בסוף השבוע האחרון ציינו ביונסה וג'יי זי, הזוג המלכותי של עולם הפופ-היפ הופ, שש שנות נישואין, והתקשורת באמריקה יצאה מכליה כדי להתחנף אליהם בשלל כתבות מרגשות, שכללו כמובן את הבת המתוקה בלו אייווי.

מה שהעיב בכל זאת על החגיגות היתה תביעה שהגישו שתי מעריצות של ביונסה משיקאגו (יש לשער שהן כעת מעריצות לשעבר שלה), שטענו שנרמסו ונפצעו קשה על ידי קהל שהתפרץ לתוך ההופעה שלה בעיר הרוחות והבלוז.

גבריאלה דווידסון ורקל קסטלנוס סיפרו בתביעה שהגיעו מוקדם להופעה של הכוכבת, בחודש דצמבר האחרון, ונעמדו קרוב לבמה לפני שההופעה החלה. ככל שחלפו השעות התקבצו סביבן עוד ועוד אנשים, עד שהצפיפות והדוחק נעשו בלתי אפשריים. לבסוף, טוענות השתיים, הן נרמסו על ידי קהל רב שפרץ פנימה, הוטחו לקרקע, איבדו הכרה וספגו שברים ופציעות באיברי גופן.

השתיים פונו לבית החולים, ולא צפו במופע. הן מאשימות את ההיכל בשיקאגו, את המפיקים ("Live Nation") ואת ביונסה עצמה בכל מה שנגרם להן - הפציעות, ההלם ופספוס ההופעה של הכוכבת הנערצת עליהן. השתיים גם דורשות פיצויים. סכום התביעה שלא פורסם עומד על 6 ספרות, כלומר כמה מאות אלפי דולרים.

ג'יי זי ענד תליון שמזוהה עם שחורים מוסלמים גזענים

ביונסה טרם השיבה לתביעה, ובזמן שהוגשה, היא שהתה במשחק כדורסל של קבוצת הברוקלין נטס מליגת האן.בי.איי, יחד עם בעלה ג'יי זי ב"ברקליס סנטר" שבברוקלין, בניו יורק. אתמול התברר שאותו ביקור במשחק הכדורסל הוא הפתח לשערוריה הבאה בדברי ימי הזוג המתוקשר. ג'יי זי ענד על צווארו מדליון עם סמל של תנועת "Five Percent Nation", תנועה שנויה במחלוקת של שחורים באמריקה, שמאמינה שהלבנים הם "רשעים וחלשים", ו"נחותים מגברים שחורים". כאשר נשאל ג'יי זי האם המדליון שעל צווארו הוא משמעותי בשבילו, ענה: "כן, קצת".

המדליון של ג'יי זי (צילום: Sakchai Lalit | AP)
המדליון השנוי במחלוקת של ג'יי זי|צילום: Sakchai Lalit | AP

זו אינה הפעם הראשונה שהראפר מזדהה עם התנועה המוסלמית "Five Percent Nation". הוא ענד את אותו התליון כבר כשהתראיין ברדיו במהלך מסע הקידום לאלבומו האחרון "Magna Carta Holy Grail". בשיר "Heaven" מאותו אלבום הוא שר משפט שראשי התיבות של מילותיו יוצרות את המילה "אללה" באיות שלה באנגלית: "Arm leg leg arm head".

ג'יי זי הוא לא הראפר השחור הראשון שמביע הזדהות עם התנועה. קדמו לו שמות כמו באסטה ריימס, וו טאנג קלאן ולורד ג'אבר. אבל ג'יי זי הוא כמובן המצליח, המפורסם והפופולרי מכולם. באמריקה, שבה יש חופש דת מוחלט, איש לא יפצה פה כלפי ג'יי זי על הבחירה הדתית שלו, אבל עצם העובדה שהוא מביע הזדהות עם תנועה שחרטה על דגלה את עליונות השחורים על הלבנים באופן שנתפס כגזעני, עלולה להוות בעיה עבורו.

סלאח-אדין אללה, דובר מטעם התנועה אמר ל"ניו יורק פוסט" שהם לא מרוצים מכך שג'יי זי מזדהה איתם ועונד את הסמל שלהם: "ג'יי זי הוא לא חבר פעיל בתנועה ואיש לא ערב לו. עד היום היה ברור לכולם שאי אפשר להתקשט בסמל של התנועה מבלי לשנות את אורחות חייך".

מאמינים שהגבר השחור הוא אלוהים, והלבנים הם גזע נחות

התנועה המוסלמית "Five Percent Nation" נוסדה בשנת 1963 ידי קלרנס סמית', תלמידו לשעבר של מלקולם X המיתולוגי, מהמנהיגים המיליטנטיים של השחורים באמריקה (סמית' פרש מהתנועה כי לא הסכים עם מה שאומרת האמונה שלה לגבי אלוהים). אנשי התנועה מאמינים שהגבר השחור הוא אלוהים, ושהוא ברא את העולם. מתחתיו נמצאת האישה השחורה ורק מתחתיה הלבנים.

מי שלבן נחשב בעיניהם לחלש, רשע ונחות, אבל הוא למעשה ילד שטעה בדרך ורק צריך שיחזירו אותו למוטב. "השיעור הראשון שלמדתי מהם, הוא 'פאק הלבנים, הלבנים הם שדים'", אמר ל"ניו יורק פוסט" הסופר המוסלמי הלבן מוחמד נייט. "אומת חמשת האחוזים" לא רואה בעצמה תנועה מוסלמית, אבל שמה מושאל מהיסוד של "אומת האסלאם", שלפיו חמישה אחוזים מהאנושות הם "מורים, צדיקים ועניים", שצריכים ללמד את העולם כולו מהי האמת של הקיום.

ג'יי זי, מדליון (צילום: wikipedia.org)
בשם אללה. סמל התנועה|צילום: wikipedia.org