איך היה נראה עולמם של הצעירים פעם? נגיד בתקופה של הסבים שלנו ואפילו בזמנם של ההורים שלנו. קשה לא לחשוב על זה מדי פעם, בעיקר כאשר מסתכלים סביב ורואים שרשת האינטרנט משמשת היום כחלופה למשחקים חברתיים - אתם יודעים, אלה שמשחקים למטה בחצר הבניין או במגרש הספורט השכונתי. אז נכון, הנערים של היום גדלו עם מחשב בין הידיים ויהיו אלו שיגידו כי ילד שלא יודע מחשבים לא יסתדר בעולם של ימינו, אבל מה כל השעות הללו מול האינטרנט עושות לנערים? האם הן הופכות את החיים שלהם לטובים יותר? כנראה שבדיוק ההפך.
מחקר חדש שנערך באוסטרליה וסין קובע, כי גלישת יתר באינטרנט יכולה להוביל לסימפטומים של התמכרות: בעיות במערכות יחסים, התנהגות אגרסיבית, חולי פיזי ובעיות פסיכיאטריות נוספות. במחקר, בו השתתפו מעל 1,000 בני נוער בקבוצת גיל ממוצעת של 15 שנים, הנערים עברו הערכה מקצועית לרמת החרדה והדיכאון שלהם ו-64 מהם נמצאו ברמות שונות של סיכון כתוצאה משימוש יתר ברשת האינטרנט.
לאחר תשעה חודשים בוצעה הערכה מחודשת לרמת הסיכון של אותה קבוצת מחקר ונמצא כי 87 מהם פיתחו סימנים של דיכאון. התוצאות הראו כי שימוש תכוף ברשת האינטרנט מעלה את הסיכון לדיכאון פי 2.5. "התוצאות מצביעות על כך שצעירים ללא רקע קודם של מחלות נפשיות יכולים לפתח דיכאון כתוצאה משימוש יתר ברשת האינטרנט", כתב אחד החוקרים שהשתתף במחקר.
בעולם כבר מטפלים בתופעה. ומה קורה בארץ?
אין ספק כי מיתוג השימוש באינטרנט כגורם שיכול להוביל לדיכאון בקרב בני נוער, ראוי לקבל יחס מיוחד ממערכת החינוך בארץ - וכמו שעושים עם התמכרויות אחרות, גם כאן דרושה תוכנית לימודים מיוחדת בבתי הספר. בעולם כבר יש מודעות לבעיה ומדינות כמו ארה"ב, דרום קוריאה וטייוואן עשו צעד בכיוון ופתחו מרכזי גמילה תחת השם reSTART, לטיפול בצעירים שהתמכרו לגלישה באינטרנט. מפעילי המרכזים מבטיחים כי בסוף תהליך הנמשך 45 ימים, הם מסוגלים לגמול כל אחד ממגוון התמכרויות הקשורות לטכנולוגיה.
אז נכון, להורים ולסבים שלנו לא היו מחשבים, אינטרנט, ICQ, פייסבוק וטוויטר אבל לפחות הם היו מאושרים יותר. והמחקר הזה מוכיח שזה יותר ממה שאפשר להגיד עלינו.