השנה שעברה על עולם הטכנולוגיה והאינטרנט הותירה אחריה לא מעט מיני סקנדלים ופרשיות לא נעימות אחרות. לכבוד יום כיפור אספנו את הדברים הכי מבאסים שחברות הטכנולוגיה עשו לנו הגולשים השנה ולדעתינו מגיעה לנו עליהם איזו התנצלות, מסכימים?

גוגל

חטא 1: פריצה לרשתות אלחוטיות של משתמשים

ענקית החיפוש גוגל. הודתה כי אספה נתונים אישיים של גולשים באמצעות פריצה לרשתות אלחוטיות על ידי הרכבים של גוגל סטריט. בבלוג הרשמי שלהם הם אישרו כי אכן אוספים ושומרים נתוני תכולה של רשתות אלחוטיות לא מוצפנות, אבל לא של רשתות שהיו מוצפנות, ולמרות שהתנצלו, יש לא מעט עדויות שגוגל ממשיכה לעשות את זה.

התלונה האחרונה התקבלה בחודש יולי  מחברה צרפתית הטוענת כי גוגל אספה מליוני מיקומים של סמארטפונים ומחשבים אישיים.

חטא 2: השקת הרשת החברתית גוגל פלוס ופתיחתה לאנשים "מקושרים" בלבד

סיבה נוספת שצריכה להעיק על המצפון של גוגל היא ההשקה של הרשת החברתית גוגל פלוס במתכונת סגורה. זאת למרות הידיעה בחברה שהרבה מאוד גולשים ישארו בחוץ עם הרגשה לא נעימה שהם לא חלק מה'אליטה' הדיגיטלית.  גם ההודעה שהרשת נפתחה לקהל הרחב לקראת סוף ספטמבר (ה-20) לא פותרת את החברה מאמירת סליחה לאלו שהרגישו מקופחים בשלושה חודשים שקדמו לה.

אין תמונה
פתחה מועדון אקסקלוסיבי למקושרים בלבד. גוגל פלוס

מיקרוסופט

חטא 1 : ניסתה לעשות קופה ממותה של הזמרת איימי ווינהאוס

ביום שבת, ה-23 ביולי 2011 נמצאה הזמרת איימי ויינהאוס מתה בבית שלה ושלושה ימים לאחר מכן פרסמה חברת מיקרוסופט ציוץ בטוויטר תחת שם המשתמש @tweetbox360 הקורא לגולשים לזכור את הזמרת באמצעות הורדה בתשלום של השיר Back to Black מאלבומה האחרון.

הפרסום גרר תגובות נזעמות מצד הגולשים והמעריצים שטענו כי מיקרוסופט רוקדת על דם הזמרת. עוד באותו היום מיקרוסופט פירסמה התנצלות רשמית.

נוסח הציוץ: "זוכרים את איימי ויינהאוס על ידי הורדת השיר פורץ הדרך ' Back to Black' בZune".

נוסח ההתנצלות: "אנו מתנצלים אם הציוץ 'להוריד' את איימי וויינהאוס שפורסם מוקדם יותר מטעמנו נראה כמוטיבציה מסחרית גרידא. זה רחוק מאוד מהמציאות, אנחנו מבטיחים לכם".

איימי ווינהאוס (צילום: Oli Scarff, GettyImages IL)
איימי ווינהאוס מתה - תקנו את אלבומה אצלינו |צילום: Oli Scarff, GettyImages IL

חטא 2: חשבונות מייל נמחקו

בתחילת השנה רוקנו מתוכן 20,000 חשבונות לייב הוטמייל במהלך חג הכריסמס בשל תקלה שהוגדרה על ידי סמנכ"ל שירותי הלייב, כריס ג'ונס כ"איזון עומסים בין שרתי הדואר".

בפועל המשמתשים קמו בבוקר וגילו שמידע של עשר השנים האחרונות נעלם כלא היה ומבחינת מיקרוסופט מדובר על תיבות דואר חדשות לחלוטין.

מבחינתם של המשתמשים ההתנצלויות הפומביות לא עזרו ומבחינתה של מיקרוסופט זה היה אחד המעשים היחידים שהיא אי פעם עשתה לטובתה של גוגל, שזכתה כתוצאה מכך לגאות בפופולאריות של שירות ג'ימייל.

חטא 3: השתמשה בשם של שבט אינדיאני עבור מחקר פנימי 

בחודש יולי השנה פרסמה מיקרוסופט בטעות דף אינטרנט של פרוייקט חברתי סודי תחת השם Tulalip, על שם שבטים אינדיאנים פדרליים מוכרים הממוקמים בשמורת Tulalip באזור העיר מריסוויל, בוושינגטון.

השמועה הגיעה לראשי השבטים שביקשו מהחברה הבהרות לגבי השימוש הפומבי שהיא עושה בשם שלהם. לאחר דין ודברים יצאה הודעה מטעמם בנוסח זה: "אנחנו מקבלים את ההסבר של מיקרוסופט כי זה היה שם הקוד הפנימי אשר מעולם לא היה מיועד לשימוש פומבי. אנו מעריכים את פעולת התיקון המהירה של מיקרוסופט ורואים את העניין כסגור. יש לנו מערכת יחסים טובה עם מיקרוסופט ואנו מצפים כי היא תמשיך להיות כזו".

היות ואף צד לא פרסם את פרטי הדיון, ניתן להתסמך על הודעת ההתנצלות של החברה כדי להבין שהיא ביצעה מעשה שפגע ברגשות אנשי השבט. "אנו מכבדים את העובדה כי לשבטי Tulalip יש רגישות סביב השימוש בשם שלהם ולכן דיברנו עם נציג של השבטים. זה היה שם קוד פנימי של מיקרוסופט ולא היתה כל כוונה להשתמש בשם זה בפומבי. שם הקוד הפנימי לא ישמש יותר עבור הפרויקט הזה בעתיד. אנו מתנצלים בפני שבטי Tulalip על המצב הזה".

אין תמונה
פרויקט Tulalip על שם שבטים אינדיאניים - זה באמת כל כך מעליב ?

אפל

חטא 1: עוקבת אחרי משתמשים

באפריל האחרון חוקרים בריטיים חשפו כי מכשיר האייפון עוקב אחרי המשתמשים. בהודעה שהם פרסמו באתר Oreilly.com הם גילו כי האייפון והאייפד 3G מקליטים באופן קבוע את המיקום של המכשיר לקובץ מוסתר. מאז ההשקה של גרסת ה-iOS 4 המכשירים אחסנו רשימה ארוכה של מקומות וחותמות זמן: " אנחנו לא בטוחים מדוע אפל אוספת נתונים, אבל זה מכוון בבירור. מסד הנתונים (של הנתונים המדוברים) משוחזר על פני גיבויים ואפילו בעת נדידת המכשיר" הם כתבו, ולא זכו ליחס מיוחד מענקית התפוח. 

בהתחלה כמיטב המסורת אפל סירבה להגיב ושמרה על פרופיל נמוך, אבל אחרי שנתבעה בגלל הפרשה הודיעה שתבדוק את העניין.

חטא 2: מעבידים קשה ואוסרים להתאבד

חקירה נרחבת חשפה כי מפעלי ייצור של אייפון ואייפד בסין מאלצים את העובדים שלהם לחתום על הסכם בו הם מצהירים כי לא יתאבדו. במהלך שנה וחצי האחרונות התאבדו 14 עובדים של חברת פוקסקון יצרנית המכשירים וייתכן כי נוספים ניסו.

ההסכם החדש מבהיר כי במידה והעובד יתאבד בסופו של דבר משפחתו תקבל מינימום פיצויים. החקירה שהתבצעה בקרב 500,000 עובדים של החברה מצאה כי הם עובדים עד 98 שעות נוספות בחודש למרות שהחוק מתיר 36, בתקופות לחץ העובדים זכאים ליום מנוחה אחד בשבועיים, עובדים עם תפוקות נמוכות הושפלו בפומבי ולעובדים אסור לדבר והם חייבים לעמוד במשך 12 שעות רצוף.

מנכ
ועוד דבר אחד...אייפון 5 לא יושק היום. מנכ"ל אפל טים קוק בהשקת אייפון 4S|צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

חטא 3: השקת אייפון 4S ולא אייפון 5 

גם אתם הייתם בין אלה שחיכו וקיוו לקבל סופסוף את אייפון 5 והתאכזבו כשמנכ"ל אפל טים קוק חשף את אייפון 4S שדרוג בלבד לאייפון 4 הקיים?

נכון, אפל איכזבה מאוד את המעריצים, אבל אל תשכחו שהחברה מעולם לא הבטיחה לחשוף את אייפון 5 והחטא היחיד שלה במקרה זה הוא בכך שלא הנמיכה את הציפיות ו"שיתפה פעולה" עם ההיסטריה.

יאהו

חטא 1: סינון מכתבי מחאה לנשיא אובמה

תלונות שהגיעו לחברת יאהו בחודש שעבר ממארגני המחאה נגד בעלי ההון בוול סטריט, גרסו כי החברה חסמה בכוונה את שליחת המכתבים לנשיא אובמה שהציעו לו להקים ועדה שתבדוק את השפעת בעלי ההון על החלטות הממשל ותשים לזה סוף. בבדיקה שערכה החברה התבררו התלונות כנכונות וב-21 בספטמבר יצאה הודעת התנצלות פומבית בנוסח הבא:

"למרבה הצער, הדומיין occupywallst.org נתפס על ידי אחד ממסנני דואר הזבל שלנו, כאשר חלק מהמשתמשים ניסו לשלוח הודעות דואר אלקטרוני המכילות אותו. זה היה זיהוי חיובי והבעיה תוקנה ביום שני. יחד עם זאת, היה עיכוב שיורי (עד 24 שעות) עבור משתמשים שניסו לשלוח דואר אלקטרוני עם צירוף מילים זה".

חטא 2: שירות המייל 'אכל' את חבילות הגלישה של המשתמשים ב-WP7

בתחילת השנה, קצת אחרי השקת מערכת ההפעלה החדשה לניידים מבית מיקרוסופט (WP7) התלוננו המשתמשים כי חבילות הגלישה שלהם אצל ספקיות הסלולאר נגמרות מהר מידי וגורמות להם הוצאות כבדות. לאחר בדיקת הנושא הודיעה מיקרוסופט כי הבעיה היא בשירות הדואר האלקטרוני של יאהו הצורך כמויות גדולות של מידע בכל פעם שמתבצעת בדיקה לדואר חדש.

"עשרות מיליוני אנשים בודקים את הדואר שלהם ביאהו מהמכשיר הנייד בכל יום ואנחנו יודעים שהם רוצים חוויה מהירה, עשירה ובזמן אמת. בעוד הגדרות ברירת המחדל שלנו בכל הפלטפורמות ניידות מיישמות גישה זו, עלינו לקבוע כי אכן קיים חוסר יעילות בסינכרון של הדואר האלקטרוני בקרב לקוחות עם מכשיר המריץ את מערכת WP7 אשר עלולה לגרום לצריכה גדולה יותר של נתונים עבור חלק מהמשתמשים", אמרה הודעת ההתנצלות הרשמית של החברה.

חטא 3: עזרה לממשלה הסינית בניטור בלוגים (יחד עם מיקרוסופט)

המקרה הבא אמנם התרחש לפני ארבע שנים אבל ההשלכות שלו כה עמוקות עד שהחלטנו כי לגביו לא חל חוק ההתיישנות ויאהו צריכה לבקש בגינו סליחה גם ביום הכיפורים הזה.

בשנת 2007 פרסם ה-Telegraph הבריטי ידיעה שעל פיה חברת יאהו וחברת מיקרוסופט חתמו על עסקה עם ממשלת סין ובה הן מתחייבות לעזור לממשלת העם לנטר בלוגים בתמורה לאספקת השירותים שלהן במדינה.

נזכיר שבסין יש חוקים מאוד נוקשים בכל הקשור להתנהגות ברשת האינטרנט או במילים אחרות, כללים ל'סתימת פיות' וכל עבירה עליהם יכולה להיגמר במאסר ואף גרוע מכך.

במסגרת ההסכם התחייבו החברות "לעודד" רישום בשם האמיתי ו"להגן על המדינה ועל אינטרסים ציבוריים". כמו כן, הסכימו החברות לשמור מידע על משתמשים במקרה והרשויות ירצו זאת. דוגמא למקרה כזה הוא הסיפור של העיתונאי שי טאו שנכלא לעשר שנים לאחר ששלח מידע לקבוצת זכויות אדם באמצעות הדואר האלקטרוני ופרטיו הועברו למשטרה על ידי חברת יאהו.

אין תמונה
הטיימליין החדש של פייסבוק, אנשים לקחו אותו ממש קשה

פייסבוק

חטא 1: עוקבת אחרי הגולשים

הרשת החברתית מואשמת היום בגין מעקב לא חוקי אחרי משתמשים באמצעות עוגיות (cookies) המאפשרות לחברה לשתף באופן אוטומטי הודעות פעילות מטעם המשתמש בפיד החדשות שלו מבלי שהוא יודע על כך.

הבלוגר ניק קוברילוביק כתב בבלוג שלו כי הוא גילה שפייסבוק עוקבת אחרי גלישתו באינטרנט אחרי שהוא כבר התנתק מהאתר. פייסבוק הודתה במעשה וטענה כי במסגרת המאמצים להתאים את התוכן בצורה אישית לגולש היא מציבה קבצי עוגיות במחשב המשתמש גם כאשר הוא מתנתק.

יחד עם זאת, בהודעה שנמסרה לאתר CNET נאמר כי החברה פעלה במהירות להסרת הנתונים הייחודים לגולש והיא לא אחסנה או השתמשה בנתונים אלו למעקב.

חטא 2: שינתה את ממשק המשתמש בלי להתחשב בגולשים

על אף העובדה כי פייסבוק יכולה לעשות מה שהיא רוצה באתר, עדיין קיימת ציפייה בקרב מרבית הגולשים כי חווית השימוש לא תשתנה בתדירות כה גבוהה והשינוי האחרון בממשק המשתמש עם TIMELINE 'ציר הזמן' החדש הוא ההוכחה לכך שמגיעה לנו סליחה. ולא בגלל שהטיימליין החדש הוא לא מדהים, כי הוא כן! אלא כי אנחנו הגולשים פשוט לא אוהבים שינויים.

חטא 3: הכניסה המון פרסומות לכל חלק של האתר

נכון שבתחילת דרכו נתן לנו צוקרברג את התחושה כי מדובר באתר על טהרת השיתוף (וככה גם לפי הסרט 'הרשת החברתית') , אולם מאז ועד היום עבר זמן רב ופייסבוק הפכה להיות לוח פרסומות אחד גדול.

זה נכון שפייסבוק היא חברה מסחרית וקיימת למטרות רווח, אבל אנחנו נאהב אותה באותה מידה (ואף יותר) אם היא תעדן קצת את הפרסום המאסיבי.  

אנחנו לא צריכים עמודי מותגים, תיוג מותגים ועדיין לא הזכרנו את הכסף הווירטואלי והאפשרות לשלם בתוך המשחקים עצמם. 

חטא 4: פרטיות

למרות השיפורים באתר שאמורים להבטיח את הפרטיות שלנו, פייסבוק היא עדיין אחת החברות שגרמה למושג 'פרטי' להיות יותר ציבורי. הרשת החברתית קמה, התפתחה והגיעה למה שהיא היום באמצעות שיווק מעולה שמכר לנו כי זה בסדר לשתף את הפרטים האישיים עם כל העולם. אחריות אישית או לא, צוקרברג והצוות שלו צריכים להגיד סליחה עבור כל פעם שזה הפריע להם.

אין תמונה
אף פעם לא נשאר באותו מקום. מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג

נטפליקס

החטא: נטפליקס היא אחת החברות הגדולות ביותר בעולם לאספקה של תכני וידאו (סרטים וסדרות טלויזיה) בהזרמה (streaming) או באמצעות משלוח דיסקים הביתה עם מצבת של 24.6 מליון לקוחות נכון לחודש יוני השנה. בארץ היא פחות מוכרת בגלל העובדה שמרבית הפעילות שלה עדיין מתקיימת בתחומי ארה"ב. 

על אף העובדה שזה פחות נוגע אלינו, ראוי לציין כי החברה עשתה שתי החלטות שגויות המזכות את הלקוחות שלה בסליחה גדולה: בפעם הראשונה היא העלתה מחירים ב60%, צעד שחתך את המניה שלה כמעט בחצי.

בפעם השניה היא החליטה לפצל את פעילות החברה, כך שהזרמת הווידאו והשכרת הדיסקים יתבצעו בנפרד, מהלך שבוודאות יביא לעליית מחירים לעומת המצב הנוכחי בו יש תשלום אחד על שני השירותים.

סיסקו

החטא: סיסקו היא היצרנית הגדולה בעולם של ציוד תקשורת ואת המוצרים שלה ניתן למצוא מותקנים כמעט בכל ספקית תקשורת בעולם, בכל גוף ממשלתי ואפילו ניתן לומר כי רשת האינטרנט העולמית מתקיימת בזכותה. אולם, מסתבר כי לסיסקו יש גם צדדים אפלים, פחות ידועים.

כתבה שפורסמה באתר ה-wsj בחודש יולי השנה חשפה כי החברה ביחד עם חברות נוספות עוזרת לממשלת סין לבנות את אחד הפרוייקטים הגדולים בעולם של מצלמות מעקב הכולל 500,000 מהן שייפרסו ברחבי העיר צ'ונגצ'ינג. ולמרות השם שניתן לפרוייקט 'צ'ונגצ'ינג השלווה', קיים חשש סביר כי המטרה האמיתית שלו היא מעקב אחר אוכלוסיה אזרחית.

הפרויקט שופך אור על האופן בו חברות טכנולוגיה מערביות מוכרות את מרכולתן בסין, במזרח התיכון ובמקומות אחרים בהם יש פוטנציאל שהציוד ישמש למטרות פוליטיות, ולא רק לצרכי בטיחות. סיסקו מבחינתה מכחישה את ההאשמות ובהודעה רשמית מטעם דובר החברה נכתב: "סיסקו לא מכרה מצלמות וידאו או פתרונות מעקב בווידאו באף אחד מהפרויקטים הציבוריים שלנו בסין". אנחנו לא השתכנעו ועדיין לא יודעים אם היא צריכה להגיד סליחה על ההכחשה או על המכירה.

היו עוד דברים שעיצבנו אתכם? מוזמנים להתלונן אצלינו בטוקבקים 

>> 30 אפליקציות שיעזרו לכם להעביר את יום כיפור בשלום