פסטיבל חשיפה למוזיקה בינלאומית צפוי לצאת לדרך בפעם ה-12 בתאריכים 24-27.11 בירושלים עם שורת אמנים מרשימה שכוללת בין השאר את נינט, רונה קינן, יוסי פיין, המסך הלבן, אקו, Bemet, טרנטה גרוב מאשין, נונו והילה רוח. הפסטיבל הוא מיזם משותף של הצוללת הצהובה והחטיבה לדיפלומטיה תרבותית במשרד החוץ, והוא נערך בתמיכת משרד התרבות והספורט ועיריית ירושלים - אבל השנה, להבדיל משנים קודמות, חלק מהאירועים יתקיימו גם בתדר שבת"א.
בשנה שעברה, באופן טבעי, הפסטיבל התקיים במתכונת וירטואלית עקב התפשטות נגיף הקורונה, וכדי להבין את הקסם של הפורמט המסקרן שלו, שוחחנו עם מנהל הפסטיבל, דוד חיים סעידוב, המפיק הבינלאומי כרמן ריזו והמוזיקאי יוסי פיין.
"הפסטיבל התחיל כצורך אמיתי" נזכר סעידוב. "מדינת ישראל ידעה לעשות אירועי חשיפות למחול וקולנוע, והשמועה מספרת שאנשי תעשייה התחילו בזמנו להביע עניין גם במוזיקאים. זה התחיל מ 3-4 הופעות בתוך פסטיבל המחול ואז נכנסנו לעניינים יחד עם הדס וענונו המנהלת האמנותית שלקחה את זה כמה צעדים קדימה. בהתחלה עסקנו בעיקר בג'אז ומוזיקת עולם, אבל עם השנים הבנו שצריך לחשוף את כל הסגנונות כי למדינת ישראל יש המון מה לתת בתחום המוזיקה".
איך בעצם נבחרים האמנים שיופיעו בפסטיבל?
"יש שתי ועדות שכוללות 12 אנשי תעשייה מהארץ ומחו"ל; עיתונאי מוזיקה, מנהלי פסטיבלים, מפיקים ומנהלי לייבלים שאותם אנחנו מחליפים אחת לשנתיים. חשוב לציין שבכל שנה פונים אלינו מאות הרכבים שעולים למדרג מסוים ומשם עולים לשלב הסופי של בניית הליינאפ".
אחד האמנים שנבחרו להופיע השנה הוא היוצר הוותיק יוסי פיין, שמאחוריו כבר יש קריירה בינלאומית שכוללת בין השאר שיתופי פעולה עם לו ריד ודיווויד בואי: "אני מאוד שמח שקוראים לי, כי עדיין, עם כל הדברים שכבר עשיתי - נשאר בי הרצון להופיע בכל מקום ולהתפתח, וזה קיים אצלי באותה אנרגיה כמו אמן מתחיל. יצא לי להופיע בחו"ל המון עם בן אילון ואנחנו שגרירים של ישראל לכל דבר. זה מאוד עוזר בהמשך לפתוח דלתות למוזיקאים ישראלים נוספים".
אגב, פיין עסק בחודשים האחרונים בעצמו בניהול האמנותי של פסטיבל הג'אז שמתקיים בסופשבוע הנוכחי, אבל לאור המציאות החדשה שנוצרה - הבירוקרטיה גורעת מחווית החזרה לשגרה: "זה כמו להיכנס לחדר כושר אחרי המון שנים שהפסקת: כולם מתאמנים לראשונה והכל די מעורפל. אמנים שכחו דברים בסיסיים בהתנהלות ועכשיו המציאות מורכבת פי כמה עם הבידודים, הבדיקות וכל הטפסים. להביא לפה אמנים מחו"ל, זו ממש אופרציה צבאית עם כל האישורים והבדיקות. כמו בפסטיבל חשיפה, גם במקרה הזה - אשמח שכאן יתגלה למשל היוני רכטר הבא שכרגע הוא בן 18. חשיפת האמנים הצעירים ממש חשובה בשבילי".
ברקורד של פסטיבל חשיפה יש כבר עשרות אמנים מהעשור האחרון שטעמו קריירה בינלאומית. השם המרכזי הוא כמובן נגה ארז, שבזכות הפסטיבל, הגיעה ישירות לפסטיבל פרימוורה הבינלאומי אבל היא ממש לא היחידה שיצאה מכאן. לולה מארש, אנג'לסי, Shalosh, אנא עארף, מארק אליהו, גארדן סיטי מובמנט ועוד ועוד שמות – כולם הגיעו לסיבובי הופעות באירופה דרך אנשי תעשייה בינלאומיים שהגיעו לאירוע בצוללת הצהובה בירושלים.
אחד מאותם מפיקים חשובים שיגיעו השנה לאירוע כדי לצוד כישרונות הוא כרמן ריזו, מי שהפיק, עבד וניהל את קולדפליי, סיל, אלאניס מוריסט, דידו ועוד רבים. אפילו הוא מתרגש במיוחד מההגעה לפסטיבל: "זה מרגיש נהדר, כי למרבה הצער כולנו התרגלנו לעשות דברים מרחוק ולא להיות בקרבת אנשים. אני באופן אישי, חייב אינטראקציה אנושית ושיתופי פעולה כדי ליצור, אז אני נרגש לעלות על מטוס לישראל בפעם השישית. אני פשוט אוהב את זה."
הספקת להכיר חלק מהאמנים שיופיעו השנה בפסטיבל?
"כיוון שהאירוע לא אושר סופית עד שידענו שהקורונה נמצאת תחת שליטה בישראל, לא הייתי בטוח שאשתתף, אז עכשיו נותר לי מעט זמן לשיעורי בית כדי להכיר את כל האמנים הנפלאים. בכל מקרה, אחת האמניות האהובות עלי שהכרתי דרך הפסטיבל בשנה שעברה היא ריף כהן – הפכתי למעריץ מספר 1 שלה".
השנה כאמור הפסטיבל יקבל צורה חדשה ומרעננת בעקבות אתגרי הקורונה, כפי שדוד סעידוב מספר בהתלהבות: "בשנים קודמות היו שבועיים שבהם הפרדנו בין הג'אז ומוזיקת העולם לשאר הז'אנרים. השנה, כיוון שקשה פי כמה להביא את אנשי התעשיה מחו"ל, החלטנו שנאחד את כל הסגנונות לארבעה ימים מרוכזים, ואחרי שהנחנו את הליינאפ, פתאום קלטנו כמה הוא צבעוני ומטורף; מאלי דג'יברי עד לנינט, מביטפוט לטרנטה גרוב מאשין".
"תמצאו כאן בליל של ג'אז מסורתי, אלקטרו, היפהופ ופאנק", מוסיף סעידוב. "המון צבע ואושר שנמצא בחיים של כולנו ומזכיר את מנעד הרגשות של בן אדם לאורך היום. זה צפוי להיות אירוע אנרגטי במיוחד, כי רוב המשתתפים מגיעים אליו מחו"ל לאחר תקופה ארוכה של שממון. כולם מסוקרנים ואין מתרגשים מאיתנו לחזור לפגוש את כולם ולחשוף את האמנים הטובים בארץ".
>> רוצים לגלות עוד? בואו לאתר הפסטיבל ולתכנייה המלאה