בעיצומה של עונת הופעות לוהטת, שכוללת את ג'סטין טימברלייק, הרולינג סטונס, הפיקסיז וסאונדגארדן, ניל יאנג, פול אנקה (הופעה נוספת נסגרה ל-26 ביולי), הבקסטריט בויס, לנה דל ריי, מגהדת' וליידי גאגא (ועוד רבים), החל המירוץ של מפיקים ישראלים לקראת ההופעות הגדולות של הקיץ הבא.
בשוק ייבוא ההופעות הגדולות מחו"ל, ברמת המיינסטרים וקהל של עשרות אלפים, מתחרים כעת בעיקר חמישה שחקנים מרכזיים: שוקי וייס, גדי אורון ומרסל אברהם, אודי אפלבוים, קבוצת ה"זאפה", וגיא בסר ושי מור יוסף. אליהם ניתן להוסיף את משפחת צמח ומפיקים נוספים שמדי פעם מביאים לארץ הופעות בודדות בסדרי גודל גדולים. התחרות ביניהם גדולה, ונושאת אופי של תחרות בין אנשי עסקים בשוק חופשי, הכוללת לעיתים מתחים טבעיים, קנאה ואפילו תככים.
עם זאת, כאשר הופעה גדולה מחו"ל מצליחה - כולם מרוויחים ממנה ויודעים לפרגן אחד לשני. כמו כן הם משתפים פעולה ביניהם. כך למשל, הופעות ה"רולינג סטונס" שהפיק שוקי וייס לא היתה מתאפשרת ללא הבנות ושיתוף פעולה מצד אודי אפלבוים, מפיק המופע של ג'סטין טימברלייק שהופיע בפארק הירקון בדיוק שבוע לפני כן.
בימים אלה מגישים המפיקים הצעות לעשרות אמנים מחו"ל, שעתידים לצאת לסיבובי הופעות באירופה בשנה הבאה, 2015, ובתקופה זו של השנה אוספים הצעות. מדובר בהצעות בלבד, שכוללות בדרך כלל סכום כספי, מיקום המופע ותנאים שונים המובטחים לאמנים. ברוב המקרים עדיין לא נפתחו משאים ומתנים של ממש בין נציגי האמנים לבין המפיקים. סגירות סופיות לגבי 2015 - עדיין אין.
ברוב המקרים מתנהל המשא ומתן במהלך החודשים הקרובים, וההכרעות נופלות בטווח הזמן שבין ספטמבר לנובמבר. החל מאוקטובר-נובמבר ועד לינואר-פברואר, בדרך כלל, מתחילים המפיקים לפרסם לקהל אילו אמנים צפויים להגיע במהלך השנה הקרובה, ומכירות הכרטיסים נפתחות.
בימים אלה, כאמור, העבירו השחקנים הגדולים בשוק הצעות לשמות מפורסמים כמו להקת הארקטיק מאנקיז, להקת קולדפליי, להקת קינגס אוף ליאון, הזמרת קיילי מינוג, הרוקר ברוס ספרינגסטין וכוכב הפופ רובי וויליאמס - רשימה חלקית. הרשימה המלאה כוללת, כמו בכל שנה, עשרות שמות.
גם ביונסה, שאקירה וג'ניפר לופז חוזרות לתמונת הסיכויים להגיע לישראל בשנה הבאה. אם ביונסה תופיע באירופה ב-2015, קיים סיכוי סביר שהיא תנחת גם בישראל, כאשר יותר ממפיק אחד שואף להיות זה שיזכה בכבוד. ג'ניפר לופז הוציאה השבוע אלבום חדש, ואם יימצא לה המיקום המתאים להופעה בישראל והתעריף שתדרוש לא ירקיע שחקים - סיכוי טוב שהיא תגיע בשנה הבאה. ללהקת הביץ' בויז יש כבר סגירה עם מפיק ישראלי, לפיה אם היא מגיעה לארץ - הוא זה שמפיק את המופע.
לכל אחד מהמפיקים יש את החלומות שלו. יש כאלה שעדיין חולמים להביא לכאן את להקת בון ג'ובי, ואחר מפנטז על מיילי סיירוס. המעריצים מצידם עדיין חולמים לראות כאן את להקת פרל ג'אם.
"כולם הגישו הצעות לאמנים האלה, כי כולם כבר עובדים על השנה הבאה", אומר גורם בשוק המוזיקה ל-mako. "בשלב הזה כלום לא סגור לאף אחד, בסביבות ספטמבר-אוקטובר התמונה מתבהרת. בינתיים רצות עשרות הצעות, כל יום יש שם חדש, אמן חדש, אבל עוד אין משאים ומתנים, כי זה עדיין מוקדם מדי".
-לפי מה מציעים?
"המפיקים מחשבים שמי שמוציא מעכשיו ועד סוף השנה אלבום, ייצא לטור, ומי שכרגע מופיע בארצות הברית, הגיוני שיגיע לאירופה בשנה הבאה, אז מציעים".
-התחרות קשה?
"זה שדה פתוח לאנשי עסקים ומשקיעים וכאלה שמבינים בתחום. מי שמבין, יודע שיש אמנים ששווה להתאמץ בשבילם ויש כאלה שלא. אבל הבעיה היא אחרת - לפי התכנון איצטדיון רמת-גן יסגר בקרוב, ואיצטדיון בלומפילד ייסגר לשיפוצים בתום עונת הכדורגל הבאה. יכול להיווצר מצב שיש הופעה, אבל אין איפה לקיים אותה".
-פארק הירקון?
"הפארק מוגבל בכמות ההופעות שהוא יכול להכיל בקיץ נתון, בגלל מרווח הזמנים בין הופעה להופעה שקבעה העירייה. כמו כן הפארק מארח מופעים מקומיים-ישראליים ואירועים של עיריית תל אביב, כך שהוא לא עומד לרשות המפיקים מתי שרק בא להם".
-כרגיל, חסרים בישראל מקומות להופיע.
"חסר מקום תחת כיפת השמיים שמותאם ל-20 אלף איש ומקום מקורה לעד 15 אלף איש. בחיפה בנו איצטדיון ל-32 אלף איש, עם אלף מקומות חנייה בלבד. 'טדי' בירושלים מכיל 30 אלף איש, ואין סביבו בכלל חניה. האיצטדיונים בנתניה ופתח תקווה מתאימים להופעות של עשרת אלפים עד 12 אלף איש בלבד. אמפי רעננה שמונת אלפים, היכל נוקיה עוד פחות, כמו גם ביתן 1. כן, חסרים בישראל מקומות להופיע".