מה אומר לכם השם שי עמר? או ורדינה כהן? זוכרים את ירון חדד? לכבוד יום העצמאות דירגנו את הלהיטים הישראליים הכי גדולים שכנראה אין לכם מושג מי הזמר ששר אותם, או שאתם יודעים מי שר אותם אבל מעולם לא שמעתם שיר אחר שלו, שלה או שלהם. אז הנה מצעד חגיגי של ה"וואן היט וונדרז" - או בעברית הנה כל הזמרים של שיר אחד - אבל אחד שהוא ממש טוב.
15. תמר גלעדי – האהבה מתה (2000)
השיר היפה הזה, שמדמה את האהבה לאדם שגוסס ומת, נכלל באלבום הבכורה של תמר גלעדי והוא הלהיט היחיד של הזמרת. כתב והלחין אותו בעלה (ובנה של נעמי שמר) אריאל הורוביץ, שאחראי בין היתר גם על להיטי שנות האלפיים "רנה" ו"יאללה ביי".
איפה היא היום? גלעדי היא מוזיקאית פעילה עד היום ולפני שלוש שנים הוציאה אלבום חמישי.
14. ירון חדד – זודיאק (1992)
מה לא מדהים ב"זודיאק" של ירון חדד? הקול האנדרוגיני, המילים שהן חגיגת אסטרולוגיה, הלחן הדרמטי והביצוע בקדם אירוויזיון שבו יחזקאל לזרוב הצעיר והאלמוני דופק בפריים קולות רקע וכוריאוגרפיה מרשימה. בייקום מקביל השיר הזה (שהגיע בקדם למקום ה-9 והשערורייתי) ייצג אותנו באירוויזיון 92' והביא הביתה עוד זכייה.
איפה הוא היום? אחרי אלבום אחד וסיבוב בתיאטרון, חדד פרש מעולם הבידור ופתח פלאפליה בראשון לציון (שכבר נסגרה).
13. טובה גרטנר – אתמול (1986)
השיר האפל והמעולה הזה היה לאחד משירי האינדי הראשונים בארץ כשיצא באמצע האייטיז כחלק מאלבום הבכורה של טובה גרטנר, שהקליטה אותו באופן עצמאי ובלי תמיכה של חברת תקליטים. בזכות תל אביביים צעירים שמשמיעים אותו בתקלוטים שלהם ורוני דואני שביצעה אותו במסגרת אלבום הקאברים שלה "אוספרטי" ב-2014 - "אתמול" ממשיך לשמור על רלוונטיות עד היום.
איפה היא היום? גרטנר ממשיכה לעשות מוזיקה ולפני כמה חודשים יצא אלבומה התשיעי.
12. לולה – ימים של שקט (2000)
בניגוד לאמנים אחרים ברשימה הזאת, את שמותיהם של חברי להקת לולה אתם כנראה מכירים: השחקנים עידן אלתרמן, ירדן בר כוכבא, אבי גרייניק ויסמין קדר הוציאו יחד בתחילת המילניום אלבום אחד שמתוכו בלט מעל כולם "ימים של שקט" היפה - אותו הלחין גרייניק וכתבה ירדן בן כוכבא על ההתמודדות עם מות אביה, האלוף במיל' משה בר כוכבא.
איפה הם היום? למעט איחוד קצר ב-2016, ההרכב התפרק אחרי האלבום הראשון וחבריו שבו לקריירות המשחק שלהם.
11. סמיר שוקרי – רונה (1989)
השיר הכי מאוס על כל רונה בישראל. "רונה" הוא למעשה שיר געגועים מאבא לבת אחרי גירושים, ובשנים שאחרי יציאת הקלאסיקה הים תיכונית הזו, סמיר שוקרי השתתף בפסטיגל, בשני קדמי אירוויזיון וגם בהקלטת האלבום "ברוכים הבאים לישראל" של אתניקס כנגן כינור - אבל אף שיר שלו לא זכה להצלחה דומה לזו של "רונה".
איפה הוא היום? ב-2018 שוקרי החל להשתתף במחזמר המצליח "ביקור התזמורת" בברודוויי.
10. ורדינה כהן – נוסעת בעקבות האהבה (1987)
עוד לפני שהתפרסם בעצמו כאמן סולו מצליח, דני רובס כתב והלחין את השיר היפיפיה והמסתורי הזה של אחותם של חופני ויזהר כהן. זה כנראה השיר היחיד שלה שאתם מכירים, אבל אולי תאהבו גם את הגרסה העברית היפה שלה ל"Fragile" של סטינג.
איפה היא היום? כיום ורדינה מוכרת ג'חנונים ולחם כוסמין באפייה ביתית דרך עמוד הפייסבוק שלה.
9. שרון רוטר – ארוץ אליך (2002)
באמצע הניינטיז החלה שרון רוטר לעבוד עם ברי סחרוף כמפיקה שלו. כמה שנים אחר כך הוא כתב והלחין איתה את אחד השירים הכי מעולים של שנות האלפיים, "ארוץ אליך", שיצא כחלק מאלבום הבכורה של רוטר והיה להיט ענק באותה תקופה. תאזינו לשיר ותדמיינו את ברי סחרוף שר אותו – נכון שזה ממש מסתדר באוזן?
איפה היא היום? רוטר, שמנהלת כיום אורח חיים דתי, כותבת טור שבועי בעיתון "שביעי" ומציעה את שירותיה כיועצת אישית למוזיקאיות.
8. שי עמר – באושר ובעוני (2001)
וואן היט וונדר קלאסי. שי עמר היה מוכר נעליים בן 22 כשיצא "באושר ובעוני" ("באושר", לא "בעושר". ידעתם?), והפך ללהיט מפלצתי. באותה מהירות בה התפרסם עמר נעלם מהזיכרון הקולקטיבי, והמשיך להוציא שירים שפחות זכו להכרה.
איפה הוא היום? הפעם האחרונה ששמענו מעמר הייתה ב-2012 כשהגיע לאודישן ב-The Voice ולא עבר לשלב הבא.
7. פופיק ארנון – בלדה בין כוכבים (1969)
הקלאסיקה המקסימה הזאת שכתב יענקל'ה רוטבליט והלחין שלום חנוך הייתה להיט הסולו היחיד של מרדכי (פופיק) ארנון, מתוך אלבומו היחיד "כל אחד" שיצא ב-1970. ארנון התפרסם בשנות ה-60 תחילה כחייל בלהקת הנח"ל, ואחר כך כחבר בשלישיית התאומים לצד חנן גולדבלט ואושיק לוי. אחרי מלחמת יום הכיפורים הוא חזר בתשובה ונטש את עולם הבידור.
איפה הוא היום? בתחילת השנה שעברה נפרדנו מארנון, שנפטר ממחלת הסרטן בגיל 78.
6. חמסה – חייב למות עליי (2003)
שיר ההעצמה הנשית הזה של הספייס גירלז הישראליות, להקת חמסה, הוא אחד מלהיטי שנות האלפיים הישראליים הזכורים והאהובים ביותר עד היום. הלהקה התפרקה שנה אחר כך אחרי אלבום אחד, ולנו נותר רק לדמיין אלו עוד שירים מדהימים יכולנו לקבל מהן אלמלא הפירוק המצער.
איפה הן היום? חברות הלהקה התפזרו לקריירות מגוונות של שירה, דיבוב, משחק, שיווק נדל"ן והדרכת יוגה. לפני שנה הן הודיעו על איחוד בניצוחו של רוברטו בן שושן - והוציאו שיר בשם "אינתי חייאתי".
5. השרוף – שקר החן והבל היופי (2000)
בשנה שאחרי באג אלפיים ורגע לפני אסון התאומים, הסיפור התקשורתי הכי חם בישראל היה זה של השרוף. הזמר האלמוני הנכה שכל גופו וראשו חבושים אחרי תאונת בלון גז שהתפוצץ בביתו עשה כותרות גם בזכות סיפור החיים הטראגי שלו וגם בזכות הלהיט הענק "הבל החן ושקר היופי". אחרי כמה שבועות נחשפה התרמית בראיון טלוויזיוני זכור אצל יאיר לפיד שבו המסכה של השרוף הוסרה והתגלו פניו של המוזיקאי חיים צינוביץ'.
איפה הוא היום? ב-2018 צינוביץ' הוציא שיר דיסקו אלקטרוני מעולה ומשעשע בשם "חמם את הצלחת". מומלץ בחום.
4. ארי גורלי ורעות יהודאי – דבש (2008)
מה משותף לעידן רייכל, עומר אדם וארי גורלי? לשלושתם היה שיר שנה בגלגלצ. אתם כנראה לא מכירים הרבה שירים של גורלי או של שותפתו לדואט הזה רעות יהודאי - אבל אם חייתם בישראל בשנת 2008 לא יכולתם להתחמק מהשיר הזה.
איפה הם היום? גורלי ויהודאי שניהם מוזיקאים פעילים עד היום. גורלי עוסק גם בהפקה מוזיקלית ובהדרכת מוזיקאים, ויהודאי היא מעבדת מוזיקלית ובעלת אולפן הקלטות ביתי.
3. שפיות זמנית – הקיץ האחרון (1990)
שיר שכתב והלחין בסיסט הלהקה מקס גת מור בגיל 15 בלבד, סמל של מלחמת המפרץ, שיר שקבע שיא היסטורי והיסטרי כשצעד במשך 52 שבועות (!) במצעד הפזמונים של רשת ג' – ל"הקיץ האחרון" של שפיות זמנית יש הרבה טייטלים מרשימים יחסית לשיר שיצא במסגרת אלבום בכורה של להקה שהייתה אלמונית לפניו וחזרה להיות אלמונית אחריו. עובדה כיפית: כותב השיר מקס גת מור כתב גם את "אני לא יכולה בלעדיך" של דנה אינטרנשיונל - לזה קוראים ורסטיליות.
איפה הם היום? למעט הסקסופוניסט שי מאירי, שאר חברי הלהקה פרשו מקריירת המוזיקה שלהם ועשו הסבות מקצוע להייטק ועריכת דין.
2. ג'וני שועלי – עכשיו (1995)
ג'וני שועלי לא בדיוק משתייך לשמות האחרים ברשימה הזאת; הוא היה אחד המוזיקאים הבולטים של שנות ה-90 בארץ ועבד עם חבר'ה כמו ברי סחרוף ואסף אמדורסקי. ובכל זאת, "עכשיו" הוא להיט גדול שלו שזכה להצלחה משמעותית וגדולה מזו של שירי סולו אחרים שלו, ובעיקר זה שיר כל כך יפה, אחד היפים בהיסטוריה של הרוק הישראלי, שמגיע לו להתמקם גבוה ברשימה הזאת. אפשר למנות גם את "לעיתים" היפה של להקת רעש ששועלי היה הסולן שלה שהיה להיט מצליח במיוחד של הלהקה והשיר הכי זכור שלה.
איפה הוא היום? שועלי הוא אמן פעיל וב-2017 הוא הוציא את האלבום הרביעי שלו.
1. עדן – יום הולדת (1999)
המקום הראשון שייך חד משמעית לשיר הזה שעד היום מתנגן איפשהו בארץ בכל רגע נתון. "יום הולדת" הוא במקור שיר שייצג אותנו באירוויזיון (פה בארץ, אחרי הניצחון של דנה עם "דיווה", והגיע למקום החמישי והמכובד), אבל מאז הוא מוכר בעיקר בזכות הנוכחות המעיקה והכיפית שלו בו זמנית בכל חגיגת יום הולדת ישראלית. על המילים והלחן אחראיים בין השאר יעקב למאי ומשה דץ, וגם חבר להקת עדן, אדי בטלר, ששב לייצג אותנו באירוויזיון שבע שנים אחרי וסיים שני. מהסוף.
איפה הם היום? חלק מחברי עדן ממשיכים להקליט ולהופיע, וחבר הלהקה דורון אורן משחק במחזמר "מאמא מיה" בתיאטרון הבימה.
והנה עוד כמה "וואן היט וונדרז" אהובים שלא נכנסו לרשימה אבל חרוטים בליבנו: "כל מה שנשאר" של בוטן מתוק בקרקס; "מקום לצידך" של דור דניאל; "לשמוח ולרקוד" של האחיות יוספי; "ים" של המושבה; "מסיבת כיתה" של העברית; "הלילה יעבור" של יפתי; "יעקב" של ללדין; "אל תשחק איתי" של נועה פארן; "החבר'ה הטובים" של נערי רפול; ו"תמיד אישה" של פנינה רוזנבלום. יום עצמאות שמח ואם יש לכם עוד כאלה - אל תהססו להשאיר אותם בטוקבקים.