אתמול בלילה הושקה הגרסה השניה של האמזון קינדל. הגרסה הראשונה לא ממש הגיעה לארץ בצורה מסודרת ולא ממש שכנעה את הקונה הישראלי. אבל מי יודע – אולי הגרסה החדשה הולכת לכבוש את השוק כאן. יש כמה סיבות טובות שזה לא יקרה, וההימור שלנו הוא שהקינדל יכבוש בינתיים רק את ארצות הברית. אבל אנחנו אוהבים שמפתיעים אותנו לטובה.
הקינדל 2 הוא קורא ספרים אלקטרוניים שמטרתו להחליף את הספרייה הענקית שלכם בהרבה קבצים אלקטרוניים שקל לסחוב ממקום למקום. בדיוק כמו שעם הזמן אנשים החליפו תקליטים בקבצי MP3, התקווה של יצרני הקוראים האלו היא להעביר את הקריאה לפורמט דיגיטלי לחלוטין.
העולם נע לכיוון של ספרים אלקטרונים – אבל באיטיות מתסכלת. מעריכים שקינדל 1 לא מכר אפילו חצי מיליון עותקים; המתחרה העיקרי, הרידר של סוני, מכר 300 אלף עותקים סך הכל.
אז מה חדש בקינדל 2 לעומת קודמו? אמא של קינדל – ענקית מכירות הספרים ברשת, אמזון – מדגישה קודם כל את הגודל שלו. הקינדל 2 הוא בעובי של עיפרון, מה שיקל עליכם לסחוב אותו ממקום למקום (ובהחלט הופך אותו לאפילו יותר נוח מספר אמיתי). הקינדל הוא ארגונומי, קל לתפעול, ואפילו לא דורש מחשב כדי להעלות עליו ספרים (את הספרים אפשר להעלות דרך חיבור חינמי לרשת סלולרית). אבל אלה לא חידושים: הם היו קיימים בגרסה הקודמת. הדברים החדשים באמת הם, ככל הנראה, הביצועים.
הקינדל 2 הוא בעל חיי בטריה ארוכים יותר, דבר שיאפשר לכם לקחת אותו גם לטיולים ארוכים; יש בו יותר שטח אחסון, שיאפשר לכם לקחת איתכם עד 1,500 ספרים (יותר משאי פעם תקראו); תצוגה של עד 16 גווני אפור לעומת ארבעה בגרסה הקודמת, דבר שיאפשר להציג גם דברים שאינם טקסט ביעילות גבוהה יותר; מהירות דפדוף גבוהה יותר; הוא מסוגל להקריא לכם טקסטים בקול (אם כי זה בדרך כלל לא מומלץ); והוא משתמש בטכנולוגיה סלולרית מתקדמת יותר, שתאפשר הורדת ספרים מהירה.
הבעיה היא שעם כל זה, הרבה מהמגבלות הקודמות של הקינדל נשארות ללא שינוי. המגבלה המשמעותית ביותר היא שהוא לא תואם את שוק הספרים האלקטרוניים, שקיים כבר שנים: בעוד שיש מבחר של מאות אלפי ספרים שניתן לקנות ישירות מאמאזון, הקינדל (והקינדל 2) לא מסוגל להתמודד עם יותר מאשר קבצי txt רגילים, ופורמט מיוחד שאמזון פיתחה רק לקינדל. מי שקורא ספרים מקבצי PDF, כמו רובנו, יגלה שהם לא מתאימים למכשיר הזה. גם סוגים אחרי של קבצים שקינתם לנגנים אחרים לא יעבדו. קיימת תוכנה שמאפשרת המרה, אך ההמרה הזו היא בדרך כלל בעייתית.
מעבר לזה, הקינדל פשוט יקר מדי. במחיר של הקינדל – 360 דולר – ניתן לקנות מחשב ASUS Eee מהדור הקודם, שיאפשר לקרוא יותר קבצים ולעשות עוד הרבה דברים אחרים. אמנם מפסידים את טכנולוגית ה-e-ink, שאמורה לאפשר קריאה נוחה יותר אפילו מול אור ישיר, וגם צריכת חשמל יותר טובה – אבל מרוויחים מחשב. מי שמתעקש על הטכנולוגיה הזו יכול לבחור במתחרים – ה-iLiad או (למעוניינים בטווח מחירים נמוך יותר) ה-Sony Reader. המתחרים הם פשוט יותר גמישים, ונראה שהקינדל 2 לא מוסיף מספיק תכונות חדשות שיאפשרו לו לעמוד מולם.
כמובן, זה לא משנה את העובדה שזו השקעה שעדיין לא משתלמת. נכון לעכשיו, ספרים חדשים עולים לקינדל עולים 10 דולר, בעוד שמחיר של ספר קריאה פשוט בכריכה רכה הוא 7 דולר. אמנם, ספר בכריכה רכה שעולה 7 דולר בארה"ב עולה משום מה 80 שקל בארץ.
בעיה נוספת היא שאותו חיבור סלולרי חינם שדרכו מעלים ספרים קיים רק דרך הספקית האמריקאית Sprint. אם תביאו את המכשיר לארץ, לא תוכלו להשתמש בשירותי ההעלאה חינם. וכמובן שבינתיים אין ספרים בעברית לקינדל.
נראה ששוק הספרים עוד לא מאויים בכלל מהקוראים הניידים, ושעדיין מדובר בשוק מאד מצומצם. עד שחברות רבות יתחילו לפרסם גם בפורמט אלקטרוני, ועד שהמחירים יגיעו לרמה סבירה, נראה שהשוק עדיין ימשיך להיגרר מאחורי חנויות הספרים השכונתיות. ונראה שהקינדל 2 הוא לא מה שהולך להוביל את הספרים האלקטרונים לרנסנס שלהם.