פריצה לאנדרואיד יש דבר כזה? אם אתם בעלי אייפון, וודאי שכבר קראתם את המדריך המלא לפריצה JailBreak, אך מה לגבי מכשירי האנדרואיד?

האם יש צורך לפרוץ? הרי מדובר במערכת הפעלה פתוחה שלא כמו ה-IOS של אפל, עד כמה זה מסוכן ולמה זה נחוץ? - כל התשובות.

פריצה לאנדרואיד – אז מה זה בכלל?

אין תמונה
אז למה צריך לפרוץ אם אנדרואיד היא מערכת פתוחה?

פריצה למערכת האנדרואיד היא תהליך המכונה רוט (Root), המאפשר לנו לקבל הרשאות מנהל למערכת הקבצים הפנימית ולשנות, למחוק ולהתקין קבצים בצורה חופשית ולא מוגבלת.

מדוע לבצע רוט?

הפריצה מאפשרת לנו לשנות את המערכת ולהתאים אותה אישית לצרכים שלנו ואף לשדרג אותה עם עדכוני תוכנה שפותחו על ידי מפתחים עצמאיים – מה שמכונה רום (ROM) או רום מבושל.

חולצת רוט לאנדרואיד (צילום: zazzle.com)
הרוט מאפשר לנו לקבל הרשאות מנהל למערכת הקבצים הפנימית ולשנות, למחוק ולהתקין קבצים בצורה חופשית|צילום: zazzle.com

ניתן לבחור ולהתקין רום שפותח על ידי קהילת המפתחים ברשת בהתאם למכשיר ובכך להפוך את חווית השימוש למהנה יותר בזכות התוספות והשינויים שמפתח הרום ביצע בעדכון.

לדוגמה, אם אנחנו רוצים להתקין גרסה מעודכנת יותר כדוגמת האנדרואיד 4.0, Ice cream Sandwich, על גבי המכשיר שלנו גם אם היצרנית עדיין לא הוציאה עדכון שכזה, ניתן לעשות זאת בעזרת רום מבושל של אחד המפתחים בצורה פשוטה וקלה, זאת במידה כמובן שהוא קיים למכשיר שלנו.

בנוסף לכך, נוכל להריץ אפליקציות מיוחדות ולהתקין פיצ'רים נוספים על המכשיר הדורשים הרשאות מיוחדות, כמו לדוגמה כלי גיבוי Titanium Backup, שינוי רקעים וממשק המשתמש. שימו לב, שבניגוד למכשירי אייפון, אין צורך לבצע רוט כדי להתקין תוכנות חינמיות כאלה ואחרות.

זה מסוכן?

אין תמונה
בדומה לפריצה לאייפון, ביצוע רוט מבטל את אחריות היצרן למכשיר

במידה מסוימת, כן. אם נעשית פעולה לא נכונה בביצוע הפריצה ובתהליך שדרוג התוכנה, המכשיר יכול להגיע למצב המכונה Brick, מצב לא נעים במיוחד.

אם תבצעו את הוראות הרוט במלואן ובדיוק רב, לא אמורה להיות בעיה כשלהי. אבל בכל מקרה, שום דבר לא בטוח, זהו שיקול שצריך לקחת בחשבון, אך המומחים לדבר ידעו גם לצאת מזה.

סכנה נוספת, היא התקנת קבצים ממקומות לא אמינים. רצוי מאוד לחקור ולבדוק כי הקבצים שהנכם מתקינים הגיעו ממקור אמין. בכל זאת, מדובר כאן בסמארטפון היקר שלכם, אנחנו בטוחים שלא תשמחו אם חס וחלילה יקרה לו משהו הרסני.

מעבר לכך, בדומה לפריצה לאייפון, ביצוע רוט מבטל את אחריות היצרן למכשיר (ברוב המקרים). אפשר לומר כי מדובר בחיסרון גדול מאוד, שכן אחריות המכשיר הינה חשובה מאוד במידה ונתגלה תקלת חומרה.

אנדרואיד (צילום: אילוסטרציה, TGspot)
רומים מבושלים, נשמע טעים|צילום: אילוסטרציה, TGspot
החלטתי לבצע רוט, אך לשם מה להתעסק עם רום
?

הגעתם להחלטה שתיקחו את כל הסיכונים ותבצעו רוט למכשיר שלכם כדי לזכות ביכולת להתקין תוספות ואפליקציות מסוימות, אבל מה זה בכלל נותן להתקין רום למכשיר?

היתרון העיקרי של הרוט היא האפשרות להתקין על המכשיר רומים מבושלים.

ומה זה רום?

רום (ROM) זו מערכת ההפעלה המותקנת על גבי המכשיר שלכם. הרום אותו מקבלים בעת רכישת מכשיר במפעילה מכונה ROM Stock והוא הגרסה הרשמית של היצרן.

ברוב המקרים, רום סטוק של מפעילה מגיע עם ממשק מותאם וכוללים מספר אפליקציות נוספות בהתאם למפעילה המקומית.

הרומים הרשמיים בדרך כלל מאטים את המכשיר, הן בשל האפליקציות הלא ממש שימושיות שמותקנות והן בשל התאמות המכשיר לרשת עם הגדרות של המפעילה.

במילים אחרות ניתן לומר כי דברים אלו משפיעים באופן ישיר על ביצועי המכשיר, ועל חיי הסוללה החשובים לא פחות.

טלפון סלולרי עם אנדרואיד (אילוסטרציה) (צילום: אילוסטרציה)
אחרי הרוט חשוב לוודא שהאפליקציות שאתם מתקינים הגיעו ממקור בטוח ואמין|צילום: אילוסטרציה

כאן נכנסים לתמונה הרומים המבושלים המציעים מגוון גדול למדי (בהתאם למכשיר) של אפשרויות, נקיים מקבצי מערכת לא נחוצים ובנוסף משנים את הממשק הוויזואלי של המערכת, אולם יש לציין כי לרוב נדרש למחוק את ההגדרות האישיות במכשיר וכן האפליקציות המותקנות עליו ולהתחיל מהתחלה, כאילו רכשתם מכשיר חדש.

אתר מפורסם לרומים מבושלים שאנחנו מדברים עליו לא מעט הוא XDA Developers, המאגד מפתחים מכל העולם שיחד יצרו קהילה גדולה מאוד לפיתוח רומים, מדריכים רבים וביצוע שינויים במכשירים.

ישנה גם קהילה ישראלית גדולה באתר iAndroid וגם שם נמצא רומים ישראליים מהודרים ומעוברתים כמו שצריך יחד עם מדריכים מפורטים בעברית.

האם זה מסובך?

בדומה לפריצה לאייפון לא מדובר בתהליך מאוד מורכב, עם זאת גם לא פשוט. במקרה של מכשירי האנדרואיד יש גם לקחת בחשבון את ההבדל בין מכשיר למכשיר.

לפניכם תיאור כללי של הרוט, נציין כי אלה אינן הוראות לביצוע אלא טעימה מהתהליך כדי שתצליחו להבין במה מדובר.

1. מתקינים את ההתקנים של יצרנית המכשיר שלכם על המחשב (לסמסונג לדוגמה יש את Kies ול-HTC יש את HTC Sync וכו') ובודקים שהמכשיר מזוהה במחשב כראוי.

2. מאפשרים "מצב פיתוח" או USB Debugging בהגדרות המכשיר: הגדרות > אפליקציות > פיתוח.

3. ביצוע הרוט: מורידים את תוכנת SuperOneClick שאותה ניתן למצוא ב-XDA, יש לוודא כי המכשיר שלכם נתמך וברשימה. במידה והתוכנה אינה תואמת את מכשירכם, יש להיכנס לפורום ושם לפי סוג המכשיר שלכם לבדוק כיצד לבצע רוט.

4. מפעילים את התוכנה ולוחצים על כפתור Root. מוודאים שהתהליך עבר בהצלחה. בסיום תמצאו אייקון שנוסף לכם ברשימת האפליקציות שבמכשיר בשם Super User.

זה הכל, ומעת כל אפליקציה שתדרוש ממכם הרשאות רוט (ואתם יודעים כי היא הגיעה ממקור בטוח), יקפוץ לכם חלון פעם אחת לאישור ההרשאה בעת הפעלתה הראשונית.

לסיכום

ביצוע רוט למכשיר בהחלט פותח אפשרויות רבות ומעשיר את חווית השימוש. עם זאת, הוא אינו נדרש כדי להתקין אפליקציות רגילות או חינמיות וקיימים סיכונים שצריך לשקול אותם לפני כן.

אנדרואיד (צילום: אילוסטרציה, TGspot)
ביצוע הרוט אמנם מעשיר את החוויה, אבל גם מסוכן|צילום: אילוסטרציה, TGspot
במידה והחלטתם לבצע זאת, ייפתח בפניכם עולם אנדרואידי חדש.

מומלץ לפני כן לקרוא קצת מאמרים באנגלית ובעברית, ותוכלו תמיד להתייעץ בקהילת הפורומים הגדולה וכך להפוך את מכשיריכם למשהו חדש לחלוטין.

>> פריצה לאייפון - איך עושים את זה והאם זה מסוכן?

>> לכתבה באתר TGspot