק ולהתחיל מההתחלה. פרמוט או אתחול בעברית, פירושו הליך שבו מוגדרים מחדש כל המקטעים והרצועות על הכונן הקשיח שלכם. לצערנו, ההליך הזה פירושו שכל המידע שמאוחסן על הכונן או על אותה מחיצה (כוננים קשיחים כיום מחולקים לרוב למחיצות), יאבד בתהליך הארגון מחדש.

כשהטכנאי אומר שצריך לפרמט את המחשב, או אומר לכם שהוא הולך למחוק את כל מה שיש לכם במחשב. זה סיפור לא פשוט. קודם כל, אם היה לכם חומר על המחשב ולא גיביתם אחרי הפירמוט הוא יאבד לנצח. וכמובן שאחרי הפירמוט תאלצו להתקין את כל התוכנות שלכם מההתחלה, החל ממערכת ההפעלה ועד האופיס

מה חשוב לדעת? פירמוט המחשב היא פעולה מאוד קיצונית ועדיף להימנע ממנה. חשוב לשאול את הטכנאי מדוע יש צורך בפירמוט המחשב והאם ניתן להימנע מהפעולה ולפתור את הבעיה בדרכים אחרות. טכנאים לא מיומנים משתמשים בפרמוט והתקנה מחדש כמו שמנקים עם אקונומיקה - פתרון ניקוי חזק שאולי הורג את כל הווירוסים ופותר את כל הבעיות, אבל גם משמיד בדרך דברים אחרים.

כרטיס רשת

כרטיסי רשת כמעט ונעלמו מהעולם, שכן לרוב הם משולבים כבר בתוך לוח האם (ע"ע) שלכם, או הוחלפו בחיבורי רשת אלחוטיים, הידועים גם בשמם - Wi-Fi. השימוש העיקרי כיום של כרטיס רשת ושקע החיבור לכבל הרשת, הוא לחבר את המחשב שלכם לנתב או למודם שמחבר אתכם לאינטרנט.

מהירויות נפוצות לכרטיסי רשת כיום הם עשרה או מאה מגהביט לשניה, והמהדרין משתמשים בכרטיסי רשת שמגיעים למהירות של אלף מגהביט לשניה או גיגהביט לשניה, ומשתמשים בהם בחיבור ישיר לנתב באמצעות כבל רשת, כדי לקבל תקשורת טובה ויציבה שפחות רגישה להפרעות כמו תקשורת אלחוטית.

מה חשוב לדעת? שכרטיס רשת בימינו הוא רכיב פשוט וזול מאוד, שעלותו מגיעה לכמה עשרות שקלים לכל היותר.

אינטרנט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כל המחשבים בעולם מדברים בשפה משותפת וקוראים לה IP|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

IP 

IP הם ראשי תיבות של Internet Protocol, ה"שפה" שבה מתקשרים כל המחשבים המחוברים לרשת האינטרנט. לרוב המונח IP יוזכר על ידי טכנאים בהקשר של כתובת IP, מזהה ייחודי, המורכב מארבע קבוצות של עד שלוש ספרות (בין 0 ל-255). כתובת IP היא הכתובת הפרטית (כמו מען למשלוח מכתבים) של המחשב או הנתב שלכם ברשת האינטרנט. כל המידע שאתם מבקשים בזמן גלישה ברשת, יישלח לשם.

מה חשוב לדעת? תקלה נפוצה בחיבור לאינטרנט או לרשת האלחוטית הביתית (שגם משתמשת בפרוטוקול אינטרנט לתקשורת אצלה, אבל על סדרת כתובות פרטית ונפרדת),  היא שהמחשב "לא מקבל IP". פירושו שהמחשב שלכם, לא מצליח לקבל מהנתב הביתי (או מהשרת, במקרה של רשת האינטרנט) כתובת IP, ולכן לא מצליח להתחבר לרשת - כי אין לו עדיין "מען למכתבים" משלו. במקרה של רשת ביתית היא קלה יחסית לפתרון (אלא אם יש בעיות קליטה לאות, כמו מחשב שנמצא בממ"ד), ובמקרה של חיבור לאינטרנט, אנשי התמיכה של ספקית האינטרנט שלכם (בזק בינלאומי, סמייל012 או נטויז'ן) אמורים לדעת לטפל בה בזריזות.

מאוורר שולחן של גלאון (צילום: גלאון)
מאוורר, כשמו כן הוא - מאוורר|צילום: גלאון

מאוורר

מאוורר, כשמו כן הוא - מאוורר. הוא זהה בצורתו ובפעולתו למאוורר שאתם מפעילים בכל ימות הקיץ החמים בארצנו הקטנטונת. אלא שגם לרכיבי חם באקלים הישראלי, ובכלל, רכיבי מחשב הם טיפוסים עצבניים - הם נוטים להתחמם מהר... ולכן יש צורך במאוורר שיקרר אותם.

בדרך כלל, תמצאו מאווררים מותקנים בגוף המארז (הקופסה) של המחשב שתפקידם להזרים אוויר קריר יותר מבחוץ, לשאוב את האוויר החם החוצה, ולקרר את כלל הרכיבים במחשב. למעבד, רכיב שמייצר הרבה מאוד חום בזמן הפעולה שלו, לרוב יהיה מאוורר גדול ובומבסטי משלו. המאווררים הם הגורם העיקרי לרחש הקבוע והמונוטוני שהמחשב משמיע בזמן הפעולה - אלה המאווררים שמסתובבים במהירות.

מה חשוב לדעת? מאוורר הוא רכיב פשוט וזול, שנוטה להתקלקל לא מעט. תחזוקה טובה למאווררים היא לנקות אותם במידת האפשר (טכנאים אדיבים במיוחד ינקו אותם כחלק מהשירות), עם מטלית אבק (כזו שלא מכילה סיבים) ועם מיכל אוויר דחוס (אביזר שנמצא אצל לא מעט טכנאים).  טכנאי גם עשוי לשמן מעט את המיסבים של המאוורר עם תרסיס נגד חלודה (ממש טיפונת) כדי שיסתובב היטב. ניקיון קבוע של המאווררים יבטיח לכם מחשב בריא ושקט.

ספק כוח

ספק הכוח הוא חלק מהמארז (קופסה) שבה שוכן המחשב. אליו מתחבר כבל החשמל מהקיר, ותפקידו הוא להמיר את מתח ה-220 וולט הסטנדרטי בישראל, למתח נמוך הרבה יותר, שאיתו עובדים רכיבי המחשב, ולהפיץ את הזרם החשמלי לכל החלקים במחשב. ולכן, כן, ספק כוח הוא גם שנאי. במראה הכללי שלו, מדובר בקופסת מתכת שממנה משתרכת כמו זנב, "צמה" עבה של כבלים ותקעים.

מה חשוב לדעת? ספק כוח יישב לרוב בחלקו האחורי של המארז, למעלה או למטה. זהו רכיב זול ופשוט, אך הכי מועד לקלקולים. ספק באיכות טובה יעלה כמה מאות שקלים, וההספק שלו נמדד בוואטים - כמה שיותר, יותר טוב. ספקים טובים כיום יתנו הספק של 400 או 500 וואט, וספק הוא לא רכיב שמתעסקים איתו, פשוט מחליפים.

תמונת הרקע של ווינדוס XP (קרדיט: מיקרוסופט)
זוכרים מאיפה התמונה הזו?

מערכת הפעלה

מערכת ההפעלה היא התוכנה הכי בסיסית במחשב שלכם. זו התוכנה שהופכת את המחשב שלכם מערימת ברזלים וחוטים למכשיר פועל ושמיש, ולכן נקראת מערכת הפעלה. לא פעם אנשים מזהים את מערכת ההפעלה Windows של מיקרוסופט באופן גורף כחלק אינטגרלי מהמחשב, אבל חשוב לדעת - יש לכם אפשרות בחירה של מערכת הפעלה, ואתם יכולים להתנסות ואף להתקין מערכות הפעלה אחרות כמו לינוקס (ההפצה הכי פופולרית של לינוקס נקראת אובונטו) שניתנות בחינם ולא עולות כסף!

מה חשוב לדעת? במקרה שמתקינים לכם ווינדוס על המחשב, חשוב לדרוש רישיון ומדבקה או תעודה המוכיחה שמערכת ההפעלה שמתקינים לכם, ושבדרך כלל תצטרכו לשלם עליה, היא מקורית וחוקית. לא פעם יהיו טכנאים שמתקינים מערכות הפעלה ללא רישיון, וזה משהו שיכול לעשות לכם צרות בהמשך הדרך. הגירסה הכי עדכנית כיום בשוק של Windows היא Windows 7, ובחודש אוקטובר 2012" תצא הגירסה החדשה, Windows 8. גירסאות קודמות יותר של Windows הן XP ו-Vista, ואלא אם יש לכם מחשב ממש ישן, כדאי להחליף אותן בגרסאות החדשות יותר בהזדמנות הראשונה.

כונן תקליטורים וצורב 

על אף שגם הרכיב הזה הולך ונעלם מהעולם, עדיין במחשבים רבים מתקינים כונן תקליטורים, כלומר, כונן שמסוגל לקרוא תקליטורים. כיום כבר אין להשיג כמעט כוננים שרק קוראים תקליטורים (CD או DVD), אלא רוב רובם המוחלט של הכוננים בשוק הם גם כוננים שמסוגלים לכתוב תוכן אל תוך תקליטורים ריקים בהליך הנקרא צריבה (קרן הלייזר של הכונן צורבת את המידע הדיגיטלי אל תוך שכבה כימית מיוחדת לכך בתקליטור ומשנה את תוכנה) - ומכאן גם השם צורב.

מה חשוב לדעת? גם כאן, מדובר ברכיב זול מאוד, שניתן להחליף בקלות. על אף שרוב המידע שלנו כבר עובר כיום לאחסון מרחוק בענן או לכונני אצבע של USB, עדיין לא מזיק שיש צורב מותקן במחשב. אולי תרצו לתת לדודה עותק מסרט הווידאו של החתונה או הצעדים הראשונים של הפעוט?

>> המחשב איטי? יש מה לעשות

>> מי צריך טכנאי: תקלות שאפשר לתקן לבד