"תהיתי אם לגיטימי לשיר בערבית לפצועים": הזמרת ואלרי חמאתי הגיעה אמש (שישי) למשדר "יחד ננצח" וסיפרה ללוסי איוב ואיל קיציס על התחושות בימים אלו כערביה-ישראלית, התגובות שקיבלה מהפצועים ומשפחותיהם כשהחליטה לשיר בערבית ושרה ביצוע מרגש במיוחד ל"הללויה" בערבית, ביצוע שגרם להתרגשות רבה ללוסי ואיל.
"להיות ערבי ישראלי בימים כאלה זה מורכב. אני חושבת שבימים של הסלמה ומלחמה המורכבות עולה שלב. זה לא שהיא לא קיימת לפני, היא פשוט עולה שלב, לפעמים היא מאוד מפחידה", סיפרה. "ראיתי את העליהום על לוסי בעקבות 'מיעוט' התבטאות ברשתות, ואני רואה את זה לא מעט. יש תחושה שרודפים אנשים ברשתות, וזה מגיע מגופים גדולים בעלי עוקבים והשפעה שרוצים לבוא בחשבון עם אנשים שפשוט לא עשו כלום. יש ערבים שמפחדים להתבטא כי הם מרגישים מאוימים משני הצדדים. כשאתה רוצה לגנות רצח, כי אף אדם שפוי לא תומך במעשים כאלו, אתה חושב פעמיים שאולי יאיימו עלייך או על המשפחה בגלל שלקחת צד".
אם היית אומרת משהו לטובת היהודים היו מאיימים עלייך?
"זה בכלל לא עניין של צד או לטובת מישהו. העניין זה לגנות רצח ומעשים נתעבים וזוועתיים כאלה. כל אדם שפוי יגנה, אז לא צריך להיות בשום צד כדי לגנות את זה. תחושת ההזדהות שכל ישראל גוף אחד החזיקה יום אחד, ואז התחילו כל מיני תרחישים וזה לגיטימי כי זה מרקם עדיין גם בלי הסלמה. בתור ערבי-ישראלי אתה צריך להוכיח את חפותך על לא עוול בכפך. תוכיח שאתה חף מפשע, אבל על מה, למה? אני לא חושבת שאזרח יהודי צריך להוכיח בשעה הזו שהוא יותר נאמן. כששמים את ערביי ישראל במקום הזה אתה מרגיש באיזשהו מקום ששמים אותך בחוסר שייכות. טיל לא מפספס בית בגלל שהוא יודע שיש שם ערבי, טבחו גם בערבים-ישראלים, בבדואים, בנשים עם חיג'אב".
מה את עושה בימים האלו?
"בעיקר רוצה לתת לחברה מה שאני יכולה, וזה את הקול שלי. אני מטיילת בין בתי חולים, שרה לפצועים, המון בתי מלון של מפונים. נכנסתי לבתי החולים, אל אלו שחוו את הזוועות הקשות בקיבוצים ובמסיבה, ושרתי בשתי שפות אמי: בערבית ובעברית. האמת שקצת חששתי ותהיתי אם זה נכון ולגיטימי לשיר בערבית עכשיו בגלל שאלו שבבית החולים שמעו את השפה הזו ממפלצות לפני זמן קצר. לא ויתרתי לפחד ונוכחתי לגלות שדווקא בקטעים בערבית חיבקו אותי הכי חזק, התרסקו דווקא בקטעים האלו, אמרו לי שאני התקווה של המדינה".