30 שנה חלפו מאז שלוח השנה הצביע על 1991, שהייתה ללא כל ספק שנת מפנה במוזיקה העולמית וגם כאן אצלנו בארץ. בזמן שכולם מדברים על נירוונה, פרל ג'אם, ברי סחרוף וכרמלה גרוס ואגנר - מעטים זוכרים שבסמוך לכל אלו יצא גם "מסאלה", אלבומם המצליח ביותר של אתניקס עד היום.
לפני הכל נזכיר שמקימי הלהקה, זאב נחמה ותמיר קליסקי, התחילו בכלל כרוקרים בלהקת "מוסקבה" שנכשלה שנה לפני כן, אז עלה הרעיון לפנות לכיוון חדש לגמרי. בעקבות ההצלחה האדירה של עפרה חזה עם הרמיקסים של 'גלבי' ו'אם ננעלו', החליטו השניים לזרום עם המגמה שהתפתחה גם בשאר העולם ולאמץ את הדאנס האתני. דרך רמי קליינשטיין, השניים הגיעו ליעקב בראון בחברת התקליטים "הליקון", אז יצא אלבום הבכורה שלהם שנשא את שם ההרכב, מתוכו הצליחו במיוחד הלהיטים "ציפור מדבר" ו"מושיטה".
הרדיו קיבל באהבה גדולה את הניסוי המוזיקלי של נחמה וקליסקי, אבל אז, באופן טבעי כמו אצל רוב האמנים, התעורר החשש מתסמונת האלבום השני. למרבה המזל, לזאב נחמה הייתה תכנית לכיבוש הקהל מחדש: "כולם העריכו שצפויה נפילת מתח, ואני חששתי בעיקר מהתקשורת, כי הרדיו הבין את הפטנט וכביכול - לא היה לנו מה לחדש", מספר נחמה בשיחה עם mako מוזיקה.
"באותו רגע אמרתי לעצמי שנניח וברדיו לא ישמיעו, הפעם נגיע לקהל ממקומות אחרים ובעיקר דרך הרגליים, מהמועדונים. זכרתי כבר מגיל 17 שעופר ניסים היה הכוכב של ת"א בדיסקוטקים, והחלטנו לפנות אליו עם 'קטורנה מסאלה' אחרי שכבר הוקלט עם זהבה", נזכר נחמה בהתרגשות. "אמרנו לו – 'קח את זה ותעשה עם זה מה שבא לך' , כך שזו לחלוטין עבודה שלו והתכנית עבדה. זה עבד בטירוף בכל הקלאבים כי הוא היה כוכב אז בכל מקום. ואז, לראשונה בארץ, הונגש מזרח למערב דרך מוזיקה אלקטרונית".
למרות שהם לא בהכרח התכוונו, בפועל – שירי האלבום התפוצצו ברדיו באותה שנה – 'קטורנה' הגיע למקום הראשון במצעד השבועי, 'כתם הפרי' הגיע למקום השני במצעד השנתי, ואתניקס זכו בתואר להקת השנה עם אלבום שמכר מעל 1,00000 עותקים. בהמשך, יחד עם אייל גולן הם כבר הגיעו לשיאים חדשים, אבל כלהקה בפני עצמה- 'מסאלה' נשאר האלבום הכי נמכר שלהם.
אחד המרכיבים המהותיים בהצלחה המסחררת היה החיבור המבריק לזהבה בן, שקרה כמעט במקרה כפי שנחמה מספר: "בזמן מלחמת המפרץ, היו צילומי ניסיון לערוץ 2 ולקחו אותנו למלון המלך שלמה באילת כדי לצלם קליפ באיזה דיסקוטק בעיר. בהפסקה, הלכנו לאכול ב'שיפודי ירושלים' ובעל המסעדה שהיה בארשבעי אמר לנו תוך כדי הארוחה שיש איזה זמרת מהשכונה שלו שאנחנו חייבים לשמוע. מתוך נימוס, הסכמנו שישמיע לנו קסטה ואז אני ותמיר חטפנו שוק, הסתכלנו אחד על השני ואמרנו זה הבינגו".
יום אחרי הארוחה בשיפודיה, זהבה בן הגיעה לאולפני די.בי, ובטייק אחד בלבד הקליטה עם אתניקס את קטורנה מסאלה (כשבחוץ נשמעות אזעקות מלחמת המפרץ). לא יהיה מוגזם לכתוב שמאז הכל היסטוריה, כי זהבה בן היא זו שלמעשה משכה את ההרכב למוזיקה המזרחית ולקהל האדיר שהיה צמא לשירים כאלה. חצי שנה אחרי ש'קטורנה' יצא, אתניקס הופיעו בבאר שבע מול 20,000 איש, ולראשונה חוו את מהות המוזיקה ים-תיכונית. גם מבחינתו של נחמה עצמו, זהבה עשתה להם שירות הרבה יותר גדול באותן שנים כי היא "הנגישה את אתניקס לעם".
בכלל, נהוג לחשוב שלאורך השנים אתניקס הצליחו בעיקר בקרב הקהל הי תיכוני, אבל בפועל, בשלב מסוים, הם הפכו כמעט לקונצנזוס וכבשו מאזינים וקהל מכל המגזרים. עם השנים התברר שהם גם עוררו השראה והשפיעו על אמנים שמגיעים בכלל מעולמות אחרים, ביניהם למשל תוכלו למצוא את ג'ימבו ג'יי, שמדי פעם עולה להופעות עם גורמט מיוחד עם הלוגו של הלהקה ובעבר שחרר ליוטיוב כמה גרסאות כיסוי ללהקה יחד עם "הבנים נחמה".
"מסאלה היה פסקול הילדות שלי ברחובות, הייתי בן 7 וזכור לי יום אחד ששמעתי את כתם הפרי 50 פעמים ברציפות, פלוס מינוס", מספר ג'ימבו (עומר הברון) בשיחה עם mako. "בסוף סליל הקסטה נהרס, ואז מיד ביקשתי מההורים לקנות לי את הדיסק שבו היו עוד שני שירים שלא היו בקסטה, אבל אני מודה שלא הגעתי אליהם בזמנו כי היה לי דחוף להאזין לכתם הפרי עוד 1000 פעמים. לימים הגיעה אלי האגדה על הלחן המדבק של השיר: מתברר שזאב נחמה התחיל לזמזם לעצמו את המנגינה באמצע הרחוב, ובהיעדר אמצעי טכנולוגי זמין התקשר לעצמו הביתה והקליט אותה במשיבון כדי שלא ישכח. החלטה טובה זאב, תודה".
מה עוד? אם נלך רחוק יותר ל-2010, נוכל למצוא במחשכים פרויקט של רון בונקר וחגי שלזינגר בשם dr core & Etnix שכולל 11 גרסאות מטאל ללהיטי הלהקה מכל הזמנים. לצד להיטי הענק היו באלבום מסאלה גם שני קאברים – הראשון צפוי יחסית ל"פרי גנך" של זוהר ארגוב, והשני דווקא היה די מפתיע עם מחווה ל"צ'יזבטרון", כפי שנזכר נחמה: "לקראת פסטיבל הים האדום או פסטיבל ערד, ביקשו מאיתנו לעשות במיוחד קאבר ל'היי דרומה'. אהבנו את העיבוד שיצא שם וזה התחבר לנו לאלבום, אז צירפנו אותו כחלק מהרפרטואר כיוון שכבר הוקלט. בהופעות הראשונות, שהיו סולדאאוט, מצאנו את עצמנו עם לא מספיק שירים לשעה וחצי - אז הוספנו את אותם קאברים לאיגי פופ, זוהר והצ'יזבטרון".
בימים אלו, 30 שנה אחרי כאמור, זאב נחמה מסרב לנוח ועובד על אלבום כפול (!) וחדש ללהקה: "הצטברו הרבה חומרים ויש לי טריפ לעשות אלבום כפול שיש בו הרבה דברים קסומים. בעבר הייתי מוותר על חלק מהשירים, אבל בשנים האחרונות אני אוהב הכל , וזה כנראה נובע מהבגרות מתוך המקצוע. כבר בשבוע הבא ייצא שיר שחידשנו לעצמנו בגרסה נכונה יותר ובתחילת ינואר יייצאו סינגלים חדשים מהאלבום הבא", מסכם נחמה בציפייה.